Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Topení doma plynem co aktuálně platí

Od: dvorcik76 odpovědí: 18 změna:
Jsem seninior a mám doma v baráku ještě stará konvekční kamna KARMA BETA odtah přes zeď.Před nedávnem mi dodavatel poslal nový podstatně zvýšený rozpis záloh,přestože jsem měl svůj tarif fixovaný.V dopise bylo napsáno kvůli extrémnímu nárůstu zvýšení ceny plynu a válečném konfliktu na Ukrajině museli přistoupit ke změně ceníku.Nyní když už to měsíčně platím v sipu tak zase slýchám v médiích něco o povinném šetření s touto surovinou kvůli jejímu nedostatku a možnosti limitu vytápění jen do 18°C.Mohu vůbec na podzim až bude chladněji kamna pustit,abych neplatil státu nějakou vysokou pokutu a pokuď ano,tak kdyby to trochu přesáhlo nařízený limit,měl bych to dát na stupeň 1.regulaci a otevřít okno,aby teplota se snížila?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tomaso
hodnocení

3x
Ne to rozhodně nemůžete. Představte si, jak by to vypadalo, kdyby to tak udělal každý...

Kamna snad vláda národní katastrofy zakázala? Kdy a jak?

dvorcik76
hodnocení

Kamna sice vláda nezakázala mít nainstalované doma, mám je už 25 let v provozu a stále fungují po roční revizi.Tady jde o to,jestli je můžeme používat na podzim a zimu kvůli vládnímu nařízení?
tomaso
Potřebuješ na všechno vládní nařízení? Má ti vláda i říkat, kdy jít kakat?

To jistě ne. Ale občan smí být omezován pouze zákonem.

hodnocení

0x

Mimochodem - ty Fialovy limity už platí? Kde je najdu ve Sbírce zákonů?

pb®
hodnocení

0x

Prosím vás, když je venku 18°C tak všichni lítají v kraťasech a tričku a teď když by si měli v zimě v paneláku snížit teplotu z 25°C na 20°C a nebo i těch 18°C, tak se můžou zbláznit, že jim bude zima. Momentálně máme v baráku teplotu do 22°C, chodíme v kraťasech, okna otevřená.

Teplotní limit se netýká domácností, není jak to kontrolovat. Firmy a instituce si rády teplotu sníží samy. Sestra pracuje ve Vinohradské nemocnici, už jim přišel oběžník, že se bude vytápět jen na 18°C. Kdo se při práci hýbe, tomu to stačí, kdo se nehýbe, ten se přioblékne. Pacient se přikreje, nebo mu příbuzní holt přinesou spacák. O víkendu jsem spala ve stanu při noční teplotě 10°C a naprosto komfortně, zima nikomu nebyla.

V Česku se přetápí a přetápí se všude, pak se divíme, že jsou lidi nachcípaní. Ve školce je vedro, že tam i v zimě učitelka lítá v lehkých šatičkách bez ponožek. Člověk nastoupí v zimě do autobusu, venku -5°C, v autobusu vedro tak, že se pod zimní bundou během pár minut zpotí a vyleze zas ven do -5°C. Přitom by stačilo, aby měl teplo jen řidič v kabince. V nákupním centru taky přetopeno.

Topte si na kolik chcete, když to zaplatíte, kontrola k vám domů chodit s teploměrem nebude.

A to snížení teploty pomůže čemu? Asi tak nějak ..

jendad

Pane pb. Pocit tepla je uplně něco jiného než teplota vzduchu . Ono totiž záleží nejen na teplotě vzduchu , ale okolí . To znemená , že zdi , chodníky atd. jsou teď vyhřáté . Zkuste se zamyslet nad tím , že minimálně polovina staveb má velmi mizernou izolaci a když tam budte mít 18°c , tak teplota zdí muže být klidně 12°c . Prostě jak v jeskyni . Proto jsou třeba tak velmi příjemné sálavé litináky . Máte teplotu těch 18°c ale okolo krbovek je vše nahřáté a sálá na vás a od toho se teprve ohřívá vzduch . Takže vaše výkřiky jak máte doma teď 22 °c a jak je vám hic jsou o ničem . Proto také v anglii moc třeba netopí . Oni tam mají pruměrnou teplotu v lednu 7°c , kdežto v čr je to -2°c .

Ona taky teplota zdi 12°C může znamenat kondenzaci a plíseň. A po čase promrzání a destrukci ..

jendad

ra252

Zdi v zimě běžně promrzají . Když se podíváte na křivku prostupu tepla zdí v zimě , tak když je venku třeba -10°c , tak až ve třetině zdi je 0°c . Na tyto teplotní skoky jsou zdi stavěné . To co je problém je právě vnitřní teplota zdí , jak správně píšete , kdy dochází na povrchu ke kondenzaci (rosný bod) . Proto máme u nás takzvaně přetopíno než na západě , protože jinak je to zdravotně nebezpečné (ty plísně a houby) . Takže tato zima bude velmi zajímavá.

lee*
Souhlasím s tím, že se leckde přetapí. Třeba na spaní mi chladno nevadí, i v zimě mám v ložnici lehce pootevřené okno. Ale oněch 18 stupňů v práci mi přijde jako šílenost. Ano, pokud se člověk hýbe... Ale je spousta prací, kde člověk prostě sedí na zadku a na to je 18 stupňů málo. Loni nám blbnul kotel a než se to opravilo měli jsme 3 dny okolo 17 a posílali nás domů, protože sedět v tom 8h se prostě nedá. Promrzají ruce i nohy, za chvíli člověk cítí záda... Dělat takhle celou zimu se prostě nedá. Půlka lidí bude mít rýmu a ta druhá si odrovná záda/ledviny
jendad
Lee
Že vy jste neposlouchal MPA :)
Jinak by jste si vzal podvlekačky, svetr a ušanku. Pak by jste nechytil rýmu a nerozdelal si zada.

jendad - k tomu promrzání - pokles pod 0°C u suché zdi nevadí. U mokré postupnou degradaci a rozpad.

Ono vetsinou zdi mate suche, jinak je to problem nejen v zime. Za me, pokud nejsou zdi zatepene, tak 18stupnu smrdi plisni. Jinak se musim pridat, pokud mate dum zatepleny, tak vam to asi nedochazi. Je rozdil sedet vedle vyhrate zdi v letnim obdobi a vymrzle zdi pres zimu. V lete vam bude jeste pri 21 stupnich teplo, kdezto v zime pujdete pro svetr. U me, abych mohl chodit normalne v triku, tak optimalni je minimalne 22. Pak uz zacina bych chladno, hlavne kdyz jen treba sedite na gauci.

smode2
hodnocení

0x
No jo, na Dojčlandu mají Adolfové v topení na 18 letitou tradici :) a teď se to potichu snaží zavádět jako standard i u nás. Nic neřešte a topte si dle libosti ;)
tomaso
A perou zásadně na 88!
smode2
A ještě se tomu smějí: HeHe

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]