Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dát dárek nebo nedat?

Od: tash odpovědí: 20 změna:
Zdravím, jsme 4 členný pracovní tým. Přibyla k nám jedna kolegyně, se kterou si nesedíme (všichni, ne jen my dvě). Není to ta pravá posila v kolektivu, bohužel ve zkušebce jsme neměli možnost ji nechat vyměnit, bude končit po roce, tedy asi za 4 měsíce. Pracovně si vyjdeme vstříc, nicméně lidsky mi je opravdu proti srsti, zrovna před pár dny nás jako tým docela potopila. Je to ten typ, co se flákne, kde může, když se něco děje tak omarodí, je líná, taková ta spící panna. Mně tyhle věci prostě vadí, lidsky mi není vůbec sympatická. Běžně si s kolegyněmi dáváme vánoční dárky. Od kolegyně vím, že ona mi dárek koupila. A já mám dilema, zda jí taky něco koupit.
Byť je to blbost, kupujeme si dárky za 100-200kč, tak se mi fakt příčí jí něco kupovat, usmívat se a přát krásné vánoce. Stejně tak se mi příčí si od ní něco brát. Zároveň ale nechci dělat "vlny" a kazit vánoce ostatním. Na druhou stranu jsem dost přímý člověk a tohle přetvařování mi prostě vadí. Někomu to může přijít jako prkotina, ale já na ni mám averzi a při představě že jí dávám mašličku na dárek je mi ze sebe morálně blivno. Co byste dělali vy?
1) kousnout to, koupit dárek a neřešit
2) nepřemáhat se kvůli někomu takovému, nic nekoupit a slušně odmítnout její dárek

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

9x

Já bych dala a nic neodmítala.. Tím, že nedám, akorát ještě zhorším vztahy. Nerada hrotím. Vždycky si řeknu, že jsou lidé různí, kdovíkým a kdovíjak od dětství tvarovaní... A být všichni ideální, to by byla nuda. . Mohla by se "chytnout za nos" a popřemýšlet o sobě - jestli je toho tedy schopna. Možná má v sobě i něco dobrého, o čem nevíte.. Jak tak koukám, tak asi energetický nápoj a energetickou tyčinku, aby se probudila.

tash
hodnocení

Díky Liško, za Váš názor. Právě nechci v práci udělat nepříjemnou atmosféru, nic tím nezískám. Dvě stovky mě taky nepodělají. Vím, že to je nejvíc o mně, ale já prostě nesnáším líné lidi. Nic mě nevytáčí víc, než ta zjevná neochota zvednout pr@el a hnout s ní. Ve spojení s vyčůraností je to pro mě vražedná kombinace. Přitom je to mladá holka. Fakt jsem se těšila na svěží vítr do týmu a místo toho máme tohle neštěstí. Energeťák je fajn nápad:-D Že Vy budete trošku cynik? :)
liska5

Když mi někdo nesedí, beru ho jako přírodní úkaz. To se pak člověk oprostí od emocí, nepustí to na sebe, protože pozoruje na oné osobě různé jevy.*hledam* .A aby nezranil, nechá si to pro sebe a může se jít vysmát za dveře.*smich*

No a pak taky zůstane prostor jednou si s tou holkou sednout, popovídat a upravit jí postoje k práci, když je za život nepobrala... Říkejme jí po indiánsku Svěží vítr.

tash
hodnocení

Na tohle mi chybí asi trocha diplomacie :)
My jsme spolu onehdá měly takovou debatu, kdy si postěžovala, že jí pořád všichni říkáme, že dělá něco blbě. Tak jsem se jí zeptala, jestli jí třeba jen napadlo, že my 3 nejsme kr@vy, co po ní jdou, ale jestli není trochu možné, že opravdu dělá něco blbě? Chvíli na mě koukala, pak se sbalila a šla domů. Druhý den napsala že je jí špatně a má neschopenku na 14 dní. Takže já už rozmluvy radši vzdávám :)
Ale díky. Pobavila jste mě. A nadhled závidím
liska5

Pozor, nová síla, která ji nahradí, může být stejná! Dnešní děti mají z domova jinou výchovu- nevýchovu a tak školu, vzdělání, povinnosti často neberou, jako tomu bylo před dvaceti a více lety. Tyhle "produkty", jako je tento váš Svěží vítr , přicházejí docela běžně na nová pracoviště a starý personál z nich "roste". Vím o čem mluvím.

tash
hodnocení

Toho se bojím taky. My teda nejsme o tolik starší, zhruba 8-15 let, ale na prášky jsme z ní všechny. Aktuálně se rozhlížíme ve firmě po nižších pozicích, jestli bysme někoho nevytáhli. Mě prostě fascinuje, s jakou jistotou "zjebe" naše zaměstnance, ale sama co krok, to chyba. Vystupování suveréna, ale neschopnost samostatně vytisknout tabulku a odprezentovat ji. A když neví kudy kam, tak marodí.
ahoj*

A to jsi tam zaměstnavatel drží, když místo práce marodí? Co je to za korporací? Tak aspoň že jde sama za lepším :)

liska5

Tím, že někoho tepe, tak si na něm zvyšuje své sebevědomí. To je taková bodlinatá sebeobrana, která hájí zranitelné nedozrálé ego. Horší je, když tam není IQ, aby to pochopila a své jednání zkorigovala. Ona se raději urazí, resp. prohlásí, že ji někdo urazil. Nechce slyšet, že problém je v ní. A to je velmi časté u těhle slečen.

tash
hodnocení

@ahoj Jak chcete vyhodit zaměstnance po zkušebce? Vytýkací dopis za to, že je pomalá? Že je líná? Jasně, jsou firmy kde si s tím umí poradit, ale to zrovna v našem hyperkorektním prostředí nebude, takže čekáme až jí skončí smlouva
liska5

Mnohdy to nejde, není náhrada, a pracoviště musí jet non stop na ty 4 osoby.

ahoj*

No právě já nevím jak se to dělá tak evidentně jí přidat nějakou práci a trošku víc kontrolovat a odejde sama ( buďto na marodku a nebo nezměni lokal). Případně snížit prémie.

hodnocení

4x

1. Proto je blbost davat si na pracovisti vanocni darky. Jste snad deti?

2. Osobni antipatie bych z rovnice dat / nedat uplne vynechal. To je problem na Vasi strane, ktery byste mela byt ve Vasi profesi shopna prekonat. To neni o nejake prehnane prolhane pretvarce. To je o profesionalite vystupovani a socialnim umeni vyjit s kolegy nebo i obecne lidmi.

3. Kazdy si zaslouzi poprani peknych Vanoc. To take prece neni o pretvarovani. To je o tom, ze sme lidi a meli bysme druhym prat jen to nejlepsi. Nebo ji snad ve skrytu duse prejete ty nejhorsi mozne Vanoce? To by opet svedcilo o Vasem problemu, ne jejim. Az tak zavrzenihodna prece snad byt nemuze.

4. Pokud je objektivne v praci spatna, meli ste ji to sdelit, sednout si s ni, probrat to s ni, co dela spatne a proc, co se od ni ocekava, jak se k tomu objektivne existujicimu problemu hodla postavit atd. Pripadne to samozrejme mel udelat vas vedouci, pokud nejakeho mate. Pokud ste toto neudelali, ale chodili ste kolem ni po spickach a za zady ji pomlouvali, pak prakticky ztracite pravo mluvit o tom, ze nesnasite pretvarku. Tohle jsou veci, ktere je potreba jasne identifikovat, pojmenovat a resit primo.

5. Zda ji date nebo nedate darek je ciste na Vas. Nikdy sem popravde nerozumel davani darku na oplatku. Bud citim, ze ho chci dat nebo nechci. Nezavisle na sympatiich, zasluhach a podobne.

tash
hodnocení

1) Do práce už chodím nějaký ten rok a dárky v rámci malých kolektivů byly vždy všude. Nejsme kolegyně "od linky", travíme spolu 8h denně, což je více, než s partnerem, rodinou, vztahy máme kamarádské a dát drobnost mi přijde v pohodě. Chlapi to možná vnímají jinak, u žen je to celkem normální
2) Psala jsem, že pracovně spolu fungujeme normálně - předáme si info, rozdělíme úkoly. Ač mě se.e, tak pracovně ji toleruji, ptala jsem se na věc nepracovní - osobní - dárek
3) Každý si zaslouží přání, jistě, to neznamená že si s každým ale musím přát zrovna já, ne? Nebo vy snad chodíte po ulici a přejete každému? Rozhodně jí nepřeji hnusné vánoce, ale upřímně je mi úplně jedno, jaké vánoce bude mít. Nezáleží mi na tom.
4) Zpětnou vazbu v práci dostává, bohužel to je největší kámen úrazu, kdy kritiku neumí přijmout. Reakce jsou dělání ze sebe chudáka, dělání ze sebe blbce, dělání blbce z ostatních. Ono obligátní - to já jsem určitě neudělala, no to musel někdo, to se asi samo, to sem asi nějak to... Následuje obvinění že jsme na ni zlé a v případě většího průšvihu PN. Přitom nikdo na ní nekřičí, určitě jí nijak nenadáváme, jen jí prostě sdělíme tohle jsi udělala blbě, promiň, ale strašně ti to trvá, musíš to dělat rychleji...
5) Co se dárků týče, neptala jsem se přece, zda jí mám něco dát, ale zda by ostatní rádci dali. Zda by raději udělali něco proti svému přesvědčení, než aby vyvolali v práci dusno

hodnocení

4x

@tash - já na ni mám averzi a při představě že jí dávám mašličku na dárek je mi ze sebe morálně blivno
Tohle bude klíčové. Triochu drsněji: "Je to prevít, lempl a netáhlo, nemůžu ji ani cejtit a ještě mě, potvora, provokuje prezentem." *smich* Nenechte se tou averzí ovládnout, buďte "za dámu", skousněte to a těšte se na duben *slunce*

tash
hodnocení

Díky. Ano, asi mi to za nějaké dusno nestojí. Jen jsem chtěla vědět, jak to vnímají ostatní
ahoj*

Ostatním je to úplně jedno ;)

Jestli chceš být drsná, tak jí kup nějakou knížku typu osobnostního rozvoje nebo pracovních návyků ;) no prostě můžeš jí dát svůj názor najevo a ještě jí pomoct :)) A ještě si tu knížku můžeš sama prostudovat.

etana*
hodnocení

0x

Souhlas a Axusem.

Předpokládám, podle vašich slov, tashi, že tu novou nesnášíte všichni, tak si nedávejte letos vánoční dárky vůbec nikdo (je to opravdu trochu hloupost) a počkejte ty čtyři měsíce. Nakoupené dárky si můžete po jejím odchodu dát třeba na Velikonoce, aby vás nepokakal beránek.

My jsme dárečky na pracovišti zařízli, fakt nejsme děti a je to generátor konfliktů.

tash
hodnocení

Tak my už tu společně nějaký rok funguje a dárky byly prostě standardem, tak jak to asi 4 ženské v kanclu mají. Nevidím na tom nic špatného, že jsem si vzpomněla na kolegyni, která je mi sympatická.

ltz
hodnocení

0x
Asi jste tedy před ní nemeli říkat, že si dárky mezi sebou dáváte, ale kdyz už to ví, tak by bylo hloupé si od ní ten dárek nevzit. Kdyz už víte, že ona vám dárek koupila, tak ji něco také kupte. To ani pretvarka moc nebude, jen oplatite obdarování. A možná po těch darcich se ona i trochu zmeni.

hodnocení

0x

Dárek bych asi koupila, ale takový, aby tu dámu probudil z letargie. Za mě třeba budíka. Snad pochopí...

Jinak drobné dárečky jsem si v práci nedávala s každým, jako jste to zavedly vy, ale jen s 2-3 kolegyněmi, s kterými jsme si byly nejblíž. Ten dárek není přece nic, na co by měl člověk nárok jen proto, že s Vámi dělá. Proto bych ji asi z obdarování vyloučila a dárek od ní nechtěla. I když před Vánoci dělat nějaké dusno není nic příjemného. Jaga.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]