Nejste přihlášen/a.
Počítám správně?
Uvědomte si:
- poplatky Pfizeru činí 900.000.000,- Kč každý měsíc
- v ČR je cca 25.000 důchodců
Ať náš stát přestane platit poplatky Pfizeru a bude mít oněch 900.000.000,- Kč k dobru každý měsíc.
To znamená, že teoreticky by se mohl každému důchodci navýšit důchod o cca 36.000,- Kč měsíčně navíc k jeho současnému důchodu (900.000.000 : 25.000 = 36.000)
Já nejsem nenažranec a tak mi stačí polovina z této částky tj. 18.000,- Kč navíc k mému důchodu. Tu druhou polovinu ponechám státu na jeho další výdaje například pro samoživitelky.
Celý život mám pokrytý prací. I kdyby důchodci měli dostat přidáno pouze 10.000,- Kč každý měsíc, tak by jim to mohlo pomoci k důstojnému životu.
Dále pak mohou mít námitky pouze závistiví sobci.
Všichni budou spokojení.
Obdobně je to s odvodem dividend do zahraničí. To je další zdroj peněz pro chudé obyvatele.
- 3.000.000.000,- Kč odejde na dividendách ročně z republiky
- 25.000 důchodců nemá důstojný život
výpočet:
celková částka : počtem důchodců : 12 měsíci
tj. 3.000.000.000 : 25.000 : 12 = 10.000,- Kč za měsíc na jednoho důchodce
To je ještě dalších 10.000,- Kč měsíčně k již ušetřeným 36.000,- Kč za měsíc po Pfizeru, tj. celkem 46.000,- Kč za měsíc.
Takže teoreticky vzato, kdyby byl stát dobrým hospodářem, důchodci by si mohli přilepšit ke svému důchodu navíc o 46.000,- Kč měsíčně !
To jsou pouze dvě položky ze zbytečných státních výdajů.
Tak ať mi nikdo netvrdí, že musíme obrat důchodce.
Dát tolik blábolů do jednoho příspěvku muselo dát hodně práce. Nějaké nuly sem, tam, milion, miliarda, bilion, všechno jedno. A ten geniální nápad zestátnění firem a rozdělení zisků, to už je jen poslední kapka. Už se o to za 100 let pokusilo mnoho zemí a teď tam mají ráj na zemi. Jedna z posledních ukázek je Venezuela. Už tady chybí jen zmínka o tom, jak komunisti vytvořili důchodový fond, ve kterém bylo 300 miliard, a někdo ho ukradl. Doufám, že tento příspěvek ještě rozešlete všem známím, aby se dozvěděli o vaší genialitě.
Když jsem jedné mladé mamince vypravovala, jak jsme žili, pracovali, děti vodili do jeslí a do školky o 1/2 6 ráno, pak na kole nebo pěšky fofrem na 3/4 na 7 do práce, žádné auto, na autobus to bylo taky daleko, po práci rychle pro děti a domů, uvařit atd., tak mi řekla , že by tak žít nechtěla. Dnes to vidím, většina, ale opravdu většina rodičů vozí děti autem, jiná maminka mi řekla, že kdyby neměla auto, tak by byli pořád doma. No, všechno se ale postupně zlepšovalo, vývoj šel dopředu, a je to tak v pořádku, jen ta výchova - ale tam naše generace někdy zaspala . Někteří mladí důchodcům závidí, ale měnit by nechtěli.
Nevím teda jak tele, ale kozu, prase, ovcí zabít klidně můžeš Ale nevím jak budeš sám zabíjet krávu?
Přístroje co si člověk koupil, měl na celý život. Dnes si koupíte pračku s vědomím, že do 5 let jí odejde ložisko, jehož výměna je kvůli naschvál špatné konstrukci nerentabilní.
tak tento výrok to dorazil, za po měl jsi poměřit tu pračku cenově ku reálnému příjmu, jednoduchá pomůcka: spočítej si, kolik si těch braček můžeš za průměrný příjem pořídit dnes a tehdy ! Určitě dnes vyjde ten poměr daleko lepší, no a optimalizace a masová výroba, tyto věci umožnily výrazné zlevnění, se musí někde projevit, že to není tak bytelné, protože trh si to žádá, nikdo nechce mít pračku 40 let! Říká se tomu morální životnost a učí se to na obchodní akademii už asi 50 let
pb : kdo vám to všechno vypravoval? V té době jste snad žít nemohla, to byste nepsala takové bludy. Stavěli jsme chatu, 4x do týdne jsme měli k večeři topinku, ostatní dny brambory na loupačku, vařilo se doma, obědy , školky, jesle zdarma opravdu nebyly, ale cena odpovídala výdělkům, pokud jste chtěla svoje bydlení, stavělo se postupně, jak se našetřilo, do roka jste neměla postavený a zařízený dům, terasu, bazén, 2 garáže a 2 auta, šilo se doma a přešívalo, prostě život byl úplně jiný. Mohla bych vypravovat, v té době jsem žila a paměť mi zatím slouží. Ale nestěžuji si, hodně jsme zvládli a dokázali.
Počítáte špatně, v ČR je okolo 2 500 000 pobíračů starobního či invalidního důchodu. 2,5 milionu!
A když už někomu cpát peníze, proč zrovna důchodcům? Důchod se valorizuje rok co rok. Víte kdy se zvyšoval rodičovský příspěvek? A že v roce 2012 se snižoval? Nezaznamenal jste zprávy, že rodiče malých dětí jsou na tom kolikrát hůř, než důchodci?
Spíš je to myšleno,že špatně - nejhůže se má jen těch 25 000. To samé je to u žen samoživitelek. Né každá dře bídu,o některé je postaráno už jen tím,že neměla za muže uplného blbce a muž ji dává na děti třeba i více než musí,nebo to kompenzuje nákupem dalších potřeb pro děti.
S rozhazováním státu je to neskutečné. Tuhle byl ve Vlastě článek, jak pomáhají potravinové banky a byla tam jedna důchodkyně, která říkala, že bez chození pro ty potraviny by vůbec nevyšla - a nakonec z ní vylezlo, že má v celkem známém městě ve středních Čechách vilu...Takových je a ne všichni se na ty domy apod. nadřeli. Je spousta důchodců, kteří se mají jak prasata v žitě jen proto, že se o ně kdysi rodiče dokázali postarat. A teď jen žijí z podstaty a ještě je pro ně nepředstavitelné, že by se měli uskromnit. Což se po spoustě lidí dneska chce.
Dobrý den, pokud Vám někdo tvrdí, že musíme (kdo by si to dovolil?) obrat důchodce, tak Vám lže do obličeje. Důchodce nikdo neobírá. To je skupina obyvatel, která jako jediná ze všech má největší jistotu, že své peníze dostane každý měsíc, vždy, včas a celé dle výměru. Také má jistotu valorizace důchodů a nemusí kvůli tomu ani někam chodit protestovat nebo stávkovat. Zdravím!
Spočítals to hezky. A jak hezky rozdáváš z cizího.
Mne by zajímalo, jestli takový dotaz ty jako autor, jestli ho píšeš ze svého přesvědčení a nebo máš za takový paskvil i nějakou odměnu.
Z mého pohledu: musíš být rád, že ještě nikoho nenapadlo spočítat, kolik by se ušetřilo, kdyby se zrušili důchodci.
Důchodci tohle... důchodci tamhleto... bydlí za hubičku ve vlastním a kdovíkde na to vzali... a tak dál. Jenže vy všichni, co nemůžete zkousnout, že se jim "furt přidává", brečíte na velmi nesprávném hrobě. Důchodci tvůrci zákonů nejsou a ani si nějak nevybavuju, že by stávkovali před institucemi, zastavovali dopravu atd. Tak co kdybyste se začali otírat o ty správné osoby?
Ano, přesně tak.
Nedávno jsem četla cosi jako že ti, kteří jdou dnes do předčasného důchodu, okrádají ostatní, protože je to výhodnější než jít do řádného.
Důchodci nepsali zákon o důchodovém pojištění, v němž je předčasný odchod do důchodu umožněn, ani nezpůsobili tu šílenou inflaci, která navýšila - podle platného zákona - valorizace. Důchodci nemohou za zákonné navyšování základní výměry důchodu. Jestli se to někomu nelíbí, musí jít ke zdroji.
Pravda je, že důchodci jsou věrní voliči, a samozřejmě že je za Babišem byli, aby jim přidal, a tam byli jiní, živnostníci. A za každou vládou.
A tohle přidávání za nic, způsobuje inflaci a zvyšuje ceny.
A ještě k tomu jim hodí tu 5000 tam dvojnásobnou valorizaci.
prostě dokud tu je daleko více, než lidi s úsporami, které tím okradou
Věčná a nekonečná diskuze, mládí versus stáří, která již trvá stovky let. Ještě nikomu se za stovky let nepodařilo přesvědčit ty druhé o svém názoru.
Samozřejmě, jako vždy, se najdou vyjímky, kteří chápou tu druhou stranu.
Ani letos, ani zde, ani jinde se někteří lidé nedohodnou. Snad až jim bude taky ...tolik let.
To je pěkně řečeno, že mládí a stáří se hašteří stovky let, ale nikdy v tom nebylo tolik státních prachů. Prostě přibývá lidí, kteří nezkousnou, že staří - pokud nejsou úplní hlupáci, se mají lépe než mladí. A není to jejich vlastním přičiněním, ale tím, že je vše nastaveno tak, že nejlepší věc na světě je dožít se co nejvyššího věku za každou cenu a mít neustále nárok na kdovíco.
Hele, smode 2, to nechce nikdo slyšet! Kolik důchodců, kteří třeba i dnes jsou 30 let v důchodě, přiznají, jak se za komunistů "těžce" pracovalo? Kdo se opravdu nadřel, již zemřel. Ale ta spousta polopříživníků je dnes na tom často zdravotně lépe, než jejich potomci před 60. No co s tím? Už se začínají objevovat články, jak to ve skutečnosti je...
Ano, jenže tazatel píše hned ve čtvrtém řádku "v ČR je cca 25000 důchodců".
Pak to o hodně řádků níže upřesnil.
Nicméně nejsem si tak zcela jist jak k tomu číslu došel, ani proč a čí vinou se ti důchodci mají tak špatně (vinou státu?).
Tak to je hezké, že myslíte na důchodce. Co třeba rodiny, kde jsou ženy na rodičovské dovolené a živí děti a splácí hypotéky?
Je třeba si uvědomit, že důchodci zpravidla bydlí ve svém - v rodinném domě postaveném za pár korun a bez hypotéky nebo v bytě odkoupeném za hubičku, takže ten největší výdaj (nájem nebo splátka hypotéky) na rozdíl od mladých rodin vůbec nemají. Navíc je také potřeba si uvědomit, že současní důchodci pracovali či podnikali ve sladkých devadesátkách - v době neomezených možností, kde si mohli přijít na takové peníze a majetky, o kterých se nám mladým nesnilo ani v těch nejdivočejších snech... Kde k tomu přijdeme dnes my? My už snad nemůžeme pomýšlet ani na to, že bychom nějaký důchod jednou vůbec měli a je na nás neustále apelováno, abychom se na stáří zajistili sami. Já bych tedy s tím přidáváním důchodcům byla velmi opatrná.
Kolego Hejkale, máš pravdu.
Já tuto větu:
My už snad nemůžeme pomýšlet ani na to, že bychom nějaký důchod jednou vůbec měli a
slýchávám již 30-40 let...
ALe děkuji Dance, že pochválila tazatele.
Zato je naprosto fér, že až v tom důchodu budete, budou vám to různí chytráci neustále vyčítat a závidět a vy budete brečet, že jste celý život dřeli a platili pojistné, tak si důchod zasloužíte.
A to je ta spravedlnost, drahoušci.
@danka86 Často čtu, jak dříve lidé lehce a levně postavili dům. Vzhledem k tomu, že jsem půl života prožil v minulém systému a paměť mi zatím funguje, rád bych to ze svého pohledu popsal. V 70.létech moji kamarádi a spolužáci domy stavěli. Běžný rodinný domek vyšel na 200-300 tisíc, což bylo 100-150 platů (dnes 4-6 miliónů). Ale nebyly to domy na klíč, stavěli to cca 3 roky sami, všechny soboty, neděle, dovolené. Pomáhat jezdili celé rodiny. Materiál se těžko sháněl, řemeslníci se přetahovali. Výhoda byla v levných státních půjčkách a levných pozemků. Hezky je to vidět ve filmu "Na samotě u lesa".
@sanka: Je to tak... Taky mám vzdělání, ale jaksi ani s mým příjmem bych už v dnešní době sama hypotéku nedostala. A ono to tak asi jednou bude běžné, že hypotéky dostanou pouze ti nejbohatší a ostatní se budou muset smířit s celoživotním nájmem, který budou platit i v důchodu, pokud nějakou nemovitost nepodědí po předcích.
@etana, stir: To je zvláštní, že jste hned došli k závěru, že někomu něco závidíme nebo že nikdy pořádně nepracovali... Já pouze tvrdím, že nějaké plošené přidávání důchodcům je nonsens a že jsou zde jiné skupiny lidí, které jsou ohroženy chudobou než důchodci.
A propos když jsem já onehdy zde lehce nařkla současné důchodkyně, že nám mladým ženám závidí jednorázové plenky, hotové příkrmy pro děti, možnost chodit s dětmi do kaváren a dokonce i to, že nemáme povinnost svým mužům vařit (protože nejsme jejich služky), tak to byl hned oheň na střeše jakože co si to dovoluji Tak je to vlastně vzájemné - nám důchodkyně závidí jednorázové plenky, my jim zase restituce
Samozřejmě že přidávání jakýchkoli dávek plošně je nonsens, to tvrdím dávno. Týká se jak skutečně chudých lidí bez šance na vlastní přičinění, tak majitelů realit a lidí jako Zeman nebo třeba Bakala. Takže jistě souhlasíte s tím, že by měly být všechny tyto dávky individuální a přiznané až po prokázání, že dotyčný žere hlínu hlady. Ať je mladý nebo starý. A nezapomínejte, že se to týká všech, i vás, všemožných samoživitelek, důchodců, policajtů s výsluhami, invalidů s "jedničkou kvůli zádům", vdov a sirotků. Pak by daně mohly být třetinové a bylo by na každém, jak se o sebe postará.
To už by se vám nejspíš tak nelíbilo.
@sanka "A proč mám tedy platit to sociální pojištění?"
no právě proto, aby se dnešní důchodci měli královský )
Je to průběžný systém. Nicméně zatím ještě je možné to sociální důchodové pojištění legálně nezaplatit. Je stále svoboda volby.
Počítáš skvěle, hlavně těch devět miliard pro Pfizer mě zaujalo, ale přecejen, není to málo, Antone Pavloviči?
no jo, svatá pravda, já z toho byla tak paf, že nula sem, nula tam. Mea culpa. Zamyslela jsem se nad rozpočtem a zavařila se mi hlava.
Těmi se netrapte. Jedná se o celoživotní parazity (ode dne splození do dne jejich smrti), na které museli celý život makat jiní. Kdyby byly důchody skutečně závislé na výši jejich plateb důchodového pojištění a odpracované době, pak by jejich důchody vypadaly úplně jinak. Pak by se teprve dalo hovořit o spravedlnosti. Bohužel, to momentálně není trendy. Samozřejmě mezi ně neřadím zdravotně znevýhodněné osoby.
To není prostá matematika.
Že stát má určitou částku na výstavbu dálnic neznamená, že všem na jeden rok zaplatí dálniční známku.
25 000... kolik je z toho bezdomovců, feťáků, cigošů?
U těchto je normální, že nemají důstojný život.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.