Nejste přihlášen/a.
Zvířata to určitě poznají, dřív platilo, že jsou k vidění průvody mravenců , aspon mě to tak připadalo, ale nějak mi to ted nevychází...Nebo že vržou dřevěný vrátka,...Jak se to dá poznat pro nás? určitě je jiný tlak vzduchu, funguje na to i nějaké začízení?
Když bude hodně, přívalově pršet, tak na baráku u rodičů (1897 myslím) zvlhnou den předtím schody do sklepa dodneška si to pamatuju, jak když někdo schází dolů pro brambory, ozve se "Hele, bude pršet!"
¨To pozná i blbec jako já, když se na internetech podívá na izobary s označenou tlakovou níží a kam tato postupuje. Dřevjený vrátka k tomu nepotřebuju.
jenom aby ti nebyly dřevjený vrátka ještě dobrý, až nepujde internet (tady se moc nechytá), zajímá mě spíš tyhle přírodní metody...ale i tak děkuju za tip jak na to zaručeně za pomoci internetu
Že bude pršet lét letoucí poznám podle vzdálenějšího vlaku, který jindy není slyšet, ale před deštěm jak kdyby projížděl ulicí. A taky podle zdravotních obtíží, cvičí se mnou tlak a motám se jak opilá.
děkuju za tipy kde to najít v tabulkách na internetu, určitě se mi to pak hodí pro porovnávání mých odhadů ...podle přírody až jim budu rozumět. O nic mi nejde, bude pršet nebo ne, nemám třeba rogalo kde by mě déšt v oblacích rozhodil náladu, , jenom mě baví to pozorování přírody kdy nám dává znamení i třeba jako předpověd deětě, dlouhé zimy,...tak jako to uměli lidi dřív a nemuseli být závislí na internetu .
Den předem to mnohdy nepoznají ani meteorologové. Záleží na složitosti situace. Obecně může být déšť buď frontální, nebo z mraků vytvořených denním chodem. Blížící se teplá fronta je snadno poznatelná podle cirovitých mraků den i více dopředu. Studená fronta 1. typu jde poznat večer před podle mraků cumulus castellanus (hradba kupovitých mraků), obvykle na západě (odtud přísloví "východ hoří, západ hasí", tyto mraky způsobují tak zvané červánky, kdy jsou na východě, fronta přešla a bude pěkně, když jsou na zápědě, bude pršet). Když je ráno jasno a poměrně rychle začnou naskakovat kumuly, tak že kolem poledne už se tvoří cumulus congestus (to je ten, co je vyšší než širší), je pravděpodobné, že odpoledne budou tak zvané bouřky z tepla.
Nejčastěji k nám "přichází počasí" od západu, takže stačí sledovat, co se děje na západě a to k nám nejspíš přijde. Dneska jasou samozřejmě mobilní aplikace s radarem, satelitními snímky... ale to je asi mimo téma.
Blížící se déšť jde někdy poznat i podle vlhkosti viz ty mokré schody nebo fasády některých domů tmavnou nebo taky je slyšet vzdálený vlak a pod, který jindy slyšet nebývá.
Ty různé bolesti jsou dané poklesem tlaku, před frontou klesá tlak, proto ja na barometru u nízkého tlaku napsáno "deštivo" ač to nemusí platit doslova, jde spíš o rychlý pokles.
Myslím, že ani zvířata 100% nepoznají déšť den dopředu, ale umí víc vnímat děje v přírodě, což my už jsme zapoměli.
V minulém tisíciletí vysílala stanice Hvězda na dlouhých vlnách (snad v 8:30) synoptickou mapu Evropy v textu. Takové to "tlaková výše 1020 milibarů 353 12, 354 19 ..", pamětníci vzpomenou. To jsem na zahraničních dovolených chytal, zapisoval, kreslil a předpovídal. Pro modeláře a plachtaře žádný problém. Teda pro ty (a v ČR) byly důležité i "výstupy" Praha (a snad Poprad) - hlášení z meteobalónů.
Ano, jmenovalo se to "zpráva pro plachtaře" a málokdo věděl, co ty čísla znamenají. Divadlo Járy Cimrmana toho využilo, když toho část ocitovali a dodali: "lepší počasí jsme si nemohli přát" . Dneska jsou ty mapy i výstupy na webu CHMÚ.
Jojo, jenže na ten web se nepodíváte v pustině kapesním tranzistoráčkem na dvě tužkovky. A když už máte internet, je na něm pytel předpovědí. Holt pokrok (nebo co) nezastavíš ..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.