Nejste přihlášen/a.
Jak byste jako rodiče vnímali vztah vašeho dítěte se Slovákem? Sama jsem tomu nikdy nebyla nakloněna, ale nakonec se to vyvynulo tak, že jde o víc, než přátelství...nicméně si tím nejsem jistá právě díky pohledu mého okolí. Kamarádky v podobném věku 20-30 let v tom nevidí problém, rodiče to ale už vidí jinak. Dotyčný žije tu několik let, je ochotný tu zůstat (líbí se mu tu, má fajn práci)...rodiče mi nikdy do vztahů nemluvili a vše respektovali, ale teď cítím, že tohle se jim prostě nelíbí..asi strach, že bych odešla žít jinam, případně problémy kvůli rozdílnosti prostředí odkud pocházíme...sama jsem měla měla na začátku naprosto stejný názor, který mě osobně už téměř přešel, ale díky pohledům okolí se to ve mně pořád pere...jsem teď spokojená, ale vnitřně se to ve mně pořád pere...
Jako rodiči mi do kvalitního vztahu mého dítěte/dětí nic není. Maximálně můžu na požádání vyjádřit svůj názor s plným vědomím toho, že nemusí být akceptován (a pak nedávat najevo, jak jsem ukřivděná).
Na druhou stranu mohou rodiče vidět něco, co dítě přes růžové brýle ne - pak by se mělo v klidu zeptat, co se jim nezdá.
Copak jsou lidé jiné národnosti Marťani? Zeptejte se přímo rodičů, co se jim na tom nezdá. V mém okolí fungují vztahy I českého muže s Venezuelankou či české ženy s Portugalcem. Slovensko je za humny a kultura i řeč jsou podobné. Žiju blízko slovenských i rakouských hranic a tady to vůbec neřešíme. Hlavně jaký je partner člověk
Tak chápal bych obavy rodiče, jimž by dcera přitáhla do rodiny třeba muslima - tam u nich má žena kolikrát menší hodnotu než koza. Prostě zcela jiná kultura.
Ale proč řešit Slováky? Já je vůbec nechápu jako cizince, jezdím tam prakticky každý týden, je pravda, že já jsem rozený Čechoslovák a proto nevidím nějaký rozdíl mezi nimi a Čechy, který by stál za zvážení v případě třeba manželství. Za socíku byly takové vztahy naprosto běžné, protože čeští kluci sloužívali na Slovensku a naopak Slováci u nás.
A krom toho všeho - myslím, že rodič není od toho, aby schvaloval dětem partnery.
Mám na to podobný názor. A pochopitelně rodiče nic neschvalují nebo nezamítají...jen jsme se o tom otevřeně bavili, pouze sdělili svůj názor a dál to nikdo nekomentoval...mám skvělé rodiče, pro které bude vždycky hlavní, abych byla šťastná...ale právě i proto je pro mě dost důležitý jejich názor
V jedné z doplňujících odpovědí píšete o kulturních rozdílech. To je o dost důležitější než slovenská národnost. Co je to za rozdíly? Možná náboženství? Znám spokojená manželství evangelicko katolická, katolicko komunistická... Prostě to těm mladým hned na počátku nepokazili příbuzní a vztah funguje.
Souvisí to i s náboženstvím, ale nejen s ním. Nepochází z vysloveně věřící rodiny...ale třeba na vztahy, manželství má určitě názory...v podstatě podobné těm mým, ale stojí za nimi víc. Spíš celkově byl vychovávaný jinak...ne špatně, není nic, co by mi vysloveně vyskočilo jako červený kříž před oči a byla to nějaká stopka pro mě...jen je znát rozdílnost
My starší Slováky nevnímáme, jako cizince. Já bych v tom problém vůbec neviděla. Zejména, když zpátky na Slovensko nespěchá a je mu tady dobře. A i kdyby, je to za humny. A takových dvojic tu je! Budeš s ním Ty nebo okolí, že to tak řešíš? Znám několik holek, co se vdaly do Austrálie ...a v pohodě. A soused si přivezl Korejku.
Ono ani nejde o to, že je to Slovák...proti nim nic nemají, jsou moc rádi, že jsem konečně spokojená...jen mi bylo řečeno, že se jim moc nelíbí, že je to prostě cizí státní příslušník :D Vidí asi ze svých zkušeností dál...co by se například dělo v případě rozpadu vztahu, když by byly děti a podobně. A kulturní rozdíly mezi námi prostě jsou, přesto, že jsme si tak blízko. Vím, že se by se s tím srovnali a vzali ho mezi sebe dobře...jen se prostě bojí případně budoucnosti
Kdysi velmi dávno jsem měla "nápadníka" Slováka, kolem roku 1980. Byl od Košic, poznali jsme se na škole. Velice se chtěl ženit, přijel k nám a požádal moje rodiče o moji ruku. Byli z toho hodně rozpačití, protože otec měl historickou zkušenost se Slovenským štátom, jak se za Němců Slováci od nás trhli. A zkušenosti mu opět daly za pravdu, když se rozdělilo Československo. Tenkrát se moji rodiče proti tomu dost tvrdě postavili a já jsem je poslechla.
Proti Slovákům nic nemám, se spoustou se znám, soused byl Slovák, super chlap.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.