Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co to je za kamene?

Od: jajo odpovědí: 7 změna:
Neviete, co su to za kamene, boli hlbšie v lese, za potokom, tazia tam drevo. Dekuji.
Co to je za kamene?
Co to je za kamene? #2
Co to je za kamene? #3

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Čo keby si na fotoaparátu nastavil vyššie rozlíšenie a urobil aspoň jednu detailnú fotografiu?! Aby sa dala rozoznať štruktúra materiálu... A druhú fotku toho materiálu v rezu či lomu?
Sú všetky kusy približne stejného priemeru?
jajo
hodnocení

Tak vyzeralo to ako kameň, áno stejný priemer, tazia tam stromy, v tom lese ale zase husté lesy, na tú kopu som to pozbierala, ak tam pojdem este mozem odfotit.

hodnocení

2x

Buď někdo dělal průzkum podloží (vrtnou sondou)

Ale mne to spíš připadá, jako odpad z jádrového vrtání (černá skládka)

jajo
hodnocení

Co to je jadrove vrtanie? Aha skládka? To je cisty les, pekný, ziadne odpadky, len tam aj rubu roky stromy, ale napriek tomu je to hustý les, teda veľa lesov pokope. Je to pod velmi strmym kopcom, su tam odplavene kamene co zhora tecie voda.

hodnocení

0x

Žila jsem jako malá ve vesnici na úpatí Železných hor. Na kopci nad naší vesnicí prý se na několika místech dělaly sondy ohledně složení. Byla prý možnost, že se bude v našem okolí těžit železná ruda. Bylo to někdy před 2. světovou válkou. Přišli veselí chlapíci, říkalo se jim "vrtáci." Rádi popili a líbily se jim ženy. Na vybraných místech zavrtávali do země takové sondy a z hloubky putovala na povrch hornina ve formě válečků či placiček. Nakonec v našich horninách nebyl prokázán dostatek železné rudy a tak k další těžbě nikdy nedošlo, vrtáci odešli. Na oněch místech zbyly jen tato kulaté kameny, s kterými jsme si jako děti rádi hráli. A tomu kopci nad vesnicí, kde probíhaly zkoušky, se dodnes říká "Na rudě." Jaga.

hodnocení

0x

Připadá mi to jako "syntetické" kameny na obrušování železných plechových výlisků jaké používali třeba ve firmě Pampus v Kamenici n/Lipou.

Na zkušební vrty skrze složení horniny mi přijdou tyto válečky moc malé-tam bych bral alespoň 4x větší průměr , stejně tak z jádrového vrtání.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]