Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodej elektrické energie napřímo

Od: zmizik® odpovědí: 6 změna:
Ahojte, někde jsem slyšel a četl, že by pro nás bylo nejlepší prodávat elektrickou energii napřímo koncovým zákazníkům. Proč ne, jen k tomu mám tři dotazy:
1) pokud víme že vyrobenou energii nelze skladovat a elektrárnu v noci, kdy je spotřeba nižší nelze vypnout ani snížit její výkon*, je výhodnější tu levnou noční energii vydražit prostřednictvím burzy, nebo (pokud bychom prodávali energii na přímo), využili by toho zahraniční odběratelé a výkupní cenu by si nadiktovali sami?
2) Kdo zaručí, že v případě odstávky elektrárny z důvodu údržby nebo závady, nám zajistí ostatní dodavatelé energie ve špičce za přijatelné ceny?
3) Pokud se nám varianta prodeje el. energie "napřímo" jeví jako krátkodobě výhodnější, znamená to, že se vyplatí i dlouhodobě?
* poznámka: samozřejmě elektrárnu lze vypnout i regulovat její výkon, ale stojí to miliardy

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Moje odpověď bude zdánlivě trochu od věci - Zrovna včera jsem četl podrobnosti o tom jak člověk může "vyřešit" přetoky z domácí fotovoltaiky. Možnosti jsou tristní. Buď to bez smlouvy odevzdáš do sítě zadara, nebo si s velikým papirovanim, vyhádáš nějakých 30hal.za kilowatu a nebo ještě můžeš mít virtuální baterií, kde ale platíš pětikilo měsíčně za to, že ji máš aniž bys měl jistotu že do ní něco vůbec uložíš. Takže distributor má výdělek jistý ale ty rozhodně ne. A navíc z té elektriky kterou sis uložil z přebytků zaplatíš distribuční poplatky a daně jako kdyby to nebyla tvoje elektrika.
Ve velkém což je případ na který se ptáš, to bude to samé. Prodávat elektriku v době, kdy ji nepotřebuješ nikdy nebude velký byznys a odběratel se bude vždycky snažit z toho mít nějaké výhody.
V poslední době se pravidelně objevují články o zázračných bateriích solných, pískových a podobných, které by měly umožnit skladování velkých objemů energii v době kdy není takový odběr ale v reálu fungují akorát Dlouhé stráně a to ještě za cenu obří počáteční investice a poškození krajiny.
jawacek350
Tak zrovna ta písková baterie je, pode mě, do budoucna docela perspektivní záležitost. Uskladněných vice jak 500°C je už slušná nálož energie. Z toho by se, například,přes noc dal pomocí páry (z dešťové vody) vyrábět elektrický proud nebo vytápět skleník či dům nebo by se z toho dalo i vařit. V pískových bateriích vidím budoucnost a větší možnosti soběstačnosti. Teď trochu odbočím. Já s divím Afričanům... Mohli by být nejbohatšími lidmi na světě díky pouštím a fotovoltaice. Téměř všechno by na to u nich mohlo fungovat a za relativně levno...
pb®

Nebo si to doma spotřebovat? Na noc načasovat myčku, pračku, sušičku, na indukci táhnout přes noc hrnec s vývarem, péct pomalu husu či kachnu přes noc, vytápět skleník, bazén, svítit kytkám, sušit ovoce, houby, bylinky. Pořídit druhý či třetí mrazák na uchvání toho, co člověk vypěstuje a odchová. Topit a svítit drůběži. Věděla bych co s přebytky. Nedělám to protože šetřím, ale nešetřit, mám minimálně tu pračku, sušičku, myčku a troubu zapnutou denně.

Však ty solární solné zrcadlové elektrárny už dávno fungují. Pracují i v noci. Ono někde to jde, někde to nejde, stačí se podívat od Pálavy směrem na jih, jak se krásně větrné točí. Jen politici tvrdí, že ten vítr se na hranicích zastaví. Jinak Egypt byl donedávna závislý na energii zvenčí a během velice krátké doby je to čistý vývozce.
Jinak prodej do sítě za spotové ceny je běžný

youtu.be/...

hodnocení

0x

Ono by možno stačilo len obchodníkom zákon obmedziť nákup nad cenu ktorú majú vybranú v zálohovej platbe. Čím by drahšie nakúpili,tak tým by mali menší zisk. Vo veciach kde nejde cenu ovplyvňovať, že sa zvýší zrazu dopyt,je potrebná určitá regulácia,inak je zákaznik vydaný na svojvoľu obchodníkov.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]