Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyplacení majetku nemovitosti

Od: charger® odpovědí: 22 změna:
Ahoj
Jednou se budu muset se sestrou vyrovnat kvůli domu .. dát jí půlku ceny .. jak funguje , že bychom se už rovnou domluvily i s rodiči.. že ji zaplatím danou částku která už se nezmění? Musí nám to nějak potvrdit notář? Kdo jste s tím měl nějakou zkušenost budu rád za radu :))

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

@charger - ne třeba za 30 let aby ten barák měl hodnotu pak 4 miliony a ja budu muset platit 2 miliony chápeme se
Chápeme, velmi dobře chápeme - dneska má dům hodnotu 2 milióny, zaplatíte sestře jeden - nebo ještě lépe, budete jí ho splácet 10 - 15 roků... jsem ráda, že nejsem vaše sestra.

Mimochodem - ona a rodiče vaše myšlenkové pochody znají?

hodnocení

Tak co je na tom špatného se sestrou domluvit na milionu? To jsi jako myslíte že budu čekat dalších 30 -40 let a pak po mě bude chtít 3 miliony? Kde na to vezmu v 60 letech?
jd

Prosím tě že ty navštěvuješ speciální školu, dříve se tomu říkalo zvláštní škola?

etana*
hodnocení

2x

Bezpochyby by to musel sepsat dobrý právník a zcela určitě by se podepisovalo u notáře, vstupuje do toho plno neznámých, potenciálních situací, že by to nebylo snadné. Rozdělovat si majetek, který ještě nemáte a kdoví, zda budete mít, to je odvaha. Nehodnotím morální, praktickou či jakoukoliv jinou stránku věci - normální sestra by to v životě nepodepsala. Ale jsem přesvědčena, že za právníka a notáře budete chtít ušetřit a sepíše vám to nějaký strejc za tři stovky, podle toho to také dopadne. Ale to už je vaše věc.

jd
hodnocení

1x

Tak to nefunguje nijak, ledaže byste se vy rovnali nyní, tak, že rodiče ti darují barák, ty vyplatíš sestru teď, a rodiče budou mít věcné břemeno dožití v nemovitosti.

Tak až to projednám s rodiči, a sestrou, a všichni budou souhlasit, no tak můžeme řešit dál na co si dát pozor :)

ps: jo už mi to asi došlo o co ti jde, že ty jsi domluvíš aktuální dnešní cenu, kterou ale nevyplatíš a budeš ji chtít vyplatit někdy v nedohledu třeba za 30 let? Tak to je dobrá vychcanost :) takhle to nefunguje. Hodnota peněz je relativní k místu a času.

hodnocení

To ne doplatit tu aktuální cenu třeba do 15 let nejlépe do 10

jd

No tak to už si dohodni s věřitelem smlouvu o výpůjčce. Pokud by to bylo smlouva o zápůjčce nebo půjčce, tak tam platíš zákonný úrok z prodlení

id
hodnocení

0x
Neúplný dotaz. Budeteli čekať až na dědictví, budete vyplácet sestru z odhadu nemovitosti v té době. Druhá možnost je nyní, že rodiče vám již za života darují dům a vy sestře dejte co chcete a nebo vůbec nic.

hodnocení

Samozřejmost je ze sestru vyplatím , máme dobre vztahy ale chci si jasne stanovit cenu ted a ne třeba za 30 let aby ten barák měl hodnotu pak 4 miliony a ja budu muset platit 2 miliony chápeme se :D

tomaso
A proč by s tom sestra měla souhlasit?
jd

Jistě že se chápeme, napsal jsem to v první odpovědi tady ve vláknu, že to je úplně hloupě průhledná vychcanost. Chceš platit něčím, co bude mít v budoucnu zaručeně nižší hodnotu než dnes (peníze), za něco, co bude mít v budoucnu pravděpodobně vyšší hodnotu než dnes (nemovitost).

A když počkáš dostatečně dlouho, a sestra umře, tak nebudeš muset platit vůbec ;))

hodnocení

0x
Dům je rodičů a ty se sestrou jste potenciální dědici? Po smrti rodičů si dům necháš a sestře vyplatíš půlku. Rozumím tomu správně?
hodnocení

Ano a rád bych jsi dával už teď peníze stranou a snad do 15 let bych ji to mohl splatit .. ale chci si určit jasně danou cenu . Tady jde o to udělat smlouvu která by potom nesla nijak napadnout abych neplatil za 15 let víc třeba.. musí se to podepsat třeba notářem? Nebo jak to funguje?
jd

Napsal jsem ti už zde platné odpovědi, jde to pouze za toho předpokladu, že (1) dar rodičů proběhne nyní (pominu teď, že to je nereálné, protože ti asi tak 15 let a chodíš do speciální školy a/nebo nejsi svéprávný) a (2) ty si sepíšeš se sestrou smlouvu o výpůjčce se splátkovým kalendářem (a sestra bude souhladit).

Jiná validní možnost není.

Peníze si stranou klidně dávej už teď. Ale člověk při smyslech ti teď nepodepíše současnou cenu za barák a zaplatit to bude chtít za dvacet let.
jd

No třeba tu speciální školu navštěvuje i segra kdo vi? Ale ta by klidně na to kejvnout mohla, když on jí ty splátky začne platit už teď každý měsíc! Ale to on by musel být okamžitě obdarovaný nabyvatel, protože kdyby ne, a za x let rodiče zemřou při bouračce třeba, no tak sestra dostane půlku bez ohledu na smlouvu.

id
hodnocení

0x
Obraťte karty. Sestra vám bude 15 let splácet milion a dům si nechá. Souhlasíte?
jd

Ale on se ptal na to jak to technicky provest a ne jak presvedcit sestru. Na to jsem mu uz odpovedel, co je nutne udelat (tedy vyjma dohody se sestrou).

id
Jd, já tazatele chápu co chce. Nechce pochopit, že jeho verze je výhodná pouze pro něho. Proto jsem navrhla obrácený postup, snad pochopí.
100% by obrácený postup neakceptoval, tak proč to žádá po sestře?
jd

My přece nemůžeme vědět, jestli on by akceptoval čí sestra by akceptovala. Můžu si představit, jak už jsem napsal v několika příspěvcích tady, že by za určitých podmínek akceptovala. Tedy že s výplatou (splátek) se začne ihned :))

na co by jsi chudák bratr měl šetřit, prostě ve smlouvě o výpůjčce bude uvedeno, že splátky bude hradit každý měsíc odteď. Pak by se jednalo o formu reverzní hypotéky a to je přeci i finančně OK.

id

jd - hernajz, proč diskujete se mnou? Má odpověď nebyla určena pro vás. Vy máte potřebu komentovat každého rádce a tím zasír.te vlákna, ne jenom toho Nuda je sviňa. Konec - šmitec.

jd

Protože někteří zřejmě neumí pochopit otázku a odpovídají si, na co chtějí oni. Tak pardon, ale odpovídám na vaši otázku...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]