Nejste přihlášen/a.
Dotaz jenom pro dědečky a babičky: Pamatuji se, že po válce nebyl k dostání pravý med, ale prodávala se jeho nahrážka v kelímcích z povoskovaného papíru pod jakýmsi názvem, možno to bylo něco jako SLADOMEL. Pamatuje to někdo a ví, jaké to bylo přibližné složení?
Děkuji
Moje babička vařívala doma cosi na způsob medu. Byla jsem ještě děcko, nevím nic bližšího. Ale vařilo se to z cukrové řepy, bylo to tmavěhnědé, velice sladké a husté, táhlo se to. Říkala tomu sirob. Přidávala to do různých buchet, vzpomínám si, že hlavně do domácího perníku. Občas to jedla s kouskem chleba. A já taky chodila ulizovat. Jaga.
@ra254 - tak to jsem opravdu už nezažila. Za mých školních let byl ve vyjmenovaných slovech jenom sýr. ![]()
Sirob jsem napsala proto, že jsem si to odvodila od slova "sirup." Proto jsem myslela měkké. Ale vzpomínám si na nějakou hodně starou kuchařskou knihu a tam byl i ten sirup psaný SYRUP. Tak nevím.
Jaga.
Šlo o sladový výtažek. Viz sladovnabruntal.cz/...
Je též zmíněn v úvodu zde: Heydrich - konečné řešení: 25/44 Ticho, které neléčí
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.