Nejste přihlášen/a.
Jaký nůž na sebeobranu?
Jaký nůž je nejvhodnější na sebeobranu? Nože mě nezajímají a nemám o nich tedy žádné povědomí. Jaký nůž byste mi doporučily na sebeobranu...? Většinou sebou tahám sportovní tašku, případně jinou relativně větší tašku, batoh atd... Takže na velikosti nože tak moc nezáleží (myšleno že nepotřebji vyloženě malý, protože i větší kousky mám kde schovat/uložit sebou). Z toho mála co jsem přečetl jsem získal dojem že:
1) Čím větší nůž/čepel tím defakto lepší (pokud ho můžete kam schovat/sebou tahat), jednak je delší čepel , takže teoreticky se můžete bránit z větší vzdálenosti a máte nějakou výhodu (kdyby druhý měl taky nůž - menší), a za druhé to asi má větší odstrašující efekt (takže snad k žádnému konfliktu ani nedojde)... V podstatě nejlepší by asi byla mačeta (v pouzdře) a to bez nadsázky, myšleno vážně (!), do sportovní tašky se v pohodě vleze...
2) Lepší jsou nože s boxerem (např.: d25-a.sdn.cz/... ) Důvod: daleko snadněji se udrží v ruce a je menší riziko že vám ho oponent "vezme", vypadne z ruky (např. při padu atd.), prostě ho máte "připevněný"k ruce což se vždy hodí více, pravda?
3) Lepší jsou nože co mají nějakou "oddělující plochu"/výstupky mezi čepelí a rukojetí (nevím jak se tomu odborně říká) (prostě něco jako má meč) (např. tento: cdn.myshoptet.com/...
a NE ty co nemají mezi čepelí a rukojetí NIC, ale jen jednolitou plochu, jako např. tyto: lamnia.com/... , protože hrozí že vám tento nůž sjede čepelí do dlaně (při pádu, při bodání atd.) a že si sami pořežete ruku vlastním nožem... Kdežto ty co se spíše podobají "malému meči"tyto výstupky mají a nehrozí že vám nůž sjede z ruky a sami si pořežete dlaň (nůž nesjede, protože se vám prsty/palec/klouby zastaví na té "horizontální zábraně"mezi čepelí a rukojetí...)
cdn.myshoptet.com/...
4) Vystřelovací a otevírací nože NEjsou ideální (vystřelovací vás může sám poranit při nechtěném vystřelení)
a celkově pak vystřelovací a i otevírací nože mají prostě "slabší čepele/uchycení k rukojetí) a hrozí že se zlomí (u styku s rukojetí)...?
Jsou všechny 4 popsané body správně? A měl bych nůž pro sebeobranu (snad nikdy nebude potřeba) vybírat podle nich? (zvláště když sebou vždy budu mít nějaký větší batoh/tašku atd. kam ho uložit)? Nebo co, jaký nůž, a proč by mi poradil někdo, kdo se v nich více orientuje...?
Díky
(Tzn. pokud to mám kam uložit sebou (a to já mám - jak jsem už řekl, vždy sebou tahám nějakou "větší"tašku, batoh atd.), tak se vůbec "nebát"ani tohoto např.:
kentaurzbrane.cz/...
kentaurzbrane.cz/...
?
Díky
To je jak z toho vtipu tenhle trolling
Jde takhle chlápek po městě a má triko s nápisem NESNÁŠÍM CIKÁNY. Vidí ho cigi, jde blíž...a ptá se ho:
"Co to máš na tom triku?"
Chlápek se na něho křivě podívá a říká:
"To je první věc, která mě na vás sere, neumíte číst."
Cigán hned volá: "Hej Dežo, Laco pojďte sem. Bude férovka. Jemu je třicet, nás je třicet."
A chlápek na to: "To je druhá věc, která mě na vás sere, když se chcete bít, musí vás být přesila."
Tu se cigán už doopravdy naštve a vytáhne na chlápka nůž... A chlápek klidně odpoví:
"A to je třetí věc, co mě na vás sere. Taháte nože tam, kde se bude střílet."
Žádný... Mmchdm, pokud bys na mě vytáhl tu mačetu, sestřelil bych tě jak králíka, na dvě rány. První do hrudi, druhou do vzduchu ( pro výstrahu)... Jinak boj s nožem je fajn, kolik let hodláš věnovat tréninku? Já tomu dal necelé dva roky, takže si troufám říct, že se při boji nepořežu a nenabodnu...
Člověče, vy jste pořád nepochopil, že bez průpravy nemáte s nožem sebemenší šanci proti grázlíkovi, který je zviklý se prát. Pro člověka s praxí není velký problém vás o ten nůž připravit i holýma rukama, bez toho, že by jste ho vůbec pořezal. Pro boj z blízka musíte mít výcvik, jinak jste v loji. Pokud máte o sebe takový strach, tak si pořiďte zbroják a pak si případně nutnost sebeobrany zdůvodněte, ale pokud na agresora vytáhnete kudličku, bez toho, že by jste jí uměl patřičně používat, tak ho jen ještě více vyprovokujete. Raději se snažte přímé konfrotaci vyhnout, protože s tím nožem absolutně nic nenaděláte.
Ale jo, kup si tu mačetu. Víš, že trénink a výcvik je zbytečný, říkáš LOL, tak si to užij. Hodně štěstí přeji. ROFL. Ten trénink totíž není o elegantních hmatech a chvatech, to je o tom, jak si tu kudlu nenechat sebrat, jak bodnout a říznout, aby byl problém tvůj útok vykrýt a jak vykrýt útok oponenta. A o tom, kde se nechat pořezat, pokud to vykrýt nejde. Elegance v tom není asi kousek. Máš asi problém se smečkou mourků, těm s tou mačetou imponovat fakt nebudeš...
U nás se naštěstí (a doufám, že to tak zůstane) nemusí nože nosit skrytě a ani není omezena délka čepele. Běžně jsem na čundr jezdil s mačetou na opasku... Takže klidně můžeš pobíhat po měsstě s obouručákem na zádech a lidi si tak maximálně budou klepat na čelo. Když ho budeš mít v ruce, už to bude někdo řešit.
Vzhledem k tomu, jak jsi položil otázku, tak se přidám k názoru kolegů, že pro Tebe je na sebeobranu nejlepší nůž, který svět neviděl... tedy žádný.
Můžete mi prosím odkázat můj text kde tvrdím že s tím hodlám veřejně chodit u pasu/ na zádech?
Jinak s takovýmhle "nožem" (mačetou) zapomenutou v té tvé tašce například při návštěvě Německa to pro tebe může znamenat přímou cestu za mříže.
...
Zákon o zbraních, který v Německu platí, striktně vymezuje zbraně, jejichž držení a nabývání je zakázáno. Mezi zakázané zbraně patří vystřelovací a úderové í nože, dále "motýlky", úderové prstýnky tzv. "boxery", ocelové teleskopické obušky, nunčaky a vrhací hvězdice. Z této skupiny zakázaných zbraní jsou vyňaty (a tedy povoleny) pouze nože s bočně výsuvnou čepelí, pokud její délka nepřesahuje 8,5 cm a nemá oboustranně nabroušené ostří.
Kdo poruší toto zákonné ustanovení, dopustí se trestného činu, za který pachateli hrozí peněžitá pokuta nebo trest odnětí svobody až na 5 let.
A můžete mi prosím říci proč tu mluvíte o německu...? Já v německu nejsem, nepohybuju se a ani ho nehodlám navštěvovat... Relevantní to je tedy proč prosím...?
Jinak jestli je to pravda, tak to je určitě zajímavé ... Zvláště s demografickou situací jakou tam mají... Je hezké vědět že stát svým běžným občanům absolutně hází klacky pod nohy možnostmi jak se jakkoliv efektivně se bránit... Rovněž jsem si jist že kriminálníci a různé pofiderní živly toto budou respektovat... Stejná situace ve švédsku a spol pokud vím
...
Pánové... tady asi došlo k omylu... anebo přesně podle rčení "podle sebe soudím tebe"... Ten primitiv tu já opravdu nebudu. Nemám to k žádnému útočení na nikoho ale právěže na OBRANU (!). A ano, jak tu někdo psal, časté jsou ve společnosti bohužel problémy s určitou částí našich spoluobčanů pocházejících jakože někde "nahoru od Srí lanky".
A takovíto "veselí spoluobčané", tam často na případnou obranu opravdu potřebujete jiné kalibry než "pěstičky". To jste spadli z Marsu a nesledujete zprávy nebo co? Opravdu s takovými individui nemám zájem mít nic společného, asi jako nikdo tady, bohužel často oni chtějí mít mocimermo něco společného s vámi, často ve větších počtech a s jejich "psychikou"nikdy nevíte co od nich můžete čekat a co na vás vytáhnou, jestli pěstičky, nožík, nebo třeba i hovínko...
Takže proto se ptám a opravdu mi můj dotaz nepřijde nepřiměřený. Může mi někdo znalý tedy prosím regulérně a inteligentně odpovědět? A ideálně někdo kdo o tom něco ví?
Pár bodů:
1) Ano střelná zbran na obranu je lepší, ale nějakou dobu to trvá než jí získáte a něco to stojí.
2) "Boj s nožem"- někdo trénoval 2 roky, hezké, to bych chtěl vidět. Žádné "úchvatné chvaty"s nožem vám nepomohou, pokud dojde na nože je obecně přijímáno že BUDETE pořezán, nějaké chvaty a trénování je vám docela na nic (kromě snad nějakého základního). I proto se ptám na tu "přehnanost"ve formě mačety, protože jak jsem psal - delší čepel, což je výhoda (ano/ne?) a snad odstrašující faktor a snad by tedy na žádný boj ani nemuselo dojít.
3) "Uloženo v batohu mimo dosah"- ano, to je nevýhoda, na druhou stranu já opravdu takové sitauce nevyhládávám a na problémové lokality (ať už je to cokoliv - třeba i blbá diskotéka) nechodím... Nemám to vyloženě na "nečekané"situace kdy jdu po ulici a najednou mě někdo napadne zezadu... Ano, tam budu asi těžko lovit "mačetu"z batohu. Mám to na situace kdy bude hrozit že spor postupně vygraduje, tam bych měl mít dostatek času šáhnout do tašky...
4) Slzný sprej...? Je opravdu tak dobrý jak se říká? Co jsem viděl a četl tak právěže ne. Může být problém se trefit, protivítr, taky může trvat pár vteřin než začne účinkovat a to už může být dostatek času na agresora aby vás bodl... Taky na fetky pod vlivem prý může mít daleko menší vliv. To máte jako opravdu z praxe že slzný sprej OPRAVDU funguje, nebo jste to jen někde slyšel/četl...?
5) Teleskopický obušek - opravdu je až tak užitečný a pomůže i proti noži a více agresorům...?
Já tu obranu mám hlavně právě proti noži, z toho mám především obavy, o "obyčejné napadení pěstmi atd"se až tak nebojím, tam bych ani neměl žádný zájem svůj nůž vytahovat, tam si troufnu bránit se normálně fyzicky. Jde mi právě fakt až o vyhrocené situace kdy na vás agresor vytáhne nůž... Co potom...? Elegantní chvaty a hmaty jo? LOL... I tam (proti agresorovi s nožem) je fakt teleskopický obušek nebo pepřový sprej fakt tak účinný...? Z mého pohledu by tam fakt byla účinější ta mačeta, jednak SNAD bude mít odstrašující účinek a agresor ani nožem nakonec nezaútočí a pokud už ano, mačeta by snad mohla poskytovat více ochrany pro mě, protože má delší čepel... To je moje úvaha, proč je špatná prosím...? Protože pokud už se ke mě agresor s nožem dostane tělo na tělo, tak mačeta je až moc dlouhá (hlavně na bodání) a v takové těsné vzdálenosti je lepší právě kratší nůž?
Takže mačeta podle vás opravdu ne? Proč ne? Odstrašující faktor by to snad mělo mít a že čepel je delší a dovoluje mi se případně bránit z větší vzdálenosti je snad taky relevantní?
Ty dotazy jestli je lepší s boxerem (hůře vypadne z ruky) a s tou "zábranou"proti sklouznutí vaší dlaně do čepele, to je taktéž pravda...?
Když už zmiňujete "podle sebe soudím Tebe"...
Já chtěl původně do své odpovědi napsat, že dle mne je nejlepším "nožem" ten, který má ráži 9mm Luger, nebo .45 ACP. Jenže vzhledem k tomu co jste u všechno napsal o těch nožích, jsem to nenapsal. Protože dle mého názoru nejste vyzrálý na nošení nože, neřku-li pistole.
@gotrekzagary - já myslím, že odpovědi dostal a dál s ním nemá cenu ztrácet čas. Nic o tom neví, nic neumí, jediné čeho má hodně je neznalost a sebevědomí. Tak mu popřejeme štěstí, až bude v kritické chvíli rozepínat tu svou tašku, aby tam vyhrabal mačetu a ještě se u toho nepořezal..
Jinak ad 2 ( chvaty a trénování je vám docela na nic) - už to stačí, aby bylo jasné, že o tom víš prd a měl bys toho nechat zavčasu než blbě skončíš po nějakém machrování.
A když už sem cpeš videa na podporu těch svých blábolů, tak bys měl alespoň umět anglicky, abys věděl, co tam říkají. Že tam tvrdí úplný opak než ty tu vypisuješ.
čas 2:44
your life shall depend on your own experience gained in real training
(váš život bude záviset na vašich vlastních zkušenostech získaných ve skutečném tréninku)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.