Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pomáhání lidem nebo zneužívání?

Od: posi odpovědí: 7 změna:
Dobrý den,
již delší dobu se trápím otázkama typu dovezeš mě někam?
Pomůžeš mi s něčím? Atd.
Je to většinou od lidí z práce, sousedů apod.
Kamarády do této skupiny nezahrnujíli, ani rodinu, tam to beru jako samozřejmost.
Veškerou pomoc dělám na své náklady za nic si nic neříkám.
Nestojí to popravdě za řeč, většinou mi nikdo z těchto lidí sám nic nedává, ale odmítal bych to i kdyby se tak stalo.
Co si o této pomoci myslíte?
Já popravdě neumím říci NE, nepomůžu, nedovezu tě tam.
Děkuji za upřímost

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Jsme takoví, že pokud od něhoho něco potřebujeme, snažíme se srovnat. Snad nikdy jsme nebyli dlužníky. Mladí hasiči nám ořezali starý vysoký ořech. Pozvala jsem je aspoň na dobrý oběd.

Pokud pro mě někdo něco udělá, koupím alespoň kávu nebo bonboniéru. Znám ve svém okolí lidi, kteří po vykonané práci tvrdí: Já ti dám, já se polepším, já se vyrovnám...A rovná se už 2 roky a výsledek žádný.*smich*

100 x nic umořilo osla. Jednou, dvakrát bych pomohla, proč ne. Ale když vidím, že žadatel o pomoc je vyčuraný, využívá Vás už poněkolikáté a nesnaží se nijak vyrovnat, řekla bych mu, že lituji, ale opravdu NE.

Je hezké někomu pomoci, ale nesmí se toho zneužívat.

Třeba dovézt pro cigára? Ať si tam kuřák dojde pěšky. Provětrá si poničené plíce a navíc, cigára nejsou nezbytná pro život. Mámu od dětí bych pro chleba dovezla. Pro cigára nebo chlast ne.

Takový příklad, víc než 40 let starý. Na konci obce žila žena, sama, dost přející mužům, měla asi 5 dětí, každé s jiným, otce momentálně žádného.. Jednomu z dětí bylo špatně. Tak matka lítala po vsi a sháněla auto k odvezení kluka na pohotovost. Než došla k nám, navštívila celkem 13 domácností s auty, nikde jí nevyhověli. Neměla nejlepší pověst. Až se dostala k nám. Manžel slíbil, že ano. Jenže tady byla překážka. V té době silně holdoval alkoholu, byl pod vlivem a řídit nemohl. Tak zavolal mě. Jela jsem, nevím proč, snad jsem chtěla pomoci? Nebo muže poslechnout? Jeli jsme tedy na pohotovost, matka s dítětem vzadu. Kluk celou cestu zvracel, zaneřádil celé auto.

Nebylo to nakonec nic vážného. Paní neprojevila sebemenší ochotu auto uklidit či za ten nepořádek a cestu se vyrovnat. A to nejpodstatnější - byla jsem těhotná, v 5. měsíci. Nějak jsem se zřejmě z té divoké cesty vynervovala, přes noc začala krvácet a strávila 2 týdny v nemocnici na lůžku na gynekologii.

I když to s naším dítětem nakonec dobře dopadlo, už bych podobnou situaci zažít nechtěla. Člověk chce pomoci druhému a nakonec uškodí sobě. A ještě myje poblité auto. Jaga.

hodnocení

0x

Jestli je to zneužívání, vědí jen ti dotyční. Samozřejmě, že jim to asi takto vyhovuje - existuje mnoho jiných možností, které jsou nepohodlné, pomalé, nákladné, ... . Vy to berte jako pomoct a mějte dobrý pocit.

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. Lidi by si měli pomáhat. Ale je důležité to si. Tedy sobě navzájem = já tobě, příště ty mně. Pokud je to jen vy všem a ještě opakovaně a zdarma, a vám nikdo, to už je zneužívání a to je špatně. Ida

posi
hodnocení

Dobrý den, já chci pomoci, ale na oplátku jsem zatím nikoho nežádal.
Ale třeba když vezete známého z práce 1km na benzínku pro cigarety a pak zpátky, příjde vám to jako pomoc?
Jiná věc je, kdyby dotyčnému třeba došel benzín a já ho vezl pro benzín.
Nebo se na to dívám špatně?
Jak to funguje u vás?
Děkuji

V principu bych pomahal pouze u veci ktere schvaluji. A vozeni nekoho kilometr pro krabku bych neschvaloval. Z vicero ruznych duvodu. A i bych mu to tak klidne rekl.

posi
hodnocení

Ano toto se mi opravdu nelíbilo a budu se to muset naučit odmítat, jen to pro mě bude maturita, protože jsem se snažil vždy každému zatím vyhovět, ale někdy mě to vnitřně opravdu ubíjí.

tyler
hodnocení

0x

Takoví lidé, kteří pořád potřebují s něčím pomáhat, mají hlavně magnet na ty, kterých se můžou donekonečna ptát a kteří jim donekonečna pomáhají. Mluvím z vlastní zkušenosti. Sám si toho všimněte. Jestli jde o zneužívání, to si většinou uvědomí každý jedinec (notorický pomáhač) až časem, většinou v momentě, kdy se mu za pomoc už ani nedostane blbé poděkování, protože je to dávno zaběhlý standard. Byl jsem ve vaší "kůži" taktéž, snaha pomoct úplně všem, neschopnost říci NE na téměř jakýkoli požadavek, jen aby na mě náhodou nebyli zlí, nebo se mi nějak nepomstili (nejspíš podvědomé nastavení z dětství). Výsledek byl ten, že jsem jednoho dne řekl NE, protože mi došla trpělivost a hlavně mě už nebavilo "dotovat" někomu jeho život a se strachem/obavou čekal, co nastane. Světe div se, moc se toho nestalo. Jen mají dotyční občas hloupé kecy, občas se jich odpověď dotkne a občas se mstí např. pomluvami, či něčím podobným na podobné, hodně nízké úrovni. A takovéto chování přesně vystihuje ty některé lidi, kterým neustále pomáháte - jsou to takoví paraziti, žádná symbióza (brát a dávat) se nekoná, oni jen berou.

Brali a brát budou, jsou již takto nastaveni. Ale jak dlouho budou parazitovat u vás záleží jen na vás, kouzelné slovíčko NE dělá divy.

Začal bych příště výmluvou že spěchám, že se mi to nehodí, že mám málo paliva a podobně. Pokud jim 5x odpovíte,, promiň, ale spěchám", stane se z toho nový standard, který nahradí ten původní ",, jistě, rád pomůžu (jako vždy)"".

A jen taková psychologická vsuvka - lidé, kteří berou odpověď NE jako skoro útok/urážku, mohou být i psychicky narušení - tuším, že narcisté mají s tímto problém, můžete si o tom něco přečíst.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]