Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prudké zvýšení ceny energie

Od: slavo® odpovědí: 12 změna:

V médiích slyším a na netu čtu, že se lidem rapidně zvýšily zálohy na elektřinu a nebo plyn.

I kdyby naše domácnost nedostala příspěvek jako každá jná 3500, tak nedoplácíme.

A na další období se nám zálohy na elektřinu zvedly o cca 250 Kč což je o cca 25%.

A to elektřinou vaříme - plyn nemáme.

A známá, která má i plyn, tak ta přeplatek na elektřině měla cca vy výši příspěvku od státu.

Tak nechápu zde psané dvou až trojnásobné zvýšení záloh.

zpravy.aktualne.cz/...

doplněno 29.09.22 07:51:

Nyní jsem se dozvěděl, že známý z baráku ( z paneláku ) má asi vyšší spotřebu protože mu zvedli zálohy o cca 80%.

A jak tady píše

doplněno 29.09.22 07:55:

a pokračuji racio, tak druhá známá elektřinou si ohřívá vodu v rodinném domku v boileru i na koupání a musí mít monohem vyšší spotřebu a má jiného dodavatele, a ten si přeplatek nenechává a má ho velký - tak letos jí prý vraceni cca 18000, tak jí zálohy na další období nezvedi.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

gumi
hodnocení

2x

Ti kdo elektřinou netopi a neohrivaji vodu, tak ti platí zhruba 1/4 z placené ceny (roční platby) za silovou elektřinu - a naopak...

Tedy "zvednutí cen o 100%"= zvednutí o 25% u nich.

Lidé, kteří neefektivne elektřinu páli zpátky na teplo (neboť elektřina vzniká v 99%* z tepla málo ucinnou konverzi) , by měli dostat za vynucenou a ne ze jim my ostatní budeme splácet úvěr.

* výjimkou je snad jen vodní a větrná elektřina, to bude tak 1% viz ote-cr.cz/... a tedy v ČR zcela bezvýznamný podíl.

** pro zajímavost: účinnost FVE je sotva 20%, neboli energie dopadlá na panel se zachytí zhruba v objemu 20% (zbytek je odpadní teplo) a další ztráty mezi FVE a síti budou klidně až 50% u Franty Pepy X, takze účinnost kolem 10% měřeno do gridu (u velkých farem to bude kolem 17% odhadem)

111®
hodnocení

2x
Já jsem zvyšoval z 1110 na 1500, kromě topení je vše na elektriku

berger*
hodnocení

1x

Noooo, právě na to koukám, přišla mi nabídka fixace na dva roky od ČEZu. Zatím platím 2,56Kč v NT a 2,64 v VT. Sazba D57d. Nabídka - 7,77Kč v obou tarifech. A jaktak koukám, D57d je najednou nejdražší sazba. Což mi přijde jako zdražení na trojnásobek, ne? Takže zálohy by asi měly jít o totéž nahoru...

jendad

Ted ještě vykoumají nové tarify , protože se budou zapojovat neřiditelné systémy a bude potřeba chytřejší regulace . A to určitě neznamená zlevnění :)

racio
hodnocení

0x

Informace o výši přeplatku/nedoplatku má hodnotu velké nuly. Hloupější člověk (kolega v práci) si dá mohutné zálohy a po roce mu vrátí balík (nezhodnocených a znehodnocených) peněz. Hlupáček má velkou radost a šíří tuto "radostnou" zvěst po širém okolí. Rozumnější člověk své vlastní peníze vydává až tehdy, pokud to je nezbytně nutné, tzn. pokud možno až při roční fakturaci. Neptal jste se u vámi uvedených příkladů, jak to mají s fixací ceny?

hodnocení

Není mi jasná jedna věc.

To se za půl roku od začátku války na ukrajině i 5 x zvýšila cena výroby silové energie ( dle toho jak se některým zvedly zálohy ) a nebo toho využili spekulanti na trhu a jen si "namastili" kapsu?

A ten příspěvek co jsme dostali od státu, tak to bylo z našich daní a ne určitě ze zisku několika spekulantů.

Přece energie není něco co se vyrobí do zásoby a leží někde na skladech.

To se výrobci se spekulanty dohodnou kolik se toho vyrobí za např. rok a Ti to pak dopředu nakoupí?

Třeba naše firma má spotřebu energie dle zakázek.

Můžeme za měsíc dostat zakázky, které nemusí vůbec vyžadovat požití pecí a naopak jiný měsíc kdy pece jedou téměř denně. Takže klidně spotřeba jeden měsíc může být třetinová než další měsíc.

petrm*

Několikrát jsem si přečetl vaše příspěvky nebo dotazy, ale není mi jasné, na co se vlastně ptáte. Cena elektřiny pro distributory a tedy pro odběratele se vytváří na burze a vzrostla především kvůli tomu, že v Německu mají převážně plynové elektrárny a plynu je ze známých důvodů nedostatek. Ale tyto informace jsou všeobecně známé.

hodnocení

Plynu je ze známých důvodů nedostatek, protože někdo rozhodl, že se sníží těžba a tím se zdražila energie.

My jedeme elektrárny většinou na uhlí, němci na plyn, francouzi zanedbali údržbu a museli některé elektrárny odstavit.

Kdo rozhodl, že se sníží těžba plynu?

hodnocení

A proč je ho tedy nedostatek?

petrm*

Protože někdo zavřel kohouty na plynovodech, které do Evropy přiváděly největší množství plynu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]