Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nápad babičky pěstovat mandarinky v době inflace

Od: liduska odpovědí: 13 změna:
Moji babičce došla trpělivost,jak zjistila cenu za mandarinky v prodejně ovoce a zelenina za 1kg 69,90Kč.Rozhodla se,že bude pěstovat svoje vlastní v zazimované prosklené verandě.Vyplatí se to a ušetří něco v době inflace takto si získat dostatek vitamínů C levněji?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Teď jsem se zasmála. Mnoho dnešních babiček v dětství, co se týče vitamínu C, vyrůstalo na kysaném zelí a křížalách. Třeba si na to ta vaše vzpomene. Ale v pěstování citrusů ji jinak nebraňte, je to pěkný koníček a občasný plod, který se sklidí, potěší. Hlavně duši.

liduska
hodnocení

Jaká musí být na pěstování citrusů v místnosti teplota,že by věděla babička jak to má topení nastavit až bude chladno,18°C bude dost?

Troll, že? Ale zábavný. 18 stupňů v zimě je moc. V zimě citroníky odpočívají. Kvetou až na jaře a plody dozrají ještě později. To už pak mohou vnoučata do lesa zadarmo na borůvky, aby babička nestrádala nedostatkem vitamínu C :).

hodnocení

2x

Liduško, po ochotnickém vystoupení, které mi předvedla prodavačka na úseku sýrů v Tescu, jsem se rozhodla, že by nebylo od věci si pořídit krávu. Budu mít vlastní mléko, máslo, sýry, tvaroh a nebudu se nervovat neschopnými prodavačkami, které mě chtějí jen "natáhnout" a dělají pitomce ze sebe i ze mě. Na pastvě bych navíc mohla popustit uzdu svému koníčku, vzala si s sebou knihu a četla bych a četla a...

Takže proč ne mandarinky? Někdo si třeba nasije políčko lnu a pak si jej utká na košili. Ať se Číňané se svými hadérky chytnou za nos. Žádná soběstačnost není na škodu. Jaga.

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, výborný nápad. Pokud bude Vaše babička (kvalitní a vyzrálé) mandarinky, ve velkém množství a za slušnou cenu, dodávat do obchodní sítě, tak se to vyplatí. Ještě porovnejte kolik stojí Celaskon. Zdravím!

hodnocení

1x
Na vitamín C mandarinky? No, proč ne. Ale kysané zelí vyjde podstatně levněji. A bez nějakých opičin.

pantatabateku*
hodnocení

0x

Já si pěstuju juž druhým-třením rokem citróny ze semének asi 10 ks. Nechtěl jsem kupovat přísady rostlin, jsou moc drahé. Hlinu, ve kerých rostliny rostou, je třetina písek, třetina obyčený substrát a třetina hlina z pola. Ještě mě nevykvetli a neurodily. Pěstuju je na huře za oknem, nedopadá na ně přímé polední slunko, jenom z rána a kvičeru. Za rostlinkama mám odraznou fóliu z hliníku, aby měli vic světla z druhé strany, aby se neotáčely za slunkem. Vyhrál jsem už váku nad puklicema, doufám, že za pár let urodí.

Na vitamín C ať si jde vaša stařenka k šípku.

hodnocení

0x

No, z hlediska obsahu vitaminu C - jedné tabletce 250 mg Celaskonu odpovídá asi kilogram mandarinek.

No jo, ale je rozdíl chemie (celaskon) a navíc tělo celou dávku stejně nevyužije a přírodní Céčko v ovoci na kterém si jeden také pochutná!

Kyselina L-askorbová je jen jedna. A pokud si každý den pochutnáte na čtyřech kilech manradinek, asi Vám nebude úplně dobře.

Ono je možné že ona kyseleina je jen jedna, ale přírodní v zelovoci je přírodní a ne sintetický!= líp chutnající. Ale komu vyhovuje cpát dop sebe sintetiku prosím .

hodnocení

0x
Pantato, tu hlínu bych vyhodil, ta je vhodná ještě tak na cihly. Na rostliny je vhodnější zemina.
Všechny citrusy vyžadují propustný a výživný substrát, pro citrusy se dá koupit již namíchaný. Případně smíchat rašelinu, asi 2 díly, s 3 díly hrubšího písku, a 2 díly kompostu. Vhodná půdní reakce pH bývá 5-6,5. Teda slabě kyselá.
Na dně nádoby je vhodné dát drenážní vrstvu.

Hnojíme tekutým hnojivem na citrusy, s dobře sestaveným poměrem živin. A hlavně ať obsahuje i dost železa, to chrání rostliny před chlorózou, žloutnutím listů.
tebi
Mám citroník z pecky , mandarinku z pecky, v paneláku za oknem, jsem začátečník, roubovat neumím, takže pochybuji, že bude mít někdy ovoce...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]