Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dají se v obchodě směnit mince na bankovky

Od: allena odpovědí: 12 změna:
Měla jsem našetřené v pokladničce 10,20,50Kč.kovové mince za 1300Kč.Šla jsem s tím do supermarketu,udělala též menší nákup za 300Kč.a zeptala se slušně pokladní,jestli by byla možnost ten zbytek kováků směnit na 1000Kč papírovou bankovku.V těch větších mincích se nezdálo,že toho je tolik na počítání.Tak jsem dostala vynadáno nepříjemným tónem,že s mincema mám jít do banky.Máte někdo podobnou zkušenost, pokladní nepotřebují kovové mince nikde?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

V supermarketu většinou pokladní nemá čas se zdržovat počítáním - zkuste menší obchody (já mám "svého" Vietnamce a trafiku) se slušným dotazem zda nepotřebují drobné. Ideálně rozdělené třeba do obálek nebo sáčků podle hodnoty.

tebi
hodnocení

2x
Samozřejmě že potřebují, ale nic se nemá přehánět! Když zaplatíte nákup za 300, tak je to ok . Když jí nacpete 1300, tak kdo by se s tím počítal? Co vám brání nakoupit 5x 300?

hodnocení

2x

Ostatní vám už odpovědeli, ale já napíšu, co s mincemi, aby mi netrhaly peněžnku, dělám. Maloučko upravím otvor v plechovce od pití a hážu je do ní. Pak, plnou, ji dostane některý vnuk. A já se nemusím starat, čím mu udělám radost. Te´d spím klidně já, nespí on. A tomu pacholkovi, milovanému, to já z celého srdce, přeju.*smich2*

ben®
hodnocení

1x
Dobrý den, v ČR to je podobne, jako tam u Vás v Brazílii - také mince za papír mění banka (má na to počítání stroj, tak je to rychle). Zdravím!

hodnocení

1x

Teda, vy v té Brazílii máte ale problémy;)

tomaso
Proč tolik řešíte, kdo jakou IP? Jak hlupáci co resi, kdo má jakou SPZ...

Co, vy řešíte kdo má jakou SPZ ;)?

tomaso
Já ne ale hodně lidí jo. Často mě na morave s pražskou SPZ prostě nenechají předjet ikdyz se doteď vlekli jak sopel. Přece se nenechají předjet od prazaka...

ltz
hodnocení

1x
To ani nemusite chodit směňovat. 1300 korun není tak moc, když uděláte 4x nákup za 300, máte po mincich.

jd
hodnocení

0x

Da se vsechno, po dohode. Na tom ale museji mit zajem obe strany. I v bance vas zkasiruji za vetsi pocet minci. Treba fio to ma v sazebniku a ted nevim zda je to nad 50 minci?

Z. č. 136/2011 Sb. o oběhu bankovek a mincí

§ 5 Příjem tuzemských bankovek a mincí

(1) Každý je povinen přijmout tuzemské bankovky a mince bez omezení, ledaže je oprávněn jejich příjem odmítnout.

(2) Příjem tuzemských bankovek nebo mincí může odmítnout

a) úvěrová instituce provádějící pokladní operace, jestliže se jedná o bankovky nebo mince znějící na koruny české prohlášené Českou národní bankou za neplatné a jestliže uplynula doba stanovená na základě zákona upravujícího činnost a postavení České národní banky, po kterou je povinna provádět jejich výměnu,

b) každý s výjimkou České národní banky a úvěrové instituce provádějící pokladní operace, jestliže se jedná o pamětní bankovky, pamětní mince nebo o tuzemské bankovky nebo mince prohlášené Českou národní bankou za neplatné,

c) každý s výjimkou České národní banky a úvěrové instituce provádějící pokladní operace, jestliže se jedná o více než 50 tuzemských mincí v jedné platbě.

(3) Při příjmu tuzemských bankovek nebo mincí je Česká národní banka a úvěrová instituce provádějící pokladní operace oprávněna požadovat, aby přijímané tuzemské bankovky a mince byly roztříděny podle nominálních hodnot, a jestliže je to odůvodněno jejich počtem, aby byly zabaleny stanoveným způsobem.

jd

Prijmout ano, ale k placeni a ne k vymene... v te fio to myslim je zpoplatnene i ke vkladu, ted nevim zda poplatek se vztahuje na netridene, pisu "myslim", tedy muzete si to dohledat.

Kazdopadne tazatel miril na vymenu v prodejne a tam plati co pisu - neni na to narok, je to o DOHODE. Dohodou jde vsechno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]