Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Topíte doma?

Od: danadana* odpovědí: 47 změna:

První otázka po pozdravu při setkání je, jestli doma topím. Já ano,vy topíte? Někteří ne, nosí dvoje kalhoty a na svetru vestu. Tohle mi vypravovala babička, že dřív se nosily běžně pod kalhoty bavlněné punčocháče, teplé bačkory nebo důchodky. V práci dostávali chlupaté vesty. Jak chodíte doma ustrojení? Já triko , nyní s dlouhým rukávem a dlouhé kalhoty. Nemusím velké teplo, ale ten vlhký a studený vzduch doma mi je nepříjemný, taky mi babička vypravovala, že v prodejnách se skoro vůbec netopilo, v masnách nikdy. Tam prý prodavačky nosily na hlavě šátek a rukavice s ustřiženými prsty. V některých továrnách topily vlastně jen stroje, trochu teplo bývalo jen v šatnách. Ve škole prý jednou měli uhelné prázdniny 3 týdny, nebylo uhlí a nebylo ve třídách čím topit. Takže : topíte?

47 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Ne, ale já jsem z paneláku:-D

doplněno 18.09.22 14:38:

No, tak teď nevím, v bytě 23°C. mám se jít nahlásit, že porušuji stanovenou teplotu?:-D

Mám to stejně!Jinak ventil topení otevírám až při venkovní teplotě pod cca-20°C.

hodnocení

Nic nehlašte a otevřete okna nebo zapněte klimatizaci - samozřejmě na chlazení ! Ale je to hrozné,jak jsme hluboko klesli, přemýšlet, jestli můžu zatopit a jak hodně a nejen kvůli tomu, jestli na to budu mít.

liska5

Takhle hluboko jsme byli celá tisíciletí. Během minulého století jsme se průběžně zhýčkali...

V paneláku už se topí. Poznám to podle teplé stupačky v koupelně. Radiátory mám ale zavřené. Jsem zvědavá, kdy mne to donutí...

Mne to donutilo hned dnes Prevence a kontrola zda je vše OK-odvzdušnění, zda nejsou zatuhlé ventily (pod termostatickou hlavicí to má snahu zatuhnout) a pak nejd ustit nebo se pro změnu nezyvře.Vše OK akže ihned zase zastaveno !

lisko - když si přečtete Klostermanna, zjistíte, že na Šumavě domorodci vytápěli své chalupy na 30°C i víc. V devatenáctém století.

liska5

Protože tam měli asi pece, kde se vařilo, peklo, leccos sušilo a zpracovávalo. A kolem lesy plné dřeva.

Ovšem topili jen v jedný místnosti. Ne jako dnes, baráky vytopený na 25° C od sklepa až na půdu.

hodnocení

4x

Uhelný prázdniny pamatuji.

Doma topím normálně podle potřeby. Zásoby dřeva mám ještě na několik let.

hut
Ona se ptá, jestli nyní topíte.
Takže máte v současné době, dnes, potřebu topit? :)
Já ne, já mám naakumulováno. :)) Ale pravda, že před chvílí jsem si K kraťasům a triku vzal ještě teplákovou bundu
Večer si, asi jen tak na pohodu, spálím pár polen v krbu.
hut
Njn, to máte asi nějakou drahou moderní krbovou vložku, a dříví taky zalevno, závidím.
Já mám akorát otevřený krby, asi dřívím se mi nechce dělat (Štípat, uklízet, přikládat)…
Ps: Máte v místnosti detektor oxidu uhelnatého a kouře?
Mám normální krbovou vložku, již mnoho let. S výměníkem.
Jako detektor kouře používám nos.

Už také přitápím, pár polínek v krbu. Detektor koře mám.

18.09.22 15:46

kouře

hodnocení

3x

Aktuálně zatím ne, ale už začíná být lezavo a teplota v domě klesá.

Na oblečení doma zatím stačí tepláky a tričko s krátkým rukávem.

Tak změna... ráno byly vlažné radiátory, což znamená, že nad ránem klesla teplota v obýváku (kde je termostat) pod 20 stupňů, takže došlo k zapnutí kotle.

hodnocení

3x

Jj, včera jsem už zapnul kotel do zimního režimu - ženský jsou prostě zmrzlý :)

Jinak s těmi fabrikami máte recht - já se tedy pohybuji po truhlárnách, tam většinou není problém s čím zatopit, přesto mám několik zákzníků, kteří jedou na ,,studený odchov´´ - jednomu třeba vyhořela před třemi lety kotelna ( je to poměrně velká fabrika) , od té doby tam topí jen v lakovnách, jinde netopí vůbec.

Ale je pravda, že třeba kompresory, nebo vývěvy topí docela dobře, to je už nyní hojně používáno - v létě odvádí teplo ven, v zimně přehodí klapku a pouští to dovnitř , sice to dělá kravál, ale za to teplo to stojí

hodnocení

3x

Zatím netopím, ale dneska ráno bylo u mne venku jenom 10 stupňů, a pak se to trochu ohřálo asi na 15. Doma jsem zavřela ventilačky u oken už včera večer a dneska ráno jsem měla doma 20 stupňů. Svetry normálně nosím a dlouhé kalhoty také. jednoduše se obléknu tak, aby mi bylo příjemně. Ale také mne už napadlo, že letos ta zima bude asi dřív, a že možná nebude tak mírná jako vloni.

hodnocení

Tady bylo ráno po 7. hod 6°, a je to tady trochu chráněné a prší. Na zahradě to snad ale zatím nepomrzlo - mám ještě hodně cuket, dýně,celer, pór atd. To by mě mrzelo. Doma jsem měla bez topení 18°,tak jsem nastavila topení na 20°, to bude stačit. Hlavně, aby to tak šlo celou zimu.

hodnocení

3x

Bohužel, už 2 dny topíme. Já jsem zvyklá spíš na chladnější život, v teple jsem malátná, nedělá mi dobře. Manžel je pravý opak, neustále si stěžuje, že je mu zima, říkávám o něm, že je pořád zmrzlý jak sobolí trus.

V současnosti má v noze růži, už asi 6 neděl, má zachvácenou celou nohu od prstů až pod koleno, denně převazy. Tak většinu dne proleží či prosedí a bez pohybu je mu tudíž zima. Chápu to a tak topíme. Přes den, v noci ne.

Pokud se týká mě, začala bych asi topit, až bude venku kolem nuly, či míň. Špatně jsme se holt sešli. Já bych ráda nějakého otužilce, manžel naopak asi horkokrevnou černošku. Ale na stará kolena už měnit nebudeme. *smich* Jaga.

hodnocení

Máme plynový kotel, tady je výhoda, že když se necítím v pohodě, přidám 1 ° a je to hned znát. V ložnici mám pootevřené okno a zavřené dveře. Večer okno zavřu a protože topení tam nejde úplně zavřít, tak se vzduch trochu zavlaží. Jinak, jak je venku chladno, ale hlavně vlhko, tak se necítím dobře. A stačí mi opravdu 1°, tak na těch 20,5 - 21 °, Dnes ráno tady bylo 19°, ale hlavně vlhko. S manželem jsem to měla podobně, já v tričku a on v mikině,já slabou deku na spaní a on tu nejsilnější, já stahovala topení a on za mnou přidával. Ale to už nikdy nebude. Přeji uzdravení a zdraví.

jendad
hodnocení

2x

Tak v sobotu ráno u nás 4°c nad nulou , odpoledne nepřelezlo přes 10°c , dešt , přehánky . Nedělle přes kopírák , dnes ráno také venku 4°c . V bytě 18°c , lezavo , vlhkost přes 75% . Byl jsem u zubaře , tam se netopí , sestřička v bundě :)

Očekávám , že odpoledne už zatopí .

hodnocení

2x

Tak hlásím změnu, dnes začali topit a já, jako správný Čech, šel ihned do trenek, otevřel okno a topení šlo na 5-ku*smich*

Topíte doma?

Juraja, já už taky topím.

Topíte doma? #2
19.09.22 20:51

*smich2**alene*

jendad

Juraja . To riskujete :)

youtu.be/...

pb®
hodnocení

0x
Ještě netopíme, ale ráno už byla vnitřní teplota 18-19 stupňů. Přes den díky vaření stoupá. Už jsem vytáhla na doma dlouhé tepláky a košilku pod triko s tříčtvtečním rukávem. Košilku nosím od září do května furt, bez ní mi je zima. A pokud je mi zima doma, klidně si vezmu fleecovou mikinu a do postele ponožky a deku přes peřinu. Děti mám horkokrevné, zvlášť starší syn by nejraději lítal v kraťasech a tričku.

hodnocení

0x

Před pár dny jsem cvičně zatopila v uhelném kotli, abych zkontrolovala čerpadlo, tah a a celkově se ujistila, že nebudou problémy. Od pátku jsem zde měla syna s rodinou. To jel sporák téměř bez zastavení a mimo jiné vyhříval. Od včerejška suším houby a sušička také pěkně hřeje. Mám v bytě 21 stupňů a mám krátké rukávy. S dalším zatápěním v nejbližších dnech nepočítám. Svetry a tlusté ponožky považuji odjakživa za normální zimní oblečení. A na uhelné prázdniny si vzpomínám. Nebylo to jednou, určitě vícekrát.

anela
hodnocení

0x
Doma nyní nosím legíny a mikinu. Tento víkend jsem vytáhla teplé ponožky. Nenosím pantofle tak abych měla teplo od nohou. Bydlíme v RD, kvůli psovi věčně otevřené dveře a ještě tedy nemám pocit, že bychom museli topit. Dopoledne se zdržujeme v kuchyni spojené s obývákem, kde se trochu vytopí sporákem a troubou. Celé odpoledne jsme strávili venku. Pak jsem si dala horkou sprchu a zalezla si v županu pod teplou deku. Nemám pocit jakéhokoliv diskomfortu. Nemusím mít doma stabilně 24°

hodnocení

0x

Také ještě netopíme, bydlíme v rodinném domku a ještě nám není zima. Děda tričko s krátkým rukávem a já mikynu. Dopoledne mám při vaření v kuchyni teplo a odpoledne jsem měla dost pohybu při práci na zahrádce, takže zatím chladem netrpíme.

hodnocení

0x

Topíme na TUV. ÚT rozděleno na 4 okruhy - zatím jsme pustili jen koupelnový okruh v rámci odzkoušení před sezonou

hodnocení

0x

Pražská teplárenská dnes v devět hodin zatopila.

michalverner
hodnocení

0x
Copak doma,ale sousedka dělá v Tescu v oddělení "fresh".Neustále v lednici (bez příplatků za prostředí) a nyní jim netopí ani na šatně ani v místnosti ke svačení.Když požádali vedení o teplejší oblečení tak jim bylo sděleno že na to nejsou peníze.Kdo je nespokojen má si přijít podepsat výpověď.

tomaso
hodnocení

0x
Netopim, ted tu mám prijemnych 25, ale asi vyvetram...
007cz
Já netopím ani v autě, počkám si až bude líp.

hodnocení

0x

Mám to stejně, jako rádce Jenyk. Momentální stav - krbovky jen hučí, rego mi ukazuje 25,4 stupňů, já tu sedím v mikyně a klepu kosu...*ee* (dnes blbá práce, řezal jsem do panelu drážky na instalace, tak jsem z toho celkem zhvízdanej a je mi zimenka...*smich*).

hodnocení

0x

Divím se, že nedoporučili jíst jen luštěniny. Možná to není dost EKO topení.

el
hodnocení

0x
Netopíme.
V bytě jsme skoro nikdy netopili, protože topili hodně sousedé a nám stačilo teplo od stupaček a teplo co prošlo konstrukcí.
Topit začínáme až teplota klesne pod 17 stupňů.
Letos budem paradoxně asi víc topit, protože být pod náma není pravidelně obýván a být vedle zůstal úplně prázdný a to se nejspíš projeví a mrznout nehodláme.

Když topíme, tak jedině doma. Dvorek a zahrádku bychom vytopit nezvládli.:-D

gumi
hodnocení

0x

Netopím, vždyť ještě nemrzne

lidi, začněte sebe a své děti otužovat, jinak nás tady za chvíli umlátí klackama ti z jihu a východu

Nebude těm z jihu u nás zima?
gumi

Myslim ze se u nas otepluje :) Uz ani poradne nebyva snih

id
Gumi - to říkal kdo? Vloni krásná zima, lyžovačka až do Josefa. Dva dny po ránu máme komplet zamrzlo. Oteplování vypadá jinak.
gumi

Tam kde býval ještě před 10 lety sníh, už žádný sníh nebývá...

Jo a ty bydlis na Snezce? Tam dnes o pulnoci byla 0°C anebo kde mate po ranu (treba 8 hodin) ZAMRZLO? V jake nadmorske vysce?

id
Gumi.
Nemohu si vzpomenout, kde jsme spolu pásli krávy.
Já měl tento týden ráno už zamrzlý okno u auta.
Krkonoše 710 m.n.m.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]