Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč havrani přiletěli dříve

Od: sony* odpovědí: 38 změna:
Dobrý den,četla jsem na novinkách článek o letošním příletu havranů k nám do Čech. Přiletěli dříve než je obvyklé a otázka zní zda důvodem je válka nebo předzvěst tuhé zimy. K jakemu důvodu se priklanite vy?
Děkuji.

38 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Já takhle vůbec nepřemýšlím. Stále a furt, celý život, mě někdo něčím strašil a vlastně straší. Stejně nic neudělám, nic neovlivním a budu řešit, až to přijde. *bum*A konec! Nedám se! Užívám si toho, že je venku teplo, nic mě nebolí, ani dnes ani zítra na dialýzu nemusím. Dorka ještě žije, vezmu ji na procházku, jestli budou lidi !na zahrádce", stavíme se na jedno malé orosené a zasmějeme se s lidmi, kteří nehledají a neděsí se problémů už dopředu. A vánoční kaktus se zvencnul a kvete jako o závod, chce mi udělat radost. ;)

Proč havrani přiletěli dříve

*palec2* Mě už taky pokvete.

Nepřikláním se ani k jedné verzi, jen mi náhodně na to padl zrak. Žádné tragické scénáře si nepředstavuji.

sony*
hodnocení

Přátelé, z čeho jste usoudili,že v tomhle jevu je něco,čeho byste se měli bát. Opravdu to nebylo mým umyslem vas strašit,jen mi zajímal důvod, proč takhle ptáci reagují.

hodnocení

4x
Zřejmě předzvěst tuhé zimy. Lidé odedávna věřili, že brzký přílet havranů symbolizuje tuhou zimu. Ptáci však neumí předpovídat počasí. Jak je možné, že vzniklo toto spojení? Havrani reagují na měnící se podmínky v místě jejich výskytu. Napadne-li vysoká sněhová pokrývka, nemohou najít potravu a vydávají se na cestu na jih.. Havrani k nám přilétají ze severovýchodního směru, hlavně z oblastí Polska, Běloruska a Ruska.*pozdrav*
Proč havrani přiletěli dříve #2
sony*
hodnocení

Luisa1,děkuji za krásnou fotku a zajimavou odpověď. Řekla bych že o tom něco víte.
Jestli vám to nebude vadit,ještě se zeptám na vrány, možná víte i to,proč žijí celé léto ve Vídni,kde jsem je s udivem pozorovala během letosniho horkého leta.
Díky.

U těch vran se nejedná jen o Vídeň, ale i jiná velká města: Mnichov, Berlín ap.

Cituji z článku: "U nás počty vran stagnují, zatímco u našich sousedů se to těmito ptáky jen hemží? Nevím sice, jestli náhodou nejsou vrány v Německu a Rakousku celoročně hájené, ale pokud ano, dobře jim tak. Je tady však ještě jeden jev. U nás vrány nepronikají do měst, zatímco ve Vídni, Mnichově a Berlíně je najdeme přímo v centru. "

Zajímavý článek:

ifauna.cz/...

Jak krásná je bílá vrána: :)

Proč havrani přiletěli dříve #3
sony*
hodnocení

Děkuji,Louisa1,za bílou vranu,je moc krásná. A díky za odpověď ohledně těch měst, je to zvláštní, ale už častý jev,jak je vidět. Ve Vídni nikdo nevěděl a jak jsou už na ně zvyklý, tak se nad tím ani nepodivovali.
break
Člověk je tam vnímá úplně stejně jako ty holuby. Hlavně na dálnici jich je spousta.

hodnocení

3x

Protože bud bude krutá zima nebu bude válka, píše se to na internetu. :)

Popř. obojí *plac*

sony*
hodnocení

Maky, to píšu já taky,až na to,že válka už je. Ale otázka zní k čemu se priklanite vy
sony*
hodnocení

Minda a k čemu se vy priklanite?

Já spíš k té tuhé zimě, přece jen o válce nemají havrani tuchu, ale o zimě určitě ano. Moje kočky se taky cpou ostošest...

Ale oni tam nepsali jako jeden z možných důvodů, že BUDE válka, ale že JE válka v místech, odkud tito havrani přiletěli. Prý k nám létají z východu. Nemají tam svůj klid, a proto jsou tu dříve. O tom, že je to předzvěst války, se tam vůbec nepíše. Ono je potřeba si ten článek přečíst, ne jen nadpis.

sony*
hodnocení

Mikihanz, pokud odpověď patří mě,tak připomínám,že ve své otázce,zda je to způsobeno válkou, používám čas přítomný, nikoliv budoucí.
Ne, je to reakce na odpověď @maky "Protože bud bude krutá zima nebu bude válka".
Mimochodem na konci mě přezdívky není písmeno Z ;)
sony*
hodnocení

Pro mikihans : moc mě mrzí, že jsem vás chybně označila. Dám na to pozor.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, myslím si, že rozdíl zhruba jen týden mezi "předčasným" příletem tohoto uřvaného a všude kálejícího ptactva a "normálním" příletem, je zanedbatelný a nic na to nemá vliv - prostě se nemohli dočkat, tak přiletěli dříve (patrně byly dříve příznivé "počasověvzdušné" podmínky pro přesun/přelet). Zdravím!

doplněno 16.10.22 14:24:

sony - nejsem pták, tak nemohu posoudit. Ovšem, celý ten článek je, dle mého názoru, nepodstatný, resp. na válku ani na zimu nemá vliv. Je to "dělání z komára velblouda".

sony*
hodnocení

Ben,týden z vašeho pohledu možná nic neznamená. Ptáci to vidí jinak.
sony*
hodnocení

Ben, nikdo z nás zde není ptákem,ale to neznamená, že se z jejich chování nedají odhadnout dalsi kroky anebo změny např.v tom počasí. Toto věděli i naši prapredkové.
Já bych tu přírodu tolik nepodcenovala...

hodnocení

0x
Tuhe zime neverim. Ja letaxsleduji jerabiny a dosud me nezklamaly, Tuha prijde kdyz brzo opadaji
sony*
hodnocení

Aja,děkuji za odpověď,mám stejný názor. Mě přijde i logické to že,pokud žili v místech, kde probíhá válka,že z této oblasti odletěli dříve.
ben®

sony - nevadí. že válka začala v únoru? Proč to ptactvo snášelo válku půl roku a až nyní se vzneslo a přiletělo? Nepodléhejte dojmům.

sony*
hodnocení

Ben,nechci se vás dotknout,ale snad byste se měl alespoň okrajově seznámit s urcitym tématem,pokud o něm chcete vést diskuzi. Ale všeobecně se ví,že třeba vlaštovky od nás odletaji do tepla v podzimnim období a zároveň k nám přilétají havrani. Oni mají v sobě nastavený takový cyklus a nemůže se stát aby se v předjaří, což je i měsíc únor,kdy tam válka začala,že by se začali sletavat a stěhovali se k nám. Samozřejmě,že válku vnímají a není to ani pro ně žádný med,ale vědí, že prijde horké pocasi,že tedy směrem k nám rozhodně nepoleti. Když se ale přiblíží čas podzimu,dovolí si,abych tak řekla, o ten týden drive opustit ta místa a letět tam kam vždy na zimu létají.
ben®

sony - díky za poučení (nic nového, co bych nevěděl). Ale, stejně jsou ti havrani koumáci a filutové - půl roku jim válka nevadí, statečně vše snášejí, potom se zvednou, přeletí přes bojiště, přiletí o týden dříve a je z toho událost . No nic, končím (už mě nebavíte).

hodnocení

0x
A co vykyvy pocasi, mne napr vykvetl vanocni kaktus
sony*
hodnocení

Aja1946,kvete kdekomu,a nejen kaktus, u nás začal kvést ibišek.

hodnocení

0x

Nesmí se věřit všemu na Novinkách. V Chrudimi podél hlavní ulice na Žďár rostou staré vysoké platany. Jsou plná nepořádných havraních hnízd. Všude řevu jak na Matějské pouti, navíc, pokud jdou lidé po chodníku podél stromů, velice často na ně spadne něco nepříjemného.

A ti havrani tam žijí celoročně. Na jaře se neobtěžují se stěhováním na sever či východ. Aklimatizovali se a za mohutného řevu přežijí u nás i léto. Takže nevěřím, že přilétají. V Chrudimi už jsou celoročně a nikdo je nemůže vypudit. Jaga.

sony*
hodnocení

Babajaga,děkuji za Váš příspěvek. Je zajímavý, napadá mě ale zdá to nemůžou být zrovna vrány.?
Ty už několik let neodletaji.
nov

Skupiny havranů se v Chrudimi vyměňují. Přes léto na Ptačích ostrovech i dalších místech ve městě hnízdí naši domácí havrani polní, tedy ti, kteří žijí ve střední Evropě. S přicházející zimou se ale stěhují na jih Evropy a v jejich hnízdech je nahradí havrani ze severních oblastí, Finska nebo Ruska.

region.rozhlas.cz/...

sony*
hodnocení

Babajaga, jak je vidět,tak havrani priletaji i do Chrudimi ať už tomu věříte nebo ne.
Ti havrani,co žijí v té ptačí kolonii v létě,to jsou ti místní,tzv.polni havrani a tito na zimu odletaji na jih Evropy. A jejich místo zaujmou havrani ze severu,kteří na podzim přiletí.
>To musí být krásné místo ty dva ostrovy v té Chrudimy..

Tak to jsem opravdu netušila, že se zde střídají dva druhy ptáků. Děkuji @nov za objasnění. Byla jsem tam v každou roční dobu, byli, řvali a káleli tam pořád, tak jsem si myslela, že to jsou pořád ti samí. Teď už budu vědět. Jaga.

Ovšem redaktoři Novinek to jistě odhalili.

Touhle dobou havrani vždy přilétají a novináři vždy píšou o tom, že přiletěli dřív.

Bez ohledu na nějaké ptáky a jejicj létání či nelétání.

oszd
hodnocení

0x

V našem městě žijí havrani celoročně, podle Wiki už minimálně 120 let, takže ...*nevi*

sony*
hodnocení

Oszd,asi to budou také ti polní co pocházejí z Evropy.
A prozradíte o jaké město se jedná,?

hodnocení

0x
Diky sankcim uz v rusku nemaji ani havrani co zrat, proto to vzdali predcasne a mame je tady.
sony*
hodnocení

Honzas1,díky za odlehčení této otázky. Humor je vždycky vhodný,když se debata stáčí jiným směrem než by měla...
Mě osobně jste rozesmál,diky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]