Nejste přihlášen/a.
První otázka po pozdravu při setkání je, jestli doma topím. Já ano,vy topíte? Někteří ne, nosí dvoje kalhoty a na svetru vestu. Tohle mi vypravovala babička, že dřív se nosily běžně pod kalhoty bavlněné punčocháče, teplé bačkory nebo důchodky. V práci dostávali chlupaté vesty. Jak chodíte doma ustrojení? Já triko , nyní s dlouhým rukávem a dlouhé kalhoty. Nemusím velké teplo, ale ten vlhký a studený vzduch doma mi je nepříjemný, taky mi babička vypravovala, že v prodejnách se skoro vůbec netopilo, v masnách nikdy. Tam prý prodavačky nosily na hlavě šátek a rukavice s ustřiženými prsty. V některých továrnách topily vlastně jen stroje, trochu teplo bývalo jen v šatnách. Ve škole prý jednou měli uhelné prázdniny 3 týdny, nebylo uhlí a nebylo ve třídách čím topit. Takže : topíte?
Ne, ale já jsem z paneláku
No, tak teď nevím, v bytě 23°C. mám se jít nahlásit, že porušuji stanovenou teplotu?
Nic nehlašte a otevřete okna nebo zapněte klimatizaci - samozřejmě na chlazení ! Ale je to hrozné,jak jsme hluboko klesli, přemýšlet, jestli můžu zatopit a jak hodně a nejen kvůli tomu, jestli na to budu mít.
Takhle hluboko jsme byli celá tisíciletí. Během minulého století jsme se průběžně zhýčkali...
V paneláku už se topí. Poznám to podle teplé stupačky v koupelně. Radiátory mám ale zavřené. Jsem zvědavá, kdy mne to donutí...
Mne to donutilo hned dnes Prevence a kontrola zda je vše OK-odvzdušnění, zda nejsou zatuhlé ventily (pod termostatickou hlavicí to má snahu zatuhnout) a pak nejd ustit nebo se pro změnu nezyvře.Vše OK akže ihned zase zastaveno !
lisko - když si přečtete Klostermanna, zjistíte, že na Šumavě domorodci vytápěli své chalupy na 30°C i víc. V devatenáctém století.
Protože tam měli asi pece, kde se vařilo, peklo, leccos sušilo a zpracovávalo. A kolem lesy plné dřeva.
Uhelný prázdniny pamatuji.
Doma topím normálně podle potřeby. Zásoby dřeva mám ještě na několik let.
Jj, včera jsem už zapnul kotel do zimního režimu - ženský jsou prostě zmrzlý
Jinak s těmi fabrikami máte recht - já se tedy pohybuji po truhlárnách, tam většinou není problém s čím zatopit, přesto mám několik zákzníků, kteří jedou na ,,studený odchov´´ - jednomu třeba vyhořela před třemi lety kotelna ( je to poměrně velká fabrika) , od té doby tam topí jen v lakovnách, jinde netopí vůbec.
Ale je pravda, že třeba kompresory, nebo vývěvy topí docela dobře, to je už nyní hojně používáno - v létě odvádí teplo ven, v zimně přehodí klapku a pouští to dovnitř , sice to dělá kravál, ale za to teplo to stojí
Zatím netopím, ale dneska ráno bylo u mne venku jenom 10 stupňů, a pak se to trochu ohřálo asi na 15. Doma jsem zavřela ventilačky u oken už včera večer a dneska ráno jsem měla doma 20 stupňů. Svetry normálně nosím a dlouhé kalhoty také. jednoduše se obléknu tak, aby mi bylo příjemně. Ale také mne už napadlo, že letos ta zima bude asi dřív, a že možná nebude tak mírná jako vloni.
Bohužel, už 2 dny topíme. Já jsem zvyklá spíš na chladnější život, v teple jsem malátná, nedělá mi dobře. Manžel je pravý opak, neustále si stěžuje, že je mu zima, říkávám o něm, že je pořád zmrzlý jak sobolí trus.
V současnosti má v noze růži, už asi 6 neděl, má zachvácenou celou nohu od prstů až pod koleno, denně převazy. Tak většinu dne proleží či prosedí a bez pohybu je mu tudíž zima. Chápu to a tak topíme. Přes den, v noci ne.
Pokud se týká mě, začala bych asi topit, až bude venku kolem nuly, či míň. Špatně jsme se holt sešli. Já bych ráda nějakého otužilce, manžel naopak asi horkokrevnou černošku. Ale na stará kolena už měnit nebudeme. Jaga.
Máme plynový kotel, tady je výhoda, že když se necítím v pohodě, přidám 1 ° a je to hned znát. V ložnici mám pootevřené okno a zavřené dveře. Večer okno zavřu a protože topení tam nejde úplně zavřít, tak se vzduch trochu zavlaží. Jinak, jak je venku chladno, ale hlavně vlhko, tak se necítím dobře. A stačí mi opravdu 1°, tak na těch 20,5 - 21 °, Dnes ráno tady bylo 19°, ale hlavně vlhko. S manželem jsem to měla podobně, já v tričku a on v mikině,já slabou deku na spaní a on tu nejsilnější, já stahovala topení a on za mnou přidával. Ale to už nikdy nebude. Přeji uzdravení a zdraví.
Před pár dny jsem cvičně zatopila v uhelném kotli, abych zkontrolovala čerpadlo, tah a a celkově se ujistila, že nebudou problémy. Od pátku jsem zde měla syna s rodinou. To jel sporák téměř bez zastavení a mimo jiné vyhříval. Od včerejška suším houby a sušička také pěkně hřeje. Mám v bytě 21 stupňů a mám krátké rukávy. S dalším zatápěním v nejbližších dnech nepočítám. Svetry a tlusté ponožky považuji odjakživa za normální zimní oblečení. A na uhelné prázdniny si vzpomínám. Nebylo to jednou, určitě vícekrát.
Také ještě netopíme, bydlíme v rodinném domku a ještě nám není zima. Děda tričko s krátkým rukávem a já mikynu. Dopoledne mám při vaření v kuchyni teplo a odpoledne jsem měla dost pohybu při práci na zahrádce, takže zatím chladem netrpíme.
Netopím, vždyť ještě nemrzne
lidi, začněte sebe a své děti otužovat, jinak nás tady za chvíli umlátí klackama ti z jihu a východu
Tam kde býval ještě před 10 lety sníh, už žádný sníh nebývá...
Jo a ty bydlis na Snezce? Tam dnes o pulnoci byla 0°C anebo kde mate po ranu (treba 8 hodin) ZAMRZLO? V jake nadmorske vysce?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.