Nejste přihlášen/a.
Zajímalo by mě, jak se cizinci učí morseovku, když vesměs nemají dlouhé samohlásky. Naše obvyklá mnemotechnická pomůcka (A - a-kát, B - blý-ska-v i-ce, C - cí-lov-ní-ci...), čím to Němec, Angličan, Francouz atd nahradí? Máte někdo zkušenost třeba ze skautské či rtowerské činnosti v zahraničí? Děkuji za pomoc.
Tyhle pomůcky jsou to, s čím nejvíc bojuje každý, kdo se chtěl naučit morseovku doopravdy. Vysílat a přijímat. Musí se to odnaučit.
Doplnil bych, že s těma pomůckama lze chytat max asi 60znaků/min. Na vojně jsem se morseovku učil, ty pomůcky jsem znal z pionýra a skutečně byly spíš naobtíž. Pro rychlejší příjem je potřeba se naučit jak to písmeno zní (pak zas máte problém, když nějaký bývalý pionýr vysílá 40 znaků za minutu ).
Cizinci? Možná tak Polaci, Šlonzaci, nemají. Ale angličtina má dlouhé samohlasky, třeba boots [búts] (boty), němčina slafen [šláfn] (spát), francouština má taky nějaké dlouhé samohlásky.
Na anglické Wikipedii je o tem text o mnemotechnických pomůckách. en.wikipedia.org/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.