Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Který větroň je vybaven katapultem?

Od: berger® odpovědí: 11 změna:

Otázka je dána. Je to běžná výbava anebo nadstandard na přání zákazníka? Dva piloti se z větroňů katapultovali a přistáli na padácích...*ee**alene**smich2* Jo pozor, oni asi přistáli na jednom padáku, tak to už je technika...

doplněno 12.08.23 21:13:

Drobná aktualizace - A soutěžní kluzák je katapultem vybaven? *smich*

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Zrovna teď jsem pátral po záznamu včerejších Televi/.... Ten perseid 16:08 (asi podle vzoru asteroid) a ta Hořovice mě dokonale uzemnily. Ne, že bych měl zájem dělat novináře, ale tak mě napadlo, kolikpak asi taková slečna redaktorka za takhle kvalitní reportáž dostane *zed*.

makk
hodnocení

0x

Já čtu že vyskočili a za použití padáku přistáli na zem. OK asi by mělo být "...za použití padáků..".

hodnocení

Už to ten expert opravil, koukám, že v diskusi se mu vysmáli. Po té opravě je má otázka bezpředmětná...*smich*

makk

Aha, tak proto.

On je opraven jen nadpis, v článku je pořád, že se katapultoval.

hodnocení

0x

Víte, Bergere, stejně jako klesá počet dobrých (čti použitelných ) řemeslníků, stejně to funguje i u novinářů. Takže si přečteme spoustu článků o genderové vyrovnanosti, o rasismu, xenofobii a pod, ale dobrých článků o technice je jako šafránu. Takže se ani nedivím, že dotyčný pisálek prostě uvažoval ,, má to křídla, tak se s zoho museli vystřelit´´.

Podobně jsem si už zvykl, že jakmile má něco pásy a trčí z toho nějaká trubka , pisálkové tomu okamžitě říkají tank, i když jde mnohdy jen o ,,plechovku´´ typu BVP.*smich*

K aktualizaci - ne není. Lítá to pomalu, z toho lze vystoupit bez potíží. Ovšem slečna / paní novinářka zřejmě ani netuší že je nějaký rozdíl mezi použitím vystřelovacího sedadla a prostým použitím padáku. A to už ani nezmiňuji , že zcela jistě netuší, že existují padákové systémy určené pro záchranu celého letounu - typicky pro ULL *smich*

hodnocení

Promone, teď jsem na ten článek narazil znovu. Nadpis opravili, nicméně v článku stále píší o katapultáži. Ovšem je tam odkaz na stránky PČR, kde píší "pilot se naštěstí katapultoval a nebyl zraněn. Dechová zkouška u něj byla negativní #policiepak" A protože katapult funguje na principu raketového motoru a pčr má vždy pravdu, jediné, co mě napadá - pilot se při zjištění problému připos.al a to tak razantně, že jej to vymetlo z kabiny ven - takže technicky se vlastně katapultoval. Teď ještě, jak odpálil překryt...*zmateny*

Tak vyšetřování leteckých nehod nespadá do pravomoci PČR, to provádí UZPLN - takže není překvapující, že nějaký policejní mluvčí ví o letedlech akorát to, že se vyskytují v luftu *smich*

Ovšem , bohužel, tu máme čerstvý příklad skutečné katapultáže - v Michiganu se musela katapultovat posádka MiGu 23UB, přičemž to byla ex-ČSLA mašina -dokonce jsem ji vidělpřed lety i několikrát naživo - ovšem to ještě neměla ty rudé hvězdy. Jediná klika celé kauzy je, že to oba piloti přežili.

Takže - katapultáž vypadá takto :

tohle nemohli piloti kluzáku dokázat, ani kdyby týden jedli hrachovou kaši *smich*

hodnocení

Promone, pro upřesnění - mám z těch neumětelů srandu, jinak si troufám říct, že jsem docela v obraze. Vím, jak vypadá katapultáž a i vím, bohužel, jak to vypadá, když to nevyjde. Byl jsem v osmdesátémosmém v Bukové na Prostějovsku, když tam můj velitel letky a letovod pluku poslali jednadvacítku do země. Dnešní pitomci by řekli, že to byla nehoda anebo havárie, my tomu říkali katastrofa...

hodnocení

0x

Novinář použil termín větroň, což je neuvěřitelné. Po třiceti letech snad poprvé. Nejspíš mu to někdo několikrát zopakoval a pro jistotu napsal.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]