Nejste přihlášen/a.
Je to uplně jednoduché . Jdeme systémem stoupající byrokracie a regulace . Výsledkem je drahota . Zatímco dříve stačilo aby jste si postavil dum na svém pozemku sám a stálo vás to pár ročních platu , tak dnes uředníci rozhodnou , že pouze na schválených stavebních pozemcích . A na to už váš příjem nestačí a i když jste vzdělaný a bohatý , tak si nevyděláte na životní potřeby. Nedávno jsem četl krásný článek o japonsku . Obrovská drahota a přitom všichni pracují jak mourovatí . Říká se tomu novým pojmem japonizace (vše je obrovsky drahé) . Běžní lidé i když jsou vzdělaní a relativně uspěšní , tak nemají perspektivu.
Je zajímavé, že mnoha lidem přijde divné, že si babička nemůže ledacos dovolit, ale vůbec jim nepřijde divné, že podporuje mladé, šetří si a odkládá (na co? Na dovolenou v Egyptě nebo na krasavce od baletu?), dává dárky, které mladým, o které oni, v podstatě nestojí, nejsou kool, od ničeho jim ani nepomohou ani je nezachrání, atd. Babička ani netuší jak něco chutná, ale dá peníze chudákům mladým a ti si objednají pizzu nebo zajdou do restaurace. Tohle se stalo mi. Na narozeniny jsem dala peníze, protože jsem zjistila, že neznám ani vkus, ani zboží, které mladým imponuje. Mladá peníze odmítla s tím, ať si dopřeji sama. Když jsem nutila, mladá řekla, že děkuje, že si s těmi penězi zajdou na večeři. Zamrazilo mě. A naposledy? Mladému jsem koupila láhev, protože jsem u nich na Štědrý večer byla. A víte co? Po čase se mi doneslo, že řekl. že do koly byl dobrý. Týýý brďoo! 12ti letý rum za 1.000kč. Do koly!
Jsem vyléčená! Narovnám se a budu na své mladé hrdá. Dobře jsem je vychovala, nepotřebují mou pomoc. Já se musím polepšit a naučit se přijímat od nich bez výčitek svědomí.
Jednou ta druhá mladá, plakala, jak je všechno drahé a jmenovala, kolik co stojí. Najednou se zarazila a křikla: "Přestaň se takhle dívat! To, že naříkám, že je všechno drahé, to neznamená, že na to nemám. Mám na chleba s máslem i na tu šunku mám. Já neříkám, že nemám, já jen říkám, že ty ceny jsou nemravné. Opovaž se mi něco nabízet nebo dávat! Opovaž!" Přesně! Je to tak. Neříkají si o pomoc, jen říkají, že se žije draho. Spolupacientka v sanitce vyprávěla, kolik peněz dala dětem z toho, co má jako příspěvek na bezmoc. A víte, kam její mladí letos jedou na dovolenou? Na Bora Bora. No, věřili byste tomu?
Super jako vždy.
Bohužel hodně lidí fňuká jak se jim těžko žije, ale pak zjistíte, že mají drahý byt v centru /a kam bychom se na stará kolena stěhovali, my jsme tu zvyklí. A kam bychom to v menším bytě všechno dali?/ Je to jen lenost a neschopnost se přizpůsobit. Náš táta měl hodně přes 80 a byl na tom moc zle. Přestěhovali jsme ho k sestře na vesnici. Tam pookřál a užil si ještě pár hezkých let. Taky mi pořád chtěl dávat peníze za návštěvu, ale já nechtěl, protože třeba hodinu nato řekl, že si chtěl koupit kapra, ale to je teď tak drahý...to samé s vínem. Takže sestra mu pak koupila skoro co chtěl a bylo to fajn.
Já si myslím, že kdo v životě pracoval, má hezký důchod. Jasně že život není spravedlivý a někdo to může schytat, ale s tím nic nenaděláme.
A kolik utratím měsíčně za potraviny? Nevím. Nic mě zatím nenutí to počítat. Koupím si nač mám chuť a kolik spotřebuju.
Pozor a to mám teď nový titul...důchodce samoživitel .
"...byla schopná ještě něco ušetřit a vnuky trochu podpořit nebo jim něco malého koupit za dárek k narozeninám.Nyní si to už nemůže dovolit..."
Holt nadešel čas, kdy se karta obrací a děti by měli začít podporovat babičku. Očekávat od babičky, která sotva vyjde s důchodem podporu a dárky je dost amorální. Doba sice není dobrá, ale v časech (dávno) minulých byla podpora starých rodičů a prarodičů zcela normální a nikoho ani nenapadlo, že by to mohlo být jinak.
...ale stejně si myslím, že jste troll
Obecné, nic neříkající sdělení. Na radu co s tím, je třeba ihned všechny výdaje podrobně evidovat a po nějaké době zjistit, co je třeba vylepšit.
Domnívám se, že jako vnuk nemáte přehled o financích babičky, spíše vnímáte povzdych některých starších osob s dnešní dobou.
Věřte zkušenému, že se vždy najdou lidé, kteří nadávají na vše a v každé době. Když to podrobíme rozboru, zjistí se, že to není tak hrozné, jak to říkají.
Potraviny opravdu výrazně zdražily a zároveň se omezily slevové akce, takže babička nejspíš bude mít pravdu. K posouzení její situace je ale potřeba mít konkrétní částky. Jestli má průměrný důchod, který je něco přes 16 000, tak rozhodně žádným nedostatkem trpět nemusí. Jestli ale byla delší dobu v domácnosti nebo si jako podnikatelka platila minimum, tak může mít důchod menší. Za potraviny jsme do nedávna utratili něco málo přes dva tisíce na osobu za měsíc. Po spotřebování zásob trvanlivých potravin ze slev to tipuju na tři tisíce.
(Lehce jsem se přehmát, to je reakce na odpověď Milanacukrare ).
Já sice také neznám snad nikoho, kdo by prohlásil, že má peněz dost (i když třeba mají důchod větší, než já měl výplatu), ale v případě většiny dnešních důchdců jim věřím.
Magdone,
Považuji se za střední třídu, nouzi netrpím, neutrácím bezhlavě, ale vím, že tento víkend v nepomuku pustím nějakou tisícovku a jsem na to připraven. Třeba je to tím, že jsem se celý živit staral, abych se měl dobře i v důchodu. Sousedi, důchodci, každý druhý víkend, od čtvrtka do něděle jezdí s karavanem po ČR.
Další soused, důchodce, "nikdy jsem se neměl tak dobře, jako v důchodu"
Asi máme každý jiné důchodce.
Přeji hezký den,.
(Když zkopírujete text na správné místo, smažu to zde)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.