Nejste přihlášen/a.
Zbrojní průkaz (skupina E - ochrana majetku a osob).
1) Jak dlouho ho trvá získat? Pokud nemám žádné zkušenosti se zbraněmi, nikdy jsem z žádné nestřílel, a TED se rozhodnu si udělat zbrojní pas... Za jakou, nejkratší možnou dobu, ho mohu získat (započítáno časově vše)... Střelecká příprava, učení na zkoušky, zkoušky (praktické, teoretické), veškeré "formality" a dokumenty atd. Prostě od začátku do konce, kolik času minimálně to tak potrvá...? Měsíc? 6 týdnů? 2 měsíce...?
2) Kolik to tak stojí? Zbran řekněmě 20 000 kč + náboje. Kolik stojí ale samotné vyřízení zbrojního pasu (vše kromě zbraně a nábojů)..? Tzn. veškeré formality a poplatky za ně, zkoušky, střelecká příprava, "vstupné" na střelnici atd. atd... Kolik tak můžu CELKOVE čekat, že mě bude stát získání zbrojního pasu (VŠE kromě samotné zbraně a nábojů)...?
3) Četl jsem kdysi kdesi, že snad v ČR měl být přijat zákon? (nevím jestli nakonec byl...?) že policie může přijít do domu/bydliště držitelů zbrojního pasu JEN TAK... Bez jakkékoliv záminky, bez jakkéhokoliv "povolení k prohlídce" atd... Prostě jakmile jste jednou držitelem (legálním) zbrojního průkazu (a zbraně- pistole) v ČR, tak se otevíráte neomezeně k jakkékoliv prohlídce policie, kdykoliv se jí zachce, bez jakkéhokoliv důvodu, prostě vám "vlezou domů kdy se jim zachce, bez jakkékoliv příčiny a povolení atd."...? Je to pravda? Byl ten zákon přijat? Nebo se mi to s něčím plete...?
Děkuji
1) Obecně platí, že záleží na tom, jak rychle jste schopen se naučit teorii a praxi. Teorii se učí každý sám (doporučuji aplikaci na mobil), praxi může naučit střelnice, nebo kamarád. Reálně, ale doba záleží na tom, jak často se u Vás (zkoušky se konají dle místa trvalého pobytu) dělají zkoušky před komisařem. U nás je to třeba 1x za měsíc, ale ve větších městech to může být i častěji. Stejně tak to obvykle bývá časteji od jara do podzimu, než v zimě (v případě využívání venkovních střelnic). Počítal bych s tím měsícem minimálně.
2) Ceny:
600,- odměna pro zkušebního komisaře (daná zákonem)
500,- - 1.500,- cena za vykonání zkoušky na střelnici (za zapůjčení zbraní, munici, poskytnutí zázemí, cena se liší dle střelnice)
300,- - 1.000,- za lékařský posudek (cena se liší dle lékaře
+/- 2.000,- za psychologické vyšetřžení (pokud lékař sezná, že ho potřebujete a pošle Vás na něj)
500,- - 2.000,- cena za přípravný kurs na střelnici (liší se dle střelnice)
100,- cena za přihlášku ke zkoušce odborné způsobilosti
700,- cena za žádost o vydání zbrojního průkazu (za každou skupinu, takže v případě A - E je to 5x 700,-)
200,- cena za přijetí žádosti o povolení zbraně kategorie B
300,- cena za vydání průkazu zbraně
Zbraň jako taková může stát 3.000, - až několik set tisíc. Záleží na zbrani. S obvyklou pistolí značky CZ či Glock se do těch 20.000,- vejdete. Cena za munici se opět liší podle ráže. Nejobvyklejší 9 mm Luger je teď kolem 7,- za kus.
3) Zákonů v ČR je přijímáno více než dost. Ta návštěva PČR "jen tak"samozřejmě není jen tak. Obvykle se to týká střelců, kteří mají zbraně tzv. na výjimku (tedy typicky automatické - samopaly, kulomety). To se běžných střelců netýká. K nim tak leda na udání.
Jinak pro získání zbrojáku je základem věk (pro E je to 21 let), trestní bezúhonnost, spolehlivost, zdravotní a odborná způsobilost.
Více informací můžete načerpat zde: zbranekvalitne.cz/...
Najdete tam i odkaz na tu aplikaci, kterou jsem zmiňoval
§ 29, odst. 1, písm. n zákona č. 119/2002 Sb.
A jak jsem psal, týká se to držitelů zbraní kategorie A.
Díky za výčet, že jsou náboje tak drahé (defakto) jsem nevěděl
Takže pokud budu mít normální pistoli (třeba ten glock), tak ke mě policie jen tak zbůhdarma nemůže jo...? V tomto jsou shodný s jakkýkomkoliv normálním občanem (nedržitelem Zbrojního průkazu?)... A tedy ten zákon o kterým jsem něco četl kdysi a okolo kterýho bylo myslím celkem povzdvižení ve střelecké komunitě, nakonec BYL přijat, ale týká se jen držitelů nějakých "větších" zbraní než jen pistolí...? Ano? Jako držitel jen té pistole (třeba glock) ke mě policie nemůže vlézt "nijak snadněji a znenadání" než k normálnímu občanovi nedržiteli ZP...?
Děkuji
Netuším který zákon máte na mysli. Ve střelecké komunitě vyvolá minimálně debatu každý zákon, který se jí nějak dotýká. Jestli myslíte ten nesmysl z Eurosojuzu, tak ten svým způsobem přijat byl. V některých věcech jsou naše zbraňové zákony přísnější než ty unijní, něco se ještě musí přijmout.
Řešila se minimální délka u dlouhé zbraně (sklopky), řešily se nadlimitní zásobníky pro dlouhé zbraně (lze požádat o výjimku. A další věci. Na druhé straně u nás lze nově používat na zbraních tlumiče, lze nakupovat a nosit náboje s deformovatelnou střelou, atd.
Ceny munice šly nahoru poté, co to začalo na Ukrajině. Ale ani dříve to nebylo levnější (Luger stával 5,- za kus) Stejně tak jsou některé druhy munice hůře dostupné, protože hlavně ze začátku šlo skoro všechno na Ukrajinu.
Netuším proč pořád řešíte, jestli k Vám může, nebo nemůže PČR vpadnout. Na základě zákona o zbraních ne, ale na základě zákona o policii stejně jako ke komukoliv jinému... když bude mít důvod.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.