Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neznámý předmět z roku 1957- co to je?

Od: pikoslav odpovědí: 10 změna:

Co to je? Na co to je?

Minibalíček omotaný motouzem, uvnitř neznámá látka, něco jako cement?

Rozměr 4x3cm

Na krabičce je datum 1957 a označení Ro-10

Neznámý předmět z roku 1957- co to je?
Neznámý předmět z roku 1957- co to je? #2

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Ta krabice je od rozněcovačů Ro-10, ale není třeba panikařit, ty rozněcovače skutečně nevypadají jako ty špagátový zámotky.

mapyr.org/...

zbrojni-prukaz.etesty.cz/...

Doplním správnou odpověď p.Promona.

Rozněcovač Ro -10 ,od něhož je krabička, se používal k roznětu Pp-Mi-Šr-protipěchotní mina šrapnelová. Miny se jím adjustovali dvěmi způsoby. To horší- výmetná slož je vystřelila do výše jednoho metru kde teprve explodovala - měla devastační účinky v okruhu několik desítek metrů nebo pak explodovala v zemi a způsobovala zranění více méně jen jedné osobě .

PS jako ostrou jsem ji nikdy neviděl a neměl na rozdíl od Pt-Mi-BaIII na které OSTRÉ jsem i stál, v rukou.jako cvičnou jsem ji měl naposledy v roce 1981. a její řez jsme měli v ženijní učebně do 1988, kdy se tato rušila.

pikoslav
hodnocení

Chápu, děkuji za odpovědi, ovšem, co tedy mohou být ty 3 zámotky?

Neznámý předmět z roku 1957- co to je? #3
Neznámý předmět z roku 1957- co to je? #4

Tak to Vám asi těžko kdo poradí podle fotky špagátového zámotku. Zejména proto, že není se čeho chytit, ten prášek není ani vidět, ale i kdyby byl, může to být cokoliv. Každopádně způsob balení je poněkud osobitý.

Jak jednoduché rozmotejte to a uvidíte nebo vezměte na RTG a dejte sem obraz RTG snímku!

pikoslav
hodnocení

Rozbaleno tedy. Po rozmotání motouzu byla v letáku zabalena perleťová fialovorůžová hmota. Na letáku byl text, který přefocuji, je to docela aktuální, jako kdyby to někdo tisknul letos a ne před 60 lety.

Netuším, jestli je důležitý ten papír s textem nebo ta neznámá hmota, která v tom byla.

Takový pozdrav z minulosti...

Neznámý předmět z roku 1957- co to je? #5
Neznámý předmět z roku 1957- co to je? #6

hodnocení

0x

Růžová hmota, hm, jak daleko od Vás je VCHZ Synthesia? Nemáte detailnější fotky té hmoty? Chová se jako plastelína? Jde zmačkat, tvarovat?

doplněno 05.06.22 23:11:

No, ten název jste neměl psát, ale to jsem myslel. Teď Vás zachytil Echelon...*smich*. Očekávejte zvýšený zájem o Vaši osobu...*smich*

pikoslav
hodnocení

Pardubice nedaleko, jakože Semtex?

Plastelína ne, spíš se to rozpadá, taková slídovitá konsistence. A barví to jako rtěnka.

jiofa

Vypadá to, že to obsahuje hypermangan. Proto to zbarvení.

pikoslav
hodnocení

Už jsem to hodil do popelnice i s tím letákem, snad to nic nekontaminuje, že by to byla ta výbušnina nevypadá, mělo to jinou konzistenci i jinou barvu, jedině by se to rozkládalo za těch 60 let...

vlast.cz/...

Neznámý předmět z roku 1957- co to je? #7
Neznámý předmět z roku 1957- co to je? #8

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]