Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Už několik měsíců jsem ubytována v garsonce s dívkou, která mě oslovila přes internet, protože hledala ubytování. Hned na začátku jsem upozornila, že chci k sobě spolubydlící, se kterou budu vycházet, ne jen člověka na přespání. Také, že vyžaduji aby bylo uklizeno a dodržovala klid - žádné rušné aktivity a návštěvy bez dohody. Potvrdila mi, že to nebude problém a skutečně působila důvěryhodně.
Reálně to však vypadá tak, že chodí skutečně jen přespávat. Prostory většinu času využívám sama, co mi vyhovuje. Ovšem...dívka není schopna po sobě nic uklidit. Běžně mi nechá drobky kudy tady a neumyté nádobí všude na lince i když ví, že jsem přišla po celém dni a nemám si kvůli nepořádku kde udělat jíst. Nezbývá mi pak nic jiného než to všechno uklidit za ní a čekat než si umyje nádobí. Běžně před svým odchodem z bytu nechá použité hrníčky a skleničky kde tade nebo je jen vypláchne a ještě mokré lepkavé dává na poličku kde máme obě věci. Nemluvě o tom, že nedokáže po sobě vyjmout vlasy ze sprchy, vypláchnout ji, umýt umyvadlo (zbývají na něm její šminky), neumyje po sobě záchod. Nepohnula ani prstem od kdy tam byla. Všechno dělám já. Několikrát už jsem po ní myla i chladničku a mrazničku protože tam zbylo po ní něco vylitého, rozsypaného nebo se jí rozbila vejce. Je hrozně nesamostatná a nezodpovědná. Pokud je třeba něco vybavit s pronajímatelem volá její matce, aby zavolala pronajímateli.
Nedávno mi oznámila, že potřebuje nějaké své věci. Prý má toho teď dost, tak dá klíče mámě a přijde jí po to. Věci přichystané neměla, musela by je prohlížet a hledat po bytě. To se mi samozřejmě nelíbí. Dívka je zdravá, není v nemocnici a přijít může sama. Nedovolila jsem to a oznámila, že tam v té době nebudu a měla by přijít ona, když bude mít čas a věci si nachystat.
Nakonec přišla pár dní na to i s matkou a vzala si kuchyňský spotřebič. Jiné jsem si zmizet nevšimla. Avšak po vynesení spotřebiče zůstala na místě pod ním spousta špíny a prachu, který nechala tak. Na zemi šlépěje. Věci ze spotřebiče - její věci - pohozené vedle na kuchyňském stole. A ještě zpráva od ní abych pronajímateli prosím odnesla dokumenty k její smlouvě.Ty na stole nechat nezapoměla ani přesto, že jsem ji předem nic neslíbila. Jednoduše si to rozhodla sama.
Na to jsem to nevydržela a napsala jí ve zprávě, co si o tom myslím. Nedovolila bych si odejít bez úklidu a nechat spolubydlící dělat mi sluhu, uklízečku a co já vím co ještě - takhle jsem vychována já nebyla. Je to normální? Reagovala jsem přehnaně pokud jsem jí dala vědět, že se má nad sebou zamyslet, protože není v pořádku pokud mi tady nechá bordel, který udělá a ještě ode mě chce abych za ni vyřizovala její věci a smlouvu?!
- Ona se na tom celém ještě bavila.
- Za celou dobu pokud se něco pokazilo, stalo nebo třeba zjistit, řešila jsem to já.
- Děvče má přes 20 let
Podle popisu vaše spolubydlící normální není. Vaše reakce mi přijde zdravá. Ono se nedá pořád něco jen tak přecházet, to je zákon akce a reakce. Rozhodně si vaši reakci nevyčítejte, takto se zachová každý zdravý člověk se sebereflexí! Přesný opak by byl, kdybyste tohle mlčky trpěla a podřídila se tak líné/nemocné/zlé spolubydlící. To byste si ubližovala tak dlouho, dokud byste to trpěla. A představte si, i takoví lidé existují a žijí v takovém "systému" třeba i celý život! Zároveň ale nevěřte tomu, že se odteď něco změní.
Vaše spolubydlící může mít "milion" různých poruch nebo problémů, může být taky jen líná. Rozhodně bych ji vyměnil, už teď vám to ždíme energii.
Za život jsem zjistil, že opravdu existují lidé, kteří nepořádek (podle jejich tvrzení) "nevidí", já bych spíše řekl přehlíží, ale kdo jsem já, abych je soudil. Takže jsem se vždy na chvíli spokojil s omluvou, že toho mají moc, nebo mají psychickou poruchu, nebo jsou jen líní a nevychovaní. Každopádně jsem už přemýšlel nad tím, jak se zařídím, abych tomuhle nemusel být pořád svědkem. Protože řešit tohle každý den, to si opravdu žádá spoustu energie. A navíc zbytečně.
Nejvíc mě dostal jeden spolubydlící. Tomu jsem řekl, ať si uklidí ten nedojezený rohlík na kuchyňské lince. (Válel se tam od rána až do večera) Rohlík zmizel, ale drobky zůstaly. O těch totiž nebyla přece řeč, mně vadil pouze rohlík (podle toho, jak jsem se tehda vyjádřil). Na tyhle bacha! Ti sice udělají oč je "požádáte", ale způsobem, abyste vypadala jako pedant, hysterka a podobně. Takže jsem vlastně otevřel zadní vrátka pro následné obvinění, že mi vždycky něco musí vadit a že si vždy stejně něco najdu. Lidi jsou různí, snad budete mít na příštího "spolubydlu" větší štěstí.
moc to resite, ja taky stravil nejaka leta spolubydlenim a to je vsude, kor takovy vek jestli vas neco spolubydleni nauci, je to, ze ne vsichni jsou stejni jako vy, a maji tzv. v p*ci.. nedelal bych z toho zas takove drama, vsak si tam vemte nekoho jineho a bude to v bledemodrem, uvidite
budte rada, ze vam nikdo nekrade jidlo nebo prachy
To co popisujete je běžné a říká se tomu jedním slovem: spolubydlení ale vy jste ve spolubydlení trochu nováček, ne? Zvykněte si na to že preference bordelu, špíny, prachu, louží, neumytého nádobí a děsivě mizerné domluvy bude vždy na jedné straně v kontrastu s preferencí naklizení, čistoty, sucha a prázdného dřezu se spolehlivostí na straně druhé. Normálka. Snad jen: většinou se mají tendenci stran úklidu navzájem zabíjet holky, klukům to bývá víc jedno a pokud je největším problémem při nočním větrání že se z vedlejšího pokoje ozývá ve 4 ráno zapalovač a následně cítíte typický odér ganja farmera, máte prakticky vyhráno a klid.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.