Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

To je hrůza, co s tím udělat? Nedůstojné čekání na zubaře

Od: guma odpovědí: 29 změna:

Dlouhá fronta čekajících lidí se ráno táhla centrem Hustopečí na Břeclavsku. Jeden z místních zubařů ordinující v Mrštíkově ulici nabíral nové pacienty. Přišly stovky zájemců, protože registrace byla možná pouze osobně na místě.

Zdroj: idnes.cz/...

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Nevím, kolik je vám let, ale jediné co vy s tím reálně můžete udělat, je vystudovat stomatologii a aktivně přispět ke zvýšení počtu zubařů v ČR.

jendad

Zubařu je víc než dřív . Jenže nejsou na pokladnu , ale na soukromo (za peníze) . Od nás jezdí až 80 km za zubařem na pojištovnu . Přitom tady máme zubaře , ale jak jsem psal mimo pojištovnu . Oni si nastavili politiku , že budou mimo pojištění a tam si mužou diktovat ceny :)

Je paradoxní , že u notářu jde udělat místní licence (každý má svuj rajon) , ale u zubařu to nejde . I když si povinně platíte pojištovnu a je to v principu daň.

hodnocení

6x

První problém je ten, že lidi nechodí k zubařům a pak mají se zuby problémy a donutí je bolest a pak brečí, že to nejde hned a teď jako malé děcka, že je to bolí.

Co máte za pojišovny? Preventivní prohlídky 2x za rok hradí každá.

Nechtěli by jste na pokladnu zdarma i kartáčky, pasty, nitě?

Vytržení je zdarma. taky ho hradí pokladna.

...

Cigára si taky kupujete. Nebo ne? Zdražení nevadilo?

hodnocení

2x

Nechápu, já mám svého kováře, a ten bere nové pacienty bez fronty.*smich*

etana*
hodnocení

1x

Tahle fronta vypadá spíš jako konkurs na Výměnu manželek. Kdy ti lidi byli naposled u zubaře, že najednou všichni potřebují nového? Nejspíš když byli na základce.

Problém bude v tom, že jim jaksi jejich zdravotní pojišťovna není schopna zajistit stomatologickou péči. A tak stojí frontu, aby se jich pár stihlo zaregistrovat.

siley*
hodnocení

1x

Bohuzel to je dnesni doba. Na jare (brezen) jsem byl u zubarky, stroze mi rekla za tyden koncim misto me nikdo nejde a pacienty nikomu nepredavam.

Tak zaclo obvolavani a hledani. Slysel jsem vzdy pouze 3 odpovedi

1) nikoho nenabiram

2) VZP neosetruji

3) Nikoho nenabiram, ale pokud si to zaplatite vemu vas klidne zitra.

Po 6 mesicich hledani (zari) se mi podarilo dostat misto u doktorky ktera neprijima, ale po primluveni zname u sestry a mensiho uplatku se to povedlo.

Jinak byl jsem i na VZP ktere mi nabidlo 2 doktory u nas ve meste ze me musi vzit pokud mam zajem, ale oba byly stara skola (50+) kteri nejdrive trhaji a pak resi nasledky, takze to radsi nikoho nez je.

dada*

tak já měla zubařku, která byla výborná, užasná, bylo jí 71 let když skončila, žádný zub nevytrhla jen tak, ale každý se snažila zachránit, vše vysvětlovala do podrobna, jak co bude dělat,chodili jsme i ní celá rodina, vzpomínám na ní, taková už snad ani nebude,d

vaclav*

To jste dopadl o mnoho lépe než já. Mně řekli jen, že nové pacienty nenabírají. Vím hned od dvou, kde jsou volné termíny na ošetření. Když zjistí, že u nich nejste, tak vám sdělí, že nenabírají. Dokonce ani luxusnější klinika nenabírá. A pojišťovna mlčí (nejsem u VZP).

pb®
hodnocení

1x
Když bych nemohla sehnat zubaře, chodila bych na dentální hygienu třeba 4x do roka, abych předešla novým kazům. Dokonalé vyčištění+fluoridace a nový kaz se neudělá. Co by bylo třeba opravit, zaplatila bych, klidně bych si i platila preventivní RTG. Já chodím na hygienu k normální zubařce, takže mám zuby zkontrolované 2x ročně od svojí zubařky a 2x ročně na dentálce. Problém je, že lidi co nemají zubaře kašlou na dentální péči tak nějak všeobecně. Neřeknou si aha, nemůžu sehnat zubaře, o to víc budu chodit na hygienu. Dítě rodiče se zanedbaným chrupem bude mít s velkou pravděpodobností také problémy. V rodině se nakazí Stretokokem mutans způsobujícím kazy. Rodič co si sám nezvládne vyčistit zuby a mezizubní kartáček či dentální hygiena jsou pro něj sprosté slovo, těžko dočistí zuby svému dítěti nebo ho objedná na dentální hygienu.

tomaso
hodnocení

0x
No jo,někdy se čeká fronta na zubaře, někdy na hajzlpapir,někdy na jídlo...každá doba má něco...
Na Pavláku v Praze je fronta na eskalátory. Pořád tam opravují eskalátory a pak je směrem do metra hrozná fronta na jedny eskalátory. Připadá mi to děsný, protože je tam vždy hrozně lidí.
A teď je fronta na Polský benzín.. fronta na zboží v akci..fronta na úřadě.. fronta na semaforu,na kruháku..fronta na vstupenky,na WC..i u jiných doktorů než jen u zubaře..Joo a fronty na očkování;)
Na tom Pavláku už dlouho opravují ty eskalátory. Jeden čas to bylo na čtvrt roku uzavřený a byla tam cedule, do kdy to budou opravovat. Ale poslední dobou tam tu ceduli ani nemají a stále tam opravují a nejezdí ty schody. Ale aspoň jde ta fronta rychle. U lékaře je to horší.

ltz
hodnocení

0x
Mladší zubaři a lékaři odcházejí do ciziny za lepsim, někteří jdou do politiky, mnoho jich je v důchodovém věku a odcházejí. Je štěstí, kdyz se najde zubar do 100 km od bydliště.
etana*

To určitě také odchází, větší problém ale údajně je to, že jich studuje nesmírně málo. A když si přečteme článek z roku 2013, tak vidíme, že ten problém není řešitelný nějak "po dobrém". Viz: "Počty zubních lékařů rostou díky vyššímu počtu studentů stomatologických fakult. Za tři čtyři roky by měl být dostatek zubařů i v okrajových regionech. Situace by se měla dost výrazně zlepšit, řekl ČTK na sněmu České stomatologické komory (ČSK) prezident Pavel Chrz." rok 2013

Asi by se obyčejní obyvatelé ČR se zuby shodli na tom, že je čas omezit možnost absolventů medicíny a zubařiny vypadnout po studiu do ciziny, ale to se zase podělají všichni oponenti vlády (jakékoliv), odboráři a odborné komory. Viz zrovna současný nástřel v tisku o placeném studiu na VŠ. Hned vyrukovala opozice s historkami o chudých nadaných dětech, co nebudou moci na vejšku. Tak co s tím? Buď přísný režim jak v Severní Koreji nebo finanční teror jako v USA. Nebo se zeptat sousedů třeba v Německu. Určitě není řešení dát jim zde mnohem víc peněz, snaha dohnat bohatší země už se ukázala jako neefektivní, viz nadprůměrné mzdy českých učitelů v porovnání s jejich podprůměrnými výsledky.

tomaso
To by se pak ale muselo zakázat všem, co vystudovali nějakou státní školu (mimo zakladky) pracovat v cizině...
break
Proč něco zakazovat a neřešit samotnej problém od základu?
etana*

Breaku, jak si to řešení od základu přesně představujete? Prosím o konkrétní návrhy.

break
Vím, že v ČR je problém sehnat vůbec zubaře. Ale nemyslím si, že by všichni prostě jen tak odešli ven. Ono to není úplně snadný uchytit se hned venku a to dost lidí odradí i přes vidinu velkýho zisku.
Osobně si myslím, že dost zubařů nebo doktorů odejde do zahraničí na pár let za zkušenostmi, aby měli na čem v budoucnu stavět svoji práci.
Sám netuším jestli je problém v jejich nedostatku kvůli malýmu množství absolventů, jestli jsou málo placení nebo mají špatné podmínky na práci ze strany státu, nemocnic nebo pojišťoven.
Jakékoliv problém by se měl řešit od základu a ne pokračovat v zajetých kolejích a jen něco zakázat. Pak se může stát, že se do toho oboru nebude vůbec nikdo hrnout anebo se výchova banda zubařů, co budou mít nulovej zájem o pacienta.
etana*

Breaku, díky za odpověď, byť pořád nevíme, co a jak. Takže se shodneme jen na tom, že to není tak jednoduché, jak si někteří komentátoři představují.

break
Kdyby to bylo jednoduché, tak se to neřeší, no.
Já mám zubaře v zahraničí. Tam mě vzal okamžitě, i když je plnej. V Česku odmítají. Asi jim stačí určitý množství a víc nechcou...

hodnocení

0x
Asi bude podstatný rozdíl v registraci a v samotném ošetření. Když se mají všichni pacienti registrovat osobně a v jeden den, logicky jich tam bude mnoho. Ovšem na samotné ošetření taková fronta nebude, že?
Takže bych z toho nedělal žádnou kovbojku.
Ale když se to dobře napíše, leckdo to bere jako frontu k zubaři.

Myslíte si, že zaregistrováni budou všichni?

hodnocení

0x

Milé děti, válečný ministr chystá nadstandardní péči. Takže si chystejte kešeně i k ostatním doktorům.

A nedělejte si iluze, ža máte našetřeno ..

jendad

Jojo . Už je to zde. Rozdělení lidí na ty privilegované a ty ostatní .

tomaso
A podle čeho se to bude rozdělovat? Abych věděl v jaké kategorii budu...
007cz
Zase ta petikolka opisuje od opozice... možná si A. Babiš nepamatuje co nedávno blábolil.
To je hrůza, co s tím udělat? Nedůstojné čekání na zubaře

hustopece
hodnocení

0x

Nespletli jste se? Nebyl to protest proti stavu zdravotnictví?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]