Nejste přihlášen/a.
Přeji všem krásné sluneční dny ve stínu u vody a s chladným nápojem
Prosím ochotníky, aby se mi vyjádřili k problematice.
Pokud vám někdo zavolá, telefon nemáte uložen, jak reagujete v případě, že hovor příjmete?
V zaměstnání se mi stále časteji stává, že klienti se nechtějí představit, i když se představím a mluvím slušně... Přestože řeší nějakou záležitost a měli by vědět, že je nutný hovor, odmítají se představit jak jménem, tak např. názvem firmy v případě živnosti či podnikatele-jednatele.
To jako hrozí nějaké riziko člověku, který řekně "dobrý den, Novák u telefonu, co si přejete?"?
Bojíte se říct do telefonu své jméno nebo raději hovor rovnou ukončíte, i když vlastně netušíte, o co jde?
Prosím o diskusi k tématu. Děkuji!
Zdůrazním pro některé "podotázky":
Bojíte se říct do telefonu své jméno? Proč se lidi bojí představit svým jménem? Jaká si představujete rizika ze sdělení svého příjmení?
Zvláště jednatelé firem by se snad měli prezentovat hned po zvednutí sluchátka - a jako slušnost vidím představení se jménem či firmou.
Děkuji moc všem ochotným, co sdělili svůj názor a svěřili se, čeho se obávají.
Tyto pohledy na věc mi chyběly a zkusím vůči naším klientům být více ohleduplný - zabojovat i pro změnu metodik ve firmě.
Omlouvám se některým, že tady neuvádím firmu, obor, ani bližší informace o mně - o toto mi vůbec nešlo. Dotaz je položen na lidskou reakci na běžný hovor z normálního - neuloženého tel.čísla. Jestli volá operátor callcentra nebo sestra z ordinace, případně někdo z firmy, že se vaše objednávka opozdí... nebo řidič PPL, že nemůže najít zvonek - to je přeci už jedno.
Chápu i obavy lidí z vyzrazení příjmení a vazby na tel.č. - a mrzí mne, že si sami takto způsobují potíže v životě. Telefon nemám jen posledních pár dnů, abych ze zkušeností věděl, co všechno mi přijetí neznámého volajícího přineslo, případně čeho jsem byl uchráněn. A také již chápu dotazy a stížnosti na nedodání zásilky poštou či jiným dopravcem, neřešení reklamace prodejcem, servisem a mnoho dalších nesrovnalostí.
Jak řekl jeden moudrý muž - Komunikace je základem mezilidských vztahů.
Jelikož mám služební telefon i pro soukromé účely, nemám s neznámými čísly problém, představím se normálně . Pokud jde o někoho, kdo potřebuje servis, nebo radu, není problém. Ovšem jsem poměrně citlivý na frázi ,,monitorovaný hovor´´ - to se pak ve slušnosti zeptám na výrobní číslo jeho stroje s tím, že jistě ví, že volá na zpoplatněnou servisní linku se sazbou 1500,- Kč/h a kam že tedy pošleme fakturu za každou započatou půlhodinu. . Funguje to dokonale...
Používám na Androidu aplikaci "Můžu to zvednout". Ta je napojena na databázi, kterou doplňují uživatelé včetně mě. Takže pokud otrapa už někomu volal a ten ho zadal do databáze jako otrapu, tak po zavolání mě to aplikace zvedne a okamžitě položí (toto lze nastavit, jak se to má chovat - lze např. i tak, že ho to nechá zvonit a jen vás informuje na displeji, co je to zač). Navíc takto můžu blokovat čísla pro sebe, která mě otravují. Nebo naopak natvrdo nějaká povolit, i ldyž to jiní nahlásili jako otrapu.
Jinak pokud je to neznámé číslo, zvednu to a nepředstavím se. Nehodlám někomu o kom nic nevím umožnit propojit si číslo s jménem. Pokud je to otrapa - zavěšuji a přidávám do databáze, aby nemohl otravovat ostatní.
odkaz: muzutozvednout.cz/...
děkuji za přesný popis - ale zaujalo mne "umožnit propojit si číslo s jménem" - to je nějaké riziko? Dejme tomu, že byste byl jednatel firmy - to se také budete takto "krýt"? Chápu fobii českých lidí ze zneužití šmejdy... ale když řeknu příjmení - to se mi jako něco stane? Něco mi hrozí? Prosím - poučte mne. Já tomu fakt nerozumím.
@jmlc Pokud číslo znám, zvednu a představím se. A jednám jen s těmi, které znám. Pokud mě bez předchozího seznámení volá otrapa z neznámého čísla tak se nepředstavím. Nehodlám mu potvrzovat že mé jméno patří k číslu ze seznamu kdovíjakého původu. To on tahá za kratší provaz slušného jednání, když mě nevyžádaně kontaktuje. Je to podobné, jako když neodpovídám na maily kdejakého spammera, abych mu nepotrvrdil, že je emailová schránka aktivní.
Takto se chovám na svém soukromém čísle.
Na služebním jsem ještě striktnější. Coby ajťák malé firmy tam jsem si zapnul povolený kontakt pouze ze známých čísel všech zaměstanců (služebních i soukromých), popř pár externích spolupracovníků. Nejsem žádný jednatel, takže nemám co služebně mluvit s kýmkoli mimo firmu.
Nechtěl bych být ve vaší kůži, když se vás pokouší dovolat lékař... podle toho popisu totiž nehodláte sdělit vaše jméno i když vám budou volat kvůli vašim výsledkům testů či kvůli nehodě v rodině...
Nicméně vidím, že máte rád své soukromí.
pozdravím, představím se jménem
Pozdravím a představím se. Dobrý den, -ová. Toto pořadí jsem se kdysi dozvěděla na nějakém pracovním kurzu etikety. Když cizímu uchu sdělíme jako první své příjmení, nemusí hned porozumět. Na pozdravení už "se chytne" a to ostatní lépe vnímá. Když jsem ještě byla zaměstnaná a volávala lidem, byla jsem vděčná všem, kdo toto pořadí dodržovali.
Neznámá telefonní čísla přijímám. Až moc často mi volají ze zdravotnických zařízení a i mnohá jiná "cizí" volání jsou pro mě důležitá. Nabídky všeho možného rychle odmítám.
Když jsem byla zaměstnaná, měli jsme přísný předpis představování se do telefonu. Jeden čas volali (psali i přicházeli) tzv. mystery klienti a kontrolovali nás. Kdo ze zaměstnanců něco zvoral, měl problém.
Když číslo neznám, tak ho vždycky zvednu, přece nemůžu znát všechny potencionální zákazníky.
Zazvoní telefon:
já: prosím
on: jestli jsem ten, koho potřebuje a je mi jedno, jestli se představí
já: jo, to jsem já, co byste potřeboval?
on: děláte to či to?
já: dělám
on: vypovídá se o tom, co potřebuje
já: dobrá, jak se jmenujete a vaše adresa a kdy budete doma?
on:vyjmenuje všechny potřebné údaje, domluveno, nashledanou a zavěsíme.
Nevidím v tom žádný problém.
Toto je právě přesně problém v mé práci - týdně se setkám s 10ti chybnými čísly - a pokud mám kontaktovat konkrétního klienta ohledně soukromých dat, financí, rodinných informací... to přece nemůžu říct někomu, kdo řekne "prosím, no přece musíte vědět, komu voláte"
" "umožnit propojit si číslo s jménem" - to je nějaké riziko? " - až toto mě přimělo zareagovat na otázku. Do telefonu se nepředstavuji jménem, pokud neznám volající číslo. Představím se, až tak učiní volající, pokud chci. A ano, ve spojení čísla s mobilem vidím malé riziko a sám ho využívám. Pokud mi volá zákazník , já si jeho číslo uložím a když po nějaké i dlouhé době volá znovu a já zvednu telefon se slovy "Dobrý den, pane M.ˇ...u" ,jsem trochu ve výhodě, má pocit,že je VIP.. Takže pokud někdo prodá databázi čísel se jmény, operátor to bude obvolávat a přímo oslovovat, bude mít větší šanci uspět.
To je velmi zajímavý názor - zřejmě i pravdivý... v určitém smyslu.
Mne občas kontaktují také různí šmejdi a navolávači, ale kupodivu se tito právě netáží na jméno, ale rovnou řeknou 3x mé příjmení a až pak chtějí vnutit přechod k dodavateli plynu. Až když vysvětlím, že plyn nemám a na mé jméno není žádný odběr energií, znejistí a vyptávají se na kontakty blízkých lidí, kterým by tu nabídku rádi sdělili.
Z toho odvozuji, že právě ti šmejdi kontakty se jmény kupují či kradou.
Pamatuji se, že jako pojišťovací agent (po škole) jsem dostal nabídku od svého managera, že dostanu za 500,- kontakt s adresou na novorodičku. Abych si prý mohl jet sjednat pojištění - ale vnutit jim to musím sám. Že by únik informací z nemocnice přes nějakou jeho známou?
jiné - uvedu v poznámce
Přijmu hovor, představím se příjmením a řeknu "Prosím?"
Občas mne protistrana požádá, zda mohu příjmení zopakovat, že ho přeslechli, nebo neslyšeli... vypadá to, že ho občas nestihnou "dráty" přenést, nebo jen částečně. Nemám problém ho zopakovat.
Pokud je to nějaký obchodník s deštěm, tak obvykle s díky odmítnu hned. Občas (když nevím oč jde) poté, co zjistím detaily. U těchto hovorů si dávám pozor, abych nevyslovil zřetelné ANO, například na otázku jestli souhlasím s nahráváním hovoru, nebo zda mi může říct proč volá, apod.
Píšeš: V zaměstnání se mi stále časteji stává, že klienti se nechtějí představit, i když se představím a mluvím slušně... Přestože řeší nějakou záležitost a měli by vědět, že je nutný hovor, odmítají se představit jak jménem, tak např. názvem firmy v případě živnosti či podnikatele-jednatele.
Jako že ti někdo volá a odmítne se představit? Píšeš klient, to jsi řemesník nebo kdo? Tak nakonec až si tě oťukne, tak přece si musíte vyměnit kontakty to je jasný... A proč se vlastně na to jeho jméno ptáš? On asi nestojí o to, aby sis ho uložil do telefonu, do CRM, ...
Takže je důležité rozlišit, v jaké věci a kdo komu, nemyslíš?
já když volám na nějakou infolinku, nebo obecnou službu či firmu, A teď mě tam nějaký rozumbrada začne poučovat o tom že on se představil, no tak mě to akorát vytočí Protože si zahraje na důležitého a za B to není vůbec relevantní k problému který chci řešit.
A samozřejmě v dnešní době je sestavování různých databází telefon jméno ne zrovna oblíbenou činností.
@id Ženská, vy jste se vším hnedka hotová co?
1. Pokud já budu volat na inzerát, tak vy chcete prodat.
2. Pokud já budu volat do firmy, tak vy jste placena za to, abyste řešila příchozí hovory a ne odháněla potenciální zákoše. Ale to asi nehrozí, protože vy budete na důchodovém systému
3. Pokud já budu omylem volat (a Jako na potvoru se dovolám bábě, třeba tobě), tak ano, v tomto případě je relevantní, ale pouze v tomto případě, abyste mě poslala do háje. Ve všech jiných případech by bylo vaše konání ne stupidní (tak konají vysoce inteligentní jedinci), ale vyloženě hloupé.
nicméně má otázka směřovala na původního tazatele, v jaké pozici je on, chápeme?
ps: A pokud už v případech jedna a dvě nějaký otrapa se dožaduje mého jména, tak prosím, jmenuji se James Dean. Je to relevantní k věci? )
Sám na sebe dělá self employer, levý cashflow kvadrant, vlevo dole, hned pod osobou v závislé činnosti. Tam jsem byl krátce v 18 letech, asi tak 2 měsíce, než jsem přešel vpravo.
Každopádně pokud jste v pozici self employera, který posílá do háje nepohodlné zákazníky, tak to vám gratuluji, když si to můžete dovolit, ale jaká je konverze už toho, že jste věnovala čas zvednutí telefonu a hovoru? Pokud ten čas neproměníte na peníze, a jako self Employer máte velmi omezený čas, tak trvám na svém, že je to h... ! Nechápu, proč se s takovou h... ještě chlubíte... telefon buď vůbec nezvedej te a nebo konvertujte. Můj názor.
Řeknu: prosím. Nepředstavím se. To má udělat ten, co mi volá. Zpravidla vyslechnu o co jde, a podle toho pak reaguji.. Většinou se omluvím, že nemám o věc zájem a je zbytečné, aby mne přesvědčoval.
Tyhle chronické volače si ukládám a jak vidím na displeji Nabídka léků, nebo Změna dodavatele, ap., tak to neberu.
pozdravím, představím se jménem
Jm, proč se musíte ptát "s kým hovořím"? Budiž, někdo nepoučený firmou, že se má představit, řekne jen Slyším, Prosím nebo tak něco. V tom případě ale já řeknu dobrý den, tady -ová a chci mluvit s panem Josefem Novákem (pokud znám jméno), nebo s někým z evidence, z oddělení reklamací, s hlavním účetním... Pak buď ten na telefonu řekne, že to je on a že jsem se dovolala správně, nebo sdělí správné číslo.
S vyloženě pracovními telefonáty jsem skončila před více než deseti lety, ale i těch pár současných mimo rodinu a známé probíhá jaksi normálně .
Tak proč se nezeptáš: "to je pan Novák?"
správně mluvíš o tom, že většina lidí má problém v komunikaci já jsem doteď nepochopil, zda ty jsi primárně volající a nebo volaný
...na telefonní hovory jsou vhodná školení, průměrný člověk z ulice neumí telefonovat ani obsluhovat příchozí (pasivJ a nebo realizovat odchozí (aktiv) hovory - obvolávání. Existuje spousta taktik, strategií...
A nebude to právě tím, když děláte tyhle lustrace, že s největší pravděpodobností voláte lidem, kteří nemají právě čisté úmysly? Podvodníci, zloději, lidi motající se kolem aut, a jiné podobné "profese", tak tam to kličkování nejen v telefonu je opravdu časté.
A proč se to mění v posledních řekněme X letech? No protože jsou samé otravné aktivy a pořád vám někdo a někdo volá a nabízí a lidi jsou z toho unaveni a otrávení... pokud to jsou normální lidi, na nějaké úskočné existence, no tak se jednoduše bojí toho, aby na ně někdo ne uzavřel smlouvu, nebo aby si je někdo nevygooglil...
Ps: před 20 lety nebyly mobily ani z 10% jako dnes, existovala centrální databáze telefonních čísel, kde se podle telefonního čísla dalo najít jméno (reverzní telefonní seznam), ještě ji někde mám
A nebude to právě tím, když děláte tyhle lustrace, že s největší pravděpodobností voláte lidem, kteří nemají právě čisté úmysly? Podvodníci, zloději, lidi motající se kolem aut, a jiné podobné "profese", tak tam to kličkování nejen v telefonu je opravdu časté.
A proč se to mění v posledních řekněme X letech? No protože jsou samé otravné aktivy a pořád vám někdo a někdo volá a nabízí a lidi jsou z toho unaveni a otrávení... pokud to jsou normální lidi, na nějaké úskočné existence, no tak se jednoduše bojí toho, aby na ně někdo ne uzavřel smlouvu, nebo aby si je někdo nevygooglil... možná jste si všimnul, že zhruba půl roku zpátky i bazoš musel obfuskovat telefonní číslo, prostě aby se nedalo podle telefonního čísla najít hned, co dotyčný kdy prodával ještě před 10 lety na nějakém avízu třeba
pokud jde o ty databáze "kdo mi volal" apod., tak na prvním místě tam figuruje nějaká ošklivá prostitutka kterou tam klienti hejtují. Každopádně pokud já bych provozoval call centrum, tak bych měl generátor náhodných čísel ze kterých volám a tyhle všechny databáze by šli do kytek, nebylo nic těžkého volat s neexistujících čísel, stačí přípojka SS7
Ps: před 20 lety nebyly mobily ani z 10% jako dnes, existovala centrální databáze telefonních čísel, kde se podle telefonního čísla dalo najít jméno (reverzní telefonní seznam), ještě ji někde mám
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.