Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se vyrovnat se smrtí a výčitkami?

Od: terrina odpovědí: 15 změna:
Dobrý den, měla jsem babičku v domově se zvláštním režimem. Byla dlouhodobě nemocná a těžce dementní. Její stav se postupně zhoršoval, jednou mi volal lékař a ptal se, jestli chci převoz do nemocnice nebo nechat na oddělení na “dožití”. Já jsem souhlasila, aby zůstala, tam kde to zná, nechtěla jsem jí stresovat převozem a možná jí to tím “zbytečně” prodloužit. Jenomže se to dozvěděli ostatní příbuzní a teď mi nadávají, že jsem jí nechala umřít a kdybych se do toho nemotala, mohla babička ještě žít. Přitom tam za ní došli maximálně 1x za měsíc, já jsem chodila aspoň 2x za týden. Jednala jsem jen v zájmu babičky nebo jsem si to aspoň myslela. Nechtěla jsem jí to už prodlužovat. Nebýt těch výčitky od rodiny, tak už jsem s tím dávno smířená. Myslíte, že jsem jednala správně? Jak se s tím mám smířit? A zachovali byste se stejně?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

12x

Ano, Zachoval bych se stejně.

Říkáte jednou měsíčně (pro důchod)

hodnocení

8x

Nic si nevyčítejte, jednala jste správně:)

hodnocení

8x

Ne nadarmo se říká: Po přízni řízni!

Pokud jste se starala hlavně Vy, chodila za ní často a lékař vše konzultoval s Vámi, nemusíte mít výčitky. Postarala jste se dobře. Babička byla stará a dementní a čekalo ji to, co čeká jednou každého z nás. Nebo si snad příbuzní mysleli, že kdyby babičku odvezli do nemocnice, mohla by následně ještě cvičit na spartakiádě? *ee*

Je fakt, že jste se s nimi mohla poradit, co Vám lékař nabídl. Ale protože oni se zas až tak nestarali, je jasné, že jste to rozhodla Vy. A udělala jste dobře. Zmatenému starému člověku je lépe ve známém prostředí, než zase nové tváře, nový pokoj...a prodlužování trápení. Protože: Proti věku není léku.

Klidně jim navrhněte, ať Vám všichni políbí šos. Mohli se starat dřív, ale neměli zájem. A potom si každý otře hubu o toho starajícího. Znám to. Jaga.

liska5
hodnocení

5x

Jednala jste správně. Určitě. Nic si nevyčítejte.

hodnocení

3x

@terrina - kdybych se do toho nemotala, mohla babička ještě žít
Ale jak žít - "dlouhodobě nemocná a těžce dementní"? Ať si příbuzenstvo... víte co. Asi neví, že jakákoli změna u dementních pacientů vede ke zhoršení jejich stavu.

Nenechte si vnutit poit viny - babička odešla v klidu a vy jste pro ni udělala to nejlepší, co bylo v této situaci možné.

jd
hodnocení

1x

A ona zemrela do mesice, jeste driv nez ty ostatni pribuzni ji stihli navstivit v domove duchodcu?

Pokud ne, tak se tech vycitajicich zeptejte, proc to tedy sami s lekarem nedojednali, kdyz ted jsou tak aktivni... Asi proto, ze se nezajimali. A taky ktera rodina, primo jeji deti? No jo no, oni by ji radeji meli v nemocnici na hadickach, to je zadarmo asi na rozdil od domova duchodcu, a ted jak se ma zvysovat ten duchod, zejo...

a je otazka, co ten clovek z toho ma, zda muze v tomto stavu to takrikajic sam "zabalit", oni by ji urcite v te nemocnici take neozivovali (nenahazovali kdyby selhalo srdce), ale stejne vime i obecne houby, jak to ten clovek ma, zda kdyz je treba v bezvedomi, zda neco vedome ovlada anebo jde jen o instinkt

hodnocení

1x

Je mi divné, že lékař to řešil s Vámi, když Vy jste vnučka. Takové věci se obvykle řeší s dětmi toho dotyčného a ne s vnuky. Nevím kolik je Vám let, ale vůbec nechápu, proč se lékař obracel na Vás, protože Vy byste o takové věci rozhodovat neměla a od toho lékaře je to velmi nezodpovědné a neprofesionální a děti Vaší babičky, teda možná Vaše matka, nebo otec, by si na jeho jednání klidně mohli stěžovat. Mohl by Vás oslovit pouze v tom případě, že by dotyčná už nikoho jiného neměla. Jenomže to není Váš případ, jelikož si stěžujete, že Vám rodina dělá výčitky.

jd

Ale ale, pacient v nemocnici i v domově snad udává kontaktní osobu, telefon, pro případ nouze... nebo se snad pletu?

Ano, to je pravda, ale pochybuji, že by ta paní neudala telefon na své přímé potomky už tenkrát, když ji do toho domova přijímali a volila raději vnuky, kteří mohli být v té době i nezletilí. A z toho jsem vycházela, protože jsem soudila podle sebe, což snad většinou dělá každý. Ať vědomě, nebo nevědomě. Ale je fakt, že to mohla ta babička později změnit, ale když teda byla težce dementní. *co* Ale nikdo neví, jak ta rodina funguje. Asi moc ne, když se teda babička raději spolehla na svou vnučku. Ale ono už je to stejně fuk. Babička už je mrtvá.

liska5

Jestli tazatelka není dcera? My jsme taky říkali: babičku odvezli a mysleli jsme moji mámu. Jestli vnučka, tak klobouk dolů, že se tak starala.

jd

Podle přezdívky tipuji na vnučku, a jestli byla zletilá nebo ne, to už je druhá otázka, každopádně předpokládám, že babička uvedla jako kontakt jí.

fram
hodnocení

0x

Já vám děkuji za tu babičku, rozhodla jste se za ni správně, možná toho na světě měla dost a už to nemohla sdělit. Pečovala jste zřejmě návštěvami nejvíc vy. Lékař dal správné možnosti a ta nabídka "dožití" byla myslím fér. Obdoba žádosti "neléčit, prosím". Když to trvá a nikam než k smrti nevede. Jiná obdoba je "Vemte si ji domů" - ale zřejmě všichni potomci zaměstnaní. Ty peníze...:-D

Příbuzní nechť nejdřív vystudují zdravotnictví a přestanou se starat o sebe, když je babička potřebovala v nemoci vidět.

Na mojí babičce ještě nelenil učit se mladý operatér.

hodnocení

0x

Výčitky nejsou na místě, ona Vás i nás prostě předešla. Pro duchovní podporu doporučuji shlédnout pořad Jar. Duška "Duše K" ze dne 5.4.2021.

hodnocení

0x
Doufám že mě v takovém stadiu rozpadu příbuzní urychleně ukončí. I nechání na dožití je moc dlouho.

sametka
hodnocení

0x

Jednala jste správně. Tady jde spíš o to, jak přesvědčit o tomtéž ty příbuzné, aby tím terrinu už neotravovali a nestresovali,

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]