Nejste přihlášen/a.
V mládí jsem často slýchával "lítáš jako Chaplin".Nevíte někdo proč toto úsloví vzniklo
Podle mě jste si jen spletl jméno a to je ten problém. Chaplin "nelítal", ten chodil se svou hůlkou, i když, pravda, občas dost hbitě.
U nás se totiž říkalo "Jezdí /lítá/ jako Chiron." /čti Širón/ To byl monacký významný automobilový závodník, v první polovině 20. století. Prostě jste si myslel, že CH jako CH. Stejně jako Kelišová: Itálie nebo Irák, velebnosti, stejně to všechno začíná na I. Jaga.
Slyším to prvně v životě a to jsem docela stará.Lítáš jak motorová myš, jak torpédo, ale tohle neznám.
Taky jsem to nikdy neslyšel, ale vysvětlení může být v technoligii filmu. Aby jednotlivé záběry oko vnímalo jako pohyb, musí se vystřídat minimálně 25 snímků za sekundu. Jenže tenkrát neměli tak citlivé flmy, aby stačila expozice 1/25s a tak exponovali delší dobu, ale promítali to pak rychlostí 25 snímků za seknudu. Takže všechny ty němé grotesky jsou zrychlené, takže i ten Chaplin vypadá, jako kdyby pořád běhal, to by mohlo to úsloví vysvětlit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.