Nejste přihlášen/a.
Zdravím, chci se zeptat, slavíte velikonoce? A jak? Nebo je berete jenom jako vítané volno? Já je nějak neřeším, a mám z toho mindrák, tak se chci vědět jak jste na tom vy...
Dobrý den.
Když byl syn malý, slavili jsem velikonoce intenzivněji.Pekla jsem beránka, cukroví, perníčky, syn chodil "klapat s klapači" - mimochodem tento zvyk u nás na vesnici stále přetrvává, manžel se synem pletli pomlázky, nachystala jsem plno sladkostí pro koledníky. U nás chodili nejen kluci, ale i holky - pro "jedličku".
Teď už jen doma udělám velikonoční výzdobu - na venkovní dveře pověsím věnec, doma si do vázy nařežu vrbku a ozdobím ji. V neděli nabarvím pár vajíček. A jinak i pro mě je to vítané volno. Řekla bych spíše svátky jara, i když letos tomu počasí neodpovídá.
Přeji vše pěkné velikonoce.
Dobrý den, velikonoce taky neslavím a nikdy jsem je neslavil. I jako dítěti mi přišlo to koledování jako jistý druh žebrání a dnes, když večer po koledě vidím po ulicích to množství rozbitých vajec, některé koledníky, co jsou vylitý jak vázy, že sotva stojí na nohách, troufnu si tvrdit, že dělám dobře, když se tímto druhem zábavy nezabývám a vůbes si jí nepouším do hlavy.
Já vyzdobím dům... vajíčka,větvičky,kočičky, a tak.Pokaždé jinak.Letos to působí komicky,tedy.Na dveřích velikonoční věnec a venklu sníh,vítr a víceméně vánoční počasí,to ani na vánoce zdaleka tak vánoční nebylo ...
jinak moc nestíhám.v sobotu jsem dopoledne v práci a velikonoční pondělí od 5 do 14,30 jakbysmet,takže depres ze slavení nějakých velikonoc u mně nehrozí,nemám na ně totiž čas
doplněno 27.03.13 12:26:Nový trend ve zdobení velikonočních kraslic! Zapomeňte na kuřátka, zajíčky a podobné jarní motivy...IN jsou letos sněhuláci, lyžaři a sněhové vločky :D :D
Letos to sedí bohužel...
Slavíme, jsou to pro nás svou pravou podstatou nejdůležitější svátky v roce . A všem přeju jejich krásné prožití.
poradte.cz/...
Přesně tak, už máme před domem keříky s barevnými vajíčky, na oknech plná krmítka pro ptáčky, (teď na parapetech bylo asi 15 sýkorek), připraveny malé pomlázky, pak s vnoučaty hry a pod. Jenže počasí bude asi nic moc. U dědy si dám jedno pivo, 2-4 štamprličky, pojíme, poklábosíme Máme v rodině nového čtvrtého vnoučka (dnes 4 měs). Ráno jsme koupili beránky , v sobotu pojedem asi na blešák k sousedům.
Jako malej jsem bohužel "slavil", nyní neslavím, až povyrostou děti asi zase slavit budeme, pokud budou chtít a bude je to bavit
Velikonoce jsem nikdy neměl rád, obcházení lidí a hodování (ve mě to evokuje žebrání ), jsem nesnášel a byl jsem do toho na vesnici kde jsme měli chalupu nucen, to samé doma ve městě obcházení sousedů atd... Do teď z toho mám trauma :D takže jediné co na velikonocích ocením je den volna
Navíc utrácet v dnešní době po nějakých 3 měsícíh po Mikuláši a Vánocích X peněz za čokolády, ozdoby, vajíčka, barvy atd, by bylo pro nás dosti náročné...
Naše tradice je ve čtvrtek špenát a v pátek fazolový salát a jidáše. Nemám jediný důvod Velikonoce slavit, od dětství nesnáším pomlázku, přišlo mi potupné nabarvit vejce a čekat s vystrčeným zadkem. Na Smrtnou neděli jsem odmítala chodit žebrat s jakýmsi stromečkem s fábory. Jsem ochotna malým klukům v rodině koupit čokoládového zajíce ale není nutné při předávání slyšet Hody, hody doprovody...Už vůbec nevím proč bych měla vysmejčit celý byt a umýt okna zrovna v tuto dobu. Velikonoce jsou největší křesťanské svátky a já nejsem věřící křesťan. Včera přišla vnučka z MŠ a zrovna v rádiu byla reklama Hody, hody doprovody kupte dveře malovaný (netuším jak je to dál), vztekala se, že takto se to ve školce neučili.
doplněno 27.03.13 16:09:Fazolový salát recept: Uvařit velké fazole (já mám bílé červeně pruhované) po uvaření zcedit a dát do mísy, přidat velkou na drobno nakrájenou cibuli, osolit, přidat 2-3 natvrdo vařená vejce nakrájené na kolečka nebo na menší kousky, 1-2 sterilované okurky nastrouhané nebo na jemno nakrájené, trocha láku z okurek nebo udělat sladkokyselý nálev-takle to dělala moje babička, pak salát dala do misky a vrch ozdobila natvrdo vařeným vajíčkem a kadeřavou petrželkou. Já ještě přidám do salátu majonézu, máme to tak raději. No a pokud zrovna nejste věřící a na Velký pátek vám maso nevadí tak je ještě lepší když přidáte opražený špek.
lidus - můžete dát recept na ten fazolový salát? Prosím, prosím...
Lidus, děkuji moc!
Liduš, děkuji za recept, určitě ho udělám. Přemýšlela jsem co v pátek a tak to mám vyřešené. Podobně dělávám z uvařené čočky. Dobrota!
Čočkový dělám také a dcera ho dělala z červené čočky a říká mami to je nesrovnatelně lepší, neochutnala jsem, akorát jsme byli mimo domov. Děvčata a nezapomeňte na Jidášky, ještě teplé a k tomu salát to je mňamka. Já se s Jidáši moc nedělám, normální kynuté těsto na buchty, povrch potřu peroutkou vajíčkem a sypu mákem, drceným kmínem,sezamem, lněným semínkem, ještě když nezapomenu tak na některé namelu hrubou sůl.
doplněno 27.03.13 18:52:"wamp" netuším já nikdy med nepřidávala, zkuste to a dejte pak vědět. Myslím ale, že trocha medu nemůže nic pokazit.
Liduško,našla jsem tenhle recept,myslíte,že to s tím medem bude lepší? recepty.vareni.cz/...
doplněno 28.03.13 09:16: Moc děkujiTakže udělám těsto jako na buchty,a posypu to mákem,kmínem a slunečnicovým semínkem a hotovo
Limoško, zdravím.
Nevím, zdali tento dotaz je hlavně pro ženy, ale u nás to máte tak, že manželka slaví velikonoce. Napeče beránka, obarví vejce, uklidí skleničky i zevnitř, okna a já nevím co ještě za zbytečnosti.
Já to slavím tak, že si dám slavnostní oběd, a zbývající čas před tím a potom strávím prací. Mám naplánováno sekat starou zaschlou trávu, řezat dříví, drtit větve ze stromu.
Takto slavím podobně všechny svátky, pokud nejedu na výlet jako 1. května na Moravu, někam dle rad místních rádců...
Ja bohuzel ne. Myslim ze podstata toho svatku ve vetsine republiky uz vyprchala. Nadruhou stranu je to aspon doba, kdy aspon jednou za rok navstivim pribuzne. Ikdyz ani to nestiham.
Tak je to i opacne. Ma babicka je za ty svatky rada v tom smyslu, ze ji prijede navstivit i vzdalena rodina, a aspon jednou za rok si zavzpominaji.
SlavímeVždy uklidím,ale nepřeháním,všeho s mírou,jelikož dům o dvou patrech dá řádně zabrat:DA libuji si ve výzdobě,to je to ,bez čehož by Velikonoce nebyly Velikonocemi.Na zahradě ustříhnu kopu vrbičkových větviček se zlatým deštěm,které posléze krásně nazdobuji vlastnoručně vyrobenými kraslicemi,jééé,to mě baví
Ještě peču ozdobné perníčky/ty většinou padnou koledníkům/,kteří vědí,že u nás každoročně tyto skvosty vyrábím:DTaké upeču cca 6-8 bochánků a 4 zajíčky s čokoládou,jsme opravdu veliká rodinka,tak jim dělám radostičku,a oni baští,až se hory zelenají
Na thůje a keře ven také dávám výzdobu,i když se mně poslední dobou stává,že mi to kradou,hajzlíci
A samozřejmě barvená vajíčka,a čokoládová vajíčka,a všude vajíčka
A zajíčci,kuřátka,slepičky...Slavnostní oběd nesmí chybět,bramborové i chlupaté knedlíky,zelí obou barev,a kačenka s pořádnou nádivkou
Vždyť jsou to svátky jara,tak je musíme řádně slavit,celou zimu se na ně těšíme!
Zdravím Vás Limoško,
já mám na Velkonocích rádá hlavně to volno. Pár vajíček nabarvím, a to pro bratra, otce, eventuálně pro koledníky, kterým chci otevřít dveře mého obydlí. V žádném případě neotvírám každému, kdo zazvoní či zaklepe. Jinak pečení, vyvyřování a velikonoční úklid, to jde mimo mě. Anzionka.
Když jsem bydlela u našich, tak jsme na Valašsku samozřejmě Velikonoce slavili. Každé ráno pořádný výprask jalovcem, několikrát jsem skončila i ve studené vaně.
Teď, když bydlím s přítelem, Velikonoce neslavíme. Ale letos budou mít Velikonoce stejně trochu slavnostní příchuť, budeme totiž mít výročí.
Také zdravím, brát Velikonoce jako další volno je dle mého názoru velká škoda. Je pravda, že hodně lidí je dnes nevěřících, ale alespoň tu podstatu, proč se vlastně slaví, by vědět měli.
Jak se slaví Velikonoce u nás? No, moje teta je slaví opravdu jak se patří, neboť je hodně věřící a tak její Velikonoce vypadají tak, že chodí hlavně hodně do kostela, a upeče beránka. Vejce nebarví, protože děti jsou už velké a koledníci k nim nechodí.
Jinak my slavíme Velikonoce docela dost. Vajíčka barvíme u prarodičů, kteří mají slepice, tak se obarví vajíčka pro celou rodinu. Pak také soutěžíme v pukání, které vejce více vydrží a nepraskne.
Beránka pečeme také vlastního, osobně bych toho koupeného do pusy nevzal, neboť je velmi šizený, těsto světlé a bez chuti, po přečtení etikety samé éčko. Ale pokud to někomu stačí, tak proč ne.
Koledování k Velikonocům také patří, nemyslím si, že je to žebrání, je to prostě tradice. Pravda je, že koleda dnes není už to, co bývalo dříve, dnes většina koledníků ocení nějakou štamprli a nějaké peníze, ale o tom koleda pochopitelně není. Když jsem chodil v našem malém městě na koledu já, tak jsem opravdu dostal většinou vajíčka, ať už klasická nebo čokoládová, nějaké pamlsky a sem tam i nějaké peníze, ale v řádech korun, prostě symbolicky. A nevadilo mi to. Je škoda, že dnes si toho koledníci neváží, a jak píšete, vejce rozbijí. Také je třeba, aby koledník přišel nějak vystrojený a něco předvedl, to znamená, já míval s sebou košíček, pomlázku a řehtačku a všem, kdo otevřeli, ještě zazpíval koledu. Pak je myslím koleda zasloužená. Je také pravda, že hodně lidí bohužel po špatných zkušenostech koledníkovi neotevře a odnesou to i ti poctiví.
A další tradicí je posílání klasických pohledů, které i v dnešní době má své kouzlo a stává se čím dál vzácnějším a tím více to člověka potěší, když někdo takový pohled pošle, napíše vlastní rukou. Naše babička například stále posílá kolem 10 pohledů.
Ještě pro doplnění, nijak zvlášť věřící nejsme, do kostela chodíme tak jednou dvakrát do roka. Jinak k věku, nyní je mi 20.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.