Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Měli by děti finančně podporovat své rodiče na údržbu domu kde zatím nebydlí ale ze zákona dům budou dědit? Děkuji
Hned mě napadlo, samozřejmě. Ovšem dnes je jiná doba a nikdo neví, jak dlouho tu rodiče budou a hlavně - při zdravém rozumu. Znám případ, kdy se dospělé děti staraly vzorně o dům matky, aby po její smrti zjistili, že ho za života darovala jakési příbuzné od sousedky, která tam za ní chodila jednou za týden na kafe. Přitom vztahy měly dobré a nic tomu nenasvědčovalo. No, byli bez baráku.
Opravdu se tohle stalo? Tomu se nechce uvěřit. Ta osoba musela být duševně chorá a nechala se zřejmě zmanipulovat a využít. Tohle přece rodič dětem nikdy neudělá. Ne dětem, které se jak píšete, vzorně starají.
Legislativu neřeším, ale přijde mi normální, že stejně jako rodiče podporují své děti do dospělosti, stejně tak pokud je potřeba, pomáhají děti svým rodičům, či prarodičům. Je pravda, že většinou spíše prací, než financemi - prostě když je potřeba třeba natřít střecha, tak koupím barvy a střechu natřeme, nějak mi nepřijde reálné, aby třeba senioři 70+ lezli po střechách . Stejně tak těžší práce přece nebudeme nechávat na staré lidi, že? Aspoň nás to takhle učili už za mládí, že starým lidem se pomáhá.
Jo, jo, starým lidem se pomáhá. To možná bylo kdysi. Dnes, když opečovávání důchodci se zdravotní péčí a s vlastním bydlením jsou na tom často zdravotně lépe než jejich děti, tak už to trochu ztrácí smysl. Navíc, kdo není úplný hlupák, tak má našetřeno, o čemž se mladým, kteří mají spočítanou hypotéku do 60 let, jen může zdát...
Vy asi nežijete v české republice, že? Tak vězte, že situace je taková, že třeba zubaře v této republice budete jen těžko shánět, takže třeba vozím 83letého tchána 40 km do Pardubic, protože není nikde blíž, chodí o francouzských holích, takže těžko ho mohu nechat ploužit se u nás na nádraží a pak přes půl Pardubic.
Ale ano, máte pravdu v jedné věci - má vlastní bydlení, za svůj život postavil či pomohl postavit několik domů. Jenže jak jsem psal a kdo má domek mi dá za pravdu - údržba a provoz baráku je často fyzicky náročná práce. Nějak mi nedá, abych mu nepomohl, stejně tak k tomu vedu i své děti.
Nejsem věřící, ale nějak věřím v jakousi ,,karmu´´ - takže pevně věřím, že i mě někdo ve stáří pomůže, ostatně tak to dělaly generace a generace našich předků ( najděte si na google, co je to výměnkář ) a je to tudíž prověřený model fungování společnosti.
A stejně tak věřím, že ta ,,karma´´ nebo jak to nazvat Vám také dá pocítit, jakou váhu a smysl mají Vaše názory až budete stará a slabá.
No, vaš povídání o karmě je pěkné, ale spíše ilustruje dnešní společnost. Díky nadměrné zdravotní péči se dožívají lidi věku, kdy už se nedokážou sami o sebe postarat a jsou zátěží pro všechny. Je to jen konstatování, ale bláboly o karmě jsou fakt mimo. Nedávno u nás plakala sousedka, která před 10 lety přepsala barák na vnuka a ten už chce bydlet! Jenže paní je v pohodě, je jí 93 let a strčí do kapsy 70 leté. Chtějí, aby šla někam do DD, což se jí nechce. Ovšem ten vnuk bydlí v jedné místnosti u rodičů a děti už chodí do školy. Chápete to? Vše má svůj čas.
Sisi, ale Vy teda máte zvláštní sousedy, jedna daruje barák potajmu sousedce a teď zase další sousedka, které se nechce do domova důchodců a její vnuk žije i s dětmi v jedné místnosti. A kde má maželku? To žijí všichni v jedné místnosti a čekají, až jejich babička zemře? Také mám sousedy a známé, ale s tímhle jsem se ještě nesetkala.
Fajn. Takže podle Sisi budeme důchodce po 70 střílet? Abychom se o ně nemuseli starat, že jo.
Ono jsou mimo ty Vaše pindy o nadměrné zdravotní péči a tudíž zbytečně dlouhém životu . Nebo hodláte do odstřelu zahrnout rovněž mladší ročníky, např slepce, nebo vozíčkáře, kvadruplegiky a pod? Ti se přece o sebe taky nepostarají. A co psychicky nemocní? Ti se o sebe taky nepostarali a nikdy nepostarají? Taky postřílet? Ovšem to není nic originálního, podobně smýšlel už jeden před Vámi - Áda Hitler , říkal tomu T4
Krom toho - stačí když se projdete po nějakém hřbitově - ano, to někteří na dušičky dělají, ale chápu, že třeba jiné by to mohlo obtěžovat, že, proč se starat o někoho, kdo už ani nežije. No nicméně kdybyste to učinila, zjistíte rázem, jak moc mimo jsou ty plky o nadměrné péči - lidé se dožívali nezřídka vysokého věku i za první republiky a ano, i tehdy, ba i za války bylo naprosto běžné, že se o staré starali mladí. Divný, co?
@winki - domu kde zatím nebydlí ale ze zákona dům budou dědit?
A co když nebudou . ani dědit, ani bydlet? Přesto (nebo právě proto), že je to "v rodině", je nejlepší sepsat smlouvu a doložit/odsouhlasit co bylo do domu vloženo. Asi bych nepočítala práci, ovšem ivestovat do stále ještě cizího majetku se nemusí vyplatit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.