Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kde lidi berou moc peněz na utrácení v létě

Od: honejskova odpovědí: 26 změna:
Říká se že je nejvyšší inflace v historií naší země,kdy převážná většina lidí podle ekonomů je na hranici chudoby a má na to vliv též válka na Ukrajině.Politici se snaží lidem pomáhat jak jen mohou různými slevovými balíčky,příspěvky dotačními 5tis.Kč,speciální energetický levnější tarif na elektřinu.Lidé přesto nešetří peníze, rozhazují za předražené zájezdy,letiště je přetížené a chaos davu lidí všude kolem.Zahrádky restaurací praskají ve švech přestože pohostinství prudce oproti loňskému roku podražilo.Je opravdu nějaká inflace nebo to je jen fake news, když lidi rozhazují peníze jako utržení od řetězu?

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Není lepší rozfofrovat peníze za něco, co mi přinese užitek nebo potěšení než čučet na to, jak je žere inflace na účtu?

No ono je fajn ty peníze rozforovat, ovšem za předpokladu, že se člověk nedožije vysokého věku. Znala jsem případ, kdy bezdětní manželé projeli celou zeměkouli a na stará kolena si chodili půjčovat k manželčině sestře, která byla vdova a ještě podporovala svou dceru s postiženým dítětem.

hodnocení

3x
Já beru peníze za práci.
Jak to ale mají ostatní, to nevím.
No ano, jdu ale do práce i v neděli a 5 a 6.7.
Prostě proto, že práce mám nad hlavu.
Já jsem si teď udělal pár dní volno.
Ovšem když se je v práci, tak se dělá dokud to není hotovo, nebo je potřeba si připravit věci na další den. Či jak je potřeba. Ne jako někteří, co od oběda čekají až klapne druhá a hurá domů.

molly
hodnocení

3x
Asi tak. Skoro 3 roky nás porůznu drezůrují kvůli covidu. Zakázané hospody, cvičení, cestování... Byly doby kdy byl člověk uvázaný jako čokl u boudy. Tak se zlobte, že si lidé chtějí užít. Chtějí. Třeba právě proto, že se je zase leckdo snaží dostat do stresu těmi informacemi, jak na nic nebude, nikam už se nepodíváme atp. Nějaké peníze máme, poměrně slušně vyděláme... Ale pokud by se fakt mělo něco dít, k čemu nám to bude? Co nám z toho zbyde? Takže jo, i my balíme kufr a frčíně si užít na naše vysněné místo

hodnocení

2x

Tím, že lidi hodně utrácejí se zvyšuje inflace, když se jim poskytují extra peníze, tak je to nekonečný kolotoč. Nekoukejte na ostatní lidi. Dejte si svůj cíl - chcete na dovolenou? Můžete prožít i hezkou levnější dovolenou, stačí jen plánovat. Jestli máte konkrétní přání - třeba někam letět, zjistěte si částku, kterou potřebujete a našetřete si to, určitě se to nějak podaří, přemýšlejte, na čem byste mohl ušetřit a také si užijete.

honejskova
hodnocení

Lidi utržení od řetězu dávající najevo,že pro ně nic není drahé roztáčí ještě vyšší inflaci.Když prodejce zvýší cenu a lidi jsou stále ochotni za zboží a služby platit,tak nemá prodejce důvod nic zlevňovat a doplatí na to potom nižší třída a střední třída lidí.Jednoduše řečeno rozhazovační lidé kazí ceny těm ostatním.Je to podobné jako když dělník strhne normou v práci a ostatním se už navýší též, protože zjistili že to jde mistři? Můžeme poděkovat těm co bagatelizují drahotu v době nejvyšší inflace v historií.

honejskova to máte těžký. pamatuji dobu, kdy vodárny zvyšovaly ceny, protože voda pro lidi začala být drahá, tak s ní šetřili a vodárnám pak chyběly peníze, takže následně ještě víc zdražily *nevi* vím, jak dopadly peníze na mém důchodovém spoření, které jsem si roky doslova odtrhávala od úst, ale díky inflaci jsem na účtě po letech měla tolik, až to bylo směšné a dneska bych danou částku bych bez problémů našetřila během roku-dvou *nevi* stejně dopadlo i mé (dnes už samozřejmě dávno ukončené) stavební spoření. na investice třeba do koupi další nemovitosti nemám dost peněz a držet peníze na účtu mi v současné době přijde jako jejich vyhazování, protože s postupujícím časem si za ně koupím čím dál tím míň. a ten postupující čas je momentálně spíš v měsících než v letech.

hodnocení

2x

Něco z Vašeho tvrzení může být pravda, ale něco je jen na vyvolávání paniky a vzájemné nenávisti. Zbytečně. Včera jsme museli jet asi 60 km od domova. Cestou jsme viděli, že zahrádky opravdu praskaly ve švech, jak píšete. Přeji to hospodským. Tak dlouhou dobu nás strašili s covidem, tak ať si lidé škubnou volátkem, když chtějí a konečně mohou. Stavili jsme se na obědě. Moravský vrabec, knedlík, zelí, pěkná čistá restaurace, 1 porce 122 Kč. K tomu kofola za 20. Ve dvou lidech za 3 stovky. Jídlo chutné, velká porce, nepřipadalo mi to předražené. A dobře jsme se naobědvali.

I když se svým starobním důchodem neudělám díru do světa, mám šetřit a vzít si s sebou do ubrousku krajíc chleba a sejra? Proč dobře nepoobědvat v pěkném prostředí? Nedělám to každý den.

Nemáte to dobře srovnané. Myslíte si zřejmě, že když šetřit, tak lidé se oblečou do pytlů, napijí ze studánky, z popelnice vyloví oválený rohlík...Ale člověk musí vědět, co si dovolit a kdy a jak. Opravdu si myslíte, že když jsme si s dědou dali na Sázavě oběd a kofolu, utráceli jsme jako utržení ze řetězu? Myslím, že byste měla Vaše stanoviska trochu přehodnotit. Takhle mi Váš příspěvek silně čpí zavistí. Že byste také utrácela jako utržená ze řetězu, ale nemáte na to. A proto haníte. Jaga.

A mimochodem - žádné dotace neberu a nebrala jsem NIKDY. Máme s manželem jen dva starobní důchody. A po těch letech práce nám je snad nikdo závidět nebude. Nebo snad ano? ;)

hodnocení

2x

Ona je totiž nezanedbatelná část lidí, která má stabilní vysoké příjmy oproti např. obyčejným pracujícícím. Jsou to všichni ti, co jsou nějakým způsobem státní zaměstnanci. To je samé támhle přidáme 10 %, támhle ... V soukromém sektoru se taky tolik přidává? Prostě není možné, aby tito měli více peněz, jak ti, co na ně dělají. Jednou na to dojedeme všichni. Napsala bych, co si třeba myslím o tisících lidí ve zdravotnictví, co jsou tam jen do počtu, učitelích, co nadělají více škody než užitku nebo úřednících s několika tituly, kteří se při potížích musí radit se straou spolupracovnicí se střední školou, protože jsou absolutně nepoužitelní, ale cenzura funguje a už několikrát jsem dostala přes prsty kvůli mým , bohužel pravdivým názorům...

deret*
hodnocení

1x
To je jen klamný efekt - to jen vidíte cizince a naše zbohatlíky, ostatní žebrota je na 12 hodinových směnách a tyto lidi nejsou vidět, protože jsou pořád v práci, jinak by to neutáhli. Např. moje kamarádka je 6 dnů v práci na 12 hodinových směnách, aby utáhla garsonku za 14 000 kč měsíčně. A je to.
kveta1

Nájem garsonky v Mostě nebo Karviné je kolem 4 000 Kč. Že bydlí na Hradčanech je její soukromé rozhodnutí. Zbytečně dramatizujete.

molly
Kamarádka má buď nesmyslně drahé bydlení nebo hromadu dluhů, co splácí? Operátor u nás ve fabrice 5 x 7,5h/týden má 29500kč hrubého, pokud nemá srážky z bonusů. Srážky nejsou za "nelíbíš se mi" ale přesně dle tabulky prohřešků - vysoká chybovost, neomluvená absence, nedodržení BOZP... Mají možnost jít nějakou sobotu, plus mají příplatky za noční atp. Úplně minimálně si tedy vydělají 25 čistého (spíš víc). K tomu mají bonusy za nějaký mimořádný výkon, 100kč plně hrazenou stravenku, tedy 2000 měsíčně a další... Práci u nás může dělat každý, kdo umí písmenka a čísla, co do fyzické zdatnosti si občas máknou a občas je leháro. Máme i několik důchodců, co zvládají, takže žádné galeje.
Byty u nás nejsou nejlevnější, ale nedávno si známá pronajala 1kk v novostavbě, asi 35m2 za 11tis. Když je to panelák s umakartem jde to i levněji. Kdo nechce utratit tolik, může zvolit spolubydlení. Neříkám, že je to úplně nejlepší forma bydlení, ale pokud nemám, tak lepší, než se udřít.
U nás plno operátorů "nemá", ale převážná část fabriky kouří. Také velká část našich zaměstnanců svačí bagetu z automatu za 55kč a energeťák. Obrovské množství lidí má exekuce/insolvence (nezaplacené telefony, rychlopůjčky) a nebo berou málo, kvůli srážkám z bonusů - srážky jsou nejčastěji za to, že se dospělý jedinec jen tak neukáže v práci, nezavolá, nenapíše a za 2 dny zase přijde nebo za to, že jde bez dovolení kouřit

kveta1
hodnocení

1x

A co jiného chcete s penězi dělat, než je utrácet. Řada lidí u nás je výjimečně schopných (na některých to není na první pohled vidět) a je úplně jedno, jestli to jsou zaměstnanci, živnostníci nebo podnikatelé (zaměstnavatelé). Když to vezmu jen u nás ve firmě (řemeslníci), tak nádenická měsíční mzda se u těch schopnějších pohybuje kolem 35 000 Kč (čistého) + soukromé aktivity hodí za měsíc minimálně dalších 30 000 Kč (zpravidla dva "prodloužené" víkendy v měsíci). Běžně si kupují nová auta v cenové relaci lehce pod 1 mil. Kč (spořílci si klidně vystačí s Oktávkou za 700 tis.), bydlí v nových nebo rekonstruovaných domech a samozřejmě dovolené s rodinami tráví v Thajsku (poslední dva roky to museli vzdát), teď hlavně mezi nimi letí Turecko, SAE a Dominika, těm s méně náročnými manželkami stačí Egypt. Diáře už mají zakázkami zaplněné na většinu roku 2023. V této zemi může mít dostatek peněz každý. Stačí jen něco umět a chtít dělat.

hodnocení

0x
Že by v práci?
honejskova
hodnocení

To vím,že mzda je za odvedenou práci v zaměstnání,to bereme snad všichni o to mi tak nejde.Z výplaty kvůli Inflaci cca.17% klesá kupují síla obyvatel a peníze ztrácí tržní hodnotu.Chtěla jste mi naznačit,že tu žijí též bohatí lidé,to s Vámi souhlasím,ale je jich jen asi 10% z celkové populace. Nejširší většinou je střední třída a nízkopřijmoví lidi.Náš premiér říkal, že tato hospodářská krize už zasáhla do střední třídy obyvatel.Tak mi to zase nesedí s velkým davem lidí,že se chovají jako by patřili do nejvyšší třídy těch nejbohatších a bezhlavě rozhazují peníze.Mám tomu rozumět,že střední třída má na to podstatné bydlení a jídlo a vše ostatní jako dovolené už jde buď na úkor jídla nebo půjčky z banky na dovolené (extrémně moc lidí na letištích asi milionářů )?
smode2
Střední třída je na první pohled nerozeznatelná od bohatých. Avšak místo budování bohatství si kupuje jeho vnější znaky (drahé domy, drahá auta apod.). Často je už dnes tato stř.tř. zadlužená a není nikde napsáno že si i ty dovolené nebere na dluh. I tak je skutečné střední třídy jako šafránu. Všichni ostatní jsou chudí (ač si to nechtějí přiznat). A není důvod proč by si i chudí nezajeli na dovču - když je tak levná.

smode2
hodnocení

0x
V čr je 52% obyvatelstva na různých dávkách. Uveďte jediný důvod proč by neměli utrácet když jim ma to těch zbývajících 48% pracujících vydělá? :) A pak, jsou i mezi pracující menšinou šikovní co umí vydělat pro sebe ;)
prik

Je ještě nutno dodat že těch 48% vydělává taky na ty co sice dávky neberou, ale těžko nějaké hodnoty vytvořili, nebo pomohli vytvořit. Nebo někdo ví kde byl Janoušek nějak prospěšný, až na to že má přátelé v ODS. A co Vítek. Jistě si na svoji jachtu za 300 000 000 Kč nevydělal za soustruhem. Nobelovu cenu taky nemá, ani nic nestvořil jako Heyrovský, Wichterle a ani nic nevybudoval jako Baťa. To i ten Kellner snad stvořil Home Credit. Nástroj na okrádání blbců, kteří si nutně musí koupit to, na co nemají.

seraphico*
hodnocení

0x
A kdo jsou to ti lidi? To je poměrně jednoduché zevšeobecnění. Jsou lidé chudí, bohatí, šetřiví, rozhazovační, zodpovědní, nezodpovědní atd. Inflace samozřejmě je a každého z nás se dotýká zdražování, ale někoho více a někoho méně. Někdo nemůže ani k Mácháči a někdo se zase chystá na trip po USA. Tak to prostě je a bude.

hodnocení

0x

Přesně takhle se ptám i já. Je docela možné, že toto je opravdu pečlivě střežené státní tajemství. Žádná dovolená doma, ani v Bulharsku, ale pěkně Egypt, Dubaj atd. Nikdo se nenapije vody se šťávou, ale po cestě do školy plechovku s pitím a nějaklý koláč nebo am. koblihu. Nebudu jmenovat šilené nesmysly, ale nějaké uskrovňování nebo šetření, není viditelné. *hej* Nehodnotím, neprudím, jen se zamýšlím.

Lidi jedou setrvačností. Ještě to jde.. Ještě na to máme. Dovolené nakoupené kolikrát ještě v lepších časech.
Až přijdou nedoplatky za elektriku vodu a plyn budou se ti, co si nenavýšili zálohy tentokrát hodně divit.
Kdo bydlí ve vlastním, má děti které už vyletěly z hnízda slepice, králíky a zahradu ten má velkou výhodu. Ale ti co se budou najednou rozhodovat jestli zaplatí energie nebo nájem a kde na to vzít, ti už příští rok na dovolenou nepoletí.
A jen tak na okraj... Ten Egypt Tunis nebo Turecko kolikrát vychází finančně lip než Bulharsko které uvádíš.

hodnocení

0x

Je to presne jak pise Deret.

Kolik takovych lidi v restauracich a na dovolenych vidite na vlastni oci? Par desitek mozna? Ve mestech pujdete kolem kolika? Par stovek? Ve zpravach uvidite v davech na letistich kolik? Par tisic?

CR ma 10 milionu obcanu. Zcela jiste nevite o kazdem z nich. Ani o vetsine. Naopak, o naproste mensine.

kveta1

Přesně tak. Když vezmete, že ČR má celkem cca 10,7 mil. obyvatel. Odečtete 6 mil. těch co neplatí ani zdravotní pojištění ("parazitují" na té platící menšině, která musí zaplatit za sebe a ještě z daní za ně), tak vám zbude 4,7 mil. Kč aktivních. Když odečtete neproduktivní státní zaměstnance (nemyslím hasiče, PČR, vojáky, učitele, holky v sociálních službách, atd.), tak vám možná zbudou 4 miliony tažných. Z nich má např. 70% podprůměrfnou mzdu. Pak zbývá 1,2 mil. Kč "bohatších" lidí, z nichž je 32 tisíc dolarových milionářů ... a ti žádný problém nemají ...

break
hodnocení

0x

Tak jsme na tom asi pořád ještě dobře, když lidi můžou utrácet. Navíc se s tím většina smířila. Život jde dál...

mnd®
hodnocení

0x

Někdo tady psal v práci *smich* *haha* Já důchod,manželka důchod,opatrovnictví,občas nějaká vedlejška a jsem na čtyřiceti čistýho za měsíc.Hlavně pracující pracujte ať se důchody zvedají.Inflace není.Co to je chudoba?-měl jsem dvacet a nyní mám osmnáct?U nás v restauraci na zahrádce to není poznat - pořád plno a každý den ty stejné osoby.Když si chci jít sednout na ,,jedno,, tak volám telefonem dopředu o stůl.Že se zdražilo ano ale nesmí se poslouchat a číst všechno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]