Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jídlo, které vám chutnalo v dětství, ale v dospělosti už ne

Od: sametka odpovědí: 39 změna:

Máte někdo nějaké jídlo, které vám jako dítěti chutnalo, ale dnes vám nechutná?

 

 

39 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

3x
avatar juraja

Nemám, ale zase co nechutnalo v dětství, chutná dnes*smich*

 

hodnocení

3x
avatar hejkal
Na mateřském mléku jsem rostl jistý čas po narození. Tenkrát jsem ještě chutě nerozeznával, i tak mi něco jiného moc nedávali, nebylo s čím porovnat.
Dnes už zase nemám chuťové buňky zcela dokonalé, nevím, zda bych mateřské mléko poznal, natož aby mi chutnalo.
. Ovšem mlsat ho z takového většího, originálního balení, to bych určitě upřednostnil i před dobrým koňakem, vlastnoručně vypálenou slivovicí, nebo griotkou.

 

hodnocení

2x
avatar babajaga

Když si na to vzpomenu, mám husí kůži po těle.

V naší obci nebyla školka, rodiče chodili do práce a tak se o mě doma starala babička. Byla hodná. Ale denně snídala: bílé kafe z melty, do něj si nalámala chleba a když se chleba rozmočil, jedla to lžící. A mně dělala to samé. Jedla jsem to a kupodivu, nevadilo mi to. Dneska, když máčím chleba pro slepice a vidím tu rozmočenou šlichtu, říkám si: Jak jsem to, proboha, tenkrát mohla jíst? A vidíte - vyrostla jsem. Jaga.

Naopak, nejraději jsem v dětství měla rajskou omáčku. Babička ji dělala velice chutnou, voňavou, s kořením, hřebíčkem, celou skořicí, bobkem...A zůstalo mi to dodnes. Hned bych si ji dala!

Škoda, že to mám k tobě tak daleko. Hned bych se pozval na tu rajskou.
Neměli jsme společnou babičku?
I já tenkrát do plechového hrnečku meltu a drobený chleba. Stýská se mi občas.

 

etana*
hodnocení

1x

Vánoční smažený kapr. Už dost let jsem si nedala ani kousíček.

 

hodnocení

1x
avatar maky

Chutnalo mi všechno a ted v dospělosti jsem k tomu přibrala ještě další a to mi chutná také, např. pivo a Becherovka.:-DJinak, že by mi něco přestalo chutnat, nic takového není.:)

Chuť na sladké mě bohužel nepřešla. :) Z toho jsem nevyrostla.

 

hodnocení

0x

UHO. Znáte?

My říkali dokonce UHOŘ.

Univerzální Hnědá Omáčka Ředěná. Na chmelové brigádě byla v ešusech denně. *blee* Jaga.

Já myslela, že je to lepidlo. Vzpomínám si, že jako dítě jsem nějaké lepidlo ochutnávala a docela mi chutnalo.:) Ale to nebylo jídlo.

Nikc-to bylo-je UHU, UHO=Univerzální Hnědá Omáčka. Specialita zejména u některých voj. útvarů kde byla aspoň osolená a taky ve VN v CB kde byla bez chuti

Tchyně dělal pro změnu UBO-Univerzální Bílou Omáčku-pak do ní jen přidala korp=byla koprovka, přidala křen=byla to křenová, rozmixovala vařenou kořenovou zeleninu (mrkev trochu celeru a petržele) a byla to svíčková, přidala okurku=znojemská!

 

hodnocení

0x
avatar jenyk

Játra, dříve jsem je mohl, ale teď už ani náhodou.

Naopak, padesát let jsem nemohl jablka a sýry. Teď si je dám s chutí.

 

hodnocení

0x

Většinou je to obráceně. Jídla, která dětem nechutnají jsou v dospělosti oblíbená. Možná je to i tím, že ta neoblíbenost v dětství je do značné míry jen povinným přijetím vnuceného názoru.

V naší "závodní jídelně" je největší fronta na hrachovou kaši, čočku, koprovku - kdykoli se objeví. A cenově výhodnější rozhodně nejsou.

 

liska5
hodnocení

0x

V dětství mi chutnala krupičná kaše, měkký salám a mléčná čokoláda. Teď by mne tím teda nikdo nepotěšil.

Je to spíš naopak. Jak jsme se šklebili, když jsme ochutnali poprvé pivo, víno nebo kafe. A taková držťková byla pro nás nepoživatelná...A dneska naopak.

Otec by se po krupici dodnes utloukl... a to už má 7 křížků.

 

ghcgjgf
hodnocení

0x
Mliko od mame ož nepijo, ale nevim ešle mě furt chotná, ož dlóho sem nezkóšel

Se zeptéte mamy, ni? Třeba da odzkóšet...

Ovčelko piješ mleko od krave?

 

sametka
hodnocení

Clapeček souseda před desítkami let seděl na slepičím dvorku a pojídal s chutí slepičince. Dnes je z něj vážený právník, ale my mu to nepřipomínáme. Jiný chlapec jako batole pojídal hlínu.

Ty můj malý synek taky sbíral, já byla na mrtvici a on byl spokojený a přesdstavte si, že mu nic nebylo? Pak soused slepice přestal na dvůr pouštět a bylo po pochoutce .

liska5

To prý tělu chybí některé minerály, když pojidá exkrementy, hlínu, omítku, uhlí ap.

 

hodnocení

0x
avatar starejpes

V dětství jsem měl rád kostku cukru pokapanou citronem. Pak jsem expedimentoval s kostkou cukru s nakapaným Magi.

Dneska vlastně nevím, nenašel jsem doma jedinou kostku cukru, všude jen moučka, nebo krupice...

Kupte si kostkový cukr, ještě máte mezery... Chybí Vám tam kostka cukru pokapaná alpou...;)

Alpou, to se dělávalo, babička občas kostku pokapala, pro mne asi jednu kapku, pro sebe nevím kolik. Alkoholu se jinak vyhýbala, takže nevím, jaký to mělo účel. Tak zrovna na tohle bysem chuť neměla.:-D

Na kašel, na protažení dýchacích cest.

To bylo na všechno,na žaludek, kašel, na klouby,namožené svaly, dřív nebylo tolik předražených přípravků, téměř všechno se léčilo alpou nebo lesanou. A náhodou to nebylo špatné. A pamatujete někdo na železité víno? Kupovali jsme ho v drogerii asi za 7,- Kč, protože jsem se sestrou byly hubelé a chudokrevné,tak jsme ho dostávaly. Jednou jsme ho chtěli koupit dědovi a ono stále víc jak 200,- Kč !

Železité jídlo jsem dostávala pro chuť k jídlu, neboť jsem se ve všem nimrala.:-D Ale to bych si klidně dala i dnes i když se už nenimrám. Pak do mě lili rybí tuk a ten bych si tedy na lžičce nedala, pouze v kapslích, kdyby bylo potřeba.:)

oprava: železité víno *alene*

lenulakr ale tu Alpu na namožené svaly, to ale snad ne s tím cukrem. Leda namasírovat bez cukru.:-D

 

hodnocení

0x

Já neměla a nemám ráda pajšl a mléčnou polévku s tlustým masem, a nikdy jsem nejedla a nejím dršťky a ledvinky.Jinak jím celkem všechno, ještě jsem ale neochutnala - nebyla příležitost - pštrosí maso a asi bych nejedla hlemýždě a žabí stehýnka - ale třeba by mi to chutnalo, nevím. Jinak to, co mi jako dítěti chutnalo,jím stále.

Co lidí, to chutí. Moje babička dělávala pajšl s bílou smetanovou omáčkou a knedlíkem a bylo to strašně dobré, takové navinulé. Dřšťkovou polévku umím opravdu dobrou, zeť se pokaždé může utlouct, chválí a přidává si. Ale příprava je pracná. A vepřové ledvinky dělám dušené, jen se musí nechat přes noc před přípravou namočené v mléce. Pak to s rýží nemá chybu.

Zato bych nesnědla dušenou mrkev. Inu, každý jsme jiný. ;)Jaga.

Syn před lety jezdil s kamionem, na cestách někde potkal tureckého kamioňáka, který ho pozval na večeři. Dělal velbloudí maso a syn říkal, že snad lepší maso nejedl. Když se to dobře upraví, je chutné snad všechno. Až na tu mrkev!

liska5

Do dušené mrkve nedávejte ocet ani kmín! To jsem zažila u známé. Jen sůl, cukr a máslovou jíšku. A mrkev nestrouhat, ale vařit v troše vody nakrájenou na kolečka. Pak je výborná.

Mrkev dělám také tak a ještě mám ráda nastrouhat tam kedlubničku, to miluju. Jenže chlapi ji odmítají.:(

 

hodnocení

0x
Když jsem se vracel že školy a ve dveřích ucítil pajšl,praskl jsem dveřma a přišel za tři dny.

 

hodnocení

0x
Jako dítě jsem a dospívající jsem měla hodně ráda Grahamové tyčinky a namáčela jsem je do másla nebo margarínu. Dneska se dělají takové chlebíky křupavé. A chutnal mi jako dítěti chleba s máslem a s bílou paprikou. To už moc nejím.
doplněno 24.09.22 20:13: Před dvaceti lety se mi Russel Crow v Gladiátorovi nelíbil a teď už ano. To je podobný jako s tím jídlem, ne?

 

gumi

No jo, ale kolik ti bylo před těmi 20 roky let? To se ti spíš líbil Ken od Barbíny žejo

 

hodnocení

0x
Měl jsem rád "mlíkovou" polívku..U nás se dělala na sladko a přitom by prý měla být na slano.. Už dlouho jsem jí neměl a ani mě to neláká.Miloval jsem knedlíčkovou polívku a doma se jí říkalo prostě knedlíčková..A ve škole "s játrovými knedlíčky" a tu jsem odmítal bo játra nesnáším.. Až po letech jsem zjistil, že je tam doma dávají taky.. akorát mi to neřekli*smich* a od té doby jí nejím..Na dovolené jsem jako dítě jedl kalamáry a až pak zjistil, že jsou to nařezané nohy chobotnice. Jedl jsem jitrnice a dnes je nejím, hnusí se mi ta příprava a složení.. přitom v dětství mi to nevadilo..
gumi

Takže to je všechno v hlavě, předsudky?

Nějak si nemůžu vybavit žádné jídlo, které by mi nechutnalo nebo se eklovalo (za jídlo nepovažuji nějaké smažené brouky). A vždycky když mi někdo řekne, že něco zcela běžného nejí, tak se ukáže, že to je nějaká zkušenost z mládí nebo ze školní jídelny, prostě to má v hlavě a je to zmlsanost.

Inu, máme se jak prasata v žitě a můžem si vybírat, takové to klasické, co by na to řekli děti v africe, není zrovna v módě :)

Když je hlad,tak člověk obvykle sní cokoliv..Pokud má na výběr,tak je zmlsaný a sáhne jen po tom co mu vyloženě chutná..Pamatuju se, že jedno léto jsem na dovolené utratil nějak moc rychle všechny peníze a čtrnáct dní jsem jedl jen hrušky ze stromů od silnice a kukuřici z pole.. Občas čínskou polívku z pytlíku a krásně jsem zhubnul*smich* Ale to už je dávno.. Život ve zmlsanosti mě zase vrátil tukové zásoby ;)

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]