Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tichý oddíl ve vlaku

Od: peter18 odpovědí: 22 změna:
Jeli jsme s kámošem vlakem v tichém oddílu.Potřebovali jsme si něco nezi sebou říct.Jeden starší pan nám drze vynadal,že máme být úplně zticha.Pochopili jsme to tak,že tichý oddíl znamená, že se tam nesmí hlasitě pouštět muzika a hulákat.Tohle byla jenom soukromá konverzace.Toho nepříjemného staršího pána se zastal jeden podivný agresivní mladší člověk který druhému kámoši nezletilému za povídání vlepil při vystupu facku.Co jsme porušili, že jsme si něco chtěli tišším hlasem osobně s kámošema sdělit,má právo dospělý napadnout za to nezletilého kluka fackou nebo ránou?

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Sice to není nejnovější, ale pochybuju, že by dráhy zakázaly mluvit úplně:

Základní pravidla režimu v tichých oddílech

před nástupem do vlaku vypněte vyzvánění mobilního telefonu

v tichém oddíle netelefonujte

nerušte spolucestující poslechem hlasité hudby (i přes sluchátka)

notebooky, tablety, herní konzole apod. používejte jen s vypnutým zvukem

zdržte se hlasité konverzace a jiných rušivých projevů během jízdy i při nástupu a výstupu.

Mgr. Petr Pošta

tiskové oddělení ČD

České dráhy zavád/...

Facka je jasně přes čáru, ovšem na druhou stranu chápu, že někoho může rušit i "soukromá konverzace" - kdyby ne, může sedět v normálním kupé. Nakonec ani v něm by se neměla "hlasitě pouštět muzika a hulákat" , i když to mnohé překvapuje ;)

hodnocení

4x

Na odpovědích je vidět, jak pokročila dnešní doba s respektováním pravidel. Tichý oddíl je tichý a kdo si chce vykládat, ať si jde sednout jinam! Dnes je každý 10x hlučnější než dříve a absolutně se nebere ohled na druhé. Nás taky jednou z tichého oddílu vykázali - to jsem nevěděla tenkrát, že existuje a taky se mi zdálo, že jsme prohodili jen pár slov. Tak jsme šli jinam. To neustálé zpochybňování všeho kolem je fakt hrozné, jednou je to tichý oddíl, tak je to snad jasné a ne- mluvili jsme málo, jen pár slov, nic nebylo slyšet... :(

asd1

Tichý oddíl znamená vypnuté vyzvánění, zákaz tel. hovorů, hlasité hudby, křičení apod.. Běžné tiché povídání tam je dovolené. Jestli si někdo chce zavádět vlastní pravidlo že se nesmí ani šeptat, tak si může udělat vlastní dopravu a zavést si to tam, nařizovat to v normálním vlaku nemá žádné právo. Zakazovat pár slov potichu je podobný případ jako "moje místo" na parkáči před panelákem na veřejném parkovišti...

ltz
hodnocení

2x
Možná je takový oddíl určený spíše pro starší lidi, ale také musí být někde informace, co se v takovém oddíle smí nebo nesmí. Příště si vy kluci radši vlezte někam jinam, kde budete moci i mluvit. Ono ale i v normálním kupé, kdyz mají cestujici, jedoucí třeba 3 hodiny, poslouchat čisi neustále povidani, tak to taky za chvíli leze na nervy.
jd

Tak pecky do usi a vyreseno ;)

hodnocení

2x

Včera kolem mě jeli dva hoši, cca 12 let, na koloběžkách a o někom diskutovala. "Ale ten fotr neměl právo mu za tohle dát facku." Divné, že? *tyty*Záleží jak to bylo dále. To už tazatel nenapsal. Jestli u "drzého" napomenutí starým pánem ještě kluk pyskoval, ani se nedivím. Občas si ruka žije svůj život, bez vůle majitele. Velká slova právo, drze, měla by platit na obou stranách. A co takhle-drze hoši porušovali pravidla, za které si někdo zaplatil?

asd1
hodnocení

1x

Máš pravdu, je tam zákaz řvaní a rušení, běžný tichý hovor je v pořádku.

Osobně bych mu tu facku vrátil že by chytil druhou o vagón...

jd

Ty ses hrdina co? I kdybys mel 110 kg tak bys musel byt hlupak nekoho dnes mlatit. To muze skoncit zabitim.

asd1

Hrdina nejsu, ale ani fackovací panák. A fackou zabít, to jsi už viděl? To neni vypnutí hákem do čelisti kdy vezme hlavou vo obrubník a exne, fackou můžeš leda protrhnout bubínek když ho vezmeš dlaní přes ucho, ale takovej manták abych ho nevzal jen přes tvář fakt nejsem...

Ty by ses nechal zfackovat, stáhl vocas a odešel? Nebo začal brečet a volal cajty? Řekne žes ho napadal a pošlou tě do háje ať si podáš žalobu...

jd

Jo viděl, skryté aneurisma a je to hned ublizeni na zdravi...

Ostatně píšeš: "že by chytil druhou o vagón"... Já ti i věřím, že jsi to mohl udělat, ale já bych dnes na tóodvahu neměl, viz první věta. Nemůžeš vědět, který degenerát proti tobě stojí...

A vzpomněl jsem si na případ jedné sochy, co upadla (a pak se kamuflovala) a zavřeli toho kdo někoho bránil a dal facku... půjde to dohledat mezi nespravedlivě odsouzenými...

ale věta typu: se zastal jeden podivný agresivní mladší člověk který druhému kámoši nezletilému za povídání vlepil při vystupu facku
Se mi nezda, to asi byl druhy nezletily pri vystupu drzy a vysmival se etc.? Odlozeny utok fackou pri vystupu by byl nepravdepodobny a zbabely. Vystupu z vlaku anebo vystupu jako pri excesu? Pokud neodmlouval a nebyl drzy, nepokracoval v konverzaci, tezko by mu nekdo vlepoval facku :) Neverim.

asd1

Tak jsou týpci kterým odpovíš "zapalovač nemám" a pokud nestihneš zdrhnout tak dostaneš přes hubu... A i když je cajti chytnou tak dostanou v nejhorším tak čtvrtou podmínku a jsou vychechtaný (bohužel realita a borec byl rád že to přežil)

jd

Az tak? No ja odpovidam sorry nekourim, a ze by me nekdo chtel fackovat, to ne :) mozna (urcite) zalezi jakym tonem to odsekne

asd1

Stačí potkat tmu ve správný čtvrti a máš to ;)

jd

A co si tim pomuze? To nechce zapalovac ale poprat se...

Bud zdrham anebo taham kameru a paralelne vytacim 112 (stisk 2 bocnich tlacitek), telefon soucasne vysle SMS s polohou na me tisnove kontakty. Zatim to vzdy zabralo.

Mimochodem, nove i PCR dostava z GSM souradnice...

hodnocení

1x

I kdyby ste tam rvali na cely vagon tak nema pravo dat Ti facku.

hodnocení

1x
Pro zajímavost:
Prepravný poriadok
Železničnej spoločnosti Slovensko,
Vnútroštátna osobná doprava
Účinnosť od 1. 7. 2022
Článok A.16 PREPRAVA VO VOZŇOCH SO ZAVEDENOU TICHOU ZÓNOU
A.16.1 Dopravca vo vybraných vlakoch môže prevádzkovať vo vybraných vozňoch 1. a 2. vozňovej triedy
tiché zóny.
A.16.2 Tichá zóna vozňa umožňuje cestujúcemu cestovať v tichu, bez rušivého hluku spôsobeného
ďalšími cestujúcimi a používaním elektronických zariadení.
A.16.3 Vozne s tichou zónou sú označené piktogramom.

A.16.5 V tichej zóne je zakázané:
• hlasná komunikácia,
• používanie prenosných prehrávačov hudby a videa,
• používanie vlakového rozhlasu (v príslušnom vozni je vypnutý),
• preprava detí do dovŕšenia 15. roku veku,
• preprava psov.
A.16.6 Používanie nižšie uvedených je možné len v tichom režime nasledujúco:
• mobilné telefóny – použitie len v tichom režime a bez hovoru,
• prenosné počítače – vypnuté reproduktory a rôzne zvukové signalizácie.
A.16.7 Pri porušení prepravných podmienok uvedených v tomto článku zaplatí cestujúci sankciu podľa cenníka a môže byť dopravcom z tichej zóny vylúčený.
Doplním...
Leo express má ve třídě Premium také Tichý oddíl.
I Regio Jet nabízí tiché kupé v biznis třídě
Tichý oddíl ve vlaku

etana*
hodnocení

0x

no facka je zcela nepochopitelná, ale je fakt, že mě okřikoval i průvodčí ve vlaku z Olomouce, když jsem se jen tiše zeptala sestry, zda chce svačinu. Takže nejspíš je to jen pro němé.

hodnocení

0x

Proč se ptáte na situaci v Čechách, když jste v Brazílii? Třeba to tam bude jinek. Pokud existuje nějaká brazilská poradna, zeptejte se tam. V Brazílii bude asi dost věcí jinak, než u nás.

Jinak - v Čechách jezdím vlakem dost a velmi ráda. Ale s tichým oddílem jsem se dosud nesetkala. Jsou oddělení pro matky s dětmi, prý jsou i oddělení pro samostatně cestující ženy, ale tichý oddíl jsem opravdu nezažila. Myslím si, že je tam možno normálně mluvit. Ne řvát, hulákat, pouštět si naplno tvrdý rock. Pokud není možno ani promluvit, jsou to asi oddělení pro němé či hluchoněmé. Jsem zvědavá, kdy toto potkám. *smich* Jaga.

A dechovku pouštět můžu?

V Brazílii :)
jd

@babajaga Otýlii Vranské by ani ten oddíl pro single ženy nepomohl :) A p. muzeum ne a ne zveřejnit výsledky DNA.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]