Nejste přihlášen/a.
Když v polovině 70. let zemřel děděček, dala maminka, jeho dcera, napsat na parte místo jmen příbuzných pozůstalých jen "zarmoucená rodina". Vím, že to tehdy ještě nebylo tak rozšířené a že to někteří lidé neschvalovali. Prý nevhodné.
Když zemřela moje maminka, zúčastnil se pohřbu i můj exmanžel. Dokonce byl jedním z těch, kteří spouštěli rakev do hrobu.Proč ne? Byla to babička jeho dětí. Sice jsme rozvedení, ale vztahy máme korektní. Neptáme se navzájem, jak se máme, ale témata jako vnoučata a třeba politika řešíme na ojedinělých rodinných setkáních zcela bez problémů.
Až jeden z nás zemře a ten druhý bude ještě při smyslech a pohyblivý, tak se asi ten druhý pohřbu zúčastní. Rozvod proběhl, ale nebyl hnusný a jistá úcta i vzpomínky na ta lepší léta zůstávají.
Záleží, jak si to kdo objedná. Mně se nejvíc líbí nejvíc líbí uvést: ZARMOUCENÁ RODINA. Nevypisovat kdekoho, to se potom na některého příbuzného snadno zapomene. Měli jsme před mnoha lety kvůli tomu v příbuzenstvu mrzutost, zapomnělo se na bratra zesnulého a ten se cítil opomenut.
Stejně tak jsem si všimla, že když se píše:...opusila nás manželka, maminka, babička, sestra, teta, švagrová...hodně lidí neuvádí, že zesnulá byla také TCHYNĚ. Tohle slovo má pořád nějaký hanlivý nádech a lidé jej raději vynechají.
V létě jsem byla na posledním rozloučení bratranci. Kromě jeho současné manželky tam přišla s kyticí i manželka bývalá, z daleka. Bylo to milé, všichni ji přivítali bez nějaké záště. Také s ním prožila kus života, tak proč by se nepřišla naposledy rozloučit? I když byli už léta rozvedeni.
Je ale pravda, že na parte mezi příbuzné bych bývalou manželku neuváděla. Jaga.
Vzpomeňte si, když byla ve škole schůzka SRPŠ, Hujerovi přišli všichni. I manželka, i bývalá manželka. Tak proč ne na rozloučení? Když bude chtít, přijde. Ale nikam to nepsat.
Nedávno jsem se o tom bavil s několika lidmi. Jestli by chtěli bývalého partnera na pohřbu. Nechtěl nikdo. Nejsme v USA, aby se partneži dál chovali k sobě hezky a dělali jakoby nic. Bohužel. Takže se ani nedivím. Tedy doufám, že jsem otázku pochopil dobře. Taky bych nechtěl žádnou bejvalku na svém pohřbu, natož napsanou na parte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.