Nejste přihlášen/a.
5x
Teď jsem se zasmála. Mnoho dnešních babiček v dětství, co se týče vitamínu C, vyrůstalo na kysaném zelí a křížalách. Třeba si na to ta vaše vzpomene. Ale v pěstování citrusů ji jinak nebraňte, je to pěkný koníček a občasný plod, který se sklidí, potěší. Hlavně duši.
2x
Liduško, po ochotnickém vystoupení, které mi předvedla prodavačka na úseku sýrů v Tescu, jsem se rozhodla, že by nebylo od věci si pořídit krávu. Budu mít vlastní mléko, máslo, sýry, tvaroh a nebudu se nervovat neschopnými prodavačkami, které mě chtějí jen "natáhnout" a dělají pitomce ze sebe i ze mě. Na pastvě bych navíc mohla popustit uzdu svému koníčku, vzala si s sebou knihu a četla bych a četla a...
Takže proč ne mandarinky? Někdo si třeba nasije políčko lnu a pak si jej utká na košili. Ať se Číňané se svými hadérky chytnou za nos. Žádná soběstačnost není na škodu. Jaga.
1x
Dobrý den, výborný nápad. Pokud bude Vaše babička (kvalitní a vyzrálé) mandarinky, ve velkém množství a za slušnou cenu, dodávat do obchodní sítě, tak se to vyplatí. Ještě porovnejte kolik stojí Celaskon. Zdravím!
0x
Já si pěstuju juž druhým-třením rokem citróny ze semének asi 10 ks. Nechtěl jsem kupovat přísady rostlin, jsou moc drahé. Hlinu, ve kerých rostliny rostou, je třetina písek, třetina obyčený substrát a třetina hlina z pola. Ještě mě nevykvetli a neurodily. Pěstuju je na huře za oknem, nedopadá na ně přímé polední slunko, jenom z rána a kvičeru. Za rostlinkama mám odraznou fóliu z hliníku, aby měli vic světla z druhé strany, aby se neotáčely za slunkem. Vyhrál jsem už váku nad puklicema, doufám, že za pár let urodí.
Na vitamín C ať si jde vaša stařenka k šípku.
0x
No, z hlediska obsahu vitaminu C - jedné tabletce 250 mg Celaskonu odpovídá asi kilogram mandarinek.
No jo, ale je rozdíl chemie (celaskon) a navíc tělo celou dávku stejně nevyužije a přírodní Céčko v ovoci na kterém si jeden také pochutná!
Kyselina L-askorbová je jen jedna. A pokud si každý den pochutnáte na čtyřech kilech manradinek, asi Vám nebude úplně dobře.
0x
Všechny citrusy vyžadují propustný a výživný substrát, pro citrusy se dá koupit již namíchaný. Případně smíchat rašelinu, asi 2 díly, s 3 díly hrubšího písku, a 2 díly kompostu. Vhodná půdní reakce pH bývá 5-6,5. Teda slabě kyselá.
Na dně nádoby je vhodné dát drenážní vrstvu.
Hnojíme tekutým hnojivem na citrusy, s dobře sestaveným poměrem živin. A hlavně ať obsahuje i dost železa, to chrání rostliny před chlorózou, žloutnutím listů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.