Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
komunismus měl docela pěknou myšlenku, a to, že si budeme všichni rovni díky toho, že nikdo z nás nebude mít nic. V praxi to už tak nefunguje, protože lidem v takovém případě chybí motivace dělat vyšší výkony.
Četl jsem ale o zajímavé myšlence, a to, že všichni budou vlastnit nějaký podíl a tudíž budeme všichni vlastníci. Myslíte si, že takový komunismus má vyšší šanci na úspěch?
Jiz dnes kazdy vlastni nejaky podil od cehokoliv. Konkretne v rozpeti od 0 az do 100%.
Na tom neni nic zajimaveho.
To co popisujete bylo v izraeli (kibuci) . V současnosti to prakticky vymizelo , protože to lidem není vlastní . Nejefektivnější se ukázal americký kapitalismus , jehož hlavním ukazatelem je daň z nemovitosti . Znamená to , že na cokoliv hmotného se podíváte je zdaněno procentem (o které se bojuje v obecních volbách) a musí nést zisk . To značně omezuje plýtvání . Paradoxně většina pudy v americe nikomu nepatří , ale mužete si ji koupit . Jen pak musíte na to vydělat , aby jste měl na každoroční daně.
Robert James "Bobby" Fischer - americký šachista, mistr světa v šachu v letech 1972–1975.
Ten clovek nebyl zadny hlupak.
Marxova národnost ( Wiki):
Marxs family was originally non-religious Jewish, but had converted for/... before his birth. His maternal grandfather was a Dutch rabbi, while his paternal line had supplied Triers rabbis since 1723, a role taken by his grandfather Meier Halevi Marx. [13]
Tohle by ztroskotalo na tom, že spousta lidí je ducha mdlého a nechápe smysl vlastnictví. Ono stačí kolikrát třeba pozorovat, jak se někteří lidé nejsou schopni domluvit např. na prodeji baráku po rodičích a raději ho nechají spadnout, než by z toho něco měli. Pro normálního člověka nepochopitelné, ale čím jsem starší, tak mám pocit, že těchto lidí přibývá na všech úrovních...
Kapitalismus je od slova kaput - hlava. A kdo má hlavu, ten vede, třeba stádo. Má na víc, zvládne víc, vydělá si víc. Trochu, jako v přírodě. Ale jsme lidi, tak nenecháme na holičkách ty slabší, co nemohou. Ale proč vydržovat ty, co nechtějí, ty, co se flákaj?
Taky mne napadl Kibuc. To byl experiment a do toho nejde každá povaha. Ale ukaž mi na světě zemi, kde komunismus prosperuje. Mně je celkem sympatické družstevnictví, ale dobrovolné!
Dobrý den, komunismus (jako neuskutečnitelná teorie) je naštěstí jen jeden, tak si ho lze pohlídat, aby se nedostal nikde do praxe. Alternativu naštěstí nemá, což je jen dobře (i když jeho myšlenky neustále inspirují různé "exoty"). Zdravím!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.