Nejste přihlášen/a.
Ostatní vám už odpovědeli, ale já napíšu, co s mincemi, aby mi netrhaly peněžnku, dělám. Maloučko upravím otvor v plechovce od pití a hážu je do ní. Pak, plnou, ji dostane některý vnuk. A já se nemusím starat, čím mu udělám radost. Te´d spím klidně já, nespí on. A tomu pacholkovi, milovanému, to já z celého srdce, přeju.
Da se vsechno, po dohode. Na tom ale museji mit zajem obe strany. I v bance vas zkasiruji za vetsi pocet minci. Treba fio to ma v sazebniku a ted nevim zda je to nad 50 minci?
Z. č. 136/2011 Sb. o oběhu bankovek a mincí
§ 5 Příjem tuzemských bankovek a mincí
(1) Každý je povinen přijmout tuzemské bankovky a mince bez omezení, ledaže je oprávněn jejich příjem odmítnout.
(2) Příjem tuzemských bankovek nebo mincí může odmítnout
a) úvěrová instituce provádějící pokladní operace, jestliže se jedná o bankovky nebo mince znějící na koruny české prohlášené Českou národní bankou za neplatné a jestliže uplynula doba stanovená na základě zákona upravujícího činnost a postavení České národní banky, po kterou je povinna provádět jejich výměnu,
b) každý s výjimkou České národní banky a úvěrové instituce provádějící pokladní operace, jestliže se jedná o pamětní bankovky, pamětní mince nebo o tuzemské bankovky nebo mince prohlášené Českou národní bankou za neplatné,
c) každý s výjimkou České národní banky a úvěrové instituce provádějící pokladní operace, jestliže se jedná o více než 50 tuzemských mincí v jedné platbě.
(3) Při příjmu tuzemských bankovek nebo mincí je Česká národní banka a úvěrová instituce provádějící pokladní operace oprávněna požadovat, aby přijímané tuzemské bankovky a mince byly roztříděny podle nominálních hodnot, a jestliže je to odůvodněno jejich počtem, aby byly zabaleny stanoveným způsobem.
Prijmout ano, ale k placeni a ne k vymene... v te fio to myslim je zpoplatnene i ke vkladu, ted nevim zda poplatek se vztahuje na netridene, pisu "myslim", tedy muzete si to dohledat.
Kazdopadne tazatel miril na vymenu v prodejne a tam plati co pisu - neni na to narok, je to o DOHODE. Dohodou jde vsechno.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.