Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poslední 2 roky života - jak je prožít

Od: re* odpovědí: 18 změna:

Zdravím,

když jsem byl malí tak mi odoperovali rakovinu v 1.stádiu. Přišlo se na to pohou náhodou. Zajímalo by mě co byste mi odpověděli na dotaz ,,jak strávit poslední 2 roky života"? Je mi 19, škola mi moc nejde rodina nic moc, život nestojí za nic, jsem spíše samotář *kafe*

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

laura303*
hodnocení

0x
Přestože jsem si přečetla nejeden "návod” k tomu, jak prožívat šťastný život, tak s poznatkem, o který se chci s vámi podělit, jsem se v nich nesetkala, anebo byl zmíněn jen tak letmo, jakoby mezi řečí, jako by se jednalo o něco nepodstatného.Všechny tyto knížky, články nebo rozhovory zdůrazňovaly a zdůrazňují potřebu umění radovat se ze všeho, i z kdejaké maličkosti, která člověka potká. Já jsem ale přesvědčená, že mnohem důležitější, resp. nezbytná, je pro člověka jeho schopnost vyrovnat se s tím (osobami, věcmi nebo i ději), co náhle přestalo existovat a již nikdy nenastane.Nezbytná proto, že to funguje jen "jednosměrně” - jakkoli je ideální ovládat obojí, pak přesto lze bez schopnosti radovat se z kdejaké maličkosti, která člověka potká, prožít spokojený život, pokud člověk ovládá schopnost vyrovnat se s těmi věcmi nebo ději, které náhle přestaly existovat a již nikdy nenastanou, kdežto opačně to nefunguje. Člověk se může radovat opravdu z kdečeho, ale nedokáže zabránit tomu, aby jeho radost, třeba i jen občas, nezkalil stesk po něčem, co už NIKDY nebude.Pro sebe jsem si vyvodila, že autoři oněch "návodů” mluví jen o radování se z kdečeho nejspíš jen proto, že ji lze, jak to mohu potvrdit ze své zkušenosti, relativně snadno natrénovat. Dokonce lze i natrénovat schopnost radovat se z budoucnosti, resp. netrápit se tím, že nemám něco, co ale existuje. Nenaplněné touhy ve své podstatě nejsou nijak skličující, protože budoucnost dává naději, že mohou někdy nastat.Přesto vím, jak obtížné je vyrovnat se s definitivním koncem toho, co měl člověk rád. Skoro bych řekl, že míra této schopnosti je záležitost genetická, protože jakkoli teoreticky ovládám "jak na to”, nastávají okamžiky, kdy je mi teskno tak, že se z toho ani vyspat nedokáži, takže ani má některá rána nebývají moudřejší večera ...Přiznám se, že právě to mě mátlo a hledala jsem, kde dělám chybu, když přitom dodržuji všechny návody na "šťastný život”. Sama pro sebe jsem tuto zákonitost objevila až teprve díky Arnoštu Lustigovi a jeho vzpomínání na chvíle, kdy se po příjezdu do Osvětimi díval na kouř stoupající z komína krematoria a dozvěděl se, že je v něm právě spalován i jeho tatínek, kterého miloval. Od sebevraždy nebo zbláznění se v tom okamžiku ho zachránil text písničky, kterou si jakoby v transu začal pobrukovat: "... šťastný je ten, kdo zapomněl, co nemůže změnit ...”Doposud jsem přišla pouze na 2 postupy, které ale v mém případě můj stesk zatím jenom mírní, ale neodstraňují.První je preventivní a spočívá v tom, co nejintenzivněji prožívat to (osoby, věci i děje,ale i sám sebe!), co mám ráda. Pokud možno nic z toho, co mi v daný okamžik Život nabízí, neodkládat "na zítra”. Není snad horšího vědomí, než myšlenka na to, že tomu (osobě, věci nebo ději, ale i sám sobě!) "dlužím” něco, co pro mě v okamžiku, když jsem to odkládala, nebylo nic komplikovaného, a co už NIKDY nebudu moci splatit ... Já se intenzivně (v rámci svých časových možností) věnuji sportování, dokud mi tělo funguje, aby, až nebudu moci, mě neumořil stesk a výčitky, že jsem nekonala, když jsem mohla.Druhý používám se střídavým úspěchem, když už se smutek nebo stesk po něčem, co už NIKDY nebude, dostaví. Jsem přesvědčená, že každý člověk v něco věří (já např. věřím v Dobro v lidech), ale ne o každou víru se lze opřít tak, jako např. o víru v Pánaboha nebo v OSUD. A právě o schopnost Víry, či přesněji Důvěry v OSUD, se opírá postup, který jsem převzala od Jana Wericha. Jana Wericha ve stáří stíhala jedna Osudová rána za druhou - přišel o práci, a to nejenom z nepřízně režimu, ale především ze zdravotních důvodů, zemřela mu jediná dcera, a nakonec se mu zbláznila (onemocněla duševní chorobou) manželka, která byla, jak o ní hovoříval, jakýmsi jeho celoživotním druhým já. A tehdy mu jako odpověď na neodbytná "proč?”, která se mu honila myslí, pomáhala věta: "Má to tak být ..."Nenapadá mi nic lepšího, než odcitovat moudrý výrok Oty Pavla a zdůraznit myšlenku, jím sice nevyslovenou, ale, jak jsem přesvědčený, v něm obsaženou:Nenapadá mi nic lepšího, než odcitovat moudrý výrok Oty Pavla a zdůraznit myšlenku, jím sice nevyslovenou, ale, jak jsem přesvědčená, v něm obsaženou: "Umět se radovat. Ze všeho. Nečekat, že v budoucnu přijde něco, co bude to pravé, protože je možné, že to pravé přichází právě teď a v budoucnu nic krásného už nepřijde." a já dodávám:... že dokonce už možná NIKDY nepřijde ani to, co přichází právě teď, resp. doteď běžně přicházelo.A ještě bych si dovolila doplnit jeden citát : Jsou dva způsoby jak prožít život. Jeden je nepovažovat za zázrak nic. Druhý považovat za zázrak úplně všechno. ( Albert Einstein ) Měj se krásně Laura :)

knopka*
hodnocení

0x

Z tvého dotazu jsem pochopila pouze že tě jako malého operovali.A ted nevím jestli se ptáš jen tak nebo ti opravdu zbývá 2 roky života *sok*.

re*
hodnocení

no mám před sebou celý život, ale přišlo se na to jenom náhodou a mě napadlo co bych dělal kdyby to bylo ve stádiu kdy by mi zývali poslední roky života.

marenka*

Víš, nejlepší je, chovat se vždycky tak, jako by ti zbývali poslední dva roky doopravdy. Chceš si udělat řidičák? Udělej si ho co nejdřív, co když za chvíli umřeš a nestihneš se svézt ve svém autě? Líbí se ti nějaká holka? Vyznej jí lásku hned. Nebyl jsi dlouho na návštěvě u známích? Navštiv je hned... Nikdy nevíš, co se může stát a pak si říkat... já jsem mohl, ale neudělal je pozdě a hlavně škoda.

8976*

popravdě Ti to neřekne nikdo co by dělal - bohužel zemřelo mi poslední roky, několik dobrých přátel na různé formy zhoubného bujení a pominu li silácké řeči typu až budu ležák tak se picnu, kver mám pod polštářem - odvahu nenašel nikdo / pochybuji i o sobě/, všichni se drželi drápkem až do úplně posledního okamžiku a i silné povahy, pokud se snažili vší silou užít si čehokoliv měli stále vepsané ve tváři a i mi to potvrdili - cítím jak doslova ubíhá čas...

pt®

re, vůbec nemysli na konec života, ten máš před sebou. Operovali tě, jako malého, a mladý organismus umí bojovat, věř, že jsi zdravý. To už by jinak dávno nemoc na tebe útočila. Až si najdeš kamarádku, nebo přítelkyni, hned bude na světě krásně a budeš mít pro koho žít a s kým se radovat. Ještě tě čeká mnoho pěkného. PT /stařenka/

knopka*
hodnocení

0x

No v 19-ti život nestojí za nic...Vždyt ti život teprv začíná a ty už uvažuješ tímto směrem,špatným směrem.Proč?

re*
hodnocení

jenže můj život i teď nestojí za nic. Mám sice velké plány ale nemůžu / neumím je zrealizovat *zed*

marenka*

A hledal jsi cesty? Možnosti? Alternativy? Zkus se zeptat, nastínit co a proč ti nejde, třeba něco vymyslíme. *pusa*

lidus*
hodnocení

0x

To kolik života nám komu opravdu zbývá nevíme nikdy, už dnes nás může přejet auto. Proto je potřeba žít a radovat se z každé maličkosti a ne myslet na to, že zítra už to příjde.

hodnocení

0x

Kdysi jsme s partou mladých lidí nasbírali houby a udělali si je k večeři. A pak někdo řekl-Co bys udělal, kdyby ty houby byly jedovaté a nám bez bolesti zůstalo 24 hodin života. Kapku jsme se do toho vžili, byla to hra. Ale musím říct, že nás všechny opravdu zamrazilo.*klik*A po, asi, třiceti letech, když mi diagnostikovali zhoubný nádor, jsem si řekla-Už je to tady! Chvíli mě úlně ochromila hrůza a pak jsem se znažila dostat se z toho ven. To mi a doktorům, zabralo rok. *hej*No a pak jsem se snažila dostat svůj život do normálních kolejí. Uvědomila jsem si, že chci svůj život zpět, že nechci nic jiného. Žádné užívání si, žádné mimořádky.*placni* Hodně se mi změnil žebříček hodnot. Spousta věcí, která mě dříve vytáčela, mě nemůže ani oslovit a naopak, velice často si říkám- To je bezva, že to můžu. Že to vidím, cítím, slyším, zažívám. Že to mohu sníst, mám na to, pokoušu to, že mi to chutná, že to zůstane ve mně a vyjde bez problémů, že se mám s kým o to podělit, že mě to nebolí.;)A jsem životu vděčná, že mi to dovolil, dopřál.

marenka*

Babkazov, hrozně moc mi vašimi příspěvky dodáváte optimusmu, co se týče nemocného taťky. Děkuju moc *srdce*

pt®

babkazov, byla jste silný bojovní a vyšla jste, jako vítěz. *hej* Přeji hodně zdravíčka. PT /stařenka/

děkuji vám oběma. *hi* Ale ono vlastně nic jiného nezbývá. Jde to samo. Je to jako když já říkám kytkám-Jestli chceš žít, tak se snaž!n A člověklu ještě dodám, musíš pro to taky něco udělat.*jasne*

andromeda*
hodnocení

0x

já bych letěl někam na Maledivi a pořádně si užívat!ovšem zaleží na financích:(

re*
hodnocení

já si eště nevydělávám *cert*

dor
hodnocení

0x

Ahoj chlapče, 2 roky života? Tak to je asi 730 dní po 24 hodinách...celkem ještě hodně. Vyplatí se být co nejvíce užitečný, nejlépe lidem kolem sebe, tj. svým bližním. Všechno se kamsi zaznamenává, život za dva roky určitě neskončí. A po smrti bude vzkříšení, zní to asi sice archaicky, ale spousta biblických archaismů je už pochopitelná a srozumitelná při překladu do současného jazyka...Přeju Ti hodně štěstí při zkoumání, zatím tu jsme jen na návštěvě, ale bude líp..

dobrá odpověď... přesně to mě napadlo taky, být užitečný, protože v tom je úžasný smysl života... třeba chodit do nemocnice dětem číst pohádky, nebo do domova důchodců doprovázet staroušky na procházku a vyslechnout jejich stesky... já bych asi udělala tohle.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]