Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Slib poslance a termín všechen lid

Od: tomkk® odpovědí: 16 změna:

Slib poslance a senátora zní: "Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.".

Opět, jako u většiny českých gumových zákonů vágní nejasné znění.
Člověk by tam čekal "Občanů ČR", ale jak chápat ten výraz "všeho lidu"? Všeho lidu ČR? Všeho lidu světa? Všeho lidu vesmíru? Jak byste na toto odpověděli? A nechci rodmýchávat vášně kolem EU, nebo kolem Ukrajiny, ale jak byste chápali to "všeho lidu" třeba před 15 lety? A chápete ho dnes jinak?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

No a jsme doma " Termín všeho lidu" II/k písmenu b

V tomto smyslu navazuje na poslanecký
slib zákonná úprava střetu zájmů, která zajišťuje, aby poslanec opravdu "vykonával mandát ve jménu všeho lidu" , tj. aby nezneužil své funkce ve svůj prospěch, nebo ve prospěch osoby třetí.

vlada.cz/...

jd
hodnocení

3x

Jelikož se ten dokument jmenuje: Ústava České republiky

tak i osoba rozumu průměrného pochopí, že je myšleno všeho lidu České republiky, což se asi rozumí těch,kteří na tom území i dočasně ale legálně žijí...

V poslední větě jsi napsal, oč jde, jestli má chránit i Ukrajince :) no jak jsem uvedl, pokud Ukrajinec tady žije legálně na základě jiných předpisů, tak ano.

hodnocení

2x

Doporučil bych, obrátit se na https://ujc.avcr.cz/ , tak jsou odborníci na výklad slova.

Všeho lidu České republiky. Tak to je asi nejlogičtější, ale v každé větě lze najít něco, co si jiní vysvětlí jinak. Poslanec a senátor ČR, nebude zachovávat ústavu států celého světa, vesmíru,.

Upřimně, toto bych tipoval na školáka, který se nudí.

hodnocení

První část odpovědi OK, ale ten urážlivý dodatek o nudícím se školákovi jste si mohl odpustit.
Pokud byste sledoval politické diskuze, nemohl byste přehlédnout, že nemálo lidí je nyní rozčarováno z toho, že současná vláda dle jejich názoru velmi servilně koná ku prospěchu EU, ku prospěchu Německa, ku prospěchu Ukrajiny a Ukrajinců, ale ne ku prospěchu občanů ČR. Fiala je například posměšně nazýván nejlepším premiérem Ukrajiny. Nechci zde toto konkrérně řešit, jen to víří vášně mezi lidmi s různým pohledem na svět, ale reaguji na to vaše osočení ohledně nudícího se školáka. Právě nyní se totiž definice povinností členů vlády a politiků, tedy definice toho, pro koho vlastně mají pracovat a komu jsou odpovědni, stala dost diskutovaným tématem.

Už jste zažil vládu, kterou by lidé chválili?

jako u většiny českých gumových zákonů vágní nejasné znění
Tato věta je přeci ...Vy snad znáte podrobně všechny zákony, že víte že většina je jich gumových? To je to plácání školáka, studenta, dospělého člověka...

hodnocení

Měníte téma směrem, který zde pro kontroverznost není vhodný a otevírat nechci. Můj dotaz nezněl na kvalitu této vlády, ptal jsem se na význam pojmu "všeho lidu". Konkrétně jsem důvod dotazu zmínil až proto, že jste se mě cíleně pokusil dehonestovat jako "školáka, který se nudí".

Tak alespoň, že s odpovědí jste spokojen, ale chápu Vás, že Vám vadí můj názor na otázku.

hodnocení

Co se týče těch "gumových" zákonů, tak zrovna v politické oblasti je to zjevné, asi každý pamatuje např na nejasnosti, ohledně významu spojení "prezident jmenuje", tedy jestli musí nebo může. pak nedávno nejasnosti ohledně vyhlhlašování termínu voleb, no a pak jsou to opět "politické" paragrafy, které se týkají "šíření nenávisti", "podpory hnutí" a "diskriminace". Tam všude je to napsáno tak volně, aby si to mohla právě vládnoucí garnitura ohnout podle svého. Často pak musí rozhodovat Ústavní soud (např. připad hoteliéra, který vyhodil hosty kvůli státní příslušnosti a ÚS to těsnou většinou odsouhlasil jako právo podnikatele na politický projev, přitom s rozhodnutím ani nesouhlasil Rychetský, předseda ÚS). Nebo jsou soudci pozváni na kobereček a pod tlakem EU a OBSE (za vydatné servilní pomoci tehdejšího nejvyššího státního zástupce) donuceni nově využívat tyto zákony k pronásledování lidí za jejich projevy na netu.
O těchto zákonech mluvím, ne o třeba silničním zákonu, který má sice spoustu mezer, ale není zneužíván k politickým procesům.

Už Vás asi chápu, jako u většiny českých gumových zákonů vágní nejasné znění., ale myslíte několik slov v ústavě, že si text vyloží někdo jinak, nežli to udělali předkladatelé ústavy. Ale to je vždy a všude, že se sdělí něco a ten druhý to chápe jinak.

S tím se musíte smířit, že to bylo, je a bude.

hodnocení

2x

Pro sebe si odpovím tak jak jsem vychovaný.

Pro tebe nic vysvětlovat nemusím. Máš svoji hlavu, tak si udělej vlastní názor.

Ty sice nechceš rozdmýchávat, ale v každé příspěvku děláš přesný opak.

hodnocení

Položil jsem jasnou otázku na význam pojmu "všeho lidu" ve slibu poslance. Neodpovídáte na dotaz, jen jste si kopnul a porušujete tak pravidla poradny.

ben®
hodnocení

2x
Dobrý den, já jsem ten slib pochopil hned - možná to je tím, ze nerad picham do hnid a nedělám z obtížného hmyzu koráb pouště . Zdravím!

idanova*
hodnocení

2x

Zdravím. Podle mě "všechen lid" = to jsou občané daného státu, v tomto případě ČR. Tedy všichni občané příslušnosti (ale pro mě i národnosti) české. A jelikož vždycky lid tvořili bohatí i chudí, privilegovaní i opomíjení, vzdělaní i nevzdělaní, chytří i hloupí, mocní i bezmocní, schopní i neschopní, poslušní i rebelové => shrnuto – všichni čeští, slušní = bezúhonní, pro svou vlast pracující, zákony ČR dodržující a za ni položit život ochotní občané; tak těmto všem = tomuto všemu lidu takový poslanec skládá slib. Ovšem takový poslanec musí sám být ztělesněným příkladem tohoto "všeho lidu". Podle mě. Ida

jd
hodnocení

2x

@tomkk pokud chcete diskutovat o výroku "všeho lidu", kdo jím je, pak si dovolím odkázat na cs.wikipedia.org/...

Lid označuje celek většího počtu individuálně nerozlišených lidí.

Například:

* velké společenství lidí, které spojuje společný jazyk, kultura nebo historie

* obyvatelstvo jednoho státu

...

Řecké slovo demokracie znamená doslova vláda lidu

a hned je to jasnější,.. což?

Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

tak tím se dle mého chápání rozumí to, že bude dělat pro náš stát, pro "naše lidi"a ne jako agent jiných států pro jiné mocnosti, na což je ostatně TČ Vlastizrada... V podstatě jediný paragraf, za který lze odsoudit i prezidenta!

hodnocení

0x

Proč je ve slibu poslanců a senátorů nadbytečné slovo "všech", nevím. Slib městského zastupitele je obecnější - "v zájmu města a jeho občanů".

Dotaz má svou logiku. Nikdy nikdo nemůže hájit zájmy všech. A protože to vím, tak u všech voleb vybírám tak, aby ten (ti) zvolený(í) hájil(i) především zájmy moje. A už jsem byla v minulosti vícekrát hodně zklamaná. Ale zdejší poradna není vhodným místem na tento a podobný dotaz.

hodnocení

0x

No, za Žižky byl termín "obecné dobré" ..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]