Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kupujete vratné a nevratné obaly(a proč)?

Od: anketaprovsechny odpovědí: 15 změna:

Dobré ráno,

chtěl bych se vás zeptat, jestli upřednostňujete nápoje ve vratných skleněných lahvích, popř. v nevratných skleněných lahvích či plastu. A dále, jestli nevratné obaly pak třídíte, popř. ty vratné vracíte zpět, či nikoli.

Děkuji moc všem za příspěvky.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tu
hodnocení

0x

Ve skle kupuji pouzea jen pivo...*pivo*

Minerálni vody v plastu nekonzumuji z jistých důvodů.A když semi do ruky nakonec dostane tak ji vytřídím,ale je to opravdu velice velice zřídka,že to nestojí ani za řeč...;)

hodnocení

0x

Kupuji PET lahve

Ve vratném skle je dneska už jen pivo a některý tvrdý alkohol /malé množství/. Protože nekupujeme ani jedno z toho, nemáme s vratným sklem problémy.

Nealko nekupuji ani v plastech, ty limonády většinou obsahují tolik cukru a různých éček, že si v tom plastu koupím jen sirup /nebo si ho v létě udělám/ a používáme jej v malém množství do vody. Je to určitě lepší, než některé ty umělé limonády, zvlášť ty nejlevnější, kde 2 l stojí do 5 korun. To je utrejch! *blee*

Takže naše rodina je pro ekologii velkým přínosem. Těch plastů se u nás opravdu mnoho nenajde. Leda od těch sirupů, oleje a občas od octa. V obci máme kontejner na plasty a když máme veliký pytel plný, pokaždé to odnesu do kontejneru. Takže třídíme. Jaga.

Jinak kontejnery na papír či bílé a barevné sklo, jak to bývá ve městech, to u nás není. V tom jsme pozadu. Takže to chtě nechtě musí skončit v popelnici ve směsném odpadu.

anketaprovsechny
hodnocení

Děkuju za názor, jen vás doplním, že tvrdý alkohol dnes už ve vratných lahvích také není, respektive nevím o žádném výrobci a v obchodě jsem jej také zatím neviděl. Ale pokud nějakou firmu znáte, tak mi ji napište, rád se na ni podívám.:)

Kupuji PET lahve

Ještě se dělá tvrdý alkohol ve vratných lahvích. Mají takový baňatý krček, jak sem dal Ladin z Prahy.

Prodává se v nich Boris vodka, Krásnobřezenský tuzemák a taky vaječný koňak. Výrobcem je likérka Krásné Březno. Dají se koupit v Globusu nebo v Kauflandu.

Já to nepiji, ale byli jsme na nákupu se známými. Pán se chystal na oslavu narozenin a tak tento alkohol koupil. Paní brblala, že to jsou vratné láhve a že je zase budou muset vracet. A skutečně - na účtence je měli počítané po 5 korunách. Je to asi 3 týdny, proto to mám dosud v čerstvé paměti. :)

Jinak mám nejraději čaj - Pickwick hruškový. *kafe* Jaga.

anketaprovsechny
hodnocení

Děkuji za upřesnění, o likérce Krásné Březno vím. Jedná se podle všeho o posledního výrobce vratného alkoholu u nás, který však v nejbližší době od vratných obalů ustoupí. Podle vyjádření samotné firmy stojí za tím především velmi malá poptávka po vratných obalech(je to pro tento nápoj atypické), dále vysoké provozní náklady(nevratné lahve pro ně prý vyjdou levněji), a fakt, že se vratných lahví vrací zpět velice málo(lidé nejsou na vratné lihoviny zvyklí). Proto jsem ho do seznamu nepočítal. Máte pravdu v tom, že tyto lihoviny jsou k mání v Globusu a v Kauflandu, i v Tescu jsem je zahlédl. Řada Klasik(Vajačný cream, který zřejmě zakoupili známí, Boris vodka a Krásnobřezenský tuzemský) je nahrazena řadou Royal, která už je stáčena do klasických půllitrových lahví nevratných. Pokud ještě byly při vašem nákupu vratné lihoviny k mání, jedná se jistě ještě o nedoprodané zásoby.

Například u nás v Českých Budějovicích lihovinu ve vratném obalu už neseženete, v Globusu a v Kauflandu už máme jen řadu Royal v nevratných lahvích a u automatu na výkup lahví je vyvěšena cedulka, že vratné lihoviny se vykupují pouze do určitého data(podle zákona musí být vratný obal vykupován prodejcem a výrobcem do jednoho roku od jeho posledního uvedení na trh).

anketaprovsechny
hodnocení

A ještě malý postřeh, v Krásném Březnu už se lihoviny vpodstatě nevyrábí, výroba je přesunuta do Prostějova, viz zde: alkoholia.cz/...

leonroman*

zajedte do globusu a tam koupite alkohol , vino , stavu i limonadu ve vratnem sklenenem obalu

leonroman*

limonady , mosty , alkohol , vino ... stale koupite ve vratnem sklenenem obalu

buss
hodnocení

0x

Dívám se na obsah, nekupuji obal.

hodnocení

0x

Kupuji PET lahve

Pokud je na výběr, tak z ekologických důvodů kupuji raději nápoje v PET lahvích. Zní to paradoxně, je to v rozporu s ekologistickým brainwashingem, ale je to tak.

majsterjoe*

Co vim za posledni doBu, tak pet lahvi je dokonce nedostatek na recyklaci. Dneska se z toho vyraBi snad vsechno, ale ne vsichni recykluji.

hodnocení

0x

Pivo nepiju a vodu mám ve studni...

Nicméně když se u nás obaly sejdou, tak vratné jdou zpět do obchodu a nevratné do příslušného kontejneru.

hodnocení

0x

Kupuji vratné

ve skle pivo a sirupy, v pet flaškách občas minerálky.
sklo zpátky do obchodu a petky do kontejneru na pet :) ale osobně upřednostňuju vratné sklo.

ladinpraha*
hodnocení

0x

Kupuji obsah a ne láhev. U mě přichází v úvahu jenom sirup a jednoznačně preferuji plast kvůli objemu a hmotnosti nákupu.

Alkohol - vratná láhev:

Kupujete vratné a nevratné obaly(a proč)?

iz*
hodnocení

0x

Občas si koupím minerálku ve vratné láhvi, (z plastu mi tak nechutná). Jinak odpad třídím (nejen láhve).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]