Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poznáte že se chystá pršet aspon den předem?

Od: motyl* odpovědí: 25 změna:

Zvířata to určitě poznají, dřív platilo, že jsou k vidění průvody mravenců :), aspon mě to tak připadalo, ale nějak mi to ted nevychází...Nebo že vržou dřevěný vrátka,...Jak se to dá poznat pro nás? určitě je jiný tlak vzduchu, funguje na to i nějaké začízení?

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Když bude hodně, přívalově pršet, tak na baráku u rodičů (1897 myslím) zvlhnou den předtím schody do sklepa :-D dodneška si to pamatuju, jak když někdo schází dolů pro brambory, ozve se "Hele, bude pršet!" :-D

Na stejném principu funguje i "meteotrubka" v našem baráku. Ve vchodu máme u stropu neizolovanou vodovodní trubku. A přes léto předpovídá počasí. Když jsou na ní kapky, je déšť v naději. Když už kape na podlahu, déšť je skoro jistý.

Vlhkoměr ..

hodnocení

4x

Doporučuji si nastudovat něco o meteorologii. Např Atlas mraků, nebo jiné. Také bývají dobré učebnice pro paraglidisty či piloty ULL, kde je vždy část která se věnuje meteorologii a předpovědi počasí.

hodnocení

3x

Taky internet, ale ukradeno, možná spolehlivější než vrátka.

Poznáte že se chystá pršet aspon den předem?
motyl*
hodnocení

to je pecka *smich**palec*

jirib
hodnocení

2x
Meteogram...
Výpočet tlaku vzduchu,teploty...atd.
Viz.Aladin.

sirokko
hodnocení

2x

¨To pozná i blbec jako já, když se na internetech podívá na izobary s označenou tlakovou níží a kam tato postupuje. Dřevjený vrátka k tomu nepotřebuju.

motyl*
hodnocení

jenom aby ti nebyly dřevjený vrátka ještě dobrý, až nepujde internet (tady se moc nechytá), zajímá mě spíš tyhle přírodní metody...ale i tak děkuju za tip jak na to zaručeně za pomoci internetu :)

sirokko

Jo takhle. Až nepude internet, tak se ani nezeptáš ;)

Indikace pomocí dřevěných vrátek je stejně spolehlivá jako ta pomocí nefungujícího internetu.

Ale odkud se blíží fronta poznáš podle větru. Fouká od tlakové výše směrem k níži.

hodnocení

2x

Poznám že bude pršet max. hodinu před deštěm, neb se zavřou květy čtyřlístků.

Je to kytička pěstovaná z cibulek, které každé jaro zasadím do velké mísy a dám na terasu. Mají krásné růžové květy a kvetou celé jaro i léto.

Jak si vypěstovat/...

hodnocení

2x

Že bude pršet lét letoucí poznám podle vzdálenějšího vlaku, který jindy není slyšet, ale před deštěm jak kdyby projížděl ulicí. A taky podle zdravotních obtíží, cvičí se mnou tlak a motám se jak opilá.

motyl*
hodnocení

děkuju za tipy kde to najít v tabulkách na internetu, určitě se mi to pak hodí pro porovnávání mých odhadů ...podle přírody až jim budu rozumět. O nic mi nejde, bude pršet nebo ne, nemám třeba rogalo kde by mě déšt v oblacích rozhodil náladu, , jenom mě baví to pozorování přírody kdy nám dává znamení i třeba jako předpověd deětě, dlouhé zimy,...tak jako to uměli lidi dřív a nemuseli být závislí na internetu .

Nešikovné je, že nám příroda žádná znamení nedává a lidé dřív předpovídat počasí neuměli.

S tím bych nesouhlasil
Jen pár rčení co si teď vzpomenu:
Slunce táhne vodu, bude pršet.
Západ hoří, východ hasí.
Kvete trní(blumky) bude zima.
Lidé podle bydliště dlouhodobě sledovali počasí a uměli předpovědět počasí na další den. Třeba i podle chování zpěvného ptactva se dá poznat změna, tedy příchod deště.

hodnocení

0x

Manžela vždycky před změnou počasí velice bolí nohy. Ony jej sice bolí pořád, ale před deštěm říká, že je "ani utáhnout nemůže." A většinou mu to vyjde. Jaga.

mnd®
hodnocení

0x

Ano poznám to na amputovaných prstech.Začnou jak to nazvat ne bolet ale tak nějak brnět.

makk
hodnocení

0x

Den předem to mnohdy nepoznají ani meteorologové. Záleží na složitosti situace. Obecně může být déšť buď frontální, nebo z mraků vytvořených denním chodem. Blížící se teplá fronta je snadno poznatelná podle cirovitých mraků den i více dopředu. Studená fronta 1. typu jde poznat večer před podle mraků cumulus castellanus (hradba kupovitých mraků), obvykle na západě (odtud přísloví "východ hoří, západ hasí", tyto mraky způsobují tak zvané červánky, kdy jsou na východě, fronta přešla a bude pěkně, když jsou na zápědě, bude pršet). Když je ráno jasno a poměrně rychle začnou naskakovat kumuly, tak že kolem poledne už se tvoří cumulus congestus (to je ten, co je vyšší než širší), je pravděpodobné, že odpoledne budou tak zvané bouřky z tepla.

Nejčastěji k nám "přichází počasí" od západu, takže stačí sledovat, co se děje na západě a to k nám nejspíš přijde. Dneska jasou samozřejmě mobilní aplikace s radarem, satelitními snímky... ale to je asi mimo téma.

Blížící se déšť jde někdy poznat i podle vlhkosti viz ty mokré schody nebo fasády některých domů tmavnou nebo taky je slyšet vzdálený vlak a pod, který jindy slyšet nebývá.

Ty různé bolesti jsou dané poklesem tlaku, před frontou klesá tlak, proto ja na barometru u nízkého tlaku napsáno "deštivo" ač to nemusí platit doslova, jde spíš o rychlý pokles.

Myslím, že ani zvířata 100% nepoznají déšť den dopředu, ale umí víc vnímat děje v přírodě, což my už jsme zapoměli.

Jen upřesním - mnohé bolesti či jiné stavy jsou vyvolávány i změnou vlhkosti vzduchu. Změnu tlaku poznají jen dutiny a ucpané ucho.

Ono nepůjde ani tak o změnu tlaku, jako o reakci na změnu el. pole.

hodnocení

0x

V minulém tisíciletí vysílala stanice Hvězda na dlouhých vlnách (snad v 8:30) synoptickou mapu Evropy v textu. Takové to "tlaková výše 1020 milibarů 353 12, 354 19 ..", pamětníci vzpomenou. To jsem na zahraničních dovolených chytal, zapisoval, kreslil a předpovídal. Pro modeláře a plachtaře žádný problém. Teda pro ty (a v ČR) byly důležité i "výstupy" Praha (a snad Poprad) - hlášení z meteobalónů.

makk

Ano, jmenovalo se to "zpráva pro plachtaře" a málokdo věděl, co ty čísla znamenají. Divadlo Járy Cimrmana toho využilo, když toho část ocitovali a dodali: "lepší počasí jsme si nemohli přát" :). Dneska jsou ty mapy i výstupy na webu CHMÚ.

Jojo, jenže na ten web se nepodíváte v pustině kapesním tranzistoráčkem na dvě tužkovky. A když už máte internet, je na něm pytel předpovědí. Holt pokrok (nebo co) nezastavíš ..

makk

Nojo, ale dnes má každý v pustině spíš mobil s internetem než tranzistoráček :). Ve své době to mělo platnost, ale dnes už to asi ani nevysílají. Jak říkáte, pokrok nezastavíš.

On v pustině není tak nějak signál a telefon se musí dobíjet skoro furt ..

hodnocení

0x

Umělý kloub hlásí změnu počasí obvykle 3 hodiny předem

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]