Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co říkáte na reportáž ohledně vyúčtování energii

Od: ilona* odpovědí: 55 změna:
Na portále Tn.cz byla zveřejněná jedna reportáž s ovdovělou důchodkyní,které už od dodavatele elektřiny Lama přišlo roční vyúčtování a nový rozpis záloh na další období,kde ji nastavili měsíční zálohy na 23.600Kč.Je to vůbec možné a jak se to dá zaplatit pokud na to ten člověk mít nebude takovou vysokou finanční částku?

55 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

id
hodnocení

2x
Na podobné pořady nekoukám. Při tak vysoké záloze musi paní obývat neadekvátní rozlohu bytu/ domu pro jednu osobu. Určitě nebydlí v garsonce o 30 m2. S tím měla něco dělat už dříve.
michalverner
Proč by něco dělala dříve když na placení záloh finance měla?Snad jedině si pořídit věšteckou kouli.
id
O drahé el jste se dozvěděl včera? Více lidí pouští nadměrné byty a shání malé. Já znám 2 vdovy, které se již přestěhovaly.
michalverner
Id...Tak to je perfektní.1)Každý člověk kterému se zvedly zálohy nad to aby to zaplatil má prodat byt/dům.Kde tolik menších bytů vezmeme?
2)Člověk si vezme hypotéku,20 let chodí do práce a řádně splácí.Po 20-ti letech dům začne opravovat.Mezi tím se kolikrát i narodí dítě,odejdou spotřebiče,auto...Když má byt opraven tak se náhodou zvedne cena elektřiny tak šup vše prodej a jdi jinam.Každý netouží po kočovném životě a stěhování při každém zvýšení cen.
3)Současná situace s cenou elektřiny není růžová a výhledově bude i horší.Radíte tedy lidem kteří jsou na hraně začít ve velkém prodávat nemovitosti?Co podnikatelé kteří jsou na hraně?Ti mají začít prodávat firmy?
schwab

mv: Tak to chce WEF pod heslem "nebudete nic vlastnit a budete šťastní". Státy a korporace to jen uvádějí do praxe.

id
Jednoduché. Když na to nemám obývat např 4 + 1, tak tam nemohu bydlet a snažím se byt vyměnit za odpovídající byt pro 1 osobu. Také jako důchodkyně nemusím bydlet ve městě na náměstí.
Jaký si to uděláš, takový to máš.
michalverner
Id...nejde o jednu důchodkyni.Na zaplacení nemá mnoho lidí a bude jich ještě víc.Kde vezmete tolik menších bytů?U nás když mladá rodina sežene byt tak je to úspěch.Pokud se náhodně objeví inzerát o podnájmu tak je během pár hodin pryč a na domov důchodců jsou pořadníky.
Jaké si to uděláš takové to máš...ta důchodkyně si nejspíš nezvedla zálohy sama.
id
S vámi už plevelit vlákno nebudu, běžte si vykecávat jinam. Než odejtete, přečtěte si znovu dotaz. Nejedná se o celé Česko, ale o jednu vdovu.
michalverner
Id...kde není odpověď tam není dobré se o tom bavit.Chápu.
Jde o jednu důchodkyni.Až se tu objeví další tak jí zase můžete poradit co měla dělat-ačkoliv tedy dnes odpověď nemáte...po válce je každý generál.

U LAMY to není jediná důchodkyně, co ty komentáře?

tarifomat.cz/...

To je ale strašné! Nečetla jsem všechno, protože toho tam je opravdu hodně. Nejde o jediný případ. Vůbec si nedovedu představit, co budou ti lidé dělat. Co se stane, když nebudou moci zaplatit ty zálohy? To jim opravdu klidně odstřihnou zdroj? Já teda souhlasím s rádcem michalverner, tohle přece ani nejde nějakým přestěhováním do menšího řešit. Kde by ti lidé sháněli menší byty a potom, i tam se přece musí topit a vařit. To jsou ale pro některé lidi úplně šílené situace. Ale také dost dobře nechápu, proč jsou u té divné společnosti "Lama". Až do této chvíle jsem o nikom takovém neslyšela. *co*

michalverner
Suzymon...dokážete si představit jak si 80-ti létá vdova kulhající o berlích shání přes realitku podnájem,pak si shání stěhováky a to vše aby zjistila že se za rok opět zvýšila cena elektřiny a vše nanovo.Já ne.Nmozí však ano.No a pokud to zvyšování takto půjde dál tak ta důchodkyně zjistí že na byt vlastně nemá a budeme tu jak v Los Angeles.Tisíce stanů bezdomovců po chodnících.

Dostane dva tisíce na rok za rok "od vlády" a bude zachráněna.

"ra252, politicky. Myslete politicky, ra252!" ještě tu máme chudobný deštník;)

Id vy si to představujete jak Hurvínek válku. Nejde o jedince, ale o většinu lidí a důchodců zvlášť. A nemusí to být ani důchodkyně, ale i jeden člověk v produktivním věku, který bere 20tis a bydlí sám. Navíc u důchodců je to likvidační. Od švagra mamka má zálohu na plyn deset tis, plus elektřinu, vodu s důchodem 16 tis. A to nemluvím o duchodcich, kteří si za komunismu postavili vlastníma rukama domy, děti odešly do měst a vy si myslíte, že člověk který žije celý život ve svém domku půjde do 1+1?
Navíc jeden známý si loni u lamy zafixoval na 3roky energii a minulý měsíc mu došel dopis, že buď bude platit 3x tolik nebo může jít jinam.
id
Nezlehčuji situaci, na rozdíl od vás jsem reagovala na konkrétní dotaz - jednu vdovu. Dotaz nebyl podám na všechny nízkopřijmové lidi.
Vy také když celý zivot budete jezdit v meďouru a pak nebudete mít na jeho provoz, tak uděláte co? Koupíte si trabanta nebo budete jezdit na kole. A tak to je i s bydlením. Znovu trvdím, že paní při záloze přes 20 tis musí vytápět nadměrné prostory pro 1 osobu.
Nemusela, vždyť to píšu, že Lama navýšila platby na trojnásobek i těm, kdo měl fixaci. Nevím čemu se divíte, všichni zaplatíme minimálně 3x tolik za vytápění. Jedna plus kk vám nepomůže, leda tak celý panelák nastěhovat na zimu do tělocvičny, to vyjde levněji.
id
Počítat umíme oba dva. Já se nedivím, také zaplatím více jako všichni.
Pokud Lama zvedla zálohy 3x, tak pani dříve platila zálohy na el.přes 7 tisíc. To vytápěla patrový barák? V garzonce by to neprotopila ani omylem. Takovou spotřebu nemám ani já při vytápění rd přimotopy. Tak kde je problém?
Když na něco nemám, tak to nemohu využívat a musím hledat řešeni. Tady bude problém v lpění na majetku.

Kde je problém? V tom, že Bursík zavedl oddělení distribuce energie od výroby a povinnost nabízet na burze.

To je celé.

id
Ra252, to já vím, to ale paní neovlivní. Možná ano, nebýt u Lamy ale dnes už je asi pozdě.
Uzavírám z mé strany nekonečné povídání a stále platí - zvýšit příjem nebo snížit výdej. Co tak pronajmout část domu, když se paní nechce stěhovat do menšího. A zase platí - jaký si tu uděláš, takový to máš.
michalverner
Id...zvýšit příjem-snížit výdej.Aneb pokud se vyskytne problém s vysokou cenou tak ho přesuneme na koncového spotřebitele.Může si za to vlastně sám.Nemá vlastnit dům.
Id to trojnasobne zvýšení je ale teď v tuto dobu. Když si dáte do rovnice, že ceny za poslední rok stouply několikrát a teď ještě z této ceny vynasobite 3x, tak jste úplně někde jinde. Navíc zákazníci, kteří v posledním roce měnili dodavatele jsou na tom nejhůř, protože nový dodavatel pro ně neměl nakoupeno a kupoval za aktuální ceny na trhu. My co máme smlouvy na neurčito a bez fixace jsme na tom nejlépe.
Id teplárny Břeclav zvedly tento měsíc zálohy 5x! Stávající dodavatel neměl nakoupeny plyn, podobně jako Bohemia energy a ukončila činnost. Nový dodavatel musí nakupovat za aktuální ceny. Ještě bude veselo a stěhovat se na sídliště do 1+kk situaci nevyřeší. Naopak v tom domku se dá zatopit i dřevem.
650tis důchodců žije v jednočlenných domácnostech, viz včera Jílková. Rozhodně to nejsou jednotlivé případy... Navíc teplárny začínají mít velké problémy, takže vytápět 1+kk bude taky luxus.

hodnocení

0x

No, vzhledem k tomu, že němečtí důchodci si stěžují na pětatřicetinásobné zvyšování záloh, tak se to asi vyloučit nedá.

A odkaz na to německé pětatřicetinásobné zvýšení by nebyl? Ať koukám, jak koukám, zvýšení ceny plynu v Německu je nějakých 50%. Tomu odpovídá i navýšení záloh. Samozřejmě se najdou vykukové, stejně jako u nás.

Bylo to na stránkách zpráv Seznam.cz
Sám jsem to četl, výmysl to není.
Odkaz asi nenajdu, je to zhruba 3 týdny zpět.
Taky mi to připadalo zvláštní, ale když to píše Seznam...

No ono to bude zase trošku jinak. Já jsem ten článek našla, je tady, ale osobně bych takové reportáže nebrala vůbec za bernou minci. Ono se dá překroutit, nebo špatně interpretovat všechno možné. Já jsem zase našla tohle, takže ono to u nich nebude tak strašné.

No, je to tedy asi jak u nás při pádu Bohemia Energy. Paní podepsala kdysi výhodnou smlouvu a teď se to na ní navalilo. 885 EUR měsíčně je pořádnej balík, ale není to pětatřiceninásobek. Čímž nevylučuju, že k těm excesům nedochází. Ale stát to tlumí, stejně jako u nás. Já zase četl, že průměrné zvýšení cen plynu v Německu je 45% a že záloha musí vycházet z předchozích spotřeb...

Ampér, přesně tak. On si ten novinář vybere jenom to co se mu hodí, a tak úplně zkreslí fakta a mnoho lidí mu na to skočí. Já bych řekla, že všechny takové články by měl člověk číst s odstupem a nevěřit slepě úplně všemu.

No, ten pětatřicetinásobek odpovídá poměru ceny plynu ruského plynovodního dlouhodobě nasmlouvaného a amerického kapalného burzovního.

Teda nejsem ani odborník na energetiku, ani ekonom a už vůbec ne chemik. Ale jestličtu dobře, srovnáváte cenu zkapalněného plynu s plynem z plynovodu (v plynném skupenství) . Někde bude chybka. Ten odkaz na zdroj není k dispozici?

Samosebou že jde o cenu plynného - ono to taky stojí nemalé peníze. Odkaz třeba tady: nicolaporro.it/...

hodnocení

0x

já čekám, koncem září opis a 4 října mi dají vyúčtování a nastaví nové zálohy. Moc dobrý pocit z toho nemám, uvidíme

hodnocení

0x

Od Lamy jsem odebírala elektřinu ještě letos na přelomu srpna a září. Jak jsem se k té maličké společnosti dostala, je složité a zde nedůležité. Letos na jaře jsem měla přejít k Bohemia energy, ale stalo se, co se stalo. Hned jsem požádala společnost Lama, jestli mohu zůstat i po plánovaném jarním odchodu. Ano. Pak se zase stalo něco a já se rozhodla od Lamy odejít. Administrativa nějaký čas zabrala, ale jsem pryč. Přesto mě článek na tn.cz velmi zaujal.

Nárůst záloh je obrovský. Ale z faktury u textu je zřejmé, že paní měla velmi vysoké zálohy i předtím. Také jsem stará žena, sama v bytě, ale zálohy v přibližně stejnou dobu jsem mívala cca 1700 - 2000 Kč, ona přes 4000 Kč (asi, už to hledat nebudu). Možná topí akumulačkami. A já zatím nevím, jaké zálohy mi připraví nový dodavatel.

V pátek jsem měla dva telefonáty od inogy. Oba na stejné téma, prý jestli beru elektřinu od Lama, ať rychle změním dodavatele, že je u Lama náhlý obrovský nárůst ceny.

simi
hodnocení

0x

Lama, teď asi nejčastěji vyslovovaná společnost. Velké zklamání a hlavně neochota a neslušné jednání. Kde to jsme, když vám operátor na žádost o snížení záloh řekne "když se vám to nelíbí, odejděte". No nelíbí, ze zálohy na plyn ve výši 2000 Kč/měs se stalo 11960 Kč /měs., tak odcházím. Dopis o zvášení mi přišel 1.10.2022 a v SIPO už záloha je předepsaná. Sice jsem slyšela názor vydržet u nich, ale jako dva důchodci bychom se museli hodně uskromnit. A hlavně na jak dlouho. Tak sháním jiného dodavetele plynu, ČEZ a EON už nové zákazníky nepřibírají. To je má zkušenost s českou firmou, která prodává český plyn.

michalverner
Tak to počkejte na rádce Id nebo Etanu...poradí Vám že jste měla nebo máte prodat bydlení jelikož obýváte nemovitost na kterou nemáte finance.Prý je naprosto přirozené a bezproblémové se v takovém případě stěhovat.
Přesně tak, jenže malý byt by se možná dal sehnat, ale kdo vám dá tu hypotéku? Tady kousek je na prodej malý byt, dva malé pokoje, WC v koupelně a kuchyň na chodbě kde není okno za 3mega. A zálohy budou stejně podobné, takže si člověk nepolepší.

michalverner

takový rady ať si nechají pro sebe. Já jsem taky sama v baráku a nikdo mě odtud nedostane. Jsem tady šťastná a nikde jinde bych si na starý kolena nezvykala. A kor ne v bytě. Zlatej můj klídeček.

michalverner
Boba...no tak v tom případě by Vám jistě bylo řečeno,že si nemáte stěžovat a za vše si můžete sama.Jak bylo psáno výše...jaké si to uděláte,takové to máte.
etana*

Michalverner, nemluvte za mě, nejste můj Ovčáček.

michalverner
Etana...pokud vím tak to co jsem napsal jste sama prezentovala.
Nerypejte. Vy nevite, kde vsude bydlela. By jste se divili

hodnocení

0x

Já si pořád nedokážu představit, jak tohle budou lidé řešit. Kdyby šlo opravdu o ojedinělý případ, tak by se tím člověk nezabýval a nezamýšlel se nad tím, protože by si pomyslel, že se ten dotyčný v té situaci ocitl vlastní vinou. Ale tady přece vůbec nejde o jednu osobu, která jak tady tvrdí jedna rádkyně nechce změnit svůj životní standard a lpí na velkém bytě. Tady jde o stovky a možná i tisíce domácností, které se kvůli této situaci ocitnou ve strašné finanční tísni. Nějaké rady měnit byt, nebo nějak snižovat náklady, přece nejsou v této situaci vůbec uskutečnitelné. Jak si mají tito lidé snižovat náklady na topení v zimě? Co když mají malé děti, nebo třeba onemocní, to mají přijít domů a místo aby si zatopili, tak mají vlézt do postele, aby ušetřili? *co*Zima teprve začíná, lidé to nevydrží a to topení si zapnou, protože žít doma zabalený v nějakém svetru a netopit přece vůbec nejde. Také netopím tak, abych tady lítala v tričku, a na teplé svetry jsem v zimě zvyklá, ale doma si prostě zatopím, aby mi tady bylo příjemně. Je mi těch lidí hodně líto a doufám, že to vláda nějak řešit bude. Nechápu jak je možné, že dodavatel klidně řekne svému zákazníkovi, že když nemá na to platit přemrštěnou cenu, tak ať si jde jinam. Kam má ten člověk jít?

michalverner
Nestěžujte si.Chceme se přece přiblížit západu.Např. takové Los Angeles.V mrakodrapech boháči.Po ulicích stovky stanů a jako koupelna slouží požární hydrant který město opatřilo kohoutky.
Chceš bydlet tak plať.Nestačí ti plat-najdi si menší byt.Nemáš na byt-jdi do podnájmu se třemi dalšími.Stále ti nestačí plat-najdi si druhou práci (to že nejsi s dětmi neřeš od toho jsou kroužky).Tím že jsi v práci alespoň nemáš čas řešit problémy státu.Máš dítě kterému je zima a má hlad-tady máš potravinové lístky.Nestačí ti lístky-pěstouni (je to pro město levnější).
Feťáci po ulicích a krimilalita-v takovém množství to nemá cenu řešit.Lepší je řešit buřiče.Lidé na oknech mříže a na plotě žiletkový ostnatý drát.Chceš bydlet v mrakodrapu a být boháč-můžeš.Je to jen na tobě jaké si to uděláš.Pokud bydlíš na ulici můžeš si za to sám.
007cz
Michale, jak se ten film jmenuje?
michalverner
007...bohužel to není film.
Co říkáte na reportáž ohledně vyúčtování energii
michalverner
07.10.22 06:40
Co říkáte na reportáž ohledně vyúčtování energii #2
Co říkáte na reportáž ohledně vyúčtování energii #3
petrm

@michalverner To, co jste napsal, je jen část pravdy. Zjistěte si, kolik v těchto zemich platí občan na daních a porovnejte to s našimi daněmi. Pokud mi stát sebere půl platu na daních, tak předpokládám, že mi za tyto peníze poskytne odpovídající služby.

Na YouTube je toho plná prdel. Většinou se Amerika prezentuje z té lepší stránky, ty videa tam dává Čech, který tam žije. Člověk který má práci, má na nájem, pokud ji nemá, končí, bohužel. Když k tomu onemocní, má smůlu, když je to vážná nemoc a léčba je drahá, tak má smůlu celá rodina.
007cz
Je tohle typické Česko a Slovensko? Musí jelikož je to na YouTube.
Zrovna z L.A. mám bohatou zkušenost. Doporučuji místo sjíždění různých videí na netu osobní návštěvu. Ohánět se argumentem, kamarád má kamaráda a ten něco slyšel v hospodě je k smíchu.
Co říkáte na reportáž ohledně vyúčtování energii #4
Co říkáte na reportáž ohledně vyúčtování energii #5

Ahente - ono bude stačit vypráskat ty "lickoprávní" povaleče, kteří se živí cikánskou problematikou a nebudou Matiční ani Luníky ..

To by se panu Rozumkovi a madam Faltové asi nelíbilo.
jendad
Stačí se podívat na statistiky dostupnosti bydlení. Američané mají 870tis bezdomovců. Což je strašlivé číslo. My jich máme jen přes 65tis. Ale Američanů je 33krat víc. Tedy při přepočtu na obyvatele na 1 amerického bezdomače vychází 3 naši. Chápu že se asi moc dobře nepočítají. Tedy prumerna velikost obydlí je v usa přes 220m2 coz je třikrát víc než u nás. A s tím souvisí i dostupnost. Průměrně si pořizují obydlí za 3.5 ročního přijmu. U nás už to bude 14 ročních platů. Fuj ta statistika je sfina.
Je jasné, že za tím jsou obecní daně ( decentralizace). Tedy majetkové dane. Obec má tendenci upravit územní plánování, aby měla co danit. Vzniká tak převis nabídky nemovitostí.
U nás majetkové daně tvoří 0.5% rozpočtu obce. Většina prijmu jsou od státu. Tedy zastupitelé nemají důvod vytvářet převis nabídky. Ještě by jim klesla cena jejich majetku.
tomaso
Ňu, Ňu, Ňu-, Ňu, Ňu, Ňu-, Ňu Jork
do mraků až domy se tam drápou
na Empajru zvony bijou půlnoc
neúspěšní na chodníku chrápou...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]