Nejste přihlášen/a.
Měla jsem v baráku dvě sympatické a inteligentní Ukrajinky. Vrátily se po půlroce do Kyjeva. Teď si píšeme, pokud jim jde proud.. Tohle téma jsme taky otevřely. Mluvím rusky plynule, tak jsme si pokecaly. Nosily mi boršč a různé ty jejich taštičky... Ve velkých městech se tam mluví spíš rusky, zato mimo města, v obcích a vesnicích spíš ukrajinsky. Když jsme spolu potkaly další utečené, tak s nimi mluvily ukrajinsky. Říkaly, že polština a čeština je ukrajinštině blíž. Nevím, nakolik se jim do toho promítla podvědomě ta válečná realita. Tak jsem na ně mluvila pomalu česky a docela rozuměly. Kolikrát jsem něco řekla rusky i česky, a to české bylo blíž. Přiznám se že ruština mi oproti ukrajinštině zní lépe. A jedno musím konstatovat, že ač nebyly vysokoškolačky, znalosti takové ty školní, zeměpisné, z biologie, z historie ap. měly opravdu na úrovni. A zajímaly se. S nějakou nacifikací a denacifikací neměly nic společného, chodily do práce, vychovávaly děti, měly zahradu, psa, na dovolenou jezdily do Řecka a když utíkaly, stihly si vybrat z bankomatu a pobrat cennosti, kdyby neměly šanci se vrátit. Tady hned sháněly práci..Proto byly v šoku, když jim jeden dědek na zastávce vmetl, že jsou vyžírky. Chodím do takového jejich centra, a všechny práceschopné Ukrajinky pracují.
Neznám jen dvě. Přečtěte si moji poslední větu. A navíc pomáhám jinde na charitě, tam už sklad taky vede Ukrajinka. A jaký tam je pořádek! Prostě všude jsou vyčůraní, i u nás by se našli..Bohužel. Pak je třeba na to nastavit pravidla. Doktor je odmítne operovat, dá jen rady k dietě a nějaké kapky, jako jedné tady, co měla problém se žlučníkem. Podle mne to měla hlavně ze stresu. Pořád sledují na mobilu to bombardování...
Ukrajinci to stejně jako další postsovětské národy mají jako druhý mateřský jazyk, takže bych čekal, že rozumět budou (ale jestli je to jako u nás se slovenštinou to nevím, asi si ty jazyky budou vzdálenější).
Ruština je dost rozšířený jazyk, ale jak rusáky každý nenávidí, tak jím nikdo nechce mluvit. Dal jsem se do řeči s jedním estoncem, a ten říkal, že pokud se chce někde domlouvat rusky, musí říkat, že je z Francie (umí prý celkem dobře francouzsky), jinak nikdo rusky pro "rusáky" neumí. Nikdy jsem neslyšel, že by třeba někdo nechtěl mluvit anglicky z takového důvodu.
Jak začlo to šílenství kolem ukrajiny, slyšel jsem na to několik názorů. Já osobně ruštinu od ukrajinštiny nepoznám, ani nevím, čím by se měla lišit (vím, že místo g mají h ale to je všechno).V práci mi starší kolega (který se učil rusky a ruštinu v minulosti aktivně používal) tvrdil, že ukrajinštinu pozná tím, že jí nerozumí (ruštině rozumí). Naopak od jednoho poláka jsem slyšel, že ukrajiština je dost podobná polštině, takže jí trochu rozumí, zatímco v ruštině se nechytá. Já to těžko posoudím, ruštině jsem utekl, takže pro mě je to obojí "ruština".
:Nikdy jsem neslyšel, že by třeba někdo nechtěl mluvit anglicky z takového důvodu.
Ve Francii. Uznávají jedině fr.
Uk jsem nedávno poslouchal i s překladem při přenosu z demonstrace na Václaváku. Překvapila mě její nelibozvučnost oproti ru, ale některá slova jsou bližší cs. Polština zní úplně jinak. Připomíná starou češtinu. bara.ujc.cas.cz/...
Nemáte pravdu,ukrajinština je normálny spisovný jazyk,má svoju gramatiku. Normálne sa učila na Ukrajine spolu s ruštinou aby sa vedeli doruzumieť v celej ZSSR. Na východe ČSSR sa ukrajinčina normálne aj vyučovala na základných školách. Od miesta kde bývam cca 8 km bola škola s vyučovacím jazykom ukrajinským,ktorý bol povinný. To isté bolo na juhu republiky,kde žila maďarská menšina,tam bol jazyk maďarský. Moja mama sa učila ukrajinštinu ako aj niektorý mojí rovesníci cca 40+ ročný. Ukrajinskému jazyku je dosť podobné jedno nárečie na východe slovenska a či budete alebo nebudete veriť ťažko mu rozumie Slovák a nieto už Čech a viem to z vlastnej skúsennosti,lebo to nárečie ovládam a keď som s ním hovoril,nerozumeli ste mi nič. Pre porovnanie:
Co jsem vám říkal? -ak som to správne napísal česky, tak ekvivalent v nárečí je: Što jem vam hvaril alebo bisidoval.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.