Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zalozeni restaurace - váš názor?

Od: zadl odpovědí: 10 změna:
Dobrý den, jiz od mala ve me drima duch podnikavosti. Nejsem zadne nemakacenko, ale citim, ze bych chtel byt sam sobe panem a vydelavat sam na sebe a zaroven v necem, co me bavi.
Pohybuju se v gastronomii uz pres 7 let a touha zalozit si vlastni podnik me stale neopustila. Jsem stale mlady, ale nevim jak se rozhodnout do budoucna.
Vim, ze s normalnim platem nenasetrim hory doly, abych si nemusel brat zadny uver. Zaroven s tim pocitam, ale desi me ta predstava, zadluzit se pro neco, co treba nebude fungovat a pak me to znici.
Lamou se ve me tyhle dve veci. Touha to udelat a strach to doopravdy udelat.
Oboru rozumim, v miste kde jsem, je dosti restauraci ale za par let jsem si udelal v hlave celkem peknou vizi, toho jak by to mohlo vypadat a cim prilakat lidi.
Ted se k tomu urcite nepohrnu. Potrebuju si srovnat zatim svuj zivot, spise v dohlednu par let, tesne pred tricitkou, bych to zkusil. Hlavne by se taky uklidnila snad uz situace po pandemii a celkove, jak se bude vyvijet gastronomicky provoz.
Otazkou tedy je, jak si pomoci v rozhodnuti, ktere by mohlo za par let prijit. Jak ovlivnit ten strach a prekonat se, kdyz vlastne ani podnikat neumim a vse bych musel delat v tom momentu. Jak se s tim popasovat.
Ja ziju cely zivot ve stresu z kazdodennich veci a predstava mit sen, ktery vytvorim milionovym uverem a skonci to spatne me od toho odrazuje.
To si radsi rikam, co si vzit baracek a zit si dal tenhle zivot. A mit blbe receno klid. Nebo to risknout a pak si ten dum koupit a byt nekym lepsim. Kdo vi, proto se potrebuju zeptat na nazor.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Začni od píky.
Pro začátek si pronajmi nějaký malý bistro.
Je blbost, když o tom nic nevím, chtít hned Alcron.

nox®
hodnocení

3x

Borci si u nás vzali dodávku a objíždí pravidelně okolní obce vždy odpoledne. Dělají většinou dvě jídla jako burger, hot dog, sandwiche, domácí hrancle a nějaká sladkost. Začali skoro s nulou, ale dělají to poctivě, solidní porce a dnes se na ně stojí fronta. Začal bych také něčím malým, oťuknout a pak řešit, co dál.

id
hodnocení

3x
Když jsme my všichni začínali, myslíte si, ze to bylo bez strachu? Nedejte na ty, co vás zde zrazují. Kdyby takto uvažoval každý soukromník , tak nemáme hospody, obchody a žádného řemeslníka. Na půl roku se nechte zaměstnat, zjistíte co se dá zlepšit a pak si pronajměte něco malého. Nájem je drahý, nebudete v balíku, ale zjistíte, zda se osamostatnit a rozjet to ve větším.

babicka*
hodnocení

3x

Celý život jsem pracovala v obchodě, víc jak 20 let jako OSVČ, ještě v důchodu jsem 5 let pracovala. Práce to je velmi zajímavá, několikrát jsem mohla mít jinou práci, ale nezměnila jsem. Prodávala jsem, hledala a objednávala zboží, vedla účetnictví i počítala mzdy, prostě všechno. Mohu porovnat práci jako zaměstnanec a jako samostatná majitelka prodejny s několika zaměstnanci. Práce mě opravdu bavila, ale ... dnes už bych to dělat nechtěla, změnily se úplně podmínky, už za nás jsme např. coca- colu nakupovali za 29,-až 32 ,- Kč a v obchodních domech se prodávala do 24,- Kč. nezbývalo nám nic jiného než třeba večer po práci vzít auto a jet např. do Makra, víkendy jsme trávili často na cestách. Navíc v pohostinství je opravdu velký důraz na hygienu , my měli každou chvíli nějakou kontrolu, naštěstí bez problémů a pokut. Hodně si to rozmyslete, dnes to vidím tak, že na toto podnikání není moc vhodná doba. Musel byste vařit opravdu dobře a asi hlavně meníčka, aby tam chodili řemeslníci a zaměstnanci z okolí, pak rozvážet obědy domů. Vidím to v blízkosti, jak to je náročné.Nemyslím, že byste v dnešní době na tom mohl zbohatnout. Ale pokud byste měl do toho opravdu chuť a základní kapitál, tak to zkuste. Ale pokud budete chtět uspět, tak to je hodně náročné.

racio
hodnocení

1x

Jak vás tak čtu, tak nemá smysl, abyste s podnikáním začínal. Buď to v sobě máte, nebo nemáte. A vy nemáte. Vaše místo je v jistotě a relativním pohodlí zaměstnaneckého poměru.

pb®
hodnocení

1x

Opravdu chcete začít podnikat v tak nejistém oboru? Vzpomeňte na dobu covidovou, restaurace byly zavřené snad jako první. A lidi přišli na to, že vlastně ani moc nejsou potřeba. Naučili se vařit a péct doma. S vlnou zdražování potravin a energií vzrůstají a ještě budou vzrůstat náklady, kdežto kupní síla obyvatel se bude snižovat. Lidé začnou ještě více šetřit. K čemu já budu dávat v pizzerii 250Kč za jednu pizzu, když vím že výrobní cena je 10x nižší a i doma ji upeču takovou, že mi starší syn nepoznal, že není z pizzerie. To už se mi nechce dát v restauraci 1000Kč za rodinný oběd, když doma uvařím stejně dobře a 10x levněji. Já si ráda koupím kvalitní byť drahé věci, ale je mi úplně proti srsti platit víc, než má daná věc cenu. A na jídle v restauraci je to bohužel tak, uvař jim porci za 5Kč prodej za 150Kč a na to já nehraju, nebudu platit za službu, kterou zvládne každý doma a nemusí mít pro to žádné speciální vybavení, nadání, umění, nic.

lkjhhg
hodnocení

0x

Nejstem z odboru, zkusím poradit. Já jsem slyšel, že v podnikatelské sféře moc restaurace nevydělávají, spíš věčina má ztráty. Ale timto Vás nechcu odrazovat. Důležitý je koncept restaurace, tedy moto neboli lákadlo restaurace, to co Vám nahrne zákazníky. Mělo by být originální a hlavně zajímavé. (Př. Asi nemá cenu otevírat novou čískou restauraci vedle již existující.). Důležité je rozvrhnout si pro jaké lidi tu restauraci děláte jestli pro turisty nebo místní. Pro místní by mělo by být univerzálnější až domácí chod, pro turisty něco zajímavého na nějaké zajímavé cestě, pro které chodí, abyste je odchytla. Jestli jste si už vyhlédla plac proveďte průzkumy do okolních restaurací a také ankety u lidí. Menu by mělo být také zajímavé a tématicky vhodné. (Hanácká hospoda v Olomouci má v menu kapustu!? Kel nemajó?) Mělo by tam být i něco bez masa, ale pouze buchtičky s krémem v sekci pod vegetariánskými jídly je fakt hrůza.

Když dobře začnete, dobře skončíte.

Myslím, že ať začne jak chce, skončí špatně.
racio

Kolik restaurací provozujete a s jakým výsledkem?

hodnocení

0x
Dobrý den. Řeším už pár měsíců v podstatě to samé, co Vy, akorát že v úplně jiném oboru, s jinými možnostmi a s jinými prostředky. V podstatě bych nenesla žádné velké riziko. Pořád nad tím přemýšlím, i když vím že o nic nepřijdu. A to jsem přímo pro tuhle práci stvořená. Nynější zaměstnání mě samozřejmě baví a je i celkem slušně ohodnoceno. Plně si uvědomuji, a že pokud budu podnikat, v tom v čem chci, tak se ze mě nestane milionář, ale budu dělat práci která mě bude bavit, kterou budu dělat s radostí a hlavně se v tom oboru plně vyznám. I přesto všechno prostě pořád váhám , i když se nemůže stát nic horšího, než že přijdu o nějaké vložené peníze. V podstatě jsem v hlavě rozhodnutá že do toho půjdu. Ale ještě mám pár měsíců čas. V tom pohostinství je to takové zrádné.. ale já si třeba ráda dojdu do restaurace kde vaří kvalitní a chutně,na cenu nehledím. Většinou se do všeho pouštím po hlavě. Pokud Vy v hlavě cítíte, že na to máte - a hlavně, že to dáte po psychické stránce- což je také strašně důležité, protože neustále myšlenky na to co zaplatit a zda vůbec bude na splátky, Vám také na psychické pohodě nepřidají a pak se to může odrazit i v onom podnikání. Pokud máte pocit že restaurace Vás uživí ,tak se do toho pusťte- jste ještě mladý, tak kdyby náhodou cokoliv nevyšlo, tak budete mít ještě spoustu času se z toho vyhrabat. Jinak si ale osobně myslím, že pro člověka ,který žije v neustálém stresu z každodenních povinností, není podnikání tohoto druhu bez předchozích prostředků vhodné, protože Vás čeká opravdu mnoho starostí ( minimálně ze začátku). Já nejsem nervák,ale na práci jsem strašně velká perfekcionistka, takže i když mi rodina v mém podnikatelském plánu naprosto věří a naprosto mě podporuje, tak si stejně neodpustí poznámky typu "aby ses neodrovnala a podobně

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]