Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vas nazor? Odcestovat nebo ne?

Od: petrus12 odpovědí: 11 změna:
Zdravim,
s pritelkyni jsme spolu 6 let a mame touhu vycestovat do USA.
Ja mam 27 let, posledni 2 roky jsem zivnostnik v oboru zamecnictvi, delam ruzne brany, branky, ploty, vrata, zabradli, schodiste atd. Mam SS Strojirenstvi se zamerenim na Provoz a udrzbu vozidel. Opravy aut me velice bavi, ale nemel jsem prostory pro toto podnikani, tak jsem na popud tatky zacal delat zamecnicke prace. Mam uz vcelku dost realizaci, zatim jsem nemel nespokojeneho zakaznika. Vse delam poctive, ovsem, necham si to take zaplatit. Mam dost zakazek, ze vlastne nestiham, protoze to delam jen ja sam. Lide to zatim chteji, ale vzhledem k aktualnim cenam materialu a dalsim s tim spojenych nakladu predpokladam, ze to nebude mit dlouhe trvani a budu bez zakazek.
Abych to neprotahoval, dle me a i meho okoli jsem nadprumerne manualne zrucny, opravim v podstate cokoli, niceho se nebojim, v cem si nejsem jisty, mrknu na net a mam hned jasno. Na autech jsem si byl schopny udelat veskery "neodborny" servis, vymena spojky, prevodovky, rozvody motoru atd. atd. Upozornuji, ze se tim nechci nijak chlubit.
Pritelkyne ma 23 let, gymnazium a jeden rok nastavby na "Cukrarku". Pece vyborne dorty a dalsi cukrarske vyrobky. Jinak nyni nastoupila do kuchyne, kde chystaji catering a obedy pro mistni vetsi firmu.
Chteli jsme stavet dum za nasim nynejsim domem, pozemek je cely mych rodicu a se stavbou bez problemu souhlasi. Bohuzel vzhledem k nynejsim cenam a nestalosti trhu stale vice zvazujeme odcestovat do USA. Ne jen z tohoto duvodu, ale take je to nas spolecny sen. Pritelkyne teta odjela asi ve 23 letech do USA, po 19 letech se vratila zpet do CR kvuli rodicum.
Proc se ptam, je hlavne strach o me rodice. Mame velky dum, da se rict kompletne po rekonstrukci, vse jsme delali ja s tatkou. Tatka ma 57let, bohuzel mel pred 6 lety lehkou mozkovou prihodu, nastesti se z toho velice dobre dostal a funguje jako driv. Mamka ma 52let, v prosinci byla na vymene kycelniho kloubu, ale uz "beha" jak za mlada.
Nasetreno mame dle me slusne, rekneme cca 1,3 mil. ceskych Kc.
Me stale vrta hlavou, kdyz odcestujem a nasim se neco stane, co potom? Co budou ve velkem baraku sami delat? Nedej boze, kdyby zustali jenom jeden? A my uz meli treba zacaty zivot v USA? Tohle jedine me trapi.
Mam rodice hrozne rad, ale na druhou stranu si rikam, ze mame kazdy svuj zivot, ktery si chceme kazdy uzit dle sebe...
Prosim o Vase zkusenosti, rady, tipy... Vyhnete se prosim otazkam proc do USA.
Dekujeme

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tomaso
hodnocení

6x
Rodice jsou jeste mladi, jeďte pokud chcete. Letadlo zpět letí každý den...

nox®
hodnocení

3x

Očividně se tam neztratíte, já bych bez váhání jel, pokud zde nemáte nějaké nepřekonatelné závazky. Vrátit se můžete kdykoliv, i v případě nějakého neúspěchu, ať profesního, tak životního/partnerského. Jednou budete třeba vyprávět dětem a vnoučatům, jak jste si to tam užili.

smode2
hodnocení

3x

V rychlosti jsem přečetl a dle mého patříte Vy i přítelkyně do jednoznačné kategorie s názvem "skvělí lidé" ;) nebojíte se práce+dovedete si poradit a to je na západě jedna z klíčových vlastností nutných k úspěchu. Vaše starost o rodiče je až dojemná, ale pokud vás mají opravdu rádi - budou spokojení už jen z faktu že jste vy spokojení tam kde chcete žít :) osobně jsem tak trošku domácí pecivál, ale ve vašem případě bych poradil: nečekat, letět a to co nejdřív :)

ltz
hodnocení

2x
Někdo odcestujte zit do ciziny, bez peněz, jen tak naslepo, neví co ho tam čeká, ale je mu to jedno, jeho touha odcestovat vítězí. Vy máte zkušenosti, nadání, zručnost, schopnosti a s těmi by jste ve své zemi uměl nakládat, možná i více než v cizině, asi by jste se měl doma dost dobře. Máte okolo milionu korun, vypadá to dost, ale na cizinu, jestli i to není zase málo. A taky pocit, že patříte jinam, že jste v te zemi cizinci, byť i na toto připraven, na poznámky od okolí. Vzdy se někdo vyskytne, co prudi. Zvažte pro a proti. Vy už jste určitě rozhodnutí odjet a máte odvahu, názory chcete slyšet, ale jenom tak nějak na okraj.

joudic*
hodnocení

1x
no predstavujete si to jak hurvinek valku, ale budiz, tak si uzijte hh, a tim nemyslim pobyt :)

asd1
hodnocení

1x

Podle všeho se neztratíš. Ohledně baráku, nejspíš budeš mít takový plat že rodičům zaplatíš sluhu který dům obstará.

Není to ale až tak růžové - jazyk, pracovní vízum, uchytit se od začátku atd. Možná spíš Austrálie.

A neztratiš se ani tady, jakýkoliv řemeslník který umí se dnes cení, spíš tě roztrhaj než že bys neměl práci. Se zdražením stoupnou i platy, bohatých lidí je u nás pořád víc než dost, takže kvalitní řemeslník si může říct i o kvalitní ohodnocení.

drnz
hodnocení

1x

Kolik času jste už v USA strávili? Ne jako turisté izolovaní od skutečného života, ale studijně či lépe pracovně. Vyprávění jiných lidí totiž osobní zkušenost nenahradí.

Jestli se bojíte zhoršující se ekonomiky, tak ta je v USA taky a jsou tam i problémy, které tu zatím moc nemáme, třeba bezpečnostního rázu. Dost záleží na státě a místě. Vyhýbal bych se velkým městům.

Vypadáte, že byste se tam mohli uchytit, ale je to dost odlišná kultura (větší než malé množství Evropanů by řeklo nekultura) a budete tam do konce života považováni za cizince. Někomu, kdo je víc společenský, to může vadit.

Ale klidně to zkuste, můžete se kdykoli vrátit, pokud tedy nenastanou větší globální problémy. Jsou i lidé, kteří tráví čas střídavě ve dvou zemích.

id
hodnocení

1x
V životě lituji jen toho, co jsem mohla zkusit a nezkusila . To vaše KDYBY se bude vyskytovat celý život. Problémy řešte až nastanou. Jeďte co nejdřive, vrátit se můžete kdykoliv.
joudic*

coz o to.. ale problemy nastanou hned, jakmile prestane snit a zacne to opravdu resit, protoze ziskat v US pracovni vizum, a ke vsemu pro oba dva, je dost nedosazitelny cil, takze ano vratit se mohou kdykoli, ale spise z turisticke navstevy US :)

hodnocení

1x
Jakmile narazíš na pojem zelená karta ( a o doklad o pojištění vozidla opravdu nejde) tak z toho snění rychle vystřízlivíš.

notmyproblem
hodnocení

0x

O pracovním vízu se nezmiňujete. To již máte nebo tam pojedete jako turista a začnete načerno pracovat? Jakou máte představu zlegalizovat si tam pobyt? And your english, is it any good or does it suck?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]