Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se zvládáte při dnešních cenách uživit

Od: ladislav78 odpovědí: 44 změna:
Jsem již v důchodovém věku,ale to co se s cenami děje v současné době nemá obdoby.Šílená drahota kam se jenom člověk podívá od energií až po jídlo.Někde dokonce psali,že nejvyšší drahota za 30 let jaká nastala.My důchodci bychom to bez pomocí svých dětí nezvládli.Jak současnou situaci pociťujete Vy starší lidi?

44 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

9x

V Lidlu, Albertu či Billle,

nekupuji, co mně milé,

ale beru jen to, co je v akci.

Pak uvařím, co mi vyjde...

a ne to, co já chci.*nevi*

Slevněné brambory s dnes prošlým tvarohem,

boduju s polévkou s kuřecím skeletem.

Z kopřiv špenát, čaj z malinového listí,

fazole, či hrách a kroupy, ty to jistí.

Myju si ruce nad kýblem nad vanou,

tím se dá spláchovat, když zlé časy nastanou.

hodnocení

3x

Já jsem se na důchod připravoval a zatím nemám finanční problémy a nestěžuji si.

sametka
hodnocení

3x

Celý život makáme a šetříme, abychom v důchodu nebrečeli z bídy a nemuseli nás živit naše děti. Nechlastáme, nekouříme a dovolené jen pár dní v ČR v kempu či v zahraničí na pozvání (tzn. ubytování i jídlo téměř zdarma). Stravujeme se skromně a veškerou zeleninu a ovoce si vypěstujeme, vajíčka i prodáváme. Doma nepřetápíme a raději navlékáme svetry a ponožky.

Je mi někdy líto, že jsem vždycky taky tak žila, Když zemřel manžel, děti mají své rodiny a jsou jinde, tak si někdy říkám, že jsem možná mohla žít trochu jinak. Trochu si ten život užít, někde se podívat,/ jednou jsme byli na pozvání v cizině a celkem nás dovolená vyšla dráž než v hotelu, měli jsme pořád pocit, abychom nebyli něco dlužní / ,nevidět cestopisy jen v televizi , teď už nic nedoženu, peníze, co jsme ušetřili, snažím se neutrácet, pořád mám strach, abych nebyla chudá. S dětmi mám dobrý vztah, ale neřekla bych jim, že nemám peníze, že mám doma zimu, styděla bych se. To bych musela být úplně na dně. Jinak jsem se životem celkem spokojená,dost jsem zvládla, ale stejně jsem mohla víc.

007cz
hodnocení

3x
V létě k moři, v zimě na hory, ceny nesleduji...dva pracující, dvě studující děti.

pb®
hodnocení

2x
Nejsem starší ale matka s malými dětmi. Nakupuju už jedině v akci, co není v akci nekoupím, když je v akci koupím do zásoby. Máslo jsem od začátku roku nekoupila dráž než za 35Kč. Naštěstí mám kolem domu spoustu obchodů, tak je z čeho vybírat. Včera bagetky 50g za 1,90Kč, před týdnem rohlík v Kauflandu za 1Kč, zásobu mám v mrazáku. Drogerii už nakupuju zásadně ve vietnamské Tamdě. Do restaurací nechodím a ani v práci na oběd, vařím doma. Teď jsem přišla jak ušetřit za elektřinu a vodu při praní prádla. Při dvou dětech naplním pračku 5x do týdne. Nově večer vysprchuju děti, ale vodu z vany nenechám odtéct, do teplé vody po sprchování namočím prádlo, trochu prášku, děti to vyžďuchají zvonem, alespoň vidí, co za špínu jde z jejich tepláků a fusekliček. Předeprané prádlo pak nastrkám do pračky a nechám protočit na krátký 15min program. Spotřeba na praní 30l oproti 5O a elektřiny čtvrtinová, než hodinový program na 30-40 stupňů.
tebi
Nás je doma 5, 4 dospělí, nechápu jak můžete prát 5x týdně? Nás je víc a bohaté stačí 3x.
pb®

Peru často, protože jsem čistotná a chodíme v čistém.

Denně pro čtyřčlennou rodinu 4x čisté tričko, spodní prádlo, ponožky. To dělá za týden 28 triček, 28x spodní prádlo, 56ks ponožek. To je minimum, které je dost často navýšené, když se děti uprasí a já taky v létě nenosím propocené spoďáry od rozednění do soumraku. K tomu nějaké kalhoty, mikiny, tepláky, manžela taky nenechám v montérkách běhat měsíc a svoje propocené sportovní oblečení neschovávám na příště. Povlečení měním co 2 týdny, ručníky 2x do týdne. Pračka na 7kg vypere povlečení jen ze dvou postelí, je třeba sem tam se postarat i o matraci, kdy peru snímatelný potah na matraci, nepropustnou podložku a krytku matrace.

Ale že nemá každý nastavený hygienický standard jako já, se utvrzuji při každé jízdě MHD. Po tom, co jsem jezdila jen autem, úplně jsem zapomněla, že lidé dost smrdí a pohádková hláška "čichám čichám člověčinu" dostala úpně jiný rozměr.

tebi
Máte ale malé děti, tzn. Že trika jsou pidi, oproti 5 dospělým lidem. Já prostě nechápu, jak můžete prát jako o život, když dohromady nemáte co jíst...
pb®
Nikde jsem nepsala, že nemáme co jíst, jen že kupuju potraviny v akci, protože nerada platím víc, než je třeba a mám v blízkém okolí bydliště obchodů hodně. Starší syn má 150cm, to už úplně pidi tričko není.

hodnocení

2x

Blázni. Já spíš nevím, do čeho teď vrazit úspory, aby mi je fialová vláda neznehodnotila.

Žrát můžu koňský vejce.

radeon*

Omg, jak za to může Fialova vláda? Naprosto nepochopení všeho.

jaros70*
hodnocení

2x
Vím, na co se musím připravit když se mi něco stane. Abych nemusel po dlouhou dobu něco řešit s bůhví jakou tělesnou movitostí, nešetřím na nákupech potravin s dlouhou dobou trvanl. Konzervy, protlaky, sardinky, rýže, loupaný půlený hrách. Škvařím sádlo do sklenic. Suším a nakupuji koření. To jsou základy osobního zabezpečení. Jak zde vložila uživatelka pěkný dlouhý příspěvek, čočka je vhodná k dlouhému skladování. Můžete čočku vyklíčit v sítu nad vodou a jíst naklíčenou. Ceny základních potravin jsou ještě skvělé.

hodnocení

2x

Zatím zvládáme sami, od dětí pomoc nevyžadujeme. Dcera nám v minulosti občas bez říkání přivezla vejce, ale v polovině dubna jsme si po pauze koupili několik vlastních slepiček, tak už jsme soběstační.

Ceny jsou ale šílené. Třeba ve městě jsem viděla krabičky s jíškou Knorr za 24,90. V městysi kousek od nás je nějaký "cop" *ee*, tedy coop, Jednota a tam je stejná jíška za 62 Kč. Vadí mi ty propastné rozdíly. Dřív jsem máslo za 10 korun koupila v Chebu, v Pardubicích i v Ostravě. Dneska musí člověk pátrat a uvažovat, co ano a co už ne a hlavně KDE. Nejhůř jsou na tom ti lidé, kteří už nikam nemohou a jsou odkázáni jenom na ty nestydaté prodejny doma.

Koupila jsem včera jeden balíček mouky za 19,90. Tytam jsou doby, kdy jsem koupila celý balík /10 kusů/ a měla ji do foroty, dokud jsem ji nespotřebovala. To už dneska nejde. Koupila jsem chleba za 45 korun. K tomu citrony a byla to stovka. Za tři položky! *bzum*

Dědu začíná honit mlsná na meloun. Ve městě je měli. Nekrájeli, jen si vzít celý. Jedna mladá paní ho ve vozíku měla. Poprosila jsem, ať mi ukáže lístek s cenou za ten jeden kus. Ten jeden meloun a nebyl moc velký, stál 185 Kč. Bylo mi v tu chvíli smutno. Musím počkat, až bude sezóna. Snad budou pak ceny aspoň trochu přijatelnější.

Nejsme rozežraní boháči, nejsme ani chudáci. Jsme prostě důchodci. Ale už se pomalu učím různé zboží si odpustit. Třeba máslo. Je mi opravdu smutno, ale jinak se to vážně dělat nedá. Hospodyně musí uvažovat. Také bych důchod bez problémů dokázala prožrat za týden a pak natahovat ruku pro dávky. Ale byli jsme prostě jinak vychovaní, tak, že si musíme poradit sami. Takže občas brambory s mlíkem, bramboráky, nudle s mákem, škubánky, zemlbába, česnečka...a ono to půjde. Aspoň zhubneme.

Ne, není mi do zpěvu, nedělám si legraci, ale musí to člověk brát, pokud možno s humorem. Tolik špatných zpráv odevšad a ještě mít špatnou náladu? To by už byl opravdu náš konec. Jaga.

hodnocení

1x
Rada mladych neumi hospodarit. Misto aby uvarili, nosi hotove pizzy, ciny, kupuji limonwd, coly, energeticke napoje, v pekarstvi kolacek za 30, za ty prachy bych toho navarila a napekla.
break

A není to tím, že třeba nemají čas?

mold
Mladí? U nás v administrativě je 12 lidí okolo 30 let a všichni chodíme s krabičkou z domova. Za to naši operátoři - často ti co brečí že nemají a bla bla - věkový průměr 45 - 50 berou automaty útokem, jedí bagety a hulí jednu od druhé. Plno holek okolo 30 používá látkové pleny, peče doma chleba, má doma slepičky...
007cz
"My důchodci bychom to bez pomocí svých dětí nezvládli."
A to ti mladí "neumí hospodařit"?
achjo

Sice jim také řákáme "mladí", ale syn je již v hornickém důchodu přes 24 tisíc, snacha má příjem 50 ticíc a může jít za rok do důchodu, ale řekli, že bude pracovat dál, kdyby byli oba v důchodu, tak by s penězma nevyšli. Děti, vnoučata, ani nás, nijak nepodporují, příjem mají jen pro sebe.

Já s manželkou máme dohromady 26 tisíc důchodu a syna ještě podporujeme tím, co nám vyroste na zahrádce. Přitom na nám na zahrádce pomůžou jen se sklízením toho, co si odvezou.

Jak budou ti mladí "mladí" žít až přijde daleko větší krize, to si těžko dokážeme představit.

důchodu přes 24 tisíc, snacha má příjem 50 ticíc
mladí mají tolika peněz? Kdo z nás to má, a musí vyjít.

jendad
Pane Cukrař. Záleží jaké mají náklady. Vždyť proto se soudili soudci za vyšší důchody a ústavní soud naznal, aby státní důchody více odpovídali minulým příjmům. Ono když máte příjem přes 100000 měsíčně a najednou máte vyžit s 25 tisíc tak mají problém s udrzovanim majetku , aut nebo stravováním v restauracích atd.
achjo

Doplňuji k jejich nákladům:

"Mladí" bydlí v pronajatém bytě, kde platí měsíčně 11.000,- a mají malou dřevěnou chatu, která žádknou větší údržbu nepotřebuje. Žádnou hypotéku nebo půjčky nezplácejí ani nezpláceli.

Za co tolik utratí netuším a údajně to ani oni neví, je to prý za běžné, potřebné věci.

Pane jendo, máte pravdu.

Záleží jaké mají náklady.

Náklady musí usměrnit dle příjmu, nebo žít na dluh.

hodnocení

0x

Pokud vám můžou děti pomoct,tak to máte ještě dobré. Já jsem sama,tak veškeré náklady na bydlení platím jen já, vařím si,mám zahrádku,tak se snažím něco vypěstovat a nakupuji hlavně ve slevách. Po zaplacení všech nutných výdajů mi zbývají na jídlo, drogerii, léky a ostatní tak 4 500,-, co jsem si stačila ušetřit, tak postupně z toho platím nenadálé výdaje, ale vždycky mi krvácí srdce, protože si říkám, že může být daleko hůž, tak abych měla na případnou pečovatelku a různé služby. No,asi jako nemohoucí bych dlouho žít nemohla. Nikam nejezdím a tak mi to připadá, že můj život nějak začíná postrádat hodnotu. Představovala jsem si, co všechno v důchodu budu podnikat a ono to nejde - i zdravotně.

ladislav78
hodnocení

Též si na chalupě jak mám zahrádku nějakou zeleninu vypěstuji sám,ale už nezvládnu v mém věku chovat hospodářská zvířata jako kdysi jsem měl.Je to pro starého člověka náročné.Jak vidíte,že se bude vyvíjet v budoucnu situace inflace,ukrajinští migranti,vysoké ceny za energie,pocit nejistoty?

Snažím se tvářit jako optimista, ale jsem pesimista. A mladí to budou mít takové, jaké si to udělají. Ale někdy mě to ničí, ráda bych jela třeba do termálů aspoň na pár dní, ale ty peníze nemůžu dát. Ráda bych se sešla s kamarádkou třeba v cukrárně, ale za kafe 50,- a za zákusek třeba 60,- Kč mi je opravdu líto zaplatit. A to tyto ceny jsou ještě lidové. Na večeři nebo na obědě v restauraci jsem už nebyla hodně dlouho. Obědy si vozit taky nenechávám, za oběd dát 100,- se mi zdá hodně. No, ten důchod jsem si představovala opravdu jinak. A my se zlepšení těžko dožijeme.Ještě, že píšete migranti, čím víc lidí tady bude, tím větší bude nedostatek potravin,víc se nevypěstuje, nedoveze

A taky si myslím,že my jsme byli zvyklí žít celkem skromně, většinou v tom pokračujeme, tak pokud nebude válka, nějaká přírodní katastrofa, pokud budeme mít kde bydlet a budeme mít potřebné léky, tak se snad přizpůsobíme. Moc si přeju, aby se všechno vyřešilo a byl klid.Taky nechci veřejně nic ať tak nebo tak hodnotit, tuhle jsem napsala do diskuze na Seznamu něco, přidala jsem odkazy na Wikipedii,Google a byla jsem zablokovaná.

hodnocení

0x

@ladislav78 - My důchodci bychom to bez pomocí svých dětí nezvládli.
"My" všichni ne :).

S tim nesouhlasim, rada duchodcu spis deti dotuje, s tim taky nesouhlasim

mold
hodnocení

0x
Sice nejsem v důchodovém věku, ale ceny sleduji. Zdražuje se, ale ještě pořád mi to nepřijde neúnosné, byť nepříjemné ano. Asi záleží, co člověk kupuje. Nekupuji skoro žádné sladkosti, hotové výrobky a nejrůznější nesmysly - lákadla pro zákazníky. Jim hodně rostlinnou stravu. Nejsem vegan ani vegetarián, jen tomu masu moc nedám. Často vařím z červené čočky. Nedávno byl v Penny balíček za 19,90. Koupila jsem celý karton. Z čočky dělám třeba placku ala tortilla, kdy 50-70g čočky rozmixuji s vodou, osolím a opeču na pánvi. Jedna placka mě vyjde na 2-3kč. Pak už stačí něco málo zeleniny, hodně používám zelí, mrkev, dressing z jogurtu a mám večeři. Někdy přihodím třeba hrst fazolí. K snídani mám často ovesnou kaši, opět 50-70g vloček, kupuji v Lidlu za 12,90 a tedy porce ca 1,50kč. Kaše se dá udělat z mléka ale i z vody, přisypáním skořice získá na chuti, nahoru stačí banán nebo jablíčko. Vídám jablka za 65kč/kg ale v sobotu jsem byla v Tescu a koupila jablka za 19,90 a jsou výborná. Často si dělám čočku na kyselo, fazolový guláš, cizrnu... A to jsou pořád jídla za pár drobných. Pak si naopak dovolím koupit něco lepšího a dražšího. Jak už tu padlo, kupuji pečivo v akci a dávám do mrazáku. Sýr mám ráda třeba uzený od madety. V akci býval za 18,90 teď je za 19,90. Koruna pro mě není takový problém. Koupím jich několik, v lednici dlouho vydrží. Bez akce, za nějakých 36kč, si ho prostě nekoupím. Přijde mi to zbytečné. V létě chodím na borůvky a snažím se co nejvíc zamrazit, protože 250g kanadských za 69kč se mi prostě kupovat nechce. Také zajdu na houby a nasuším a k obědu mi stačí jen jednoduchá omáčka z podušených hub a trochou smetany. K tomu rýže a nebo noky, ty jsem teď koupila v Lidlu za asi 16,90/500g což mám na 3 porce. Zase do omáčky hodím hrst bílých fazolí a mám oběd za pár kaček. Klidně si k jídlu udělám lívance s cukrem, jako dělala moje babička a k tomu bramborovou polévku. Brambory pečené v troubě s tvarohovým dipem nebo těstoviny s hráškem.
Určitě jsou lidi, kteří už teď můžou mít potíže. Vůbec to nepopírám. Ale taky okolo sebe vidím, že lidi nadávají na ceny a přitom ke svačině sní 2 rohlíky a na každý si dají ze 100g balíčku salámu ten jeden pruh koleček. Což třeba není úplně nezbytné. V téměř každém vozíku v obchodě vidím brambůrky, sladkosti, alkohol... Neříkám, že nic takového nejím, nejsem svatá, ale jsou to věci bez kterých se obejde a na kterých můžu ušetřit.
Co mě děsí jsou spíš ceny energií a benzínu, s potravinami jsem zatím celkem ok.
tebi
Stačí ,když budete jezdit na LPG a máte klid.Ja jsem v paneláku a nikdy jsme netopili, skoro ne. Takže naše náklady se moc nezvýší, s El je to horší, děcka odehnat od PC dá práci ..

joudic*
hodnocení

0x
rodice nemaji extra duchod, ale bydli ve svem a skoci si i na dovcu, ktere brani liny otec nez penize, tak si mamka rozjela misto dovci zubni implantaty

smode2
hodnocení

0x

Říkal jakýsi vládní poradce či co že kdo má málo a šéf nechce přidat - má si najít druhé zaměstnání. 16 hodin práce denně od pondělí do pátku ještě nikoho nezabilo a tak prý na spaní těch 8 hodin pořád zbývá..nebo 6, no ..a důchodci normálka: jít do práce. Taky jich spousta pracuje. Tedy toto je návod od mocipánů.

Lidi toho naříkají, pak se to svede na moci pány..

Kdo to říkal a kde?

smode2

Jakýsi ekoporadce P. Fialy..jméno nevím..bylo to v tištěných novinách.

smode2

četla jsem to taky, nebo to říkal v televizi. Ale nepamatuji si, jak se jmenoval.

Takže to sdělil finanční poradce a uděláme z toho mocipána. a rovedeme to katastrofálním směrem.

Ale další rady se již nesdělí. Vytrhnout větu z dlouhého taxtu, proč ne. každý má právo sdělit, co uzná za vhodné.

Kdo z Vám musí mít dvě zaměstnání?

Lidé by se měli zaměřit na osekání všech zbytných výdajů. Případně si mohou najít další zaměstnání, aby si navýšili příjmy. Na trhu práce je stále velký přebytek volných pracovních míst, která mohou pomoci k řešení finančních problémů v rodinných rozpočtech," uvedl konkrétně

smode2
A už máte své zaměstnání navíc? :)

Kdepak, já jsem důchodce a užívám si. Sice po mne chtějí, abych šel zaskočit za nemocné, ale já přivýdělek nepotřebuji.

Postaral jsem se za pracovní činnosti, abych se měl v důchodu dobře.

smode2
A dobře jste udělal, gratuluji ;)

Děkuji za gratulaci. vážím si toho od Vás.

radeon*
hodnocení

0x

Řešení je najít si lepší nebo druhou práci. Případně požádat o zvýšení místo stěžování, co u některých sleduji.

Chápu, že to nejde univerzálně aplikovat na všechny resp. důchodce.

Možná rada pro ostatní, začít si inteligetně spořit na důchod.

tebi
hodnocení

0x

Jedna z možností, jak ušetřit je si najít partnera- dva to lépe utáhnou. Další rada je jíst málo, většina lidí se dost přežírá, chodit ven za každého počasí a tím se otužovat, najít si i v pozdním věku nějakou zábavu, ať vyplním den, ne jen tupě zírat na tv, a stěžovat si, jak je všechno drahé...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]