Zdravím, byla jsem v práci ve zkušební době a onemocněla jsem. Čekám na vyšetření ortopedem už nějaký pátek, jsem na DPN. Následně mi zaměstnavatel doručil výpověď na adresu na což má samozřejmě právo. Mě se teď jen jedná o to zda mám nárok na nemocenskou i po skončení pracovního poměru nebo jak se teď zachovat. Případně kdo za mě platí sociální a zdravotní nebo jestli to mám běžet zaplatit já. Děkuji předem za všechny odpovědi.
Pokud jste ve stavu nemocných, na ÚP se hlásit nemůžete. ÚP je proto, aby lidi zapojil do pracovního procesu. Což si odporuje. A zaměstnavatelé také na ÚP poptávají zdravé a schopné zaměstnance, kteří by pracovali. K čemu by jim byli lidé nemocní?
Proto v tomto sledu: nejprve se uzdravit, ukončit nemocenskou, zajít se registrovat na ÚP, sehnat si práci a pracovat. Práce je dost, jen chtít. Hodně štěstí. Jaga.
Pokud jste nezaměstnaná a registrovaná na úřadu práce, zdravotní pojištění za vás platí stát (ale pouze pokud jste registrovaná na pracáku), sociální pojištění neplatí nikdo a nemusíte ho platit ani vy, to není povinné. Nemocenská vám půjde nejspíš dál (to ale nevím jistě).
pth
Já si právě nejsem jistá, jestli se s neschopenku můžu registrovat na ÚP... Proto se ptám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.