Nejste přihlášen/a.
Z rozhovoru s panem Pohlreichem.
V posledních měsících výrazně zdražily energie i potraviny, vysoká inflace se promítá i do cen jídel, v Praze například stojí oběd v průměru asi 170 korun. Přijde vám to hodně, nebo málo?
Polední menu za 170 korun je ekvivalent šesti sedmi eur, uprostřed Evropy v roce 2022 je to směšný. To jsou peníze, za který si v Německu koupíte na dálnici kafe.
zdroj : magazin.aktualne.cz/...
Nu z pohledu průměrné výplaty v Německu je to vskutku levné a může to vypadat směšné.
Z pohledu aktuální situace je to v Praze cena vcelku adekvátní.
Z pohledu hodnoty mé stravenky kterou mi zaměstnavatel z už tak vcelku směšných 90,- Kč snižil začátkem roku (v rámci úspor) na 70,- Kč, to už taková bžunda není.
To je tak, když někdo srovnává nesrovnatelné. Když máme směšné platy, musí být i nízké ceny. Minmální mzda je ekvivalent cca 650 Eur. Jedno kafe denně v Německu na benzínce je skoro třetina naší minimální mzdy. Však ať si zkusí restaurace zdražit polední menu třeba na 500.- , nebo klidně na 1000.- a uvidí, jak se lidi pohrnou .
Bene, toto Vaše hodnocení vychází z osobního setkání s ním? Nebo jen ,,jej přece znáte z televize´´?
Já jsem se s p. Polhreichem několikrát setkal a Vaše hodnocení je asi tak přesné, jako říct o Etzlerovi že je pedofil a hnusný úchyl, protože jej hrál v Tatínkově holčičce.
Jednak - Polhreich není žádný samozvaný hodnotitel, je to vše do posledního detailu zrežírované a on prostě a jen hraje. Rozhodně nevpadne sám o sobě do první hospody po cestě a nedělá tam tujátr Ale jak vidět - jsou i tací, co na to skočí
. Ale hlavní je sledovanost a tu on má. Pochybuji, že by jí docílil, kdyby se to vaření neslo vysloveně v profesní úrovni, protože prostý lid si žádá konflikt, žádá eskalaci a pod, že ...
Ano šéfe! bylo natočeno podle zahraničního formátu a jeho vystupování se tím muselo do velké míry řídit.
Kam ty zachráněné děti půjdou? Zůstanou v Africe nebo půjdou do Evropy? Nebylo by vhodné zároveň s pomocí dětem posílat do Afriky i kondomy?
To zase není až tak nový nápad - už to tu bylo zejména kvůli šíření AIDS / HIV na tomto kontinentu. Jenže křesťanští misionáři a konec konců i papež prohlásil kondomy za hřích - a je to zpět na nule...
Pan Pohlreich se gastronomií živí,tudíž 170,- Kč považuje za směšné. Nikoliv my, potencionální strávníci.
Už v r.2011 ve své restauraci ve Švýcarsku "podával"svíčkovou za 600 a bramboračku za 220 Kč. I tak ji musel prodat.
Pokud bych měla důchod vyšší / příjem/ než 13 500,- Kč, neměla vydání za energie a mnoho dalších plateb na bydlení, tak by se mi to asi taky zdálo směšné. Takhle si vařím doma, kupuji v akcích a do zásoby, vůbec nic nevyhazuji, pouze kosti, a někdy pořídím oběd třeba za 30 ,-, někdy i kolem 100,-, ale za 170,- jsem neměla nikdy. Záleží na příjmech a stylu života. Taky by se mi líbilo občas zajít na nějakou specialitu do pěkné restaurace, ale nevychází mi to. A vždycky mě fascinuje, když někdo prohlásí, že s příjmem třeba 70 tis. + manželka, není schopný uživit rodinu s malým dítětem. Tak nemá mít hypotéku a platit třeba 30 tis. a nechodit běžně po restauracích. S mužem jsme taky občas zašli, jeli na dovču,nežili jsme ale nějak nad poměry, co jsem sama, tak to už nejde.
Ten negativní přístup by se dal pak aplikovat na úplně vše. Jezdíte třeba MHD? Protože vás okrádají, na místo se dostanete i pěšky a v podstatě zdarma.
Přijde mi to jako akorát.
Ale oběd v restauraci přece nemůže být levnější než oběd doma. A za 170 Kč si dnes plnohodnotné jídlo těžko uvaříte. Takže má vlastně pravdu, je to směšné.
Vy možná ne. Ale i v Praze a v restauraci mnozí mnohem levněji. Proč by restaurace vyrábějící jídlo ve velkém nemohla být levnější, než domácí malovýroba?
Protože v restauraci platíte za kuchaře, číšníky, provozovatele, toaletu, úsporu času a pohodlí? Já než bych nakoupil a uklohnil něco za 2 stovky, tak za ten čas 10x tolik prodělám...
A co jako? Televize od výrobce, který má zaměstnance, budovy, daně a účetní - musí být dražší, než když si ji vyrobím sám?
Mimochodem - i v Praze umějí oběd za stovku (bez polévky) a třeba smažený vepřový řízek (300g na talíři) s bramborovým salátem do 120 Kč.
Já taky většinou mám oběd uvařený někdy třeba za 30,-, někdy za 100,-, jak mám na co chuť. 170,- Kč mě oběd pro jednoho nestál doma i energiemi a umytím nádobí nikdy.
Zajímavé, my jako 2členná domácnost dáme za jídlo měsíčně zhruba 15 tisíc (nákupy + restaurace + občasné obědy a večeře přes DameJidlo). A nemyslím, že bychom se zrovna rozšoupávali.
Nám, co jsme si za studií v 70. letech v restauraci U slunce dávali oběd za 5,50 Kč /hejk na kmíně, brambory, citron/ a k tomu limču za 50 halířů, to skutečně drahé připadá. Ale ony i mzdy jsou už někde jinde. Zdražuje se energie, suroviny, obsluha, takže chápu, že ceny jdou nahoru. A vím, že toho hejka za 5,50 už nikde dneska nekoupím. Ten už mi uplaval.
Dnes jsme byli s manželem oba v nemocnici na předem domluvené kontrole. Potom na oběd do Globusu. Manžel si dal: vepřovou kotletu po maďarsku a hranolky. Za 109 Kč. Já smažený vepř. řízek, brambor. salát. Za 119 Kč.
Výhodou je, že se lidé sami mohou obsloužit, vybrat, co se jim líbí. V nerez vanách leží maso. Vyberu si sama kleštěmi pěkný řízek, dědovi pěkný plátek té krkovice. Hranolky a salát si zákazníci také nabírají sami, tak si mohu nabrat pěknou hromádku a nemusím čekat na to, co mi sami dají na talíř. Bylo to prima a myslím, že to nebylo drahé. Těch 170 Kč za porci je opravdu dost. Jaga.
Musím ale poznamenat, že jsme důchodci. Když je dnes průměrná mzda jednotlivce 37.500 Kč, naše dva důchody dohromady to stejně nedají. Takže jinak posuzuje dělník s minimální mzdou, nebo důchodce a jinak třeba manažer ČEZu. Ty nůžky se nám sakra rozvírají.
Takže co je pro mě velké vydání, to je pro nějakého pana politika či ředitele směšná částka. A z toho musíme vycházet.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.