Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prudké zvýšení ceny energie

Od: slavo® odpovědí: 12 změna:

V médiích slyším a na netu čtu, že se lidem rapidně zvýšily zálohy na elektřinu a nebo plyn.

I kdyby naše domácnost nedostala příspěvek jako každá jná 3500, tak nedoplácíme.

A na další období se nám zálohy na elektřinu zvedly o cca 250 Kč což je o cca 25%.

A to elektřinou vaříme - plyn nemáme.

A známá, která má i plyn, tak ta přeplatek na elektřině měla cca vy výši příspěvku od státu.

Tak nechápu zde psané dvou až trojnásobné zvýšení záloh.

zpravy.aktualne.cz/...

doplněno 29.09.22 07:51:

Nyní jsem se dozvěděl, že známý z baráku ( z paneláku ) má asi vyšší spotřebu protože mu zvedli zálohy o cca 80%.

A jak tady píše

doplněno 29.09.22 07:55:

a pokračuji racio, tak druhá známá elektřinou si ohřívá vodu v rodinném domku v boileru i na koupání a musí mít monohem vyšší spotřebu a má jiného dodavatele, a ten si přeplatek nenechává a má ho velký - tak letos jí prý vraceni cca 18000, tak jí zálohy na další období nezvedi.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

gumi
hodnocení

2x

Ti kdo elektřinou netopi a neohrivaji vodu, tak ti platí zhruba 1/4 z placené ceny (roční platby) za silovou elektřinu - a naopak...

Tedy "zvednutí cen o 100%"= zvednutí o 25% u nich.

Lidé, kteří neefektivne elektřinu páli zpátky na teplo (neboť elektřina vzniká v 99%* z tepla málo ucinnou konverzi) , by měli dostat za vynucenou a ne ze jim my ostatní budeme splácet úvěr.

* výjimkou je snad jen vodní a větrná elektřina, to bude tak 1% viz ote-cr.cz/... a tedy v ČR zcela bezvýznamný podíl.

** pro zajímavost: účinnost FVE je sotva 20%, neboli energie dopadlá na panel se zachytí zhruba v objemu 20% (zbytek je odpadní teplo) a další ztráty mezi FVE a síti budou klidně až 50% u Franty Pepy X, takze účinnost kolem 10% měřeno do gridu (u velkých farem to bude kolem 17% odhadem)

111®
hodnocení

2x
Já jsem zvyšoval z 1110 na 1500, kromě topení je vše na elektriku

hodnocení

1x

Noooo, právě na to koukám, přišla mi nabídka fixace na dva roky od ČEZu. Zatím platím 2,56Kč v NT a 2,64 v VT. Sazba D57d. Nabídka - 7,77Kč v obou tarifech. A jaktak koukám, D57d je najednou nejdražší sazba. Což mi přijde jako zdražení na trojnásobek, ne? Takže zálohy by asi měly jít o totéž nahoru...

jendad

Ted ještě vykoumají nové tarify , protože se budou zapojovat neřiditelné systémy a bude potřeba chytřejší regulace . A to určitě neznamená zlevnění :)

racio
hodnocení

0x

Informace o výši přeplatku/nedoplatku má hodnotu velké nuly. Hloupější člověk (kolega v práci) si dá mohutné zálohy a po roce mu vrátí balík (nezhodnocených a znehodnocených) peněz. Hlupáček má velkou radost a šíří tuto "radostnou" zvěst po širém okolí. Rozumnější člověk své vlastní peníze vydává až tehdy, pokud to je nezbytně nutné, tzn. pokud možno až při roční fakturaci. Neptal jste se u vámi uvedených příkladů, jak to mají s fixací ceny?

hodnocení

Není mi jasná jedna věc.

To se za půl roku od začátku války na ukrajině i 5 x zvýšila cena výroby silové energie ( dle toho jak se některým zvedly zálohy ) a nebo toho využili spekulanti na trhu a jen si "namastili" kapsu?

A ten příspěvek co jsme dostali od státu, tak to bylo z našich daní a ne určitě ze zisku několika spekulantů.

Přece energie není něco co se vyrobí do zásoby a leží někde na skladech.

To se výrobci se spekulanty dohodnou kolik se toho vyrobí za např. rok a Ti to pak dopředu nakoupí?

Třeba naše firma má spotřebu energie dle zakázek.

Můžeme za měsíc dostat zakázky, které nemusí vůbec vyžadovat požití pecí a naopak jiný měsíc kdy pece jedou téměř denně. Takže klidně spotřeba jeden měsíc může být třetinová než další měsíc.

petrm

Několikrát jsem si přečetl vaše příspěvky nebo dotazy, ale není mi jasné, na co se vlastně ptáte. Cena elektřiny pro distributory a tedy pro odběratele se vytváří na burze a vzrostla především kvůli tomu, že v Německu mají převážně plynové elektrárny a plynu je ze známých důvodů nedostatek. Ale tyto informace jsou všeobecně známé.

hodnocení

Plynu je ze známých důvodů nedostatek, protože někdo rozhodl, že se sníží těžba a tím se zdražila energie.

My jedeme elektrárny většinou na uhlí, němci na plyn, francouzi zanedbali údržbu a museli některé elektrárny odstavit.

Kdo rozhodl, že se sníží těžba plynu?

hodnocení

A proč je ho tedy nedostatek?

petrm

Protože někdo zavřel kohouty na plynovodech, které do Evropy přiváděly největší množství plynu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]