Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám takové dilema a nemůžu se rozhodnout, zda jít pracovat jako řidič autobusu nebo ne. Určitě uvítám rady ostatních zkušených řidičů autobusů, ale i názory laiků.
Předem mockrát děkuji a nezlobte se za můj trapný dotaz. Vím, že rozhodnout se budu muset nakonec sám.
5x
Řídit lze linkový bus od 21 let s max délkou linky 50km. Jinak od 23 let. Řidičák lze získat i přes úřad práce (není podmínkou upsat se a povinně pracovat x let), anebo my třeba děláme pro našeho dopravce kurzy na skupinu D, ten pak chce smlouvu min. na 2 roky.
Práce je to pro klidnější povahy, cestující určitě nemají zájem poslouchat hlasité nadávky na chodce a cyklisty v provozu. Jako řidič jste už od prvního dne buď oblíbený a vstřícný k lidem, nebo neoblíbený. Máte zodpovědnost za peníze. Turnusy jsou buď ranní/odpolední - jste dva na jednom voze a střídáte směny každý týden. Anebo jsou turnusy časově delší a jezdíte krátký a dlouhý týden. Alespoň tak to je u nás. Můžete být buď střídač - nemáte svůj bus, ale střídáte všechny turnusy a linky když má někdo volno, nebo máte svůj bus a svůj turnus. Každému vyhovuje něco jiného. Úklid provádíte sám, je to placené. Jezdí se víkendy, státní svátky, Vánoce, Velikonoce, zkrátka nepřetržitě. Každý kraj to má jinak - my MS kraj platíme 2000 za to, že odjedeme ze zastávky o 60 sekund dříve a 5000 za 120 a více sekund dříve. Za pozdní přistavení vinou řidiče 1000 Kč. Za neodjetý spoj vinou řidiče taxa 2000 plus 200 Kč za každý neujetý kilometr. Ale tyhle pokuty řidiči platí výjimečné. U nás za poslední 3 měsíce z cca padesáti řidičů neplatil nikdo nic.
doplněno 20.05.22 07:44: Příklad ranního a odpoledního turnusu. Dole v tabulce jsou tučně hodiny které se vám počítají na výplatní pásku. Čekání mezi spoji se do odpracovaných hodin nepočítají, ale jsou placené. Takže např. 8:09 odpracováno a 1:48 čekání.
0x
Řidič jakého autobusu? MHD? Příměstský? Dálkový? Vše má své + i - . Předpokládám, že jste měl na mysli MHD, tam je řidičů asi nejvíc. Tam je podle mě hlavní mínus procovní doba. Bývá i taková, že jezdíte 2 hodiny v ranní špičce a pak 2 hodiny v odpolední. Odpracováno 4 hod, ale celý den zabitý. Krom toho se drží podotovosti (jak doma, tak na pracovišti) pro případ, že by někdo vypadl. Placené hůř a taky si nemůžete dělat co chcete. Nic méně i přesto mám známého, který u MHD jezdí a je spokojený.
0x
0x
Doplňuji /meziměstský/: tak to je úplně nejlepší. Jezdíte svou trasu. Znáte ji. Znáte své kaštany (kaštan = cestující. Podle pohybu autobusu se pohybují vpřed nebo vzad). Také se těším na natočená videa z jízd a zkušeností.
Jen tak mimo dotaz E je skupina pro přívěsy-buďto B+E nebo C+E a pokud ještě existuje pak ještě D+E (OA+přívěs; NA+ přívěs; bus + přívěs)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.