Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pohřeb dědečka

Od: karolina* odpovědí: 8 změna:
Prosím o radu,s přítelem jsem 10 let a žiju s ním ve společné domácnosti s jeho rodiči.Včera mu umřel dědeček a mě by zajímalo,jestli mi má někdo kondolavat,když jsem jen přítelkyně partnera.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

Záleží na tom, kam se postavíte po kremaci. Když do řady vedle druha, kondolující Vás nevynechají. Mnozí ani všechny příslušníky truchlící rodiny neznají a rukou zapumpují každému, kdo tam stojí. Pokud odejdete včas a počkáte na ostatní někde v ústraní, nikdo Vás tam s kondolováním nahánět nebude.

Poslední dobou se hodně rozšiřuje zvyk, že řečník nakonec oznámí, že si zarmoucená rodina nepřeje kondolovat. Je to moudré rozhodnutí. Zbytečně se protahuje bolest a nervozita pozůstalých, než je všichni účastníci obejdou.

Já sama kondolovat nechodím. Nedokážu to. Navíc si myslím, že to nikoho nevytrhne. Postavím se někde v koutě a nechám téct slzy. Naposledy letos v červenci na kremaci strýci. Přidal se ke mně i vzdálený příbuzný, prý posečká se mnou, také nerad kondoluje.

Je to prostě tak, jak si to kdo udělá. Nikdo Vás tam nemůže násilím tahat ani Vás nikdo nemůže vyhnat, přidáte-li se k příbuzným. Jaga.

liska5

Jen pododotknu, že to nekondolování v obřadní síni přišlo s proticovidovými opatřeními. Na pohřbu nás pustili jen nějaké nařízené metry od sedících nejbližších pozůstalých a předem poděkovali za pochopení, že se nebudeme řadit ke kondolování, ale venku na vzduchu už jak kdo chce.

hodnocení

2x

Asi bych to vůbec neřešila, kondolenci vyjádří ten, kdo to chce udělat a jak již zde bylo zmíněno, když se postavíte vedle svého partnera, tak z toho vyplyne, že k němu patříte a kondolenci obdržíte, je to slušnost, nejste "jen přítelkně", ale jste družka. Někteří třeba ani netuší, zda jste sezdáni. Ale proč vy se tím zabýváte, to je na ostatních, jak se zachovají a nikoho nelze nutit, není na to ani žádné nařízení.

karolina*
Dobrý večer,děkuji za odpověd.Jde mi o to až budu kondolovat všem co budou stát v řadě (pozůstalým) tak jestli nebude blbé, když si pak stoupnu na konec řady a budu přijímat kondolenci. Přítel třeba bude stát uprostřed celé řady,tak aby se pak kvůli mě neposouvala celá řada. Nikdy jsem na pohřbu nebyla,tak ať tam nejsem za úplného hlupáka,aby na mě přítelovo rodina nekoukala špatně.
liska5

Podejte ruku těm úplně nejbližším pozůstalým, řekněte upřímnou soustrast a pak se ztraťte s davem a počkejte někde stranou u stěny, až ten zástup odejde. Už se nikde neřaďte k nějakému přijímání kondolencí. Nejste zdaleka ten nejbližší pozůstalý a lidi tam se mnozí neznají. Na co se tam budete stavět, aby Vám nějací neznámí kolegové ze strýcovy práce tiskli pravici a pak se venku ptali, kdo to byl ta mladá...?

tom*

To byla mladá od mladýho. Na pohřbech máš aspoň možnost poznat celou rodinu širokou dalekou... kde jinde máš takovou možnost?

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, může a nemusí - záleží na tom, jestli k tomu dojde (můžete být považována za manželku), potom kondolenci přijměte. Pokud nikdo kondolovat nebude, tak si nezoufejte. Jestli půjdete s partnerem na pohřeb (budete vedle sebe a s rodinou), tak Vám budou na závěr kondolovat. Zdravím!

hodnocení

2x

K doplňující odpovědi z 22,56: Když žijete ve společné domácnosti s rodiči partnera, tak těm rodičům jste už jistě nějak svůj smutek projevita. Těm už se pak nekondoluje A pokud se při přípravách pohřbu setkáte s někým dalším z rodiny, vyjádříte mu soustrast hned. A protože na pohřeb jistě přijdete nebo přijedete jako rodina o něco dříve, tak tam se ještě před obřadem setkáte s dalšími nejbližšími pozůstalými. Pokud je neznáte, partner vás seznámí. Těm byste měla kondolovat ještě před začátkem obřadu. A po pohřbu si buď stoupnete v řadě vedle svého partnera, nebo poodejdete někam stranou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]