Nejste přihlášen/a.
V květnu jsem dosáhl 18-ti let a tak jsem byl po prvé u voleb. Po předchozí volební masáži jsem usoudil, že bude dobré volit pravici. Jaké bylo mé překvapení, když první na čem se budoucí koalice shodla je zavedení školného. Chystám se na VŠ, rodiče nejsou majetní a nějak si neumím představit, že po ukončení VŠ budu mít dluh asi 350 000.- Kč. Co vy na to?
Milý Studente, doby, kdy si člověk udělal vejšku zadarmo (pro něj, platí stát) jsou naštěstí pro ekonomiku tohoto státu pryč. I dřív lidi bez peněz udělali učňák pod nějakým podnikem, ten podnik jim zaplatil vzdělání, ale s tím, že tam budou "x" let pracovat, aby ten človíček vrátil tu investici do vzdělání.
V principu jde o to, aby sis neudělal za těžký prachy (státní) vzdělání, a pak se neživil úplně něčím jiným, pak by ta investice byla zbytečná.
Pokud úspěšně vystuduješ, tak během svého (doufám že dlouhého) života tuhle investici do Tebe hravě splatíš! I proto, že díky tomuto vzdělání budeš brát větší vejplatu než průměr národa. Souhlas?
Nesouhlas! Po ukončení studií, budu potřebovat peníze na bydlení, zařízení bytu, pořízení rodiny, příspěvek na důchod apod. Nenapsal jsi, zda máš VŠ a jak jsi k ní přišel, doufám, že za "komančů" úplně zadara.
Milý studente, budeš potřebovat peníze na všechno, co jsi zde vypsal. Ale to potřebují i jiní mladí človíčci, kteří jsou po základce nebo po vyučení, nebo po maturitě. Většina z těchhle lidí mají podobné plány do života a budouncnosti! Jinak já mám maturitu z počítačů, chvíli jsem se tím úspěšně živil, pak jsem zjistil, že to není to správné pro mne a teď mě živí stavařina.
a co před volbami, volební programy stran jsi četl?
zavedení školného bylo jedním z jejich bodů. také studuji, mám to štěstí, že jsem na soukromé škole a školné si platím, tak se mě tento problém netýká, ale proboha, něco volíš a nevíš co a teď se divíš? přinejmenším zvláštní...
Každá strana - včetně KSČM měla ve svém programu pozitivní a negativní věci. Zvažoval jsem pro a proti a volil pravici. Rozhodně si jistě nikdo nemyslel, že její první krok bude zavedeni studia. Jsou přece oblasti, kde se dá ušetřit dříve a více. Ty máš štěstí, že máš bohaté rodiče, kteří ti umožní soukromou školu. Já bych se s tím "nechlubil".
Jsem rád, že tu někdo toto nadnesl.
Jde o to, že tímto způsobem se podaří zaplatit odborníky. Neustále jsou platy učitelů diskutované. Představ si kolik peněz připluje do kasiček ČVUT, KU, MU, VUT a dalším. Jako vysokoškolský učitel (a nejen vysokoškolský, ale i středoškolský, to do této diskuze ale nepatří) máš 25 tisíc hrubého po třiceti letech v oboru. K tomu máš samozřejmě tituly Ing nebo MUDr, JUDr., Doc., prof., CSc, PHD, učíš budoucí elitu a předáváš drahocené vědomosti, které se nedají polapat jen tak na internetu. A platí tě o něco líp, než když děláš ve skladě nebo prodavačku.
Kdybys byl na místě učitele na VŠ, sbalil by sis za to zacházení a platy saky paky, odešel do soukromého sektoru a vyděláš v pohodě trojnásobek.
Ber to jako investici do budoucnosti. Investici do budoucnosti vlastní ale také státu celého. Když se podaří zaplatit lidi na špici v oboru, kteří nebudou nadále odcházet do Německa, Rakouska a dalších zemí, dobré studenty přitáhneš k působení na akademické půdě a zajistíš tak budoucí učitele, kteří se za svoji práci a platy nebudou muset stydět před svými kamarády, kteří při studiu měli často mnohem horší výsledky. Potom se celá kvalita studia i konečných absolventů zvedne.
Neustále omílané třicetikorunové poplatky, nad kterými normální člověk jednou až dvakrát mávne rukou a řekne si jestli vůbec k něčemu jsou dobré, přivádí nemocnicím regulerně statisíce za měsíc. Ty se následně vyplácí na osobních odměnách personálu.
Hlasoval jsi správně a zodpovědně, ačkoliv to vypadá od stranym kterou jsi zvolil jako podraz.
Ano, to je důležitý moment - školným se rozhodně zvýší jak kvalita výuky, tak zodpovědnost vyučujících, tak zájem studentů o školu (protože určitě nebudu chodit na kafe a cigáro místo přednášky, za kterou jsem zaplatil, že...). Tím poroste úroveň celého vysokého školství. Srv. se zdravotnictvím je, myslím, docela na místě. Kdo jiný, než vzdělaná elita, by sakra ty peníze měl mít?
Daci, můžete prosím přiblížit pramen z kterého čerpáte informace týkající osobního ohodnocení zdravotnického pesonálu v nemocnici?
doplněno 14.06.10 21:40:Je mi líto, pokud jsem se vás osobně dotkl. Pokud pracujete a máte z první ruky, že osobní ohodnocení nedostáváte nijak vyšší s příchodem regulačních poplatků víte to lépe než kdokoliv jiný. Tuto informaci mám od přátel z nemocnic a lékařů s kterými se znám.
Moje tvrzení podporuje i článek penize.cz/... kde se píše "Od letošního ledna jsou příjmem lékaře i regulační poplatky. Podle Jana Jelínka ze Sdružení praktických lékařů vybere jeden obvodní lékař v průměru na poplatcích měsíčně 10 až 15 tisíc korun. "
Je mi líto pokud tomu tak není ve vašem případě. Soudím, že jak naloží nemocnice s penězi z poplatků je už na jiných, ale z informací které mám, se část projevuje i na platech zaměstnanců.
Pokud tuto informaci chcete někdo vyvrátit, prosím, informujte mě. Ačkoliv to je již na jinou diskuzi než diskuzi o školném...
No, já bych také k tomuto tématu chtěl přispět svou troškou do mlýna. Mně vadí jedna věc - všichni ti, kdož školné chtějí, automaticky předpokládají, že čerství absolventi VŠ budou mít automaticky vyšší platy, než je průměr. Já sice jednu VŠ mám ale zaplaťpámbu za totáče. Nedovedu si představit, že bych po VŠ vylezl do života s x set tisícovým dluhem a chtěl si vzít hypotéku na byt ... a o miminu ani nepíši.
Hmm, k tomuto tématu se většinou raději nevyjadřuji, abych někam nezabředl. Vysokošoláci mají lepší předpoklady ke startu, i k dalšímu fungování, i k další kariéře, i k větším penězům. POUZE PŘEDPOKLADY: jestli je pro*erou, je jejich věc, a proto by měli mít finanční motivaci, aby se věnovali své odbornosti a ty peníze na vzdělání nepros*ali...
A kdes přišel na těch 350 tisíc? Shodli se zatím jen na tom, že cena za semestr bude maximálně, opakuju MAXIMÁLNĚ 10 tisíc Kč za semestr, tudíž 20 tisíc za rok.
Pokud tedy nebudeš studovat 17 a půl roku, dluhu 350.000 bych se nebál. Celkově 100 až 120 tisíc za Inženýrský, Magisterský anebo Doktorský titul vypadá jako obrovský ranec peněz.
Zkus si ale podělit 20 tisíc za rok 365 dny a vyjde ti 55Kč na den, což jsou dvě piva anebo jedna krabička cigaret. Někdy i oboje si studenti dopřávají každodenně. Dalším uklidněním je, že stát bude výši školného účtovat podle zaměření univerzity, aby motivoval studium jistých oborů.
Nevím co je tímto myšleno, ale řekl bych, že inženýři a doktoři budou upřednostňováni před filozofy a obory jako "Barokní flétna" či "Moravské kroje" <- a to si nevymýšlím, ty opravdu existují.
Jak jsem došel k 350 000.-Kč? Pokud jsem to přehnal, tak se omlouvám. Můj kamarád studuje doktořinu a říká, že ho momentálně studium stojí ročně kolem 150 000.- Kč. Cestovné, ubytování, strava, skripta, apod.
Taky bych nedělil 20 000 za rok 365 dny. Určitě víš, že na VŠ se nastupuje později a končí dříve - tudíž méně než normální školní rok, který trvá 10 a né 12 měsíců, nebo 365 dnů.
Ubytování i stravu si budeš platit na VŠ nebo mimo, to s ní nemá vůbec nic společného. Cestovné i skripta se zavedení školného taky netýkají a ano, byli i za totáče. Myslím si tedy, žes přestřelil.
20000 klidně můžu dělit na celý rok. Co na tom, že do školy zatím nejdu. Je to jako kdybych řekl, že na zaplacení dovolené máš jen 24 hodin před odjezdem. Taky na ni budeš šetřit dlouho dopředu i když na ní nejseš a budeš z ní žít ještě dlouho po tom, co už jsi zpátky doma na zadku.
A jak říkám, kuřák kouří jednu krabku či dvě i na státní svátek či Štědrý den. Satčí aby na pět let přestal a může si vydělat na titul nebo dva. Záleží podle toho, jak silný to je kuřák
ještě lépe: tvoje povolání je student na plný úvazek a ne jenom na 10 mesíců v roce.
O prázdninách a svátcích ti taky nikdo nemůže říct, že si musíš koupit lístek za plnou cenu, protože zrovna nechodíš do školy. O prázdninách můžeš brigádovat a požívat studentských výhod, aniž bys šel ten den do školy.
Nijak neupřednostňuji kuřáky a nemyslím, že to z mého příspěvku vyznívá. Sám jsem nekuřák a o kuřácích si z více důvodů myslím svoje.
Chtěl jsem pouze poukázat na celkovou sumu školného v každodenním měřítku. 20 tisíc je velká suma zboží s touto cenovkou není pro každého na okamžité zaplacení v cash.
Pokud se ale zamyslíme, že je to částka za celý rok denní úspora k dosažení této sumy již tak vysoká není.
Neuvazuje se nahodou o skolnem radove cca 10 tisic za rok? Pak je to 50 tisic na konci VS...I kdyby to byla castka za semestr, porad je to sto litru, nikoliv 350 (nehadam se, ale kde jste na to prisel?). A zarazi me Vase veta: "Rodice nejsou majetni". Ja teda od rodicu pobirala na VS prispevek, aby jim to nebylo lito, ze mi nic nedaji (vim, ze by to tezce nesli), ale bylo to spis gesto, pracovala jsem celou dobu. Pro skolne bych byla, prestoze jsem vystudovala bez placeni skolneho. A rozhodne si nemyslim, ze student to nezvladne vydelat. Ja jsem pracovala a studovala k tomu, a kdyz nad tim premyslim, uzivila jsem se a trochu usetrila. Za rok to nebylo moc, ale bylo by to tak to (mnou uvazovane) skolne. A predesilam, ze jsem delala bezne studentske prace - uklizeni, za pokladnou... az casem jsem "povysila" do prace v oboru, ktera ale zpocatku nebyla placena o moc lepe...
Nevim o tom, ze by melo byt v takove vysi, v jake uvazujete Vy. Nadto bude-li pujcka bezurocna, myslim, ze je to zcela v poradku - a nejvyssi skolne ma byt na technikach, kde se skutecne predpoklada velice slusny nastupni plat (coz zatim plati); jak uz nekdo zminil, ma byt zohlednen i nastupni plat absolventa. A v neposledni rade to pomuze vytvorit tlak na profesory na VS, a tedy zvysit kvalitu vyuky. Jestlize si nekdo dovoli prijit na prednasku o 20 minut pozdeji a o 10 minut driv skoncit, pak na statni VS nemam moc paku. Ale jakmile si za studium budu platit, tak teda zatracene budu trvat na tom, aby oducil kazdou minutu, kterou ja mam zaplacenou.
Nu, vypadá to, že jsem sobecký, nepřejícní, soudně neuvažující debil. Ale chtěl bych vidět reakci všech, kteří mají VŠ a měli by dodatečně státu zaplatit 50 000.- Kč za ukončené vzdělání. To by si stát opravdu pomohl a už slyším ten pláč a skřípění zubů všech absolventů.
Počkejte, Studente, to nikdo neříká, to co o sobě tvrdíte Vy. My se Vám jenom snažíme naznačit, že to není tak nezvladatelné, jak si představujete. Jak se píše v diskusi o porodém - lidé jsou zmlsaní. Já viděla, jak žijí mí spolužáci - tuhle kafe, támhle kafe, cigárka, obídek... Já když jsem začala ve 2. semestru prvního ročníku pracovat ve škole jako pomocná studentská síla (?už nevím, jak se to jmenovalo), byla jsem šťastná. Všichni říkali - ty jo, za maximum 600,- měsíčně, jo? To se ti jako vyplatí? No, vyplatilo, protože mi to pomáhalo v oboru a těch 600 jsem já si přepočítala jako "vždyť to je celý měsíc obědů v menze!". Víte, co to pro mě bylo? Jenom říkáme, že školné není nezvladatelná částka. A víte, vyčítat, že jsme vystudovali zdarma - a to jsem jako měla solidárně s budoucími studenty nestudovat, protože to zrovna zdarma je? Zodpovědně říkám, že bych stejně přemýšlela i před nástupem na VŠ, a to přesto, že naši rozhodně nebyli dojná kráva. To, co mi dali, jsem ušetřila - kdyby náhodou. Na Vánoce jsem si zásadně "objednávala" skripta, bez kterých bych se neobešla, první dva roky jsem utrhávala, kde se dalo, do školy si dělala svačinky... nevěřil byste, s jakým málem lze vyjít - a pozor, nestěžuji si a ani se nelituji, jenom tvrdím, že lze vyjít skutečně dobře i při školném, a i kdyby Vám rodiče nedali ani korunu. A ještě mě zaráží, jak píšete, co budete muset řešit po dokončení VŠ - ale co čekáte? Jasně že musíte zajistit rodinu, najít si bydlení atd. Ale tak budete mít prostě nejdřív podnájem, ne drahou hypotéku. Nepořídíte si 3+1 ale 1+1. Jak v diskusi o porodném, tak zde mě zaráží přístup: "Ale to nebudu moci mít tohle a tohle a tohle..." No, nebudete. Ale holt máte na výběr a máte priority.
To nikdo nevyloučil. Osobně bych si ale tipnul, že se tak již nestane, protože účtovat za něco zpětně je dost problematické.
Chápu, že bejt první, koho se to přímo bude týkat, po tom, cos úspěšně složil maturitu, je pěkně na prd. Ale věř tomu, že spousta studentů, co je na VŠ ve skutečnosti nestuduje. Dnes většina VŠ nabere hromadu studentů, třeba i sníží laťku pro přijímačky, jen aby jich měli hodně. Ví totiž, že za hlavu dostanou od státu peníze. Nemají ani kapacitu na učení tolika studentů v druhém semestru. Uvědomují si ale, že zdaleka ne všichni studenti se dostanou do dalšího semestru a to ne kvůli tomu, že by na to neměli, ale protože si neváží příležitosti, která je jim nabídnuta a na zkoušky se nepřipraví.
Dokud máš něco zadarmo, nikdy si toho nebudeš vážit, jako když si za to budeš tvrdě platit. Tak jak psal Pu s přednáškami.
doplněno 14.06.10 01:23:to Pu: omlouvám se za mužský rod chybička
Jeden kamarád, velmi chytrý chlap si udělal VŠ chemickou. Školné neplatil. Po škole šel na do Švýcarska, vydělal si během pár let na slušný život, vrátil se a ted má autobazar a po chemii se mu už ani nezdá. Je to sice kamarád, ale tohle mu mám za zlé. Má titul díky kterému přišel k dobrým financím a ted? Oproti tomu kamarádka si ve svých 46 letech dělá VŠ sociálně právní, platí za semestr 40 tis. na soukromé škole. Při studiu maká a stará se o dvě adoptované děti (sama bez partnera) Už ted má příslib budoucího zaměstnání ve vystudovaném oboru a její plat se zvedne o 83%.
Z těchto skutečností vychází i můj názor, který se blíží názoru HOPa.
Pokud zrovna clovek nezacne studovat na dvou ruznych skolach / fakultach / oborech najednou, tak i ty nejtezsi obory se dle meho nazoru (a hlavne prakticke osobni zkusenosti) daji zvladnout spolu s vydelavanim si, aniz by si musel brat jakekoliv pujcky.
A i kdyby (pocitam vse s horsima variantama):
Kdyz budes bydlet na koleji za cca 15t / 5mesicu semestru + se stravovat za cca dalsich 15t / 5mesicu semestru + parkrat za semsetr pojedes domu cca za 5t / 5mesicu semestru + zaplatis skolne 10t / 5mesicu semestru tak to mas dohromady zakladni vydaje vseho vsudy 15+15+5+10=45000,- / 5 mesicu semestru.
(To dela 9000,- / 1mesic)
Dejme tomu, ze by sis dokazal videlat mesicne treba 6000,-, tak to je za 5 mesicu 30t; 500,- bys dostal mesicne od rodicu, aby Te alespon obcas doma videli, to je 2500,- za semestr a 1500,- utratis mesicne za pivo, to je 7500,- za semestr. Jses na 25000,- / za 5 mesicu.
Sam si napsal, ze studen VS zacina dele a konci drive. Mas pravdu. Mas tedy v lete (podle toho, jak rychle a dobre zvladnes udelat letni zkousky) temer 4 mesice prazdnin.
Kdyz tri mesice z nich proflakas (kdyz budes chytrej, venujes cast z nich studiu jazyku), muzes jen na jeden mesic do zahranici sbirat treba jahody, kde si realne s prehledem vydelas 30t cisteho. 10t treba utratis a zbytek si rozdelis na dva semestry. Tedy 10t k dobru za semestr.
Dohromady uz ses na 35t za semestr.
K tomu si vezmes studentskou pujcku 10t / semestr a mas castku, kterou potrebujes.
U skoly s 11 semestrama (kdyz zadny z nich nepromarnis) Te pujcka vyjde na 110t. Tyhle penize jako snazivy vysokoskolak splatis treba behem dvou let (necelych 5t mesicne). Tedy s velkou pravdepodobnosti jeste daleko drive, nez se zacnes usazovat, zivit rodinu, splacet hypoteku, LCD, domaci kino, dovolenou na Mauritiu a pod.
Ve skutecnosti, kdyz se budes alespon trochu snazit, zalozis si stavebko a pod., tak na tom budes s penezma behem studia daleko lepe, a kdyz budes sikovny a po skole (nebo klidne uz i behem ni - nic Ti nebrani) si dokazes sehnat dobre zamestnani, tak se te pujcky zbavis do roka nebo to zatahnes i klidne cele najednou.
Myslím, že jsi to zbytečně zesložitil a sám se do toho i zamotal. V jádru s tebou souhlasím. Kdybych ti chtěl ale oponovat ukáži na to, že 6tisíc si za měsíc nevydělá každý student protože pokud dostane 60kč/hodinu čistého znemená to 100 hodin/ měsíc. To je sice splnitelné, ale už trochu na hraně s časem zbývajícím ke studiu, když uvážíš, že jedeš v podstatě čtyři směny. Pokud dojíždíš musíš se na kolej dostat, řádně chodit do školy každý den, stejný čas, co jsi ve škole strávit nad knihami samostudiem a ještě pracovat 25 hodin za týden. Netvrdím, že je to nereálné.
Osobně bych do tohoto netahal výdaje na koleji, jídlo, cestovné. To se platilo vždycky a o tomto tato debata není. Každý rodič by měl podporovat psychicky a motivovat své dítě ke studiu na VŠ. A jsem toho názoru, že za výše uvedené výdaje také. Ano, v úvodu píše autor, že jeho rodiče nejsou movití, a možná proto když toto tvrdím, vypadá to ode mně nezodpovědně. Jsem ale názoru, že rodiče by za tyto tři výdaje platit měli.
Nicméně pokud budeš dojíždět, podle vzdálenosti dostaneš také ubytovací stipendium, dále jsou tu i prospěchová stipendia
Bavíme se tady ale pouze o zavedení školného ve výši max 10tis. Já tvrdím, že naspořit 10 tisíc za semestr anebo 20 tisíc za rok ať už odepřením si cigaret/alkoholu aj. a brigádou v létě je nejen možné, ale také nejlepší investice, kterou kdokoliv kdy udělá.
Pokud bude školné opravdu 10 000 za semestr tak to není žádná horentní suma, ale to, že by student po zkončení studia začal splácet je nesmysl. Studenti, kolik z vás si musí vydělávat? 90% vyplácejí apanáž rodiče a já jako rodič, pokud chci aby dítě studovalo nekupuji drahé oblečení a parfémy. Doufám, že pro ty co jsou ze sociálně slabších vrstev budou úlevy. Mě spíš vadí, že ti co ve vládě sedí vystudovali zadarmo i když nevim jak když deklarují, že kdo nebyl v KSČ nebo tam neměl rodiče studovat nesměl.
Lidko
Mě spíš vadí, že ti co ve vládě sedí vystudovali zadarmo...
z toho tedy plyne, ze skolne nebude zavedeno nikdy, protoze o nem budou vzdy rozhodovat lide, kteri vystudovali zadarmo? To zkratka neni zadny argument.
To s KSC je dle meho nazoru k tomuto tematu uz naprosto irelevantni.
Děkuji vám všem za vaše názory. Jen pro dokreslení dodávám, že nekouřím, nepiji, nefetuji. Jsem sportovec a provozování sportu mě stojí měsíčně v průměru 800.- Kč. Na tyto výdaje si vydělávám sám v průběhu roku. Ale poslední rok je to s výdělkem bída. Zřejmě budu muset přestat sportovat a dát peníze na studium. Ještě jednou díky všem a přeji hezké dny.
Studente, fakt to nemusíte vidět tak černě, domnívám se. My Vás neosočujeme z toho, že byste pil/kouřil/fetoval. Jenom uvádíme příklady, jak lze "prošustrovat" prachy, aniž to člověk vidí, a jak poměrně "snadno" je lze ušetřit. Co se výdělků týká - nezapomeňte, jste stále na střední škole. Jakmile získáte statut VŠ studenta, bude shánění brigád snazší, i když budete muset sáhnout po práci, která třeba bude stát za pendrek a ještě bude blbě placená. Ale bude. Nadto VŠ bývají většinou ve větších městech, kde se studentské brigády shánějí opět lépe. Nic z toho, co jsme psali, Vás nemělo odrazovat od koníčků ani Vás z něčeho obvinit. Naopak. Snažíme se Vám tu říct, že školné nebude konec světa a že je to zvladatelné. A i když jsme se neshodli ani mezi sebou, určitě Vám všichni přejeme úspěšné studium a hodně štěstí i ve sportu a v práci.
Vítej v realitě! A myslíš,že je teď škola jako bezplatná? To je jen iluze. Bezplatné zdravotnictví,bezplatné školství. Nevěř tomu,když někdo říká,že ti dá něco zadarmo.Vše se financuje z daní.A daně nejsou nic jiného než určitá částka peněz každého z nás,které musíš odevzdat státu jinak bude bu bu bu. A to právě kvůli financování toho celého státního molochu.Jasné jak facka. A když k tomu připočteš ty pr...ů..s...e...y, které naši zákonodárci udělají (arbitráže,tunely,špatné investice atd.) daně musí být dost velké,že jo. A jako třešnička na dortu je ta,že vlastně každá koruna je zatížena dluhem.To znamená,že prachy,které máš zrovna teď v peněžence už někdo někomu dluží.
Hele to zvládneš.Je to jako kdyby si splácel běžné auto.Běž studovat,protože kdo nemá vzdělání,informace,toho jiný očurá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.