Nejste přihlášen/a.
Desetitisicileti vypestovaneho instinktu nam rika, ze ve tme ciha nebezpeci. Nemusi. A mozna, kdyz se tam vidam, tak neco ziskam. Ale proc to riskovat? Co kdyz tam ceka medved?
Poucky typu neskakej do nezname vody po hlave nam rodice vtloukaji do hlavy od detstvi. Ne v kazde vode je pod hladinou schovana skala a kdyz tam hodim lomenaka, budu za borce. Ale proc to riskovat? Co kdyz tam ceka zarazeny pilot?
Jak v pripade instinktu, tak v pripade poucek jde o extrapolovanou zkusenost.
A uplne stejne je to s predsudky.
Ne kazdej cikan je neprizpusobivy. Ne kazda zenska neumi ridit auto. Ne kazdej svalovec je blbec. Ne kazdej muslim je terorista.
A mozna, ze kdyz se tem predsudkum nepodlehne, muzu neco ziskat. Nove pratele, rozsirit si obzory, byt za kosmopolitu...
Ale proc to riskovat? Co kdyz je ten snedy soused fakt neprizpusobivej?
-
Zkratka.
Bez predsudku muzu ziskat, ale to znamena, se ted to nemam a asi mi to tedy ani nechybi.
Bez predsudku muzu ztratit, ale to znamena, ze ted to mam a urcite by mi to pak chybelo.
Z toho plyne, ze trpet predsudkama je pro jednotlivce vyhodnejsi nez se pretvarovat opakem.
Těžko říct, jestli máme oba na mysli ty samé předsudky, je i otázkou, jak si to slovo každý jeden z nás interpretuje (překládá).
Já beru ty (pro mě) hlavní předsudky spíše jako intuici, instinkt, případně i "gut feeling" - pocity v břiše, celkově odezva těla na podnět.
A rozhodně bych neřekl, že je to něco hloupého, nebo nevhodného. Vlastně si spíš myslím, že je to pro nás lidi prospěšné něco takového mít/cítit. A velmi sympatizuji s tím, co napsal Axus.
Jestli nás toto nastavení více omezuje, nebo chrání, to je tak námět na knihu.
A teď k těm "hloupým" předsudkům. Je podle mě hloupé odsoudit člověka jen proto, že rád nosí nějakou barvu, váží o xx kg více/méně, zajímají ho jiné věci, než mě. To už je podle mě docela omezené.
Napadlo mě, proč kdysi lidé neměli moc rádi "čaroděje", co měli své rituály a vyráběli různé masti a lektvary?
Byl v tom strach, závist, omezenost?
Podle mě má každý člověk nastavený určitý filtr, podle nějž si k sobě připouští určité lidi, situace, věci.
Někdo je opatrný víc, někdo méně, každý jsme jiný. A abych to shrnul, mít jistou hladinu obezřetnosti/opatrnosti - předsudků je podle mě žádoucí a zdravější víc, než mít takový ten "sluníčkovský mindset", že je celý svět super, v pohodě a nikdo není zlý a nic zlého se nikdy nemůže stát. To jsou ti lidé, kteří se vrhají po hlavě do každé vody, až jednou narazí a buď si něco uvědomí - a tedy příště budou více opatrní - "předsudky", nebo si neuvědomí vůbec nic a budou vlastně stejně hloupí, jako ti, kteří uznávají "hloupé" předsudky, jež je v životě razantně omezují. Jak z toho ven?
A není pak ve výsledku omezené a hloupé ty lidi vůbec nějak na skupiny dělit? Kdo jsme potom my, když je chceme hodnotit? A kdo je lepší/chytřejší? Předsudkář, nebo sluníčkář?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.