Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lítáš jak Chaplin

Od: macvac odpovědí: 10 změna:

V mládí jsem často slýchával "lítáš jako Chaplin".Nevíte někdo proč toto úsloví vzniklo

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x
Přidávám se k těm, co to v životě neslyšeli.
Ale počkej, až se tu objeví rádce jd. Všude byl, všechno zná.
liska5

Však ona ho etana sprdne *smich*

nov
hodnocení

5x

Lítáš jako šuspajtl ano, ale jako Chaplin jsem nikdy neslyšela. *bezim*

liska5
hodnocení

3x

Točí se jak čamrda... Ale Čaplin?

hodnocení

2x

Podle mě jste si jen spletl jméno a to je ten problém. Chaplin "nelítal", ten chodil se svou hůlkou, i když, pravda, občas dost hbitě.

U nás se totiž říkalo "Jezdí /lítá/ jako Chiron." /čti Širón/ To byl monacký významný automobilový závodník, v první polovině 20. století. Prostě jste si myslel, že CH jako CH. Stejně jako Kelišová: Itálie nebo Irák, velebnosti, stejně to všechno začíná na I. *smich* Jaga.

jola*
hodnocení

0x

Taky to neznám. Znám přirovnání, když někdo přebírá v talíři jídlo - "honíš to jak Chaplin třešni"

hodnocení

0x
Říkalo se chodíš jak Chaplin.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, toto úsloví vzniklo patrně jen ve Vaší veselé rodině. Zdravím!

hodnocení

0x

Slyším to prvně v životě a to jsem docela stará.:-DLítáš jak motorová myš, jak torpédo, ale tohle neznám.

makk
hodnocení

0x

Taky jsem to nikdy neslyšel, ale vysvětlení může být v technoligii filmu. Aby jednotlivé záběry oko vnímalo jako pohyb, musí se vystřídat minimálně 25 snímků za sekundu. Jenže tenkrát neměli tak citlivé flmy, aby stačila expozice 1/25s a tak exponovali delší dobu, ale promítali to pak rychlostí 25 snímků za seknudu. Takže všechny ty němé grotesky jsou zrychlené, takže i ten Chaplin vypadá, jako kdyby pořád běhal, to by mohlo to úsloví vysvětlit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]