Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak si snadno vyrobit etikety na sklenice

Od: suzymon® odpovědí: 24 změna:

Zdravím všechny, co touto dobou pilně zavařují a dělají si zásoby na zimu. Nemám sice otázku, ale mám radu, o kterou se ráda podělím. Vždycky jsem kupovala etikety na sklenice, kam jsem psala co je uvnitř a rok výroby. Dělají se ve všech velikostech, a jsou někdy i moc hezké. Ale i když si je jako já koupíte s předstihem do foroty v zimě a pečlivě uklidíte na místo, které se Vám v tu chvíli zdá naprosto logické a jste si jisti, že za půl roku si hravě vzpomenete, kam jste to zašantročili, tak si pak uvědomíte, na jak velkém omylu jste tenkrát byli. :-D Takže já jsem tady dneska vztekle prohledala celý barák, ale ty etikety jsem samozřejmě nenašla. Ale vzpmněla jsem si na jedno video, když jsem hledala na YouTube nějaký recept, že tam nějaké paní vyprávěla, že už etikety nekupuje, protože jsou čím dál dražší a že si vezme normální listy papíru co používá do tiskárny, ta si nastříhá na pořadovanou velikost a na sklenice je lepí obyčejným mlékem. Napřed etiketu popíše, pak namočí do mléka a přilepí na suchou sklenici. *co*Tenkrát jsem tomu nevěřila, ale uložila jsem tu informaci do mozku a dnes ji v nouzi vytáhla. A představte si, že to fakt funguje. A drží to velmi dobře. Neodlepuje se to. Ta paní tam říkala, že pak se to normálně odlepí samo, když prázdné sklenice myje a navíc nejsou zapatlané lepidlem.

Takže přátelé, kdo chce a popisuje si zavařeniny, ať vyzkouší a bude překvapený. Etikety doslova "za hubičku". Mám už vyzkoušeno. :)

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

spu
hodnocení

6x

a za dvě hubičky lihovkou

hodnocení

A to je také fakt. Na tu jsem nějak zapomněla. Byla jsem zvyklá na ty etikety.

hodnocení

5x

paní @suzymon

Taky přidám jeden nápad, používala ho moje máti "Lepící maskovací páska na malování"

Za cca 25kč máte 50 metrů

drevoobchod-eshop.cz/...

*palec* Přesně tak. Papírová malířská páska je nejlevnější a nejrychlejší způsob, jak opatřit cokoliv štítky s popiskem. Sám používám dlouhá léta.

jd

Nejlevnější jsou samolepící štítky / etikety zdarma nafasovany od nějakého přepravce, třeba České pošty aj :)

Na tu maskovací krepovku nejde dost dobře tisknout z tiskárny ;)

O tom, že mléko funguje jako lepidlo, jsem dosud netušil, opravdu to funguje? To by se pak dalo použít v Postapo a Survival situacích :)

Pivovarníci v malém si chválí že to jde z flašek i dobře dolů když dělají každou další várku v jinou.

mate59
hodnocení

3x

Etikety používám jen na marmelády,nikdy ne na kompoty,okurky a pod.,protože tam vidím,co se v sklenici nachází.Na džemy lepím malou etiketu z etiketovacích kleští na cenovky,Jeden kotouč stál kdysi cca 8 korun a mám ho nekolik let.Napíšu tam zkratku : mal,mer,rib,jah a nalepím na víčko.Rok nepíšu, protože dělám jen tolik,co se do příště mine.

hodnocení

3x

Já dělám etikety sice pracněji ale jsou docela efektní. Na počítači zhotvím obrázek etikety s popisem, může být barevný a ten vložím do stránky wordu, ten zmenším podle potřeby a zkopíruji ho na A4 do dvou nebo do tří sloupců. Pak to nastříhám na fotořezačce a nalepím na rozvinutou průsvitnou izolepu tak aby alespoň 3-5 mm páska přesahovala. Pak to nastříhám a lepím na sklenice na meruňkovici.. Po vypití se to snadno odstraní a narok se to může opakovat. Na uložené etiketě se změní datum a pod.

motyl*
hodnocení

1x

paráda, sice na sklenice nic nedávám, ale vystřihovánky s dětma budou na kredencových prosklenných dvířkách tímhle taky držet a bez lepítek, a dobře se to umyje.*palec*

hodnocení

Ano, držet to určitě bude. Zkuste to. A umyje se to lehce. ;)

hodnocení

1x

S tím mlíkem na popis sklenice, pouze na kratši dobu, je to asi dobrý. Díky, zkusím. Pro popis čehokoliv, ať sklenic, nebo i plechovek a krabic a vlasně čehokoliv (i potřebné jednoduché návody na zařízení), používám obyčejný papír do tiskárny, který polepím z jedné strany oboustrannou lepící páskou. Na papír napíši popisy - texty. Buďto již dříve na tiskárně, nebo ručně centrofixem. Pak vystříhnu štítek, sloupnu zadní stranu z oboustranné pásky a přilepím na potřebné. Poté toto přelepím, pro zvýšení trvanlivosti, průhlednou izolepou. ;)

hodnocení

Jojo, každý má to své a nedá na to dopustit. Já jen, že tohle s tím mlékem jsem neznala. Ale tu malířskou pásku už jsem také používala, akorát mi trochu vadilo to, že se musel proužek napřed nalepit a pak teprve popisovat. Tak se mějte hezky a zavařování zdar! *placni*

Chtěl jsem ti lepení za pomoci mléka poradit protože to znám z diskusí o domácím vaření piva. Mezi homebrewery je to hodně rozšířené. Pak jsem zjistil že to není žádost o radu ale že to radíš ostatním takze se kruh uzavřel. Potvrzuji, že to funguje.
hodnocení

Totak, ahoj a díky za potvrzení. Fakt to funguje a drží to. Mně právě překvapilo to mléko. Je pravda, že ta lihová fixa funguje také, ale někdo je tvořivá duše a třeba by se chtěl i zabavit při dlouhých zimních večerech a tak si může své štítky i hezky vymalovat, aby to měl ve sklepě hezké. ;) Tu pásku na malování jsem také vyzkoušela, ale špatně se na ni píše a jelikož je na ní to lepidlo, tak se musí napřed na sklenici nalepit. Je to takové dost nešikovné a použitelné v nouzi nejyšší. Teda pro mne, netvrdím, že si to musí myslet všichni.

hodnocení

0x

Na PC vytisknout a přelepit izolepou. Pokud potřebujeme změnit, jde dobře dolů.

makk
hodnocení

0x

Já jsem si za 197.-Kč koupil etiketovací kleště a datumy lípám na víčka. Že jsou uvnitř okurky poznám i bez popisu :). Náhradní etikety 10.-Kč/720ks, to ujde ne? Ale hlavní je rychlost popisování. Dneska jsou ty kleště i několikařádkové, takže kdo chce, může si tam napsat i co to je.

hodnocení

To máte pravdu, ale je tam to lepidlo. U metody s mlékem, na sklenici po umytí nezůstane žádná stopa a mohu si nastříhat rovnou jakou velikost chci. No a to mléko má snad v lednici doma každý a pár listů do tiskárny také. A ta rychlost popisování přece zůstane stejná. Asi jste chtěl napsat lepení. Ale to lepení mlékem je stejně rychlé, namočit nalípnout. Vteřina. Zase toho doma tolik nedělám, abych tady měla běžící pás a šlo mi o vteřiny. ;)

makk

Víte, co to jsou etiketovací kleště? Nastavíte datum a pak vám označení jedné sklenice trvá ani ne sekundu. Možná jsem nešikovný, ale vystřihnutí cedulky, ruční popsání, matlání mlékem a přilepení by mě trvalo kolem minuty, při 50 sklenicích okurek bych to tedy dělal skoro hodinu oproti necelé minutě.

Krom toho to mléko pak musí ve sklepě plesnivět ne? Máte pravdu, že ty kupované etikety drží až moc, ale myčka to buď úplně, nebo částečně umyje a další plácnu přes tu starou a je to.

hodnocení

Nevystřihuji, ale stříhám, tudíž vezmu 4 listy najednou a nastříhám na pruhy, necelá minuta, pak několikrát šmik a šmik napříč a mám ze 4 listů za minutu asi 150 rozměrově praktických etiket. Mlékem to nenatírám, nejsem blázen, mám ho nalité v mističce a předem popsanou etiketu namočím a přilípnu, 4 vteřiny, maximum. Takže co se rychlosti týče, tak bychom mohli klidně soutežit. :-D Ale mně to baví a vteřiny nepočítám a zavařuji také hodně. A žádné plesnivění se nekoná, neboť nemá co plesnivět. Ty etikety rychle vyschnou. Já bych Vám doporučila jednu sklenici vyzkoušet, za to přece nic nedáte a uvidíte, jak to je rychlé a že to drží a neplesniví. A odstranění etikety je otázkou vteřiny, sklenice se namočí do vody a je to, etikety se rázem samy odlepí a sklenice je čistá a bez lepidla. Ale dělejete si to jak chcete, do těch kleští jstr už investoval, takže by byla škoda, kdyby jste je nevyužíval. Ale já si je určitě pořizovat nebudu, když znám mnohem levnější, stejně rychlou, a hlavně jednodužší metodu bez lepidla. :)

makk

197.-Kč není tak hrozná investice. Dělejte si to jak chcete a já když dovolíte si to budu dělat také po svém. V časovém výčtu jste zapoměla na vlastní popis. Pokud jde o čas, výzývám vás k soutěži a ukáže se kdo je rychlejší :). Plesnivět má co, protože jak sama říkáte, lepí to to mléko, takže tam být musí, ve sklepě opět zvlhne a začne plesnivět. Aspoň u nás tedy ano, protože okurky a pod. dáváme do stejného sklepu s bamboramy a ty vyžadují vlhko.

Chápu vás, vy máte radost z vlastního nápadu, já zas mám radost z rychlého a pro všechny dobře čitelného popisu.

hodnocení

Bože, to přece není můj nápad a ani to tak neuvádím. Asi neumíte číst, nebo jste zaujatý. A navíc to tady psal i rádce "totak", že tuto metodu pužívají výrobci piva, protože se jim to zřejmě vyplácí. Takže já jsem to nevymyslela je to rychlé, je to levné a nic neplesniví. A je mi úplně fuk, jak si to děláte Vy, takže nechápu, proč tady píšete, že jestli já dovolím, tak si budete dělat po svém. Klíďo píďo,dělejte si to po svém. Co mi je do toho? *uf*

makk

V pivovaře roshodně nelepí etikety mlékem. Ale lepí je vodou rozpustným lepidlem, aby nebyl problém ja pak z těch lahví zase dostat. Když si koupíte "Bílou lepicí pastu" a naředíte vodou, dostanete něco podobného.

hodnocení

Přečtěte si odpověď rádce "totak". Ale já ji sem raději zkopíruji, asi byste ji nenašel. A víc to s Vámi řešit nehodlám. Už několikrát jsem Vám napsala, že mi je jedno čím to lepíte Vy a že každý má svou metodu. Nechápu proč z toho děláte vědu. Mně vyhovuje tohle a Vám vyhovují kleště s lepidlem. *uf*

"Chtěl jsem ti lepení za pomoci mléka poradit protože to znám z diskusí o domácím vaření piva. Mezi homebrewery je to hodně rozšířené. Pak jsem zjistil že to není žádost o radu ale že to radíš ostatním takze se kruh uzavřel. Potvrzuji, že to funguje."

Tohle napsal rádce "totak" 10.8.22 v 8h54.

A když půjdeme do důsledku, tak lepení bílou lepicí pastou a mlékem v podstatě využívá stejnou látku - kasein. To že velké pivovary nepoužívají mléko je celkem logické. Ty mají na čištění lahví a odstraňování etiket daleko jiné sofistikované technologie. Pivovarnici v malém si to naopak pochvalují protoze to drží a když se dělá jiné pivo, jde to zase dobře dolu. Není větší opruz, než mít týden flešky v louhu a zjistit že ty staré etikety drží jak helvetská víra.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]