Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může e-kolo a e-koloběžka na silnici

Od: michal18 odpovědí: 5 změna:
Může se jezdít s těmito moderními věcmi na normalní silnici a je třeba na to nějaký řidičák si udělat?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sdfgsdfg
hodnocení

0x

E-kolo a e-koloběžka považováné za za kola přy nízkém výkonu a rychlosti. Dyž majú vyšší výkon a rychlosť, tak sú považováné za motorky a na ty už sú potřebnej papíry. Rozhodující je hranica 250W a 25km/h

michal18
hodnocení

To zřejmě myslíte podle dané země,která má své podmínky.Na Slovensku u Vás to vím, protože tam mám strejdu a půjčuje mi to.Zajímalo by mne u nás v ČR,tuším ale jistě nevím asi (1KWh.25km/h)?

250W u kola, u koloběžky, jako u dodatečně přidělaného motoru 1kW, ale je vtom poněkud zmatek a 1kW se toleruje, pokud se nemýlím i u motorů z výroby integrovaných. Rychlost max. 25km/h na el. pohon.

asd1

Neni v tom zmatek, a tolerování 1 kW i u tovární zástavby se dá čekat jen dokud nepůjde o velký prachy (nehoda se zraněním, léčení + trvalé následky = klidně v milionech)

Tazatel - pokud to je do 250W a max. rychlost 25 kmh tak se to považuje za kolo = nepotřebuješ nic, jen do 18 let přilbu. Pokud to je výkonnější tak už potřebuješ řidičák, musí to mít techničák, značky, povinné ručení atd., bez toho to nesmí na veřejné komunikace (ani na polní cestu - i to je komunikace)

hodnocení

0x
Podle přilohy č.12 vyhlášky č. 341/2014 Sb. může mít silniční kolo výkon max 1 kw a omezovač rychlosti 25 km/h. Podle komplikovanější evropské normy EN 15194:2017, která je nadřazená české vyhlášce, může kolo vybaveno přídavným elektrickým motorem s maximálním trvalým výkonem nižším nebo rovným 250 W, jehož motor je vyřazen z činnosti, jestliže cyklista přestane šlapat.
Jakékoli jiné kolo které přesahuje limity, musí být otypováno, pojištěno, řidič musí mít řidičské oprávnění atd. Problém bude u dopravní nehody. Na nelegální úpravu se přijde. Já bych v případě nehody doporučil znalecký posudek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]