Nejste přihlášen/a.
Vláda uvažuje vážně o zrušení porodného. Jsem jen pro. Myslím, si že se tím sice sníží porodnost, ale zase na druhou stranu budou lidé více zodpovědně uvažovat o pořízení dítěte. Budou nuceni více se starat a přemýšlet a ne jen se blaženě válet a o následky at se stát postará..
Je porodné výhoda, privilegium nebo povinnost státu? A ne jen u porodného, ale u všech sociálních příspěvků pro lidi, kteří nejsou jinak hendicapovaní než že nemají práci. Nemluvím o lidech kteří jsou vážně nemocní nebo jinak znevýhodnění v důsledku tělesné či duševní nedostatečnosti.
Jaký je člověk, když nedopřeje druhým nějakou tu kačku ze státní kapsy?
Je porodné a jiné příspěvky, úlidba občanům svědomím, že za provedenou práci dostává podhodnocenou mzdu a proto je občan udržován jen těsně nad mírou životaschopnosti, tím, dostává dávky?
Pokud budete přispívat k tomuto tématu, vynechte prosím vulgárnosti a rasismus. Děkuji
Většina lidí bede podle mě chtít děti i když porodné zruší. Sociální dávky by se měli ohlídat aby nebyly zneužívány protože opravdu se může stát že oba z manželů ztratí práci, mají děti. Toto si neumím ani představit. Ale určitě nevyplácet dávky x let
Nejsem pro zrušení porodného. PT /stařenka/
doplněno 12.06.10 11:57:Proč šetřit na dětech? Může se zrušit policajtům, bachařům a vojákům po desetileté službě "výslužné" /nebo, jak se to jmenuje/, co dostávají každý měsíc k platu. Na co asi? V polsku to zrušili a měla státní kasa peněz dost. A mohou se také zrušit různé výhody vládních činitelů. Proč šetřit na bezbranných dětech. Ať se začne šetřit od shora.To je můj názor. PT /stařenka/
Děkuju Vám za Váš názor PT. Napadá mě jen otázka, jak se skvalitní život dítěte v dlouhodobém horizontu když maminka dostane porodné? A naopak jak moc to dítě poškodí, když maminka porodné nedostane? v roce 2008 se narodilo necelých 120 tis dětí. vynásobím to 13 tisíci a dostáváme se k 1,5 miliardy. Z této částky se dá financovat překlenutí zlého období matek a dětí, které jsou skutečně v mizerné situaci, děti oběti znásilnění, syrotci a polosyrotci a podobně.
Myslím, že v konečném důsledku dítě jenom získá... Ale předpokládá to EFEKTIVÍ nakládání s ušetřenými prostředky. Jednorázová dotace není řešení vůbec ničeho a motivací je z mého pohledu pouze pro ty, kteří nedomyslí celkovou výši nákladů na dítě (což zní hrozně, ale mám na mysli, že dítě prostě není levná záležitost). Já si totiž nemyslím, že je to "šetření na bezbranných dětech". Protože člověk, kterého k tak zásadnímu rozhodnutí, jako je mít dítě, může přimět hloupých (ano, v konečném důsledku a v konečném součtu výdajů skutečně hloupých) třináct tisíc, je podle mě skutečně tomu dítěti neschová, nevěnuje. Nevezme je jako bonus, aby mohl koupit dítěti lepší vybavení, nechá si je. Souhlasím s Technikem - použít ušetřené prostředky tam, kde jsou skutečně potřeba. Teď je ale strašně důležité stanovit hranice, kde jsou právě ony prostředky potřeba a kde už je to naprosto zbytečná dotace. Jinak ohledně "výslužného" ap. se shodneme, dalo by se najít spousta oblastí, kde dále šetřit. Ale i tato oblast je zkrátka dle mého názoru jedna z nich.
Jsem pro všemi deseti. Plošné porodné je totální nesmysl a vymyslet hranici, od které by někdo měl mít na porodné nárok a jiný ne, je nemožné. Lidi, kteří si dobře rozmyslí, jestli dítě finančně zvládnou, mít nebo nemít 13 tisíc v tomto zásadním rozhodnutí dle mého názoru neovlivní. A jestli se tím měla zvýšit porodnost, tak je to sice hezké, ale nedomyšlené - jednorázová dávka neeliminuje pozdější výdaje. Není to nepřejícnost. Zrušením plošných dávek se ušetří hodně peněz, které mohou být použity tam, kde jsou skutečně potřeba - zeefektivnit pomoc dětem z dětských domovů apod. Chce to hodně dobrou reformu finančního sektoru, ale zůstávám lehkým optimistou a doufám, že se to podaří.
Jsem pro zrušení porodného ze stejných důvodů, které uvádí pu. Systém je naprosto chaotický a neefektivní. Kdyby tak, jak hospodaří stát, hospodařily průměrné rodiny, bylo by tu Řecko tak dva roky po sameťáku. To se všichni "nahoře" zbláznili? Jak úžasně mrskli zadky, aby odsouhlasili hodinu (přeháním, ale ne moc) před volbami doplatky PPM - stejná prasečina jako loni zpětné slevy na soc.pojistném. Způsob, jakým se zachází s vybranými daněmi a pojistným, je neudržitelný.
Ahoj Pu, nezlob se, ale neshodneme se. Píšeš, že lidé, kteří si dobře rozmyslí, jestli dítě finančně zvládnou, tak je 13 tisíc neovlivní. Ale co si, kdo může finančně naplánovat? Lidé mají hypotéky na byt, a když přijdou o práci, neřkuli o život, hned mají o starosti vystaráno. Někdo se může dostat do takové finanční tísně, že mu odeberou děti. Tak budeme podporovat ústavy, kde jsou děti bez rodičů, místo, aby se podporovaly rodiny a děti mohly zůstat s rodiči. V naší rebublice je nejvíc dětí v ústavní péči a nejvíc starých lidí v LDN. Vždy budu pro podpodporu rodiny víc, než pro podporu ústavu. To vydržování ústavů vyjde náš stát dráž než jednorázová pomoc rodinám.Proč se zhroutí rodina? Hodně, ba většina případů je o finanční tísni. Možná je to trochu mimo otázku, ale když vidím ty prodavačky v Penny, jak jsou strhané, unavené, udřené, to nejsou ženy, to jsou stroje, které pracují jen setrvačností, a není na nich vidět žádná radost ze života. A proč? Protože dřou i o víkendech za pár šupů, aby přispěly do rodinného rozpočtu /a jsou to i ženy s maturitou, ale Bohužel jinou práci neshnaly/. Takovým ženám bych těch pár korun neodepřela a už vůbec ne nárok mít dítě. Možná má taková máma větší srdce, než ta, co má dost financí, ale srdce zatrvrzelé. Stát by měl prostě začít šetřit jinde. Je to můj názor. PT /stařenka/
Víte, já tomu moc nerozumím, ale připadá mi, že budoucí vláda hledá možnosti ušetřit tam, kde se lidé nemohou bránit - porodné, sociální příspěvky apod. Vy píšete, že by se mělo přispívat jenom těm, kdo jsou na tom špatně zdravotně nebo duševně špatně a proto nepracují. Ale to je špatně - je samozřejmě mezi námi mnoho lidí, kteří nepracují a nikdy pracovat nebudou, ale převážná část pracovat chce a práci nenajde. Já bych nenazývala tyto lidi nemakačenky, sockami apod. jak se tím setkáváme jinde. Nejsem závistivec, jak by se mohlo zdát, ale nechápu jednu věc: podle návrhu se těm, kteří si vydělají hodně moc odvody státu (daně, zdravotní a sociální pojištění) nezvýší, ale naopak sníží, DPH se sjednotí a zaplatí to všichni ti, kteří berou méně. Solidarita zřejmě vymizela. Alena
Asi jsem to špatně napsala - mám na mysli návrh snížit u výdělků nad určitou částku (nevím přesně - 141 000 měsíčně?) ještě o další 3% zastropování odvodů na zdravotní a sociální pojištění a zároveň srovnání DPH na 19%, aby se získala ta částka, která bude po zastropování chybět. Jestliže si více vyděláte, tak vám samozřejmě přeju důchod co nejvyšší, na tom nevidím nic špatného. A.
doplněno 12.06.10 13:59:pro slonbonjohn : nejsem ani socan, ani komanč, ani nemakačenko nebo netáhlo, jenom některé věci hůř chápu. A.
Nemyslel jsem to jako urážku nebo tak něco. Jen jsem tím chtěl reagovat na slovo SOLIDARITA, za kterým se schovávají různé nemravnosti a já jsem na to už dost alergickej.
Co je nepochopitelného na tom, že makám od nevidím do nevidím, vše co vydělám, dám zase do dalšího rozvoje své firmy a tím i zvýšení mého majetku? To, abych z takového životního stylu pak ještě solidárně živil bandu nemakačenků a neschopných, je výmysl socanů a komančů. Upozorňuju, jsem zaměstnanec v dělnické profesi, ale přesto mi to nebrání tento jednoduchý princip zajištění si obživy teď i v budoucnu pochopit.
Přesně tak. Jestliže já pracuji mnohem více hodin denně než někdo jiný (kdokoliv, naprosto kdokoliv), anebo jsem investovala roky i peníze do vzdělání, pak mám nárok na lepší životní standard - víc investuji, pak tedy, jsem-li schopná a vydělám si více, mi nikdo na můj výdělek nemá co sahat na můj úkor. Daně odvádím ve stejném poměru jako ostatní, a to je naprosto v pořádku. Na to, co já odvedu státu na různých pojištěních a daních, musím pracovat, počítám, více hodin (když si to spočítám na nominální hodnotu) než někdo s mnohem nižším příjmem - čímž ale neshazuji méně kvaliikované profese s nižším ohodnocením, jenom tvrdím, že se nemohou mít všichni stejně. A souhlasím s příspěvky Inzinyrky a Knopky - systém je totálně neefektivní, dlouhodobě neudržitelný a nahrává těm, kdo se ani nesnaží práci hledat, protože výše příspěvků je živí stejně jako práce s minimální mzdou (zároveň ale tito lidé mnohdy nejsou ochotni investovat do vzdělání/zvýšení kvalifikace, aby dosáhli na práci se mzdou vyšší). Motivací lidem pro hledání práce není držení vysokých dávek, ale jejich snižování - a naopak motivací firmám bude umožnění snadného nabírání ale i propouštění zaměstnanců, zjednodušení sociálního a daňového systému...
Myslíte, že právo děti mají jen bohatí? Vítze kolik stojí dnes docela skromná výbavička pro dítě? 13 000 Kč je možná trochu moc, pro mnohé to není ani měsíční mzda, ale je to jednorázový příspěvek, který by měl sloužit na výbavičku pro dítě, ne pro rodiče.A doufám, že příští vláda bude rozumnější a porodné se znovu zavede. Když se nebudou rodit děti, nebude na důchody už vůbec, pokud to vláda stejně neprošustruje.
Mamco, ale to nikdo netvrdi, ze deti maji mit pravo mit jen bohati... Ale jestlize nekdo dite neuzivi, pak ho 13 tisic v celkovem souctu skutecne nevytrhne. A neverim tomu, ze 13 tisic u vyspelych rodicu rozhodne o tom, zda dite mit ci ne. Vsichni jsme se tu zatim shodli, ze neni cilem nepomoct tem, kteri to skutecne potrebuji, jenom nesouhlasime s plosnym rozdavanim porodneho, nebot nema zadny efekt. Osobne se ja domnivam, ze nastavit hranici, pod/nad kterou ma rodicka dostat porodne, je tak osemetne, ze bych se o to ani nepokousela. O to vic ale bych byla pro, aby byly usetrene prostredky efektivneji rozdelovany tam, kde jsou skutecne potreba.
Ano je to pomoc, z které se dá pořídit výbavička apd. Hlavně je potřeba začít šetřit jinde, než na porodném. Každý na to máme svůj pohled. V matematice se nadá hlasovat o tom, zda 1+1=2, to je fakt. Možná, že zde většina řekne, že souhlasí se zrušením porodného, ale to ještě neznamená, že ta většina má pravdu. Z dlouhodobého hlediska, to nevidím dobře. I když to možná jen málo ovlivní rodiče zda mít děti, určitě je to ovlivní. Jak už jsem napsala, mělo by se začít šetřit jinde. To je můj názor. PT /stařenka/
Je s podivem, že zde nikdo nevzpomněl kolik je v naší zemi vietnamců a jiných národností. Jejíž jedinou činností je sice obchodovat, ale v žádném případě se nepodílet na HDP. Veškeré výdělky mizí nenávratně za hranicemi o DPH ani nemluvě. A poté následuje překvapení na co vše stát nemá. Daňové rájů je tuším 60, tak co řešit. Již dávno měl být projednán zákon o navrácení DPH ze zahraničí... Co se týká porodného tak si dovoluji nesouhlasit se zrušením. Navrhla bych pro,, utlačovanou menšinu,, 3- 4 děti a o zbytek pokud chtějí další aaaaa´t se laskavě postarají bez podpory státu. Možná by stačili i 2 děti, aby vše nebylo na úkor potřebných.
Rozhodně by se stát měl postarat, aby se úspěšní studenti a nejen ti se aktivně zapojili do pracovního procesu. Nekončili na drogách a s pohlavními nemocemi s hepatitidou. Léčba stojí nemalý peníz a tyto osoby ji mají zdarma. Pokud jsou ve velmi špatném zdr. stavu narychlo se zapojí i soudní řízení.
A co se týče zdravotně postižených tak to je kapitola sama pro sebe. Jako by nebyli dost potrestáni. A jiní si zdraví poškozují dokonce dobrovolně.
Pokud jsem se někoho dotkla, tak se omlouvám, ale je to můj názor.
doplněno 12.06.10 16:33:Vlastně podstatou státu je finance jsou kulaté a kutálí se o 100 fix . Tendry, státní zakázky, výběrová řízení a jiné vychytávky.
Mamco1, nemám nic proti Vám, ale Váš argument je slabý. Stejně bychom mohli říci: víte, kolik dnes stojí zařízení domácnosti, a mladí lidé nemají z čeho, zaveďme 50 000 "svatebné". Myslím, že by se určitě zvýšil počet sňatků - bez rasistického rýpání - hlavně mezi lidmi, kteří by jinak nebyli schopni si našetřit na židle a na talíře...Nebojte se, děti se rodily a rodit se budou vždycky.
doplněno 12.06.10 16:12:Chtěla jsem tím hlavně říci, že jakékoli příspěvky od státu se lidem hodí, ať je pro ně opodstatnění nebo ne - nějaký logický důvod by se našel vždycky.
Káždý normální stát a vláda by měla mít zájem na populační politice a snažit se aby obavatelto výrazně nestárlo. Bohužel děje se opačně. Že to stojí 1.5 miliardy ročně je absolutně směšná částka. Zrušme přiblblou armádu ,která je absolutně k ničemu a máme na porodné na 100let. No jo to by ale zase pár jedinců nemohlo lehce přijít k penězům.
Are, máš talent na odezírání z mého nitra.
doplněno 12.06.10 16:46:Např. nezbatné gripeny.
doplněno 12.06.10 18:31:oprava nezbytné
Ar, ale já mám za to, že se zde neřší, kde ušetřit, řeší se jen porodné. Zrušení armády bych nebrala jako dobrý nápad, ale klidně ať se šetří i tam. Samozřejmě. 1,5 miliardy není rozhodně směšná částka, dá-li se efektivněji využít jinde. S těmi pár jedinci - to je všude a opět tento argument je příliš obecný na toto velmi konkrétní téma. Obyvatelstvo výrazně stárne především díky změně životního stylu a preferencí dalších generací, nikoliv (zejména) kvůli populační politice státu. Nadto jednorázové dávky tohoto ražení v konečném důsledku skutečně nejsou žádnou stimulující částkou, která by mohla cokoliv změnit...
Pu porodné je jen část populační politiky, z příspěvku 13000 jen za samotný porod se populační politika netvoří. Nicméně věřím ,že nikdo nebude bránit uvědomělím "porodné " odmítnout.
Já osobně bych jako úsporu bral , již zrušení zmíněné armády pak dále odkladiště kamarádů senát, snížení nesmaslných příspěvků poslancům atd. Prostě v každé normální domácnosti se schody metou od zhora.
Pu, jen pro zajímavst kde byla armáda v roce 38 a v roce 68? Pro mě je armáda k ničemu a s početním stavem současné armády by jsme tak maximálně mohli bránit Hradčany. Já jsem za zrušení.
Již jen ad armáda, protože zbytek - ať se nelijou peníze do úplatků apod. - je jasný všem. Ani v roce 38 ani v roce 68 nerozhodovala o nasazení armády armáda samotná. Poslední aktivní reakce armády, resp. boj českého národa za sebe, proběhl v bitvě u Bílé Hory. Tento argument pokládám za zcestný. Armáda má dnes funkci jinou - jsme součástí NATO a jako takoví se máme podílet na pomoci v zahraničních misích. Neopomenutelná je role armáda při živelných katastrofách atd. Neříkám, že se má utrácet za nesmyslný nákup gripenů apod., ale nejsem pro zrušení celkové. Ale opět - toto je debata o porodném. A správně říkáte - těch 13 tisíc populační politiku netvoří. Nevidím jediný důvod plošně rozdávat množství peněz, které zásadně ovlivní jen hrstku těch, kteří je dostanou. Inzinyrka (doufám) to řekla dobře - jistě že důvod pro přijetí dotace se najde vždy, protože jakákoliv částka vždy pomůže, jistě. Je otázka, zda je plošně nezbytná. A já u porodného tvrdím jasné NE. Stejně tak souhlasím s Máří - kdo se o dítě nepostará, vrací snad porodné? Krásný den všem
Nebudu řešit zacházení státu s financemi, protože by to bylo hodně dlouhé, hodně emotivní, chvílemi snad i sprosté. Napíši názor k porodnému a jen jeden z tisíce náhledů.
Přijde vám normální to, že porodné dostanou všechny ženy, které porodí? I ty, které za měsíc dítě odloží?
Maruško, zcela jistě ne , ale jak se dá odlišit patologická rodina? Ať si lámu hlavu jak chci na nic jsem nepřišla...
Všechno má řešení. Třeba že se musí v takovém případě vrátit. Tyhle celoplošné věci jsou k ničemu, vždyť co se u nás děje, nemá obdoby. Příklad. Slečně X se narodí dítě. Dostane porodné, za měsíc, dva, jde na sociálku, že dítě nezvládá finančně, ale má sestru, která si vezme její dítě do pěstounské péče. Ta potom pobírá cca 7000,- od státu, aniž by dítě změnilo matku.
Proto je lepší, než vyplácet plošně dávky - tedy i porodné, ponechat lidem, kteří se o své děti sami starají a na péči o ně si vydělají více jejich vlastních peněz = snížit jejich daňové zatížení. To vyloučí ty, kteří si pořizují děti jako zdroj příjmů a pomůže těm, kteří se sami starají. Již dnes to částečně funguje v podobě slevy na dani podle počtu vyživovaných dětí (popř. tzv. daňový bonus), ale daňová sleva je poměrně nízká, aby skutečně odrazila zvýšené náklady rodin s dětmi.
porodné je pomoc maminkám do začátku. myslím že to není to co by mohlo státní kasu trápit. co by měl stát omezit, jsou různé dávky a náhrady pro jakoby nezaměstnané a sociálně slabé, různé náhrady, výsluhy, včetně časového omezení mateřské.
Vite, tady neni prostor o dohady dat nebo nedat, respektive komu a co, ale problem nasi zeme je v tom, ze ji vedou lide, kteri nedokazi svou praci pro obcany vykonavat efektivne..
S tim samozrejme prichazi problemy, jak co nejefektivneji prerozdelit penize nas vsech. Tento socialni system neni dobry, dokonce jsem presvedcen, ze je dost spatny.. S nicim nesouhlasim a statni urednicky bych poslal vykonavat praci, ktera by jim mohla otevrit oci a pak by nedelali takove nesmysly.
Co se tyce porodneho.. Nevidim sebemensi duvod, proc ho nevyplacet, ba naopak. Maminka, ktera celych devet mesicu pecuje o svou budouci lasku, vse pripravuje a statecne odrodi a je vzornou maminkou, ktera timto privede na svet dalsiho clovicka, ktery budou spolu s dalsimi pomahat a stane se soucasti nasi zemicky, nalezi vic nez par tisic. Vzdyt to je spise takova slechetnost nas vsech a podekovani.
Mnozi lide si neuvedomuji, ze penizky s kterymi hospodari politici nami zvoleni, jsou nase, nas vsech, tak je to potreba brat. To, ze vse je zneuzitelne, to je pravda, ale to uz je prave na tech stedre placenych aby si to ohlidali.. Od toho tam jsou!
Sam za sebe, porodne rozhodne ANO! Krasnou sobotu, Camelot
Vážený pane, Vaše ocenění úlohy matky, respektive rodičů ve společnosti, je spíše vzácné, já sama jako matka-samoživitelka se třemi dětmi si dobře uvědomuji potíže, se kterými se rodiny potýkají. Přesto s porodným nesouhlasím právě proto, že nerozlišuje mezi maminkou, (cituji): ktera celych devet mesicu pecuje o svou budouci lasku, vse pripravuje a statecne odrodi a je vzornou maminkou, ktera timto privede na svet dalsiho clovicka, ktery budou spolu s dalsimi pomahat a stane se soucasti nasi zemicky, a těmi, pro které jsou děti zdroj peněz nebo omyl, jehož se časem zbaví. Je lépe podporovat rodiny tak, že se jim ponechá více prostředků získaných prací (nižší zdanění), budou vytvářeny podmínky pro práci matek na částečný úvazek apod. Výhodu mají mít ti, kteří se aktivně snaží o děto postarat, nestačí jen porodit.
PS: Osobně od státu nepobírám žádnou podporu, ač se sama starám o 3 děti, chce to však pořádně se otáčet. Podporu rodin s dětmi považuji v současnosti za nedostatečnou.
Raadku, pravděpodobně jste příspěvek nečetl pozorně celý, nebo jste si vybral jen to, co se vám hodí. Podpora rodin s dětmi je u nás nedostačující, jsem pro její rozšíření, ale porodné není zrovna ten správný způsob.
raadku a kdo bude financovat posiku ochranky v metru a na Nuseláku?
doplněno 12.06.10 19:46:posilu
Mathe, s vami souhlasim castecne, pokud si myslite, ze jsem clovekem vyuzivajici, ci spise zneuzivajici system socialnich davek, pletete se, v opacnem pripade se omlovam. Po vystudovani jsem zacal pracovat okamzite a to bez prestavky jiz vice nez 10 let a nikdy jsem nepobiral zadnou podporu..
Porodne je naprosto v poradku. To, ze nekdo zije z deti a tim se vyhyba praci, je lehce prokazatelne a je to v kompetenci politiku a urednicku, ktere tak stedre platime, MY vsichni..
To co pisete dale, nema s porodnem vubec nic spolecneho, to je omyl, ktery se vseobecne siri, jednorazovy darek pro maminku, je naprosto v poradku, ale samozrejme za predpokladu, ze se bude o detatko take vzorne starat a bude dobrou maminkou. Velice si vazim vsech zodpovednych maminek, maji velmi tezkou a dulezitou praci. Starat se o deti, vychovat je a udelat z nich dobre lidi, je hodne tezky ukol, vite o tom? Mela byste..
Myslim si, ze ve svem prvnim prispevku jsem to dostatecne vysvetlil, nicmene tato odpoved je pro upresneni, Camík
doplněno 12.06.10 19:54:A pro Jirika jakozto zadavatele.. Vasich rad ohledne stavariny si velmi vazim, jsou prinosne nam vsem a to je skvele! S tim porodnym s Vami nemohu souhlasit.. Verte si cemu chcete, ale valna vetsina rodicu detatko neprivede na svet kvuli par tisicovkam a rozhodne se z nich zaroven mnoho pro dite neporidi aby to byl opravdu motivacni aspekt.. Deti by se rozhodne mely rodit z lasky a s rozumem a pokud to tak neni, muze byt i nenadala situace, ale nehledejme neco nekde tam, kde to neni..
Je pravda vsak, ze existuji lide, kteri maji jiny pohled nez vetsina a snazi se pres deti dostat ze statu, cili od nas VSECH penizky aby nemuseli pracovat, ale to uz je tu zminovany ansabl urednicku, kteri musi delat svou praci a hlidat korunky!
Netuším z čeho jste mohl nabýt dojmu, že se domnívám, že zneužíváte sociální systém , to si rozhodně nemyslím.
Právě osobní zkušenost s péčí o 3 děti a některé "příklady" z okolí, mě utvrzují v přesvědčení, že podpora státu rodinám je nutná a naprosto zasloužená - ale jen v případě, že rodina o děti pečuje řádně a vychovává z nich dospělé, kteří jsou přínosem pro společnost a ne její zátěží. To plošné dávky rozlišit nedokáží, proto jsem proti porodnému vyplácenému bez ohledu na to zda matka o dítě řádně pečuje nebo se o ně nestará, či se jej dokonce později zřekne.
Už jsem se zde ani nechtěla vracet, protože mně bolí srdce, když čtu o zrušení porodného. Moc pěkně to napsal Camelot. Ještě, pokud jste se dívali večer na zprávy, bylo tam setkání rodin, co mají dvojčátka a dokonce některé rodiny i dvakrát. To je pak nadělení a překvapení a vydání navíc, s kterým se až tak s určitostí nepočítalo, to jen tak na okraj. Dále se píše, že jsou matky, které se zbaví dítěte pár týdnů po porodu. Takové se ho zbaví i bez porodného. Ale bez porodného, takových dětí možná přibude. Mně to přijde, jako neúcta k novému životu. To je možná dost silné slovo. Děti jsou naše budoucnost, a vždy se vyplatí už v začátku do nového života investovat. Těch pár korun náš stát nespasí, opravdu by se mělo začít šetřit jinde. Začalo to u důchodců, důchody mají stop, teď zase u dětí. To jsou dvě bezbranné skupiny lidí. To si myslím, že je opravdu ostuda.
Já už jsem stará, děti mít už nebudu, celý život jsem pracovala i dvě zaměstnání jsem měla, taktéž i manžel. Je mu 63 roků, v životě nebyl na ÚP, je rok v důchodu a ještě pracuje. Máme, co potřebujeme a víc než to, ale přesto, cítím s těmi, kteří chtějí mít děti, a vím, že spoustě maminkám příspěvek porodného pomůže. Jsou maminky, nebo manželé, kteří nemají rodiče ani prarodiče, kteří by jim občas na děti něco koupili. Jsou to děti z děcáku, touží po rodině, protože tu svoji nepoznali a těm to porodné také pomůže. A příkladů by bylo určitě víc.
Neměli by lidé vidět ze svého pohledu šestku a trvat na svém tvrzení. Ale podívat se na to z druhé strany, proč ten naproti mně tvrdí, že vidí devítku. Když se na to podívám z druhé strany uvidím tu devítku také a obráceně. Už moc filosofuju. PT /stařenka/
Camelote,to jste moc hezky napsal to o vzorných maminkách .Ale co právě s těma maminkama které rodí a rodí a rodí děti už s tím že ty její děti sice se stanou součástí naší zemičky ale v životě makat nebudou a budou na dávkách?
Tak pratele, jeste pridam do mlyna, mam z nas vsech pocit, ze vsichni si prejeme aby nas stat dobre hospodaril s nasimi penezi a vlastne to vsichni myslime dobre, doufam, ze nas je dostatek, jen mame rozdilny pohled na ucelovost porodneho. Pevne verim tomu, ze i kdyz vzajemne spolu do puntiku nesouhlasime, vnitrne citime, ze dobre zvoleny postup a klic k socialnim davkam, by mnohem vice pomohl nam vsem, nez nesmyslne prohospodareni nasich korunek.
To, ze nekdo umyslne zneuziva nasich penez ve forme socialnich davek, je predevsim chybou lidi, kteri maji tu pravomoc kontroly. Jiste, ze vsechno je o lidech, prusvih je, kdyz prijdou na radu skrty tam a tam a to jen proto, ze urednicci nedelaji svou praci poctive a poradne. JE PROSTE MNOHEM JEDNODUSSI NECO ZLIKVIDOVAT NEZ VYTVORIT. A to se v socialnim systemu deje. Vzpomenme na pastelkovne a podobne hruzy.. Tem maminkam to proste patri, nemuzu si pomoci! Ale je fakt ke vzteku, kdyz prijde hromadna skupina lidi na socialku vymahat davky a pak jdou zasednout treba do hospod a podobne, to je problem. To, ze clovek pecujici o sve rodice nedostane to malo co potrebuje, ze nekdo, kdo jednou za cas marodi, tri dny ma neplacene a nekdo se flaka roky, to je ten nesvar a tak bychom mohli pokracovat.. Ale tem mamam to patri, to porodne je proste takova mala vstupenka i pro to miminko..
Moc hezky řečeno a skoro by mě to i přesvědčilo, ale...
Můžeme jako společnost dát každému miminku dárek k narození pár tisícovek. Ale proč to neudělají jeho rodiče? Naše společnost se rovnoprávnosti ještě ani nepřiblížila a není zralá k naprosto demokratickým krokům. Sociální politika státu v péči o dítě není vyrovnaná a porodné k tomu vůbec nepřispívá. Porodné není pro dítě. Je to pro rodiče nebo spíše pro maminku. Ale proč? Jaké je opodstatnění? Osobně bych uvítal přerozdělení do kvalitního školství a mimoškolních aktivit. Zkrátka do vzdělání.. Myslím že společnost potřebuje vzdělané a sebevědomé jedince a ne lidi, kteří jsou od narození vedeni jen k tomu, že čekání na dávky a výhody se vyplatí. Tvrdě pracuju a mám spoustu aktivit, abych šel synovi příkladem, že nic není zadarmo a pokud mám být sebevědomí a štastný pak musím být bez dluhů a soběstačný a oporou pro své nejbližší. Ovšem zadlužený, odkázaný na dávky a různé výhody mě rozhodně nedělá svobodným člověkem a už vůbec ne mého syna.
Proč má stát suplovat rodiče? Jestli má dítěti někdo něco dát, pak jsou to především rodiče. Stát má suplovat za rodiče tam kde rodiče nejsou a vytvořit pro znevýhodněné děti rovnoprávné a rovnocené prostředí.
Tak prima, vrátíme se do středověku, tam nebral nikdo nic, a výběrčí daní vypálili vesnici a odnesli poslesní slípku, aby lidské neštěstěstí dovršili. PT /stařenka/
proč hned myslet na nejhorší? Spátečnické mi připadne, že příspěvkové organizace starající se o ohrožené děti nemají na provoz a žijí jen ze sponzoringu a o každou korunu musí vyloženě žebrat. A to jen pro to, že jinde peníze tečou tam kde to potřeba není...
koukám, že vás múj názor pěkně "rozjel".
prosím, zamyslete se, nebylo by lepší zrušit porodné, které je zneužitelné, ale naopak pomoci opravdovým maminkám, které se o své děti starají a ne které přídavky a mateřskou rozhazují po hospodách a hernách? porodit dítě, vzít peníze a potom ho strčit do babyboxu?
porodit dítě umí 99,99% ženských. neříkám že je to snadné, také jsem byl u porodů, ale mnohem náročnější je se o dítě starat. vychovat ho. proč chcete dojit stát za to že porodíte dítě? vemte si peníze za to, že ho vychováte a uděláte z něj poctivého a řádného občana naší společnosti.
stejné je to u podpory v nezaměstnanosti. hledám práci, najít nemohu, tak ždímu stát. ale uvědomte si, že stát jste i vy všichni...
Vládnoucí garnitura už neví, jak národ vyhubit, tak zkusí tento nesmysl - zrušit porodné.
Má to své výhody - cikáni nebudou tolik vyrábět, protože nedostanou porodné.
Ale co ta slušná většina? Lidé potom nebudou mít na děti a tím pádem se sníží porodnost.
Musíme zastavit toto zlo ODS+TOP+VV klidně i revolverem.
Však oni si zas do světa budou stěžovat že Česká republika jim neumožnuje se "rozvíjet" nebo rozvětvovat ?
No,ono nějaká finanční částka určitě bodne,vím to sama,mám dvě děcka,ale vím taky že když to dítě opravdu chci tak ho budu chtít i bez porodného a nějak se zařídím,je spousta cest,nemusím mít superkočárek poslední model za 20tis.,značkové oblečení a komerční nesmysly pro miminka které to ani nepotřebuje.Dřív to taky nebylo a nevymřeli jsme.Já teda nevím jak ostatní ale nemám pocit že by moje děti strádali nebo že bych je v "miminkovství" v něčem ošidila .
Nesouhlásím všichni mluvíte jen co to stojí státní kasu a já jako rodič vidím kolik peněz mě stojí věci pro novorozence od oblečení,kosmetiku,umělou stravu ,teď očkování co si můžete zaplatit.Těch 13000kč je tak na kočárek nic víc nic míň i z toho státu zaplatím DPH a ze všch těch dalších věcí platím DPH kolik stát na tom prodělá tedy?
Upřímně ještě nevládnou a už mě lezou krkem ať zkásnou milionáře ne mladé rodiny s dětmi.
{citace}Upřímně ještě nevládnou a už mě lezou krkem ať zkásnou milionáře ne mladé rodiny s dětmi.{/citace}
Ano, máte naprostou pravdu. Škoda, že nevznikla velká koalice (ikdyž tak velká by nebyla).
V naší zemi bohužel platí, že televize má vždy pravdu. Dnes bohužel televize manipuluje s lidmi nehorázným způsobem. Tomu, kdo se hodí do parlamentní bandy pěti, protože to je stejný křivák jako zástupci ODS a ČSSD, udělá televize takovou reklamu, že se z neznámého lháře a zloděje stane vzápětí populární, volitelný politik. Naopak tzv. malé neparlamentní strany jsou vládnoucí garnituře nebezpečné, že je kolem nich udržováno naprosté ticho s jediným cílem _ aby se na ně zapomnělo jako například na Republikány, které se díky médiím podařilo v roce 1998 doslova vykopat z parlamentu. Bohužel většina lidí před každými volbami říká něco jako: "V naší republice to stojí za prd", "Tady v republice je takový bordel, že už se tady pomalu nedá žít". Zajímavé na tom je, že tyto výrazy každý slyšíme prakticky na každém kroku. A je úplně jedno, jestli na autobusové zastávce, v hospodě nebo i třeba doma. Ale přijdou volby a jednou se zvolí ODS, podruhé zase ČSSD anebo přesně podle divadelního scénáře té vládnoucí garnitury jen ty "nové" politické pidistraničky na jedno použití založené vládnoucí garniturou z recyklovaných politiků jenom proto, aby v parlamentu byli jenom zkorumpované figurky ochotně spolupracující. Nyní byly propagované Věci Veřejné, TOP09 a SPO - Zemanovci. Lidem nalhávali, že jsou to nové strany s novými lidmi. To není pravda. Lidé si nezvolili lidovce, ale bývalé lidovce, kteří se dnes utábořili v TOP09 a kdo ví, kde budou zítra. Lidé si zvolili bývalé lidovecké ministry, kteří byli známí tím, že se na jejich ministerstvech kradlo o sto šest. Nyní to budou ministři za TOP09. Bohužel si také lidé zvolili do parlamentu redaktora jakéhosi pořadu, který prý všechno viděl na vlastní oči (ačkoliv sám byl zloděj a podvodník, který dokonce lhal i před soudem, ač předtím prohlásil, že bude mluvit jenom pravdu, který za křivé svědectví nebyl potrestán), jakéhosi recyklovaného politika, který vystřídal již několik stran (a přitom jako náměstek ministra obrany byl namočen do každého skandálu a korupce byla jeho druhé jméno), degenerovaného potomka nějakých loupeživých banditů (ač české občanství získal zřejmě podvodem, česky neumí, spí i ve stoje a jeho časová a prostorová orientace je na úrovni pokročilé senility). Použiji verše Karla Havlíčka Borovského "Zle, matičko zle! Švarcenberci zde! Jeden ten je generál a druhý je kardinál. Zle, matičko, zle! Švarcenberci zde!" Naštěstí si lidé nezvolili takovou zvláštní postavičku, která by si měla nejspíš nechat operovat ucpaný nos, která ač má máslo na hlavě, lidem bude vykládat, že to tady bude dělat úplně nově. Teď bych se chtěl zastavit u tzv. studentských voleb. Na naší škole se neuskutečnily. Ale na spoustě jiných škol ano. Výsledky těchto "voleb" jsou doslova alarmující. Když to řeknu slušně, studenti si hází klacky pod nohy. Studenti nejvíc volili ten, jak já říkám, recyklát na jedno použití TOP09, který dostal 43% při účasti 46%! Bohužel studenti volili takovou lůzu, která chce například zavést školné. Dokonce mě (negativně) překvapilo, že studenti volili i třeba DS(SS), jejichž modlou se stal ten nacistický pohlavář a zločinec Adolf Hitler. Je vidět, že většina lidí si neprostudovala programy jednotlivých politických stran. Je také vidět, že lidé stále věří těm slibům, které různé politické strany slibovaly již několikrát a doteď je nesplnily. Například snížení byrokracie. Nezlobte se na mě, ale byrokracie tu je víc než před lety a to díky té evropské unii. Evropská unie je zločinecká organizace, která má za cíl zničit národy, jejich kulturu a národní státy. Evropská unie je ovládána skupinou byrokratů, které prakticky nikdo nezná a nikdo je nevolil, kteří si říkají evropská komise. Kam to tahle vládnoucí garnitura dovedla, to se Tomáš Garrigue Masaryk a další vlastenci musí obracet v hrobě...
Promiňte, tomasone, ale rodičem jste snad z vlastní vůle a ne z vůle státu. Takže nechápu, proč vypočítáváte, kolik peněz stojí novorozenec. A co teprve kdyby se spočítalo, kolik stojí dítě až do samostatnosti! Něco o tom vím - jsem taky rodič, mám dvě dospělé děti. Když se narodily, nevím, jestli tenkrát bylo porodné, řekla bych, že ne. Ani na kočárek mi stát nedal. A mě ani nenapadlo, že by snad měl.
A proč by neměl až nám napálí jednotnou DPH 19% a sníží opět mateřskou a zruší porodné o budete už spokojení je to správně?Vy ste nic nedostala,tak nikomu nic?Mě už to může být jedno to porodný sme dostali přesto by se nemělo rušit.Je snad logické,že za své daně chci také neco zpět a to hlavně v době,kdy rodina žije z jednoho platu a je o jednoho víc.Počítám o co všechno ten náš stát vskutku příde a prodělá na každém novorozenci nic vůbec nic, tak o co vám vlastně de o těch 13000kč kočárkovného.Jen tak dál...
Ono je to celkem jednoduché, Populační politika státu by ve vlastním zájmu měla podporovat mladé k zakládámí rodin a tím si také do budoucna zajistí nové plátce daní. Tak že se to porodné a další pobídky několika násobně vrátí do státní pokladny, na to člověk nemusí být extra ekonom aby toto chápal. Když se tady mluvilo do inevestování jedince do vzdělávání tak je to něco podobného. Bohužel naše strany kteří budou sestavovat vladu se chovají jako rodiče zadružené rodiny ,kteří místo toho aby se zřekli svých mejdanů ,drahých zahraničních dovolených, kouření a chlastu dukud nesplatí dluhy tak se rozhodnou raději děti po ukončení základní školy nahnat pěkně do práce a hybaj splácet dluhy které se nahromadily a oni budou vesele utrácet dál pro svoji potřebu.
Místo toho aby se mocipáni poučily že tady nastala ohromná díra v porodnosti a obyvatelstvo stárne , tak celou situaci chce ještě dále zhoržovat pro budoucí generace a přitom se chvástali jak vše dělají právě pro budoucí generace. Ovšem co jsme si zvolili to tam máme.
Souhlasím s PT, že by se mělo začít šetřit jinde a dodávám, že až nakonec by se mělo přistoupit k holení důchodců a dalších potřebných skupin, i rodin s dětmi. Protože být čerstvou maminkou, která je třeba sama a obrací každou korunu (a při tom poslouchat o tom, jaké mají platy poslanci a jiní, jaké mají výsluhy, ošatné, jízdné a já nevímco všechno, a když jde poslankyně na "mateřskou", tak za normální poslanecký plat...), tak to by mi bylo teda smutno. Já být poslancem, kterému padají do kapsy statisíce a rušit miminkovné, tak se skoro bojím, že mě někdo sejme.
Jinak, než mi to někdo připomene , tak já jsem taky celkem čerstvá maminka, ale bez porodného bych osobně přežila. To ale neznamená, že to tak má každý. Ale porodného jsem si vážila jako poděkování za ten výkon - těhotenství, porod, výchovu
Ale chápu, že na poděkování peníze asi nejsou. Porodné jsem dosud neprošustrovala
a jistě bude použito ve prospěch našeho miláčka. Ale jestli panu Nečasovi někde chybí, tak já mu to pošlu, aby to neplatil ze svýho :-O
Milí diskutéři dovolte i mně přispět.Promiňte pokud nebudu hovořit přímo o problému otázky. Vyjádřím se poněkud obecněji a to za účelem , aby jsem se pokusil poodhalit prapříčiny současných problémů.
Kdo je větší škodič společnosti? Ten kdo bere soc.příspěvky _ dávky a další v souladu se zákonem a nebo ten kdo neodvádí zákonné daně?
Kdo zákony vytvořil , přijal , schválil a za jakým cílem?
Kdo je oprávněn , stanovit arozhodnout o správnosti a nutnosti toho či onoho soc.opatření?
Komu v konéčné podobě víceposloužímíra soc. pomoci státu? Voleným aby byli opět zvoleni a nebo voličům?
Nemohou existovatmocenské a velmocenské snahy a tlaky , ochránit se před migrací tzv.nepřizpůsobivých?
Proč armáda a ostatní mocenské složky? Není jejich hlavním cílem ochránit společnost před razantnějšími změnami , ochránit a udržet stávající pořádky?
Proč ekonomicky činní cizí státní příslušníci na našem území? Snad ne proto aby se také podíleli na našem rozvoji , tak jak se podíleli a podílí nemalou měrou na západní životní úrovni?
Je myslitelné získat individuální super bohatství , přirozenou a legální cestou? Kdo vytvořil tyto prostředky a byli spravedlivě přerozděleny , podle míry zásluhy a potřeby? Stejně funguje i porodné.
Jistě bychom nalezli podobných otázek ještě více. Nebudu zdržovat.
Pokud jste pročetli předložené otázky a pokusili jste se na ně odpovědět , mohli by jste mít částečně odhalenou příčinu , současného neutěšeného stavu ve společnosti. Já osobně bych jern část viny kladl na občany v tom , že jsem si zřejmě špatně zvolili a to nejen zastupitele. miro
Dovolím si znovu svoji "pravičáckou" poznámku. K čemu nám je populace ve které nejsou samostatní jedinci neschopní postarat se sami o sebe? budeme zmlazovat populaci, produkovat jedince do rodin, ve kterých nenaleznou zodpovědnou výchovu vedoucí k vzdělání a pracovitosti.
Posloupnost vidím takto:
Dva lidé se rozhodnou a možná ani to ne, k početí potomka. Nemusí se starat o to jak jej uživí, jak jej vychovají a nemají ani cíl a ani představu co to je zodpovědnost, samostatnost nebo snad zdravá výchova. Nemusí to vědět, proč taky? Však když to nezvládnu já, tak se postará stát. Tak se narodí jedinec sice s předpoklady pro vzdělání a práci, ale protože vidí ve své rodině, že není nutno pracovat nebo se snažit o vlastní rozvoj, protože se o to nesnaží ani rodiče, tak se nebude také snažit. A už máme na světě dalšího konzumenta sociální politiky. K čemu je nám 200 000 maličkých lidiček, o které se musí starat stát, kteří nemají příklad v rodičích o tom jak být svobodný, sebevědomí a zodpovědný. Je nutné produkovat občany jen pro to, aby se 2/3 z nich stali konzumenti sociální politiky?
Pro stát a pro společnost je důležité produkovat pracovité, samostatné, zodpovědné občany, kteří se budou rodit zodpovědným rodičům, kteří si pořídí potomka s vědomím, že nikdo jiný se o něj nepostará tak dobře jako oni sami a bez bázně, že když se přihodí neštěstí, bude stát připravený rodině pomoci v nesnázích bez výmluv na nedostatek financí, které si rozebrali ti, kteří nepřemýšlí o vlastní budoucnosti a o budoucnosti svých dětí.
Proto považuju za velmi důležité, aby mladí lidé nejprve přemýšleli a zabezpečili sebe a připravili se na rodičovství a pak teprve si pořizovali dítě. Pak nebude potřeba je podporovat a oni sami tu potřebu nebudou pociťovat.
Chci platit daně, pro to aby moje dítě dosáhlo na základní vzdělání v kvalitních školách s kvalitními kantory. Chci platit daně, aby moje dítě mohlo jednou studovat na kvalitní vysoké škole. Od narození mu spořím malé částky, aby mohl kvalitně studovat a byl z něj dobrý člověk se sociálním cítěním, ale neměl potřebu vysávat sociální systém, aby jednou byl svobodný bez dluhů a strachu, že se bude muset spoléhat na stát. Naučím jej pracovat, aby mohl být společnosti přínosem a ne přítěží.
Mám v životě obrovské štěstí a s pokorou a úctou jej přijímám, že mám skvělou mámu pro svého syna, se kterou smím učit potomka jak vytvářet šťastný a zdravý domov a že máme spolu sílu se podílet i na rozvoji jiných znevýhodněných dětí. A doufám, že když by se nedej bože něco nedobrého stalo, že bude mít stát dost prostředků aby synovi pomohl a nebylo mu sděleno úřady, že ač rodiče makali a platili daň není pro něj ani na bydlení, protože jiní ke svým platům potřebují ještě vysávat peníze od státu a na syroky bohužel nezbylo, protože za ně nikdo nekřičí a nikdo pro ně nesáhne do státní kapsy a už vůbec ne do své.
Ptám se, jak vrátíme společnosti ty sociální výhody? Dostali jste pár tisícovek na kočárek a na pastelky a já nevím na co ještě a vyprodukovali jste si své domácí štěstí. Ale co jste dali společnosti? Osm hodin práce denně u zaměstnavatele a pár ostrých slov na adresu vlády?
Pro koho platíme daně? Pro sebe sami ne. Platíme je pro to aby měli všichni rovné podmínky pro život a vzdělání a práci. Když si budu chtít zabezpečit sebe tak bude šetřit do vlastní kapsy.
Za to může porodné,nebo snad všichni děláme děti pro 13000kč lol. to snad ne a že stát neumí se sociálními dávkami pracovat a umožňuje jejich zneužívání je čí chyba?Já sem podnikal také a myslí si někdo,že čekám až něco někam spadne mě rozhodně nic nikdo zadarmo nedal.Ty narážky na osm hodin denně má být co? Někdo dělá třeba 12hodin denně i já sem tak dělal děkuji nechci a dnes abych měl to co před třemi lety musel bych chodit do práce každý víkend,děkuji nechci to raději budu se svou tříměsíční dcerou.Ano musel sem koupit byt zařídit a zajistit rodinu proto mám dítě ve 30 a ne 20.
Je škoda,že nevidíte ty miliardy co utikájí jinde a chcete je brát nenarozeným dětem a že naše maminky a babičky neměli porodné za vlády KSČM měli,ale už ste na to pozapoměli a bezuročné půjčky pro rodiny.
Všechny matky na mateřské tedy vysávají stát,jak obludné a musíme je odstavit, sebereme dětem kočárkovný mamince ubereme mateřskou a sjednotíme spotřební daň na 19% aby i um bylo dražší a plíny a veškeré ostatní potřeby pro děti.
Taková vláda brzo pude od válu,protože se lidé začnou logicky bouřit,ale je důležité zachovat rovnou daň a hlavně pro ty co berou nejvíc ty to totiž potřebují nejvíce
Snad nejsme všichni parazité kuli porodnému
rád bych vám poděkoval za váš nesouhlasný názor, ale není za co děkovat.. jen jste špatně pochopil co jsem psal...
Spíš si dovolím řící,že ste to napsal velmi špatně a vše do jednoho pytle.Mě rozhodně neděkujte ani oto nestojím.
Navíc si uvědomte,že psané slovo se obtížně chápe,ale asi zhruba vím,jak ste to myslel.
Jiříku, vy snad nemáte starost, jak uživit a vychovat dítě bez cíle a zodpovědnosti, jen proto, že jste dostali porodné? Určitě ne. Nejsou lidé stejní a nikdy nebudou, nejsme tvořeni přes kopírák. Od narození šetříte dítěti po malých částkách, a co ty děti, kterým nikdo nešetří? Buď na to rodiče nemají, nikdo je nepodporuje, např. jsou z děcáku. Nelze vidět vše jen ze svého hlediska. Zkuste se vžít do situace jiných lidí, kteří třeba ne svou vinou, nemají dostatek peněz. To víte, že určitá skupina lidí v dávkách umí chodit a když je přestanou dostávat, tak zatím, co Vy budete v práci, tak Vás možná vykradou, věci prodají a k penězům přijdou, to jen pro příklad. Porodné bych nerušila, a kdo chce, může se ho zříct. Netvrďte, prosím, že vidíte jen šestku, zkuste jít na protější stranu a uvidíte najednou devítku, kterou vidí ten na protější straně. Už nevím, jak bych to zde napsala, asi to nemá smysl. PT /stařenka/
Tak to ste napsala moc hezky.
Jen pro pořádek já nejsem také chudý a nečerpám žádné dávky ani nedosáhnu na přídavky pro děti,stále ještě mám nadprůměrný plat díkybohu doufám,že to tak zůstane a nikdy sem nebyl ani na úřadu práce.Přesto bych porodné také nerušil sou lidé co sou na tom daleko daleko hůře.Že maminky nakupují v sekáčích a kupují Nutrilony-Bebilony a jiné UM v Polsku to také o něčem svědčí nemají na rozhazování a tak jim nechte alespoň něco.
Tak mě ještě napadá co třeba člověk v pohostinství bere černé peníze má minimální plat zbytek bere bokem a on si pak klidně de pro dávky a že majitel okrádá stát na daních a on také čerpá neoprávněně dávky to nikomu nevadí,ale jak sem již psal škrty nikoho nic nestojí,ale postihovat černou ekonomiku a krácení daní vyžaduje práci.
nečetla jste co jsem psal jinak byste mne neobvinila. Pro vás speciálně opakuji... rozdává se tam kde to není potřeba a pro ty co to potřebují pak nezbývá... chápete to? nebo mě jen chcete mermomocí lynchovat? Chcete li mne "bít" musíte také pořádně číst a zamyslet se nad tím co jsem psal a až pak reagovat. Jen chcete být mě v opozici a to za každou cenu a to už není diskuse.
Jiříku, sice jste mně neoslovil, ale mám za to, že odpovídáte mně. Opravdu vidím, že nejste schopen podívat se na problém z druhé strany. Proč bych Vás chtěla bít? Proč mně soudíte podle sebe? To, co jste mi napsal už padá do osobní roviny, a to už opravdu není diskuze. No nedá se nic dělat. PT /stařenka/
Jak říká dcera která v dubnu odrodila a těch 13 000 dostala, není to ani na kočár. Vše na mimča je drahé, včera kupovala opalovací krém co jí doporučila lékařka-500kč. Myslím, že kdyby se republika přestala rozkrádat od shora tak by i na porodné bylo. Ale souhlasím s příspěvkem, že rozhodně ne těm kdo odrodí a dítě nechce.Někdo tu psal, že porodné bylo vždy, rodila jsem skoro před 30lety a asi to nebyla částka která by stála za zapamatování.Ač to zní divně, já bych novorozencům dávala poukázky na nutrilon, pleny-třeba by to mohlo být za 50% ceny, Proč poukázky? Čtu vaši poslední větu a konstatuji, že to už vám napsat nemůžu.
rozhodně není pravda, že by třináct táců nebylo "ani na kočár". já před lety kupovala (nový) kočárek za cca šest tisíc, když jsem teď letmo nakoukla na net, tak ta cena u něj zůstává stejná (jen model je novější). byla to kombinace - korbička na mimino + sedačka na batole. ne, že bych si neuměla představit dražší kočárky, jako já vím, že jsou a i si umím představit, proč si někteří rodiče ty dražší kupují... ale prostě není pravda, že třináct tisíc na kočár nestačí, stačí a ještě zbyde dost na další nezbytnosti.
k porodnému v minulosti - podle mojí mámy se porodné vyplácelo už před těmi baj oko 30-35 lety. nevím, kolik to bylo v korunách, ale prý to stačilo přesně tak na nejlevnější kočárek :o)
kočár je trojkombinace, stál cca 15000 a jelikož vidím chuděry babičky s těma levnyma šuntama co jim upadnou kolečka už při první vycházce ani jsem se nedivila, že to dcera nechce.Jo a kočár má štelovací rukojeť aby se matka nemusela hrbit až k zemi a košík na nákup.Pochybuji, že porodné před 30 lety stačilo na kočár, jediné co si pamatuju že kojenecká lahev v lékárně stála 2kč a kdo ji chtěl stál celotýdenní frontu, kočár obyčejná liberta-manžel objel půl republiky než ji sehnal, bohužel zelenou jiná prostě nebyla.Ať počítám jak počítám mít děti není dnes levné ale kdo je chce tak nějaké porodné neřeší.
jasně, já říkám, že si umím představit, že někdo, kdo na to má, si koupí dražší kočárek. já na to nemám, tak jsem měla obyčejný za šest táců. byla to trojkombinace, kolečka mi neodpadávala, košík na nákupy měl a i rukojeť byla štelovací, abych se nemusela hrbit až k zemi :o) pláštěnka a závěsná taška na rukojeť byla v ceně. ale ano, neměl tak hezký design, jako dražší modely, pravděpodobně byl i o něco těžší, neměl tak velkou škálu různých dokoupitelných doplňků... ale dítě jsem v něm odvozila a i jsem ho pak poslala k dalšímu využití.
pointa je v tom, že porodné v současné výši rozhodně STAČÍ jak na kočárek, tak i na další základní výbavu. není to tak nuzná dávka, ze které chudák maminka nemůže koupit ani kočárek. může. to, že někdo kouká po dražších věcech, na které mu porodné nestačí, není vina nízké sociální dávky. úkolem sociálních dávek přece není poskytovat luxus.
jinak s tím, že kdo děti chce, ten porodné neřeší - s tím souhlasím. u prvního dítěte jsem se o existenci porodného dozvěděla pár týdnů před porodem na těhotenském kurzu. u dalších dětí už jsem s ním počítala předem, ale kdyby porodné nebylo, nohu za krk bych si kvůli tomu nedala :o)
No vidíte a já koupila opalovací krém za 79kč,faktor 30 a světe div se děti žijou a jsou chránění dobře a nejsou spálení,opupínkovaní a nevím co ještě.V drogerii Rossman.A pleny?Pokud myslíte jednorázovky nevidím důvod proč by stát měl přispívat na pleny,dřív se používaly látkové a žilo se.Kočár?Víte kolik se reklamuje kočárků za 20tis.?Je to vše jen o rozmazlovanosti maminek nic víc.
Knopko, já chci už tak přes celý den zareagovat, mám něco na srdci a nevěděla jsem, jak to zformulovat, aby to nevyznělo jinak. Díky za pomoc, přesně tohle jsem chtěla Ano. Maminky a nejen ony, jsou rozmazlení, já si pamatuji ještě látkové pleny. Nákup byl první a poslední velký náklad, pak už se jen pralo a žehlilo. Jenže ono je jednodušší, plínu chytit a vyhodit. Plné šňůry, plný koš na žehlení, to zabralo docela dost času. Další, krémy, olejíčky, hromada patlátek na mimina. My používali Aviril za pár korun, i dnes stojí snad dvacku, dětské mýdlo a na prdelku pudr- ten dodnes vyrábějí a levně, nebo takovou tu mastičku páchnoucí po rybině. Já když posledně viděla v marketu, kolik stojí trošku pyré, v malé skleničce
4 sklenky snad kolem 80 korun a jestli v tom dohromady byla 2 rozmixovaná jablíčka s jednou mrkví. Nebo ty hotovky, kuře se zeleninou za nehorázné peníze. My vařili a mixovali. Každá musí mít nový kočárek, nové oblečení. U nás všechny sekáče a dětské bazary zkrachovali.
Neříkám, kdo na to má, ať si ten luxus a pohodlí dopřeje. Kdo na to nemá, ať se přizpůsobí a šetří, ale nečeká, že mu na to někdo dá, aniž by se musel snažit. ANIŽ BY SE MUSEL SNAŽIT.
Není to ale jenom o maminkách, je to všeobecně, vždyť dneska není nic neobvyklého půjčit si na dovolenou, nemít pomalu co do huby ale mít LCD televizi, auto, chatu.. Lidi se stydí za to, že nemají to a tohle, třeba ty maminky kočárek podle poslední módy, ale proč? Když na to nemám, tak na to nemám. Jenže takhle by se měl chovat i stát. Je to na dlouhý rozbor, dlouhé povídání. Zamyslet a konat by měli nejen ti nahoře, ale i ti dole.
Tak mám pocit, že nikdo se ani málinko nezamyslel nad tím co jsem psal. Rozhodně nejde o nedostatek sociálního cítění.
Ale když dva tábory pane raadku, pak rozhodně jeden z nich je ten který je pro spravedlivé rozdělení společných peněz mezi potřebné a tam řadím sebe a pak jsou ti druzí...
Raadku, nemyslím si, že nemám sociální cítění. Ale proč nepomoci třeba studentům? Nebo důchodcům? Nebo novomanželům? Nebo jakékoli jiné skupině lidí, proč zrovna maminkám a dětem? Opakuji, pro to, aby lidi dostali od státu peníze, se vždycky může vymyslet závažný důvod.
Ale jestli tu někdo argumentuje tím, že kočárek je drahý a porodné mu ho aspoň zaplatí, co bude dělat každého půl roku, když bude muset dítěti koupit nové boty? Co bude dělat, když dítě půjde do školy? Kdo mu přispěje na tašku? Kdo mu bude platit obědy? Zní to absurdně? Však taky je, jako celé porodné.
Stále opakuji jednu a tu samu věc .. Pomoc má přijít tomu kdo ji potřebuje tz. třeba zrovna maminkám co jsou v nouzi...ale zde jde porodné všem bez rozdílu a to i do rodin, kde to potřebné není, kde výdělky obou rodičů před těhotenstvím dosahovali dostatečné úrovně tak proč je ještě podporovat? Absurdní je, že se rozděluje těm co to nepotřebují...anebo těm co ani nemají v úmyslu se snažit..
Dobry vecer.. Tahle otazka me nuti se stale prihlasovat a reagovat, ale ted trochu jinak.. Budu uprimny, proste je tu na poradne nekolik lidi, kteri ac je neznam, mi prirostli k srdicku a zrovinka to je i pan Jirik , tak Vam chci jen povedet, ze ackoliv s Vami tak uplne v tehle otazce, tedy porodneho nesouhlasim, mam Vas rad
a verte tomu, ze Vas nikdo nechce "bit", hezky vecer a skvely start do noveho tydne, Camelot
promiňte, kdo by měl právo rozhodovat o tom, kdo porodné potřebuje a kdo už ne? kde je ta hranice?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.