Nejste přihlášen/a.
Dotaz jenom pro dědečky a babičky: Pamatuji se, že po válce nebyl k dostání pravý med, ale prodávala se jeho nahrážka v kelímcích z povoskovaného papíru pod jakýmsi názvem, možno to bylo něco jako SLADOMEL. Pamatuje to někdo a ví, jaké to bylo přibližné složení?
Děkuji
Moje babička vařívala doma cosi na způsob medu. Byla jsem ještě děcko, nevím nic bližšího. Ale vařilo se to z cukrové řepy, bylo to tmavěhnědé, velice sladké a husté, táhlo se to. Říkala tomu sirob. Přidávala to do různých buchet, vzpomínám si, že hlavně do domácího perníku. Občas to jedla s kouskem chleba. A já taky chodila ulizovat. Jaga.
@ra254 - tak to jsem opravdu už nezažila. Za mých školních let byl ve vyjmenovaných slovech jenom sýr.
Sirob jsem napsala proto, že jsem si to odvodila od slova "sirup." Proto jsem myslela měkké. Ale vzpomínám si na nějakou hodně starou kuchařskou knihu a tam byl i ten sirup psaný SYRUP. Tak nevím. Jaga.
Šlo o sladový výtažek. Viz sladovnabruntal.cz/...
Je též zmíněn v úvodu zde: Heydrich - konečné řešení: 25/44 Ticho, které neléčí
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.